Včelí úly aneb vosí hnízda
Včelí úly aneb vosí hnízda
Jana Králiková - 'ZÁSADNĚ' ZDRAVĚ Cukroví  

Včelí úly aneb vosí hnízda

číst dál

Hodí se pro

Neobsahuje

30 kusů
15 minut příprava + 30 minut postup
Jednoduchý Jednoduchý

Přáli jste si recept na „zdravější vosí hnízda“. Jestli si je uděláte přirozeně bez lepku, bez laktózy a bez cukru, tak jako já, z koupených, nebo domácích piškotů, s krémem máslovým, nebo pudinkovým s vanilkou, anebo snad i s lineckou sušenkou vespod místo piškotu, to už nechám na vás. Tuhle jsou prostě moje nejlepší úly, co jsem kdy udělala, včetně několika rychlých obměn i časově lehce náročnějších tipů, který ale stojí za to! Tak krásný Vánoce, moji milí!

Tohle je asi to nejrozporuplnější cukroví, co znám. Aspoň co se názvu týče. Patříte do tábora vosích hnízd, nebo včelích úlů? Anebo je vám to úplně buřt (jako mně), protože jde o jedno z vašich nejvíc oblíbených druhů cukroví? :)

Ať tak či onak, myslím, že všichni víme, jakej rozdíl mezi včelím úlem a vosím hnízdem je a jak oba tyhle hmyzí domečky ve skutečnosti vypadají.

I u nás doma tomuhle cukroví každý říkáme různě, ale připravujeme ho celkem tradičně: „mohylka“ se skládá ze směsi drcených piškotů, mléka, rumu, másla, kakaa a moučkovýho cukru. Krém ze žloutků, moučkovýho cukru, másla a rumu. Jako podstavu maminka, teta i babičky používají piškoty. Je to tím pádem velmi rychlý a bezbolestný druh vánočního cukroví. A tak si vyberte sami náročnost přípravy:

  • Nejrychlejší varianta vždycky bude ta s použitím kupovaných (bezlepkových) piškotů, s piškotem vespod, plněná rychlým máslovým krémem (máslo, moučkový cukr v poměru 1 : 1, rum / vaječný likér podle chuti a konzistence).
  • Moje nejoblíbenější jsou ty z domácích (rýžových) piškotů, s rozinkama v rumu, vanilkovým krémem s citronovou lineckou sušenkou vespod. A na tuhle tu najdete podrobný recept. Tak si vyberte, kterou možnost zvolíte!

Já si letos vyzkoušela hned několik variant bez lepku a laktózy, abych si na nich mohla taky pochutnat, a tak se chci s váma podělit o tipy a nápady, který jsem si vyzkoušela, a pak hlavně o recept na tu nejlepší variantu bez mléka, lepku i cukru!

Úly/hnízda bez lepku, laktózy a cukru

Výsledek z bezlepkových piškotů, které se mi podařilo koupit v běžném obchodě, mi zcela na rovinu vůbec nechutnal… Rýžový a kukuřičný mouky anebo kombinace nejtradičnějších bezlepkových směsí mi prostě v piškotech nejely. Kakaová směs měla vždycky příliš (a úplně zbytečně) hrubou strukturu, většinou způsobenou ne dohladka namletou moukou všeho druhu. A tak jsem si vyzkoušela přípravu základního těsta z pufované rýže (jo, fakt i z těch chlebíčků), burizonůquinoi, a nakonec jsem skončila u výroby domácích piškotů, která je naprosto primitivní, hotová za chvilku a výsledek se s ostatními hokusy pokusy ani s těmi z kupovaných piškotů fakt nedá srovnávat!

Na výrobu bezlepkových hnízd můžete použít pufovanou quinou, ale i burizony nebo rýžový chlebíček, jen budete potřebovat víc tekutiny.

Zkusila jsem piškoty z pohankové, čirokové a skutečně hladké rýžové mouky a jde to ze všech tří druhů. Mně ale nejvíc zachutnaly ty inertní z hladké rýžové.

