Nejvoňavější perníčky
Nejvoňavější perníčky
Jana Králiková - 'ZÁSADNĚ' ZDRAVĚ Cukroví  

Nejvoňavější perníčky

číst dál
4 plechy
15 minut příprava + 2 hodiny postup
Jednoduchý Jednoduchý

Už je tu! Recept na medové perníčky podle mojí maminky, který „kazím“ žitnou moukou, protože i když míň vyběhnou, jsou prostě boží a mně chutnají ještě víc než z hladký (špaldový). Takže je to na vás. Poměry v receptu fungují stejně tak i tak!

Až budete perníčky (cukroví) sázet do trouby, ušetřete si čas i elektriku a pečte víc plechů naráz. Zapněte při tom horký vzduch!

Při pečení na horkovzduch je potřeba si pamatovat, že díky cirkulaci se obsah trouby nejen víc vysušuje, ale pečete zároveň rychleji a navíc zprudka. Proto je potřeba snížit teplotu oproti teplotě udávané v receptu na klasický (horní a spodní) ohřev o cca 20 °C.

A jak to udělat, aby vám perníčky změkly? Můžete se inspirovat tady, a zároveň se dočíst, kdy a které cukroví začít péct!

Na perníčky:

  • 500 g hladké žitné (chlebové) anebo hladké pšeničné mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • 2-3 lžíce kakaa (já dávám tři)
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička perníkového koření
  • 3 vejce
  • 150 g medu
  • 50 g másla
  • 2 lžíce rumu
  • 1 vejce na potření perníčků, aby se leskly

Na polevu:

  • 1 bílek
  • asi 150 g bílého moučkového cukru (používám Wiener Zucker)
  • pár kapek citronu (díky němu se snadněji rozpustí možné hrudky)

Postup:

1. Odvažte si mouku, moučkový cukr (mixuju si třtinový na hladkou moučku kvůli chuti i barvě, a ptž mě to ba), kakao, jedlou sodu i perníkové koření a vše dobře promíchejte, ať se suroviny se sodou rovnoměrně promísí.

2. Udělejte do směsi důlek a vyklepněte do něj tři celá vejce od šťastných slepiček, vidličkou lehce promíchejte.

3. Přilijte tekutý (nikoliv teplý nebo dokonce horký) med, přidejte změklé máslo (pokojové teploty, vyvarujte se tekutému) přilijte rum. Pokud bude med teplý a máslo rozpuštěné, vznikne vám lepivá pidla, která nepůjde zpracovat.

4. Vypracujte hladké a lesklé těsto rukama anebo klidně v robotu. Zabalte třeba do potravinové folie, aby neoschlo a nechte 2-3 hodiny odpočívat. Ideálně těsto zadělejte večer a dejte mu čas přes noc. Speciálně žitnému těstu to prospěje.

5. Těsto rozkrojte na dvě poloviny, jednu rychle zpracujte, aby těsto tak akorát povolilo (nehněťte ho dlouho do měkka!), rozválejte na lehce pomoučené pracovní ploše na asi 0,5 mm a vykrájejte formičkami tvary podle libosti. Druhou nechte ještě v lednici.

6. Zbytky po vykrájení perníčků splácněte dohromady, zabaltne do folie, dejte vychladit do lednice, pokud jsou příliš měkké a vrhněte se na druhou odleželou polovinu těsta. Pokračujte jako v bodě 5.

7. Všechny perníčky pomašlujte rozkvedlaným vejcem.

8. Jak budete mít alespoň dva plechy hotové, vražte je do rozehřáté trouby na 160°C na horký vzduch a pečte asi 15 minut. Doba pečení přímoúměrně závisí na tloušťce těsta velikosti peníčků! Někdy stačí minut 10, někdy je i 15 málo. Hotové perníčky poznáte tak, že jsou upečené do zlatohněda, do těsta se nezaboří prst, když na něj opatrně sáhnetea nebudou lepit.

9. Upečené perníčky sundejte z plechu, nechte vychladnout a naskládejte je do krabice, aby změkly. Já k nim občas na první dva dny dávám rozkrojený jablíčko, aby od něj natáhly vláhu, ale dýl ho tam nenechávejte, aby vám to celý nezplesnivělo.

10. Perníčky zdobíme většinou další adventní víkend bílkovou polevou, kterou stačí smíchat a dohladka rozmíchat. Dávám ji do kornoutků z pečicího papíru. Když bude čas, natočím vám to…

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Pusto a prázdno. Bez vašich komentářů je tu strašně smutno...

Přidat konimentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kurzy vaření Přidejte se!

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně teda piští na stories

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Vietnam s Jájou - od 6. do 16. března 2019 Do Vietnamu!
Kuchařka Gastrokroužku - Spojilo nás jídlo Kuchařka tady!
Food blog roku - Hlasujte tady! Hlasujte tady!