Kokosové (ne)rafaelo
Kokosové (ne)rafaelo
Jana Králiková - 'ZÁSADNĚ' ZDRAVĚ Cukroví  

Kokosové (ne)rafaelo

číst dál

Hodí se pro

Neobsahuje

25 kuliček
5 minut příprava + 20 minut postup
Jednoduchý Jednoduchý

Milujete Raffaello, ale nemůžete laktózu? Tak zkuste tyhle jednoduchý (ne)rafaelo kuličky z kokosu a kokosalka s blanšírovanou pečenou mandličkou uvnitř. Pro zvýraznění mandlový chuti můžete přidat i panáka amaretta, ale to už nechám na vás. :)

Nejde o nic zas tak originálního, ale protože jsem i letos měla chuť na čistě kokosový kuličky, řekla jsem si, že vyzkouším variantu bez lepku i laktózy a s minimálním obsahem cukru, anebo úplně bez.

A tak vzniklo tohle (ne)rafaelo z kokosalka!

https://www.instagram.com/p/BtoPkvll6sa/

 

Nejdůležitější ingrediencí, kromě svařeného kokosového mléka, je šťavnatý a nevysušený strouhaný kokos. Osvědčil se mi od:

  • Alnatury
  • DM Drogerie
  • Country Life

Pokud použijete obyčejnou strouhanou kokosovou drť, asi to taky půjde, ale výsledek určitě nebude stejný, tak na to myslete. Tenhle kokos dodává kuličkám šťavnatost i příjemnou strukturu, stejně jako pražené loupané mandle uvnitř. No a pak nezapomeňte na amaretto, pokud chcete cukroví dodat šmrnc!

Suroviny:

  • 200 g kokosalka (recept viz odkaz)
  • 100 g šťavnatého strouhaného kokosu (používám z DM Drogerie nebo od zn. Alnatura)
  • 25 ks blanšírovaných mandlí
  • (amaretto podle chuti)
  • strouhaný kokos na obalení kuliček

Příprava:

1. Kokosalko smíchejte se strouhaným kokosem a nechte alespoň 4 hodiny odležet v lednici, ideálně do druhého dne. Pokud máte chuť, přilijte panáka amaretta, dodá cukroví skvělý „kick“!

TIP: Kokos v salku nasákne a nabobtná a hmota bude i díky tomu skvěle držet pohromadě.

2. Blanšírované mandle opečte při 200 °C v troubě, krásně se rozvoní. Potrvá to asi 4 minuty.

TIP: Pokud neseženete loupané mandle, přiveďte k varu vodu v rendlíčku a povařte v ní mandle se slupkou po dobu cca 5 minut. Pak vodu slijte, zalijte mandle ledovou vodou a postupně je začerstva pod vodou oloupejte. Půjde to tak snadněji.

Postup:

1. Z vychlazené kokosové směsi tvarujte kuličky a dovnitř každé z nich vložte pečenou blanšírovanou mandli.

2. Kuličky obalte ve strouhaném kokosu a uskladněte v chladnu. (Ne)rafaelo spotřebujte do 10–14 dní. Neobsahují máslový krém, a tak pokud je nebudete trápit v teple, vydrží vám v kondici poměrně dlouhou dobu.

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Probíhá tu diskuze! Píšeme si k tématu, mimo něj, cokoliv :)

  1. Ahoj mila, da se tohle udelat (asi jo tedy) i z koko salka ktery se tady uz da take koupit? Nevzpomenu firmu ale je to svetle modra plechovka a delaj i tzv kondenzovany mleko aka tatra aka carnation milk a i verzi salka??

    • Ahoj Terko, už tu někdo dělá kokosový salko/kondenzovaný mlíko, jo? No tak to určitě půjde! :) Jen bych si pohlídala celkovou konzistenci “těstíčka”. Tím, že to kupovaný kokosalko neznám, nedokážu říct, že budou poměry přesně sedět, nicméně vzhledem k tomu, že kdyžtak prostě jen přisypeš strouhanej kokos a případně směs zahustíš/přiliješ salko a víc ji naředíš, tak je to dost jednoduchej proces.? Jenom bych počítala s tím, že výsledek bude pravděpodobně výrazně sladší, já totiž to domácí salko sladím maximálně lžící třtinovýho cukru. Ať chutná, pokud se do kuliček pustíš a krásný Vánoce!❤️

Přidat konimentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kurzy vaření Přidejte se!

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně teda piští na stories

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Vietnam s Jájou - od 6. do 16. března 2019 Do Vietnamu!
Kuchařka Gastrokroužku - Spojilo nás jídlo Kuchařka tady!
Food blog roku - Hlasujte tady! Hlasujte tady!