Rýžové piškoty

  • 2 vejce od šťastných slepiček, žloutky a bílky zvlášť
  • 50 g třtinového cukru (kupuju v Country life)
  • 1 vanilkový třtinový cukr (používám od Alnatury)
  • 70 g hladké rýžové mouky
  • 2 lžíce moučkového cukru (můžete si na moučku rozmixovat třtinový cukr nebo používám kvalitní vídeňský Puderzucker)

Žloutky vyšlehejte s 30 g cukru a s vanilkovým cukrem do pěny. Šlehejte, dokud se cukr nerozpustí. Bílky vyšlehejte s 20 g cukru do hladkého lesklého sněhu. Předehřejte troubu na 170 °C (horní a spodní ohřev bez páry i bez horkého vzduchu). K vyšlehaným žloutkům přidejte sníh a stěrkou ho opatrně zapracujte. Postupně přes sítko prosejte hladkou rýžovou mouku a lehce zpracujte do kyprého těsta. Těsto naplňte do zdobicího (trezírovacího) sáčku bez ozdobné špičky. A na pečicí papír nastříkejte bochánky o velikosti dvoukoruny. Při pečení se ještě malinko rozjedou do stran, tak na to myslete a nechávejte mezi nimi dostatek místa. Snažte se dělat stejně velké kousky. Zaprašte je svrchu přes sítko moučkovým cukrem, nechte 5 minut odpočinout a pečte dozlatova asi 10 minut. Já jich z uvedeného množství udělám čtyři plechy (dělám fakt malé bobánky a velké rozestupy).

TIP: Piškoty nestříkejte na plechy zároveň, ale postupně, ať vám bochánky nesplasknou. Nechte je zasychat opravdu maximálně 5 minut.

Do základu z piškotů jsem pak přidala pečené vlašské ořechy, skořicimísto cukru naložila rozinky do rumu, aby se dobře nasákly a lépe mixovaly. Máslo jsem vyměnila za rozpuštěné Ghíčko, vše v robotu spojila do kompaktní hmoty a v potravinové fólii dala uležet do druhého dne do lednice. Není to úplně potřeba, ale je fajn nechat suroviny zase alespoň nějakou dobu odležet v chladu, s těstem se vám bude líp pracovat, a hlavně bude perfektně provoněný.

Vanilkový krém

Můžete se inspirovat výrobou krému u pohankových vloček s arašídy a přidat žloutek. Já tentokrát zvolila variantu bez, maximálně jednoduchou, a připravila jsem náplň do úlů z vanilkového pudinku, kokosového mléka, rumu, javorového sirupupřepuštěného másla.

„Linecké“ kolečko

Samozřejmě, že můžete jako podstavu pro cukroví použít piškoty, mně ale tahle kombinace s lineckou sušenkou chutná prostě víc a zase o tolik práce navíc s ní člověk taky nemá. :) Tím spíš, budete-li vědět, že chcete už dopředu péct i linecké bez lepku, udělejte si pár koleček k včelím úlům / vosím hnízdům dopředu. Linecké dělám stejně jako v receptu na mandlové linecké ne-cukr-oví, akorát s tím rozdílem, že používám místo mouky ovesné a špaldové jen mouku pohankovou.

No, a teď už to stačí jen pěkně zkompletovat. Tak koukněte níž na recept a tipy, jak takový cukroví co nejlíp dostat z formičky. V celku! :)

Co se týče doby trvanlivosti, zase počítejte s tím, že jde o kousky plněné krémem s máslem, a tak úly/hnízda připravujte jen chvilku před Štědrým dnem a spotřebujte je ideálně do 10 dnů. V případě, že je zase hezky pěkně a zodpovědně skladujete v suchu a chladnu.

