Milujete Raffaello, ale nemůžete laktózu? Tak zkuste tyhle jednoduchý (ne)rafaelo kuličky z kokosu a kokosalka s blanšírovanou pečenou mandličkou uvnitř. Pro zvýraznění mandlový chuti můžete přidat i panáka amaretta, ale to už nechám na vás. :)
Nejde o nic zas tak originálního, ale protože jsem i letos měla chuť na čistě kokosový kuličky, řekla jsem si, že vyzkouším variantu bez lepku i laktózy a s minimálním obsahem cukru, anebo úplně bez.
A tak vzniklo tohle (ne)rafaelo z kokosalka!
https://www.instagram.com/p/BtoPkvll6sa/
Nejdůležitější ingrediencí, kromě svařeného kokosového mléka, je šťavnatý a nevysušený strouhaný kokos. Osvědčil se mi od:
Pokud použijete obyčejnou strouhanou kokosovou drť, asi to taky půjde, ale výsledek určitě nebude stejný, tak na to myslete. Tenhle kokos dodává kuličkám šťavnatost i příjemnou strukturu, stejně jako pražené loupané mandle uvnitř. No a pak nezapomeňte na amaretto, pokud chcete cukroví dodat šmrnc!
Nejkrásnější věci do bytu i do kuchyně. To je Kitchenetteshop.cz. Prostě láska!
Šup na nákup!Mám pro vás slevu 10% při objednání na kitchenetteshop.cz!
zadejte v košíku můj slevový kód
JAJA10
1. Kokosalko smíchejte se strouhaným kokosem a nechte alespoň 4 hodiny odležet v lednici, ideálně do druhého dne. Pokud máte chuť, přilijte panáka amaretta, dodá cukroví skvělý „kick“!
TIP: Kokos v salku nasákne a nabobtná a hmota bude i díky tomu skvěle držet pohromadě.
2. Blanšírované mandle opečte při 200 °C v troubě, krásně se rozvoní. Potrvá to asi 4 minuty.
TIP: Pokud neseženete loupané mandle, přiveďte k varu vodu v rendlíčku a povařte v ní mandle se slupkou po dobu cca 5 minut. Pak vodu slijte, zalijte mandle ledovou vodou a postupně je začerstva pod vodou oloupejte. Půjde to tak snadněji.
1. Z vychlazené kokosové směsi tvarujte kuličky a dovnitř každé z nich vložte pečenou blanšírovanou mandli.
2. Kuličky obalte ve strouhaném kokosu a uskladněte v chladnu. (Ne)rafaelo spotřebujte do 10–14 dní. Neobsahují máslový krém, a tak pokud je nebudete trápit v teple, vydrží vám v kondici poměrně dlouhou dobu.
Ahoj mila, da se tohle udelat (asi jo tedy) i z koko salka ktery se tady uz da take koupit? Nevzpomenu firmu ale je to svetle modra plechovka a delaj i tzv kondenzovany mleko aka tatra aka carnation milk a i verzi salka??
Ahoj Terko, už tu někdo dělá kokosový salko/kondenzovaný mlíko, jo? No tak to určitě půjde! :) Jen bych si pohlídala celkovou konzistenci “těstíčka”. Tím, že to kupovaný kokosalko neznám, nedokážu říct, že budou poměry přesně sedět, nicméně vzhledem k tomu, že kdyžtak prostě jen přisypeš strouhanej kokos a případně směs zahustíš/přiliješ salko a víc ji naředíš, tak je to dost jednoduchej proces.? Jenom bych počítala s tím, že výsledek bude pravděpodobně výrazně sladší, já totiž to domácí salko sladím maximálně lžící třtinovýho cukru. Ať chutná, pokud se do kuliček pustíš a krásný Vánoce!❤️