Linecké cukroví 3:2:1 start!
Linecké cukroví 3:2:1 start!
Jana Králiková - 'ZÁSADNĚ' ZDRAVĚ Cukroví  

Linecké cukroví 3:2:1 start!

číst dál
50 slepených kusů
20 minut příprava + 2 hodiny postup
Jednoduchý Jednoduchý

Nejlepší linecké cukroví je to, u kterého zůstává zachován poměr 3:2:1. Tedy tři díly mouky, dva díly tuku a jeden díl cukru. Moje verze je o chlup lehčí a méně sladká, ale stále křupavá, křehká a hlavně voňavá, na jazyku se rozplývající! Tak ji zkuste, pokud svůj oblíbený recept ještě stále hledáte.

Pokud se vám cukroví nedaří a trápí vás rozpadající se nebo roztékající kousky, chlaďte ho/nachvilku mražte před lupnutím do trouby. A používejte výhradně české máslo, které se pořád ještě stlouká ze sladké smetany.

A pokud vás v receptu obtěžuje celozrnná mouka, klidně použijte pouze mouku hladkou. Jak je libo! Poměry zůstávají stále stejné.

  • 200 g hladké (špaldové) mouky
  • 100 g celozrnné (špaldové) mouky
  • 160 g studeného másla
  • špetka soli
  • 90 g moučkového cukru
  • 1 žloutek a cca 1 lžička bílku, aby se těsto dobře spojilo
  • kůra z 1/2 chem. neošetřeného citronu
  • kyselejší marmeláda (podle chuti)

Postup:

1. Nakrajené máslo na menší kousky rychle prstama rozdrobte v mouce.
2. Přisypte sůl, cukr a spolu s vychlazeným vejcem rychle spojte v hladké těsto. Nežmoulejte ho dlouho, ať zůstane křehké.🙏🏼
3. Těsto zabalte do pečicího papíru/obalu od másla/potravinové folie prostě tak, aby neoschlo a nechte ho 3 hodiny vychladit. Ideálně přes noc.
4. Druhý den těsto rozkrojte na půl. Jednu polovinu jemně a rychle zpracujte, aby malinko povolilo, ale netálo vám pod rukama. Pak těsto vyválejte (já používám mramorový váleček a válím těsto na kamenné desce, tak se mi to dělá nejlíp) na pár milimetrů, jak je libo.
5. Formičkami vykrájejte libovolné tvary, pokud je těsto příliš měkké, vražte ho zchladit do lednice/ na chvilinku do mrazáku.
6. Pečte v rozehřáté troubě na horký vzduch (ideálně více plechů naráz – kdo šetří energii, má za tři!) při 150°C asi 12 minut. Sledujte linecké sušenky, vždycky záleží na tloušťce a velikosti, od toho se odvíjí doba pečení. Já je mám ráda lehce připečený, do zlatova.
7. Mažu každý rok jinou marmeládou, podle chuti. Letos bude červenorybízová, tady byla malinová, vloni višňová, tuším.

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Pusto a prázdno. Bez vašich komentářů je tu strašně smutno...

Přidat konimentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kurzy vaření Přidejte se!

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně teda piští na stories

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Vietnam s Jájou - od 6. do 16. března 2019 Do Vietnamu!
Kuchařka Gastrokroužku - Spojilo nás jídlo Kuchařka tady!
Food blog roku - Hlasujte tady! Hlasujte tady!