Suroviny:

  • 50 g rozinek
  • 3 lžíce rumu (používám klasický český Božkov/Tuzemák)
  • 50 g vlašských ořechů
  • 100 g rýžových piškotů (viz recept v úvodu)
  • 2 lžíce holandského kakaa
  • 1 lžička skořice
  • 50 g Ghíčka
  • 2 lžíce kokosového mléka

Na krém:

  • 200 ml kokosového mléka
  • 3 lžíce javorového sirupu
  • 1/2 sáčku vanilkového pudinku
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 lžíce rumu
  • 60 g Ghíčka

Na linecké kolečko bez lepku:

  • 100 g rozmixovaných mandlí / mandlové mouky
  • 100 g pohankové mouky
  • 50 g Ghíčka
  • 50 g javorového sirupu
  • 1/2 lžičky čerstvé kůry z bio citronu
  • špetka soli

Příprava:

Pokud seženete opravdu dobré bezlepkové piškoty, máte štěstí a nemusíte se s nimi péct. Já si je upekla podle receptu v úvodu, protože mi žádný nechutnaly… Stejně tak pokud se nechcete péct ani s lineckými kolečky a chcete na podstavu cukroví použít piškot, nic vám v tom nebrání! :)

1. Namočte rozinky do rumu, ideálně přes noc, ať se dobře nasáknout.

2. Při 200 °C opečte ořechy, až se rozvoní, zabere to 3–5 minut.

3. Nadrťte v robotu piškoty, přidejte opečené ořechy, rozinky v rumu a zbytek surovin (pokojové teploty) a rozmixujte v kompaktní těsto.

Můžete použít i sekáček.

TIP: Já používám sekáček od KitchenAid a mám to asi tak za 60 vteřin. PS: Kdybyste sháněli nějakého podobného pomocníka do kuchyně, tak při zadání kódu: JAJA10(u objednávky v košíku) vám tuhle na webu Traminal.cz můžu nabídnout 10% slevu na všechny přístroje.

4. Těsto zabalte do potravinové fólie (anebo uložte do krabičky) a nechte alespoň 2 hodiny odležet v lednici, ideálně do druhého dne.

Připravte si krém.

1. Ohřejte kokosové mléko a oslaďte ho sirupem.

2. V misce smíchejte pudinkový prášek, vanilkový extrakt i rum a vymíchejte v tekutou směs.

3. Polovinu horkého mléka přelijte za stálého míchání do misky s pudinkem, promíchejte, ať se škrob nesrazí, a pudinkovou směs vraťte do rendlíku ke zbytku mléka.

4. Uvařte tuhý pudink, zabere to ještě asi 3 minuty. Pudink svrchu potřete trochou přepuštěného másla (Ghíčkem), ať se nevytvoří škraloup, a nechte ho zcela vychladnout.

5. Do studeného pudinku zašlehejte Ghíčko a vytvořte vanilkový pudinkový krém, který přendejte do zdobicího (trezírovacího) sáčku a nechte ho alespoň 2 hodiny odležet a zatuhnout v lednici.

Připravte si těsto na linecká kolečka.

1. Smíchejte všechny suroviny (o pokojové teplotě) dohromady a v rukách spojte v kompaktní těsto. Zabalte ho do potravinové fólie (anebo zavřete do krabičky), aby neoschlo, a dejte ho uležet alespoň na 4 hodiny do lednice, ideálně do druhého dne.

2. Pak těsto prohněťte v rukách, aby lehce povolilo, vyválejte na tloušťku asi 4 mm a vykrájejte kolečka velká tak, aby byla tak akorát velká pro vaše úly/hnízda. Předehřejte troubu na 170 °C.

3. Pečte v předehřáté troubě na 170 °C bez páry a horkého vzduchu 7–10 minut, do zlatova. Linecká kolečka uskladněte v suchu a chladnu.

Postup:

1. Z piškotového kakaového těsta užmoulejte kuličku a tu vtlačte do tvořítka. Pokud se vám těsto maličko rozpadá, počkejte, až lehce povolí, případně přilijte ještě trošku kokosového mléka.

Mně těsto drží krásně pohromadě a jde mi z formičky lehce vyndat.

TIP: Používám rozevírací umělohmotnou od Tescomy, která má k sobě i kužel na utvoření prostoru pro krém a vykrajovátko na linecké sušenky dospod.

