Nejlepší linecké cukroví je to, u kterého zůstává zachován poměr 3:2:1. Tedy tři díly mouky, dva díly tuku a jeden díl cukru. Moje verze je o chlup lehčí a méně sladká, ale stále křupavá, křehká a hlavně voňavá, na jazyku se rozplývající! Tak ji zkuste, pokud svůj oblíbený recept ještě stále hledáte.
Pokud se vám cukroví nedaří a trápí vás rozpadající se nebo roztékající kousky, chlaďte ho/nachvilku mražte před lupnutím do trouby. A používejte výhradně české máslo, které se pořád ještě stlouká ze sladké smetany.
A pokud vás v receptu obtěžuje celozrnná mouka, klidně použijte pouze mouku hladkou. Jak je libo! Poměry zůstávají stále stejné.
Kuchyňské vychytávky a pomocníci, co se vám můžou určitě hodit. Stejně jako mně.
Další přístrojeChcete slevu 10%? Tak jo. Při objednání na traminal.cz
zadejte v košíku můj slevový kód
JAJA10
1. Nakrajené máslo na menší kousky rychle prstama rozdrobte v mouce.
2. Přisypte sůl, cukr a spolu s vychlazeným vejcem rychle spojte v hladké těsto. Nežmoulejte ho dlouho, ať zůstane křehké.🙏🏼
3. Těsto zabalte do pečicího papíru/obalu od másla/potravinové folie prostě tak, aby neoschlo a nechte ho 3 hodiny vychladit. Ideálně přes noc.
4. Druhý den těsto rozkrojte na půl. Jednu polovinu jemně a rychle zpracujte, aby malinko povolilo, ale netálo vám pod rukama. Pak těsto vyválejte (já používám mramorový váleček a válím těsto na kamenné desce, tak se mi to dělá nejlíp) na pár milimetrů, jak je libo.
5. Formičkami vykrájejte libovolné tvary, pokud je těsto příliš měkké, vražte ho zchladit do lednice/ na chvilinku do mrazáku.
6. Pečte v rozehřáté troubě na horký vzduch (ideálně více plechů naráz – kdo šetří energii, má za tři!) při 150°C asi 12 minut. Sledujte linecké sušenky, vždycky záleží na tloušťce a velikosti, od toho se odvíjí doba pečení. Já je mám ráda lehce připečený, do zlatova.
7. Mažu každý rok jinou marmeládou, podle chuti. Letos bude červenorybízová, tady byla malinová, vloni višňová, tuším.
Pusto a prázdno. Bez vašich komentářů je tu strašně smutno...