Zázvorový likér
Ostatní  

Zázvorový likér

číst dál

Hodí se pro

Neobsahuje

500 ml
15 minut příprava + 10 minut postup
Jendoduchý Jendoduchý

Hledáte přírodní lék na rýmu a nachlazení? Potřebujete posílit imunitu nebo vypudit neduhy z těla ven? Tak už hledat nemusíte! Zázvorový likér je lahodná medicína, kterou byste si každý podzim měli čas od času dopřát, aby vás neskolila kdejaká číhající chřipajzna.

Zázvorový likér

Je to rodinný recept maminčina kolegy z práce, který mě na likér minulý rok přivedl. A patří mu znovu mé velké díky. Od tý doby ho totiž vyrábím v pravidelných relacích.

Na zázvorovou šťávu budete potřebovat kvalitní odšťavňovač nebo dobrého známého, který vám ho rád půjčí. Ale pozor! Přečtěte si dobře manuál, ne každý odšťavňovač zázvor zvládne.

Likér nemusíte skladovat v lednici. Doba trvanlivosti je minimálně 6 měsíců, ale dýl vám stejně nevydrží. ;) Usazený „zázvorový kal“ není na závadu. Užívejte s rozumem – jeden panáček při pocitech, že na vás „něco leze“ nebo na chuť. Doporučuju brát s sebou na cesty po Indii nebo zemích s omezenou hygienou, určitě likér na takových výpravách oceníte! V takovém případě užívejte ráno na lačný žaludek. Doporučená denní dávka zázvoru jsou 4 g.

Pokud chcete zázvorový likér vhodný pro vegany, vyměňte med za sirup z agáve nebo jiné vhodné sladidlo.

Suroviny:

  • 500 g kořene zázvoru
  • 5 citronů
  • 150 ml kvalitní vodky (používám Finlandia nebo Absolut)
  • 10 lžic medu

Příprava:

1. Oloupejte zázvor, nejlíp vám to půjde se lžičkou, jako na videu.

2. Okrájejte slupku citrónu, já to dělám takhle. ;)

Postup:

1. Odšťavte zázvor a citróny zvlášť do odlišných sklenic.

2. Zázvorovou šťávu, citronovou šťávu a vodku smíchejte v poměru 1 : 1 : 1 a doslaďte medem. Med určitě použijte tekutý, aby se lépe a dobře rozmíchal. Pokud máte domácí tuhý, nechte si ho předem v teplé vodě rozehřát. Pozor (!), ne ve vřící vodě, přišli byste tak o jeho cenné látky, které by se teplem zničily.

3. Likér dobře promíchejte a nalijte do lahvičky.

Likér můžete hezky zabalit a darovat, jako „jedlý“ dárek, jistě jím uděláte radost! :)

Přijďte na můj kurz vaření!

Komentáře Každý komentář mě potěší!

  1. Likér je určitě výborná prevence proti podzimnímu 🍃 nachlazení… A sbíhají se mi na něj sliny jen co to čtu ;-) Ale taková poznámka ✏ pokud obsahuje med 🍯 už není vegan… Ale to určitě všichni víme ;-)

    • Hani, máte samozřejmě naprostou pravdu! :) Proto, pokud chcete, aby byl likér veganský, vyměňte med za sirup z agáve nebo jiné vhodné sladidlo. Dopsala jsem to i do textu, díky za upozornění. ;)

    • Nechtěla jsem být za rýpalku, ale nedalo mi to 😇 Přeji spoustu nových nápadů! Ať se Vám daří 😃🍀

    • Hani, to je naprosto v pořádku, já děkuju za připomínku. ;) Díky a vynasnažím se. :)

  2. super, konečně něco bez cukru!!!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

Novinky přímo do mailu Nechte mi tu e-mailovou adresu

Poslat
ZÁSADNĚ ZDRAVĚ – Jana Králiková (Černá)

O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu.

A taky o životním stylu, který vás bude bavit.