TIP: Pokud by vám těsto z formičky (nemáte třeba tuhle rozevírací) nešlo vyndat, není nic jednoduššího než do formičky vložit potravinovou fólii a lehce si jí vypomoct. Můžete formičku i vysypat moučkovým cukrem, ale tím cukroví ještě víc osladíte a budete mít úly/hnízda od moučky bílé.

2. K plnění si ustřihněte špičku zdobicího sáčku s vanilkovým krémem a nastříkejte ho dovnitř až po okraj.

TIP: Já používám držátka na vajíčka z lednice. Můžete ale použít třeba i papírovou vložku od vajec (jen ať není špinavá) anebo si pořídit tenhle stojánek.

3. Dospod každého cukroví nalepte sušenku (anebo piškot), budete tam dobře držet i díky krému.

4. Cukroví můžete začít baštit hned, anebo ho nechat uležet do druhého dne, pustit si pohádky a pak se vrhnout na všechno cukroví, co jste si připravili, tak jako já! :)

Krásné Vánoce!

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Probíhá tu diskuze! Píšeme si k tématu, mimo něj, cokoliv :)

  1. Hezký den, myslíte, že místo rozinek budou fungovat namočené datle? Ráda bych recept vyzkoušela, ale zrovna mi doma přebývají právě datle, namísto rozinek. Díky, Gabriela

    • Dobrý den, Gábi, nevím, jestli to nebude víc lepit, zkuste to. A pokud to bude víc lepivé, vyložte si formičky potravinovou folií, anebo přidejte víc suchých ingrediencí, prostě upravte případně směs na míň lepivou. Ať chutnají a krásné Vánoce!❤️

  2. Dobrý den,kde se stala chyba pokud mi zůstali v krému hrudky,děkuji moc!

    • Dobrý večer, Anet, nevím jestli jste postupovala přesně podle receptu. Ale pokud jste dostatečně nemíchala při vlévání horkého mléka do pudinkové směsi (krok 3. v receptu – Připravte si krém), škrob se vám mohl srazit, jak tam píšu. Je potřeba postupovat pomalu a decentně. Do škrobu, ale ani k vejcím, když se dělají krémy a pudinky, se nesmí vlévat horká tekutina naráz a rychle, a musí se opravdu ode dna dobře míchat, jinak hrozí sražení. Chce to trochu cviku, ale “učenej z nebe nespadl”, :)) mně se to dřív stalo taky několikrát. Hezký večer, J.

  3. Dobrý den,
    mohu se zeptat kolik kusů úlů z těsta připravíte?
    Moc děkuji, Martina

    • Dobrý den, Marti, je to hned v hlavičce receptu, cca 30 ks. Podle velikosti formičky. :)

  4. Dobrý den, Jani,
    poprvé se chystám dělat na přání manžela vosí hnízda a při čtení receptu mě napadly dva dotazy..
    Do krému používáte kokosové mléko z plechovky nebo „krabicové“?
    A je velký rozdíl, jestli použiju máslo bez laktózy nebo ghíčko?
    Moc děkuju za odpověď

    Tereza

    • Dobrý den, Terezko. U toho koko mlíka je to jedno, stejně ho zahříváte, takže pokud vezmete tužší z plechovky, stejně se roztaje. :) Já mám ráda a používám tohle:https://sensecoco.com/cz/bio-kokosove-mlekoko-kremove-s-80-kokosu. A co se týče másla, ghí je 100% máselný tuk, máslo bez laktózy obsahuje cca 82% tuku, stejně jako máslo. Rozdíl je v v případě tohohle receptu a během výroby tohohle konkrétního cukroví, minimální, takže ho klidně zkuste. Prima den! J.

Přidat konimentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kurzy vaření Přidejte se!

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně teda piští na stories

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Vietnam s Jájou - od 6. do 16. března 2019 Do Vietnamu!
Kuchařka Gastrokroužku - Spojilo nás jídlo Kuchařka tady!
Food blog roku - Hlasujte tady! Hlasujte tady!