Periorální dermatitida a zprávy z fronty
Periorální dermatitida a zprávy z fronty
Jana Králiková - 'ZÁSADNĚ' ZDRAVĚ Osobní   Zdraví  

Periorální dermatitida a zprávy z fronty

číst dál

Říkali mi nejmíň dva měsíce, ale klidně i půl roku. A já jí dala tejden, maximálně dva. Abych se dostala z nejhoršího. Ba ne, trochu kecám. S PD je to vážně běh na dlouhou trať, ale já chtěla bejt asi trochu vtipná jako Jiří Kodet v Pelíškách. Jenže ona se ta moje kůže revitalizuje fakt docela dobře, třeba je to tou ekzematickou praxí. A třeba taky ne. Každopádně je mi líp a se svou novou „nejká“ se pomalu – a doufám, že i jistě – loučím. HURÁ!

A tak si chci zapsat, i za uši, co mi z týhle hrůzy nejvíc pomáhá ven a jak. Třeba se to někomu může zase hodit. Pokud netušíte, která bije, tak si můžete přečíst můj předchozí článek tuhle: Moje milá Periorální dermatitida. A omlouvám se podruhé, v galerii a dole pod článkem najdete srovnávací autoportrét.

Ale nejdřív, úplně nejdřív vám chci poděkovat. Protože tolik milejch, podporujících, láskyplnejch zpráv, komentářů a tak vůbec, co ke mně doputovaly, tak o tom se mi fakt teda vůbec ani nesnilo! Děkuju moc… Za vás za všechny, byli jste rozhodně u toho. A pomáhali mi z nejhoršího. <3

A víte, podělit se s váma o to, jak blbě se člověk cejtí a vypadá, možná někomu mohlo připadat odvážný, ale ona je to prostě jenom realita. A ta někdy krásná je. A někdy je holt „krásná“ zase úplně jinak. A mě tohle všechno baví a dělá dobře. Někdy na těle a jindy třeba na duši… A myslím si, že je dobrý sdílet s váma obojí. To je život. A takhle to mám a dělám ráda. Ale dnešním článkem v týhle ódě na svoji nemoc končím. Stačilo. Už toho mám totiž vážně plný zuby…

Co mi nejvíc pomáhá?

  • Volno!

Úplně to nejvíc volnovatý volno. Tečka. Prostě fakt nic nedělat. Ono teda takovej druhej třetí den od správný diagnózy u doktora (a po vysazení mastiček s kortikoidem) se to rozjelo tak, že ani nic jinýho dělat nešlo. :)) Pak koukání na všechno možný, čtení a hraní na počítači. Žádná práce, telefony, maily, sociální sítě. Prostě světe, na shledanou, uvidíme se, až mi bude líp. A ty bláho, dává mi to zabrat. :D

  • Odvar z borůvek!

Tak tohle je zázrak jako! Několik z vás mi doporučovalo silný vylouhovaný černý čaj a obklady z něj. Než jsem to stihla vyzkoušet, tak díky radě paní doktorky Táni Šukový (kterou tímto zdravím, ahoj Táňo! :), jsem si udělala odvar z borůvek a myla/myju si obličej od tý doby jen tím. A je to vážně neuvěřitelný. Kam se hrabe Jarisch a micelární vody (i ta moje BIO), a i když věřím, že někomu to dělá dobře, mně po zkušenosti s používáním všech tří vod opravdu nejvíc pomohl a pomáhá tenhle borůvkovej odvar. Sušený borůvky mi maminka koupila v mým oblíbeným bylinkářství Oregano v Dejvicích.

TIP: Odvar z borůvek: 1 polévková lžíce sušených borůvek na 150 ml horké vody. Borůvky dejte do hrnečku, zalijte horkou vodou a nechte 15 minut pod pokličkou (talířkem) louhovat. Přeceďte do skleničky s uzávěrem a skladujte max. 3 dny v lednici.

Z ledničky je odvar příjemně chladivej, nejdřív jsem si jím obličej jenom otírala/myla (ráno a večer), ale pak jsem přišla na to, že nejlepší (na už po pár dnech zhojenou pokožku) je dělat si obklady, takovou masku.

Dva papírový kapesníky na sobě poleju odvarem a položím si je a připlácnu na obličej. Abych si mohla číst nebo tak, proděravím si do něj otvory na oči, nos a pusu a v tu ránu jsem jak v salónu krásy… No anebo spíš ve strašidelným hradě někde na pouti. :D Tohle teď dělám 2–3krát denně a nechávám ji působit alespoň 15 minut.

  • Masti

Jediná mast, která mi skutečně pomáhala a dobře jsem se po ní cítila a která přinášela i viditelný zlepšení byla a je Rosalox.

Ichtamolová mast, která se často taky doporučuje, mi moc dobře nedělala. To je taková ta smradlavá (dehtová) mastička, která se vyrábí suchou destilací břidlic (původně fosilních), a snad proto se jí říká ichtamolová (řec. ichthys = ryba), díky mnohým nálezům zkamenělých ryb v břidlicích. There you go! ;)

Navíc hodně vysušuje, což mimo jiné právě tuhle potvoru (PD) taky léčí, a tak se pak doporučuje promazávat postižený místa sádlem (nebo kokosovým tukem). No, a mně obojí vůbec nedělá dobře. :/ Fakt nevím, čím to je, ale nejdřív vysušit (ichtamolovou mastí) a pak zase promazat (sádlem, kokosákem) je na moji pokožku asi nějak moc.

Po sádle a kokosovém tuku jsem sice promazaná až za ušima, ale po chvíli taky červená jak rajče. A svědilo mě to, takže jsem to nakonec vzdala.

A tak jenom obkládám a omývám si to borůvkovým odvarem a občas, když mám pocit, že to chce, tak se máznu Rosaloxem.

Ještě pořád ho beru. A tím pádem vlastně těžko říct, jak bych to zvládala bez něj. Každopádně ho spíš vnímám pozitivně, nic se mi po něm nezhoršilo a v kombinaci se spoustou dalších věcí to, zdá se, vede ke zdárnýmu uzdravení.

  • Dieta

Tady je to slovo namístě. To, co jsem si sama „naordinovala“, s lehkýma odchylkama, který mě vždycky razantně utvrdily v tom, že když tu výživu budu flinkat, bude to jenom horší, prostě funguje! Takže, když tak koukněte zpátky sem. A ve zkratce: žádný mléčný produkty, žádný cukry (cukr cukr, sladký a dráždivý ovoce), žádný maso, žádný ořechy a žádný alkohol. Lepek mi neva, ale já ho stejně moc normálně nejím.

  • Pitný režim

Celou dobu piju převážně tu vyčištěnou vodu. A čaje. Střídám dny, kdy piju: kopřivu, ostropestřec a kořen a nať z pampelišky. Člověk totiž nesmí zapomínat na to, že i tyhle šikovný bylinky jsou hlavně léčivý, a tak by je neměl moc bezmyšlenkově mixovat. Nicméně na zeměžluč nakonec nedošlo, ona je fakt děsně hnusná a asi už mi nebylo tak zle, abych ji zařadila. :D Dneska už piju i ibiškovej čaj, kterej miluju. Je opět protiparazitickej, má přirozeně antibakteriální účinky, podporuje játra a je bohatý na vitamín C. A odšťavuju bio zeleninu: červená řepa, mrkev, zázvor. Dopřávám si skoro každý den jednu velkou sklenici. Dneska jsem zařadila hrušku navíc. Yes!

  • Doplňky stravy

Ráno a večer jím od začátku chlorellu (zelený ječmen mi nedělá dobře). Začala jsem jednou tabletkou, dneska jím už 15 ráno a 15 večer a na tomhle počtu asi skončím a budu to brát ještě určitě až do konce ledna. A po jednom taky zinkuB-komplexu.

  • Procházky

Blbý je, že PD nedělá dobře změna počasí, a tím pádem i teploty. Takže chodit často ven, navíc v zimě, kdy střídáte třeba i –5 °C (venku) a +25 °C (doma), není pro takhle zasaženou a navíc oslabenou kůži na obličeji úplně to pravý vořechový. Ale jelikož paní doktorka zahlásila, že je PD na ústupu, vyrazila jsem už párkrát ven na prochajdu. A dokonce i do divadla (na tatínka). Měl silvestrovskýho Netopýra, tak jsem se celá zamotala do šály a šla jsem do Karlína strašit lidi. :D

Jednak proto, že ze svýho (sice milovanýho a krásnýho) domova už lezu po zdi, a druhak proto, že co nevidět mě čeká vejlet, kterej bude trošilinku do většího tepla. Takže se pomalu otužuju, aby to ten organismus v pohodě zvládl.

No, a hlavně, a úplně nejvíc mi pomáhá kombinace toho všeho dohromady. Odpočinek a veselý a pozitivní lidi kolem. Moje nejlepší rodina a kamarádi, který za mnou přijeli třeba v noci a přes půl Prahy, když mi bylo smutno po společnosti. :)

A jak mi to sluší dneska? :D No… náramně! :D

MUA: dočista přírodní se zbytkem ichtamolový masti. Hairstyling dal sakra zabrat! :D

Jako ale oproti tomuhle? Za čtrnáct dní? Panebože, já se na ty fotky fakt nemůžu dívat ale…

Kdyby mě ještě něco napadlo, anebo napadlo něco vás, napište mi to do komentářů. Dám vám zase za čas vědět, jak to pokračuje… Ale teď si dám od tohohle tématu pauzu. A ještě jednou děkuju. Že to prožíváte/přežíváte se mnou! :)

Krásnej novej rok. A hlavně hodně zdraví.

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Probíhá tu diskuze! Píšeme si k tématu, mimo něj, cokoliv :)

  1. Ahojky, PD trpím opět a zase. Vrátila se mi po dvou letech. Taky beru AT a nově i ten krem Rosalox. Díky němu jsem našla tvůj článek. Musím zkusit ten odvar z borůvek a asi se nevyhnu tomu vysazení mléka.
    Moc děkuji za příběh a hlavně za rady. Člověk se rázem cítí líp, když vidí že není jediný koho toto trápí. Držím palce.

  2. Děkuju moc za tenhle a předchozí článek. Hodně mi pomohly!
    Na mě zafungoval rozvar z černého čaje a obklady z něj. Cítila jsem po něm na pleti obrovskou úlevu. Občas jsem zkusila i borůvky, ale obklad z jejich rozvaru mě někdy trošku štípal. Krém jsem nepoužila žádný.
    Taky jsem to nakombinovala s úplným vyřazením cukru a laktózy a zařazením více odpočinku. Po čase jsem se vrhla do úplného půstu, Zatím jsem za druhým postním dnem a ten rozdíl je ovbrovskej.

    Když jsem začínala s léčbou netušila jsem, že rozdíl uvidím tak brzy. Od prvního obkladu uběhlo asi 8 dní a je to skvělý!

  3. Je to vážně psychicky náročné a zbavit se PD není snadné. Chci vyjádřit podporu a přispět s experimentem, který začíná přinášet výsledky. Urinoterapie

  4. Děkuji za to, že o tom píšeš. Bojují s tím několik let a nic nezabira. Teda od doktorů. Jsem jen pokusy králík. Ale teď jsem vyzkoušela urinoterapie a super, tak to všichni vyzkousejte

  5. Ahoj Jani! Ďakujem za tvoje články o PD, ktoré som našla na nete v čase, keď som sa cítila naozaj hrozne. Ďakujem, že si našla v sebe silu podeliť sa o svoje skúsenosti s liečbou…
    Masku z čučoriedok aplikujem a naozaj funguje! Tvár sa čistí a dostáva sa do normálu. Tiež je veľmi dôležité vypnúť a nestresovať sa..
    Prajem ti krásne dni v zdraví.

    • Ešte jedna otázka.. aký krém používaš na tvár …ja Periderm tak jemne začínam. Môj vek 50+ čiže skôr suchá pleť… dík za každú radu.

  6. Ahojky Jani,moc děkuji za úžasný Blogger. S PD bojuji od třetího tehu, mam doma tri malé raubire, takže si dat volno a oddych fakt nemam jak,ale to ostatní urco vyzkouším. Ted poslední půl rok se toho nemohubzbavit vůbec,ale není to rozjeté nejak silene ale děsně jo no…Ale chci se optat,ja nikdy moc makeup nepouzivala,pleť jsem mela jak dětskou prdelku, takže teď jako trpím,ale nutné potřebuji mít aspoň rasy namalované. Co používáš prosim za řasenku? Nebo jedeš bez? Děkuji moc ??

  7. Mockrát Vám děkuji za oba dva články o PD! Již 2 měsíce si prochazím tím samým a tyto články byly pro mě “odrazovým můstkem”,, jak se s tím poprat a ta “mrcha” již pomalu odchází. Jsem vděčná, že jsem na tyto články narazila. Ještě jednou děkuji!

  8. Ahoj holky,
    je to zhruba 4 měsíce, co se mi rozlezly hnusný fleky a pupínky okolo očí. Léčila jsem to samodomo všemocnými mastmi z konopí apod. No bez valného úspěchu. Pak jsem zašla k Mudr. a ta mi řekla že jde o periorální dermatitidu…. ať to přes den mažu pouze jelením lojem (aby to nesvědilo) a na noc mastičkou Vitella-Ictamo. Obličej mít max 2x za den převařenou vodou, neškrábat a nesahat. Musím říct, že se mi to přestalo rozlejzat, ale ne a ne to zmizet. Pak jsem se ze zcela jiných příčin dostala k odvaru z lopuchového kořene. Našla jsem v herbáři, že je to nejen bomba na vlasy, ale i jedna z nejlepších bylin na různé ekzémy a vyrážky všeho druhu. Udělala jsem silný odvar a místo převařené vody si ráno a večer začala potírat celý obličej tímhle. Je to 4 dny, co to používám a fleky se začaly výrazně zmenšovat! Už po dvou dnech byl znát rozdíl. Teď už mě to ani nesvědí, takže se nemusím mazat jelením lojem a lesknout se jako prasátko. Dám zhruba dvě polévkové lžíce do malého hrnce (cca 2 l – menší nemám :-), přivedu k varu a nechám za mírného probublávání 15 min vařit. Pak počkám až to vychladne a odvar scedím. Je z toho takový zelený brčál a moc to nevoní. Ale účinek mě nadmíru potěšil. Vychlazené jsem to pak použila na obličej a zbytek dala do lednice. Vydrží to cca 3 dny, pak je třeba udělat nový. Snad Vám to taky pomůže :-) Dá se to sehnat v každý lékárně za cca 35 Kč.

    Mějte se a držte se!
    Lucka

  9. Krásný den,
    moc děkuji za článek!!! Za oba články o PD. Je to asi měsíc co mě trápí – měsíc znám diagnózu a snad již „mažu“ a „nemůžu“ tím správným způsobem. Vrhnu se na boruvky a budu doufat v pomoc i v mém případě ;)
    Chtěla jsem se jen zeptat – jak dlouho jste pak na dietě? Jen zdali je potřeba si dávat „pozor“ na možné spouštěče i po uzdravení. Jím zásadně zdravě :) s vyjímkami :)
    Děkuji moc! Po shlédnutí instagrsmu mě potěšilo jak Vám to sluší, tak doufám, že borůvky budou slyšet a pomáhat i mě ;)
    Krásný večer!

  10. Dobrý den,
    Váš článek mi moc pomohl. Mluvíte o tom tak věcně a trefně a člověku je hned líp. Navíc spousta užitečných rad. PD mě hodně ovlivňuje na psychice a ještě se cejtim jak citlivka že si to moc beru…vždyť je to „jen vyrážka“ že :-) Ale je fajn číst i od ostatních, že je to něco, co dokáže člověka opravdu potrápit a neni třeba se za to stydět.
    Ráda bych připojila mojí metodu/kombinaci, která mi momentálně pomáhá a nikde jsem ji nenašla zmíněnou, tak třeba taky někomu pomůže: Pleť čistím a zklidňuju Jaryšovym roztokem, přes den nouzově když potřebuju, kryju místa max factor panstikem (nedráždí a svojí suchostí mi přijde že i poměrně zklidňuje) A na noc dávám konopnou mastičku (homemade) a důležitá věc – kdykoliv to jde, ošetřuju místo červenou biolampou – Biostimul.
    Pořídila jsem ji na radu kožní lékařky už před lety. Má hodně využítí, ale teď se mi opravdu osvědčila – urychluje hojení a zklidňuje.
    Mějte se krásně. Všem přeju klid, sílu a zdraví ;-)

  11. Dobrý den, chci vám moc poděkovat za oba články o PD, začala mi během zkouškového a už se to se mnou táhne celé prázdniny, ale za poslední týden se to tak zhoršilo, že jsem pomalu nemohla mezi lidi a konečně jsem zašla na kožní, mám entizol, ale vaše tipy mi moc pomohly a hlavně jsem si udržela pozitivní myšlení, tento článek jsem našla před pár dny, když už jsem skutečně propadala panice. S dietou, entizolem, borůvkami a zinkem se mi to konečně začalo zlepšovat.

    • Karolíno, moc děkuju za komentář, ale hlavně přeju brzské uzdravení, ať se té potvory co nejdřív zbavíte! Nezoufejte, a vydržte! Je to hrůza, hrůz, ale když jsem to zvládla taky, a podívejte, kolik dalších lidí, zvládnete to taky. :) Držím palce a mějte se nejlíp, J.

  12. Ahoj Jani, bylo by možné napsat kde se dají sehnat sušené borůvky. Mám takové neblahé tušení že se PD začíná potichounku ukazovat i u mně a ráda bych zahájila prevenci a boj než se to rozjede víc! Předpokládám, že sušené borůvky ze supermarketu nebude to pravé ořechové:D
    Mockrát Ti děkuji a přeji zdravou pleť!

    • Ahoj Baru, už jsem to doplnila do článku, děkuju za upozornění. Sušený bylinky a borůvky kupuju většinou v Dejvickém Oreganu. :) Držím palce a ať se PD nerozjede a peláší pryč!

    • Parada,moc dekuji za typ,vyrazim do Dejvi :) a mam se ptat po susenych plodech ci listech?

    • Určitě po plodech – sušených borůvkách, jak píšu ve článku. :)

  13. Ahoj holky, taky s tím už roky bojuju… Teď se mrška přihlásila na dovče u moře, kde jsem to vážně nečekala – moře a sluníčko mi vždy udělali taaak dobře! :-( A tak se místo posledních dní sluníčkování, brouzdám po netu a hledám, čím si doma po návratu ulevím. Zajímá mne ten borůvkový odvar – jak se prosím pěkně připravuje? Z listí, plodů, jako čaj – spařit horkou vodou? Nedala byste sem, Janinko, „recept? Moc děkuji a držím palce všem „PéDéčkářům“! Krásné léto! Naďa

    • Ahoj Naďo! To mě moc brzí, doufám, že ta mrcha brzy odejde a už se nevrátí, ten odvar z borůvek je popsaný i s receptem tuhle ve článku: https://www.zasadnezdrave.cz/blog/perioralni-dermatitida-vol-2/. Až seberu sílu na vyhodnocení, tak ho určitě zase dám na web, mám to rozepsaný, ale vracet se k tomu je pro mě momentálně strašně náročný. Chce to čas. Bylo mi fakt pekelně a mám trochu blok ohlížet se zpátky… Krásné léto i Tobě! <3 Jana

  14. Ahoj všem, které jsme se bohužel setkaly s PD. Začala mi vloni v létě. Jen pár puchýřků kolem nosu, postupně se šířily na druhou stranu a pak dolů kolem koutků úst až na bradu. Nevěděla jsem co to je, zkoušela různé masti a to byla chyba. Kortikoidy zabíraly, ale nakonec jsem se ocitla v pasti a vše se v lednu náhle zhoršilo až tak, že jsem plovinu obličeje měla v jednom ohni. Tehdy jsem teprve zjistila, oč jde. K dermatologovi jsem nešla, protože nemám nejmenší důvěru v jejich pokusy. Velice mi pomohl tento váš blog a reakce k němu. Než jsem se k němu dostala, používala jsem Perioderm od SynCAre, Jarishův roztok k omývání, koloidní stříbro zevně (postřik) a kokosový olej. Pokožka byla několikrát během dne úplně jiná, od suché ztažené a popraskané až k mokvající ( v tomto případě pomáhal Imazol nebo Acnecolor). Musela jsem chodit do práce a tedy chtě nechtě maskovala makeupem. Byla to hrůza, stejně vše bylo vidět, zvlášť po několika hodinách, kdy se to začlo loupat. Zásadní obrat k lepšímu začal po přečtení jednoho z komentářů tady. Zkusila jsem Sangre de Drago (dračí krev) zevně potíráním koncentrátem a vnitřně 3×6 kapek. Plus koloidní stříbro zevně i vnitřě + Glukamedic kapky (posílení imunity) a dále Perioderm a při nejhorším suchém a citlivém stádiu olivový či konopný olej. Teď, kdy je už hodně vyléčeno, dávám Infadolan mast. Ještě musím dodat, že nejde jen o zevní problém kůže, ale vnitřní nastavení duše. Pochopila jsem, že co je uvnitř, je i navenek a nelze nic skrývat. Proto jsem začala říkat to, co jsem v sobě dusila a trápila se tím. Přeju všem ženám, které mají toto šílené onemocnění, aby měly dost odvahy a víry v sebe a brzké uzdravení.

    • Ahoj Květo, MOC děkuju za sdílení Tvojí zkušenosti! A nemůžu než souhlasit hlavně s poslední myšlenkou. Chce to umět odpočívat a mít se rád (i když to zní někomu až příliš ezotericky/sobecky whatever), vymezit si hranice a neustupovat a neslevovat z vlasních přesvědčení. Zdraví máme jenom jedno. Ještě jednou moc díky a všem držím palce, PD je lekce (a velmi milosrdný upozornění) jako kráva…!

    • Ahoj Květo, mockrát děkuji za doporučení dračí krve. Během týdne se mi vyrážka natolik zlepšila, že jsem se cítila zas jako člověk. K tomu borůvkové obklady a nic jiného jsem nepotřebovala. Děkuji Simona

  15. Milá Jano, především velké díky za otevřené sdílení zkušeností s DP. Doposud jsem nenašla výstižnější informace. Chtěla jsem se Vás zeptat zda můžete osobně doporučit dermatologa v Praze? Moje mamka již třetím měsícem bojuje s DP a lékař předepsal kortikoidy, které vše jen zhoršily. Děkuji za tip a mějte se krásně.

    • Dobrý den, Maruško, jsem ráda, jestli Vám můj článek k něčemu byl, to je pro mě největší radost. :) Já docházím do kožního Sanatoria ve Štěpánské, ale s PD jsem se tam setkala s úplně protichůdnou léčbou (taky mi předepsali nejdřív kortikoidy na zhoršený ekzém), protože mě několikrát objednali pokaždé k jinému lékaři a každý říkal něco jiného (spíš doslova protichůdného) a to mě teda pak už přivádělo k šílenství, všechno jsem vysadila a stala se z toho tahle akutní brutální forma (a zaplať panbůh za ní, paradoxně mi to opravdu moc pomohlo si spoustu věcí srovnat, uvědomit si a hlavně si odpočinout)… Až jsem se dostala v podstatě náhodou k profesoru Arebergerovi (přednostovi), který mě sice nepotěšil vůbec, ale jako jediný mi řekl pravdu, o ZERO THERAPY, a že si prostě fakt můsím dát pohov, jinak skončím v nemocnici. Kam mě teda chtěl poslat hned, ale já nemocnice fakt nedávám, navíc by to bylo jen kvůli potvrzení pro zaměstnavatele, které nepotřebuju, nic by tam se mnou navíc, co jsem mohla dělat doma, nedělali. Během léčby jsem si vzpomněla na naši rodinnou kožní lékařku (nějak se mi po letech, kdy jsem ekzémy prakticky vůbec neměla, trochu vykouřilo z hlavy, že Táňu máme :D ) Taťánu Šukovou z dermatovenerologie na Karláku, a ta mi pomohla moc. Jinak jsem dřív byla strašně moc spokojená s paní doktorkou Sladjanou Iličovou, která už v ProSanum bohužel ale už není… Držím moc palce a ať maminka neupadá na mysli, vím, jak strašné to je, a nejvíc co to chce, je odpočinek. Fakt nemá cenu se s tím prát a podceňovat to… Táhne se ta léčba potom jako sopel. :/ Jsem čistá teď bez PD opravdu úplně až po měsíci a půl (jakože i jizvy zmizely), a to je opravdu úspěch jako blázen. Nicméně jsem