Zázvorový likér
Zázvorový likér
Jana Králiková - 'ZÁSADNĚ' ZDRAVĚ Do 15 minut   Drinky  

Zázvorový likér

číst dál

Hodí se pro

Neobsahuje

500 ml
15 minut příprava + 10 minut postup
Jednoduchý Jednoduchý

Hledáte přírodní lék na rýmu a nachlazení? Potřebujete posílit imunitu nebo vypudit neduhy z těla ven? Tak už hledat nemusíte! Zázvorový likér je lahodná medicína, kterou byste si každý podzim měli čas od času dopřát, aby vás neskolila kdejaká číhající chřipajzna.

Zázvorový likér

Je to rodinný recept maminčina kolegy z práce, který mě na likér minulý rok přivedl. A patří mu znovu mé velké díky. Od tý doby ho totiž vyrábím v pravidelných relacích. A teď po zkušenosti s pálenkou ze švestek anebo z hruškovice vám musím přiznat, že je ještě o level výš!

Na zázvorovou šťávu budete potřebovat kvalitní odšťavňovač nebo dobrého známého, který vám ho rád půjčí. Ale pozor! Přečtěte si dobře manuál, ne každý odšťavňovač zázvor zvládne. Můj Kuvings, na který jsem vám domluvila slevu 10% při zadání kódu JAJA10.

Likér nemusíte skladovat v lednici. Doba trvanlivosti je minimálně rok, ale dýl vám stejně nevydrží. ;) Usazený „zázvorový kal“ není na závadu. Užívejte s rozumem – jeden panáček při pocitech, že na vás „něco leze“ nebo na chuť. Doporučuju brát s sebou na cesty po Indii nebo zemích s omezenou hygienou, určitě likér na takových výpravách oceníte! V takovém případě užívejte ráno na lačný žaludek. Doporučená denní dávka zázvoru jsou 4 g.

Pokud chcete zázvorový likér vhodný pro vegany, vyměňte med za třtinový cukr nebo jiné vhodné sladidlo.

Suroviny:

  • 500 g kořene zázvoru
  • 5 citronů
  • 150 ml kvalitní vodky (teď používám slivovici)
  • 10 lžic medu

Příprava:

1. Oloupejte zázvor, nejlíp vám to půjde se lžičkou, jako na videu.

2. Okrájejte slupku citrónu, já to dělám takhle. ;)

Postup:

1. Odšťavte zázvor a citróny zvlášť do odlišných sklenic.

2. Zázvorovou šťávu, citronovou šťávu a vodku smíchejte v poměru 1 : 1 : 1 a doslaďte medem. Med určitě použijte tekutý, aby se lépe a dobře rozmíchal. Pokud máte domácí tuhý, nechte si ho předem v teplé vodě rozehřát. Pozor (!), ne ve vřící vodě, přišli byste tak o jeho cenné látky, které by se teplem zničily.

3. Likér dobře promíchejte a nalijte do lahvičky.

Likér můžete hezky zabalit a darovat, jako „jedlý“ dárek, jistě jím uděláte radost! :)

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Probíhá tu diskuze! Píšeme si k tématu, mimo něj, cokoliv :)

  1. Dobrý den, uvažujeme, že bychom s partnerem připravili tento likér jako výslužku pro hosty na naší svatbě. Někteří z hostů však nepijí alkohol, tak plánujeme udělat 2 verze, jednu s vodkou a druhou bez. Chtěla bych se zeptat, jestli likér vydrží bez lednice i v nealkoholické verzi? Svatbu máme totiž v půlce léta, takže bude pravděpodobně teplo. Máme tedy strach, aby se likér nezkazil. Děkuji za radu.

  2. Jiné recepty „doporučují na 1/2L alk. 150g zázvoru. Vaše 500g zázvoru na 150mL Vodky mi přijde dost nepoměr. K tomu 10 lžic medu – to se snad ani nerozpustí v těch 150mL….

    • Dobrý den, Jane, co na to říct? Pokud vám můj recept nesedí, najděte si na internetu jiný, který vás přesvědčí. Odšťavených 500 g kořene zázvoru (cca 150 ml šťávy) a šťáva z pěti citronů (taktéž cca 150 ml) je taky tekutina (dohromady cca 300 ml + 150 ml vodky=450 ml celkem). Mně se v tom všem tedy med rozpouští úplně normálně. :) Pro dobrou chuť a účinky mi poměr 1:1:1 zázvor:citronová šťáva:vodka a tekutý med cca 10 lžic (nebo podle chuti, jak uvádím ostatně taky v receptu) chutná a funguje skvěle. Fajn den. J.

  3. Dobrý den, likér je výborný a hlavně zdravý :-). Zkoušel jsem různé variace, i s pomerančem, ale jak se říká, v jednoduchosti je síla. Teď už pouze nakrájím zázvor, zaliju alkoholem, pár celých skořic, sušená citronová kůra a pár plodu kardamomu. Po cca měsící sleju a dosladím medem dle chuti :-)

  4. A můžu do toho všeho přidat čerstvé lístky máty? Nezmění se chuť nějak zásadně?

    • Nikdy jsem to, Honzo, nezkoušela. Určitě to bude mít na chuť likéru vliv, ale co se týče životnosti, tím si jistá taky nejsem. Podle mě to nebude vypadat hezky. Lístky zoxidují a zčernají. Pokud si je ale do „frťana“ dáte extra zvlášť, proč ne. Jen mi ty dvě chutě k sobě osobně nejdou. Já bych je k likéru nepřidávala.

  5. Dobrý den .. a domácí slivovice by nešla místo vodky?

    • Dobrý den, Petro, určitě šla, ale není na to domácí slivovice „škoda“? :) Ten zázvor tu její chuť přebije. Prima den, J.

  6. Dobrý den, ráda bych sirupem obdarovala známé na letošní Vánoce. Nevíte, jak dlouho sirup vydrží aniž by se zkazil? Předem děkuji za odpověď :).

    • Dobrý den, Martino, likér skladuju určitě půl roku. Tím, že je v něm alkoholu tolik, a zázvor má navíc antimikrobiální účinky, je tím sám o sobě konzervován. Jen se nebojte usazenin. Když dýl lahvička stojí, škroby ze zázvoru se usazují na dně, likér ale stačí jen protřepat a teprve potom ho nalijte. ;) PS: Měla jsem ho s sebou i v Indii, jako žaluděční lék. :)

  7. Likér je určitě výborná prevence proti podzimnímu ? nachlazení… A sbíhají se mi na něj sliny jen co to čtu ;-) Ale taková poznámka ✏ pokud obsahuje med ? už není vegan… Ale to určitě všichni víme ;-)

    • Hani, máte samozřejmě naprostou pravdu! :) Proto, pokud chcete, aby byl likér veganský, vyměňte med za sirup z agáve nebo jiné vhodné sladidlo. Dopsala jsem to i do textu, díky za upozornění. ;)

    • Nechtěla jsem být za rýpalku, ale nedalo mi to ? Přeji spoustu nových nápadů! Ať se Vám daří ??

    • Hani, to je naprosto v pořádku, já děkuju za připomínku. ;) Díky a vynasnažím se. :)

  8. super, konečně něco bez cukru!!!

Přidat konimentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kurzy vaření Přidejte se!

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně teda piští na stories

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Vietnam s Jájou - od 6. do 16. března 2019 Do Vietnamu!
Kuchařka Gastrokroužku - Spojilo nás jídlo Kuchařka tady!
Food blog roku - Hlasujte tady! Hlasujte tady!