Karamelizovaný (ne)vánoční kapr Ca Kho To
Karamelizovaný (ne)vánoční kapr Ca Kho To
Jana Králiková - 'ZÁSADNĚ' ZDRAVĚ Hlavní jídla  

Karamelizovaný (ne)vánoční kapr Ca Kho To

číst dál

Neobsahuje

4 porce
5 minut příprava + 15 minut postup
Jednoduchý Jednoduchý

Omrzel vás tradiční kapr v trojobalu s bramborovým salátem? Co zkusit něco exotického? Tahle ryba totiž plave v pikantní kokosové omáčce a voní po limetových listech. Je lahodná, krémová a velmi snadno a rychle hotová. A garantuju vám, že až ji dojíte, budete chtít nášup!

Karamelizovaný kapr je oblíbená vietnamská pochoutka nejen v deltě Mekongu v jižní oblasti Vietnamu. Tradičně se připravuje jen v kokosový vodě a karamelu, ale já ho dělám trošku jinak. Recept patří k nejoblíbenějším kouskům na mých kurzech vaření vietnamský kuchyně, a proto jsem ho i vybrala do zimního čísla svatebního magazínu MILE, pro který jsem kapra po vietnamsku připravovala. Tenhle recept totiž rehabilituje u nás občas opovrhovanou (bahenní) rybu, jakou kapr už z definice je… A tak se vám může hodit třeba jako nová inspirace ke Štědrovečerní tabuli.

Jak na karamel

Určitě se shodneme na tom, že cukr se v teple rozpouští mnohem pomaleji než máslo. A přesně to je důvod základních karamelových chyb a neúspěchů. Proto zapomeňte na recepty, které začínají rozpouštěním másla a do tekutého stavu přiveďte vždycky a pomalu, postupně, při ne příliš vysoké teplotě jako první cukr. Až potom přidejte máslo/ghee.

Máslo totiž kromě jiné teploty a době tání, která je i přímo závislá na jeho struktuře, obsahuje bílkoviny, které se při delší době zahřívání přepalují. Pokud proto první rozehřejete máslo a až potom přidáte cukr a budete čekat na jeho roztavení, stoprocentně máslo znehodnotíte a přepálíte dřív, než se karamel vůbec začne tvořit. U másla přepuštěného to nebude tak výrazné, ale pokud není 100% přepuštěné, budou se s vysokoprocentním másleným tukem dít úplně to samý.

Každopádně jsem zvědavá, jak vám bude tahle voňavá a pikantní rybička chutnat. Moje zkušenost je taková, že 8 z 10 ofrňujících se nad receptem s kaprem, se během konzumace Cá Kho Tộ na limetových listech s chilli tvoří pěkný boule za ušima! :)

Recept vznikl ve spolupráci se značkou Siemens.

Suroviny:

  • 4 kapří podkovy nebo filety z bílé ryby či lososa
  • 2–3 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžíce přepuštěného másla/másla
  • 3 šalotky
  • 1 stroužek česneku
  • 1 kus zázvoru (asi 3 cm široký, 4 cm dlouhý)
  • 400 ml kokosové vody
  • 1–2 chilli papričky ptačí oko
  • 1 hrst limetových listů (mražených či sušených)
  • 100 ml kokosového mléka
  • rybí omáčka
  • sůl, pepř

Příprava:

1. Kapří podkovy omyjte studenou vodou a osušte papírovou utěrkou. Osolte a opepřete z obou stran.

2. Šalotky očistěte, rozpulte a nakrájejte nadrobno. Stejně tak i česnek.

3. Zázvor oloupejte a nakrájejte na drobné plátky a potom na malinké hranolky.

TIP: Na čištění zázvoru použijte kávovou lžičku (s menším nástrojem se dostanete do drobnějších záhybů), půjde vám to tupou hladkou lžičkou mnohem lépe než nožem anebo škrabkou.

Postup:

1. Ve větší pánvi nebo v nízkém kastrolu rozpusťte cukr, potrvá to asi 3-5 minut.

Nechte ho zlátnout pomalu a pěkně na sucho (opravdu bez tuku, jen cukr) a hlídejte, aby příliš nezhnědl, nebo dokonce nezčernal. Výsledek by byl nepoživatelný – hořký.

2. Jakmile cukr zkaramelizuje, přidejte tuk a na kostičky nakrájenou šalotku i zázvor a promíchejte. Opékejte další 3 minuty, pak přidejte nadrobno nakrájený česnek a znovu promíchejte. Po chvilce směs rozprostřete do krajů a utvořte místo rybě.

3. Do kastrolu přidejte kapra, zalijte rybí omáčkou podle chuti a ideálně kokosovou vodou (můžete i vodou z kohoutku, ale bude potřeba pak omáčku ještě o něco víc dochutit cukrem), přidejte nakrájenou chilli papričku nebo dvě (já dávám dvě, ale možná to na vás bude už dost), limetové listy a přiklopte poklicí. Vařte na mírném stupni 12–15 minut, záleží na velikosti ryby.

4. Potom rybu opatrně vyjměte a zbytek směsi s lístky a chilli zalijte kokosovým mlékem, rozmíchejte a zredukujte v krémovou omáčku, potrvá to asi 5 minut.

5. Dochuťte solí a servírujte s jasmínovou rýží, případně vietnamským koriandrem – rdesnem vonným.

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Pusto a prázdno. Bez vašich komentářů je tu strašně smutno...

Přidat konimentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně teda piští na stories

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Vietnam s Jájou - od 6. do 16. března 2019 Do Vietnamu!
Kuchařka Gastrokroužku - Spojilo nás jídlo Kuchařka tady!
Food blog roku - Hlasujte tady! Hlasujte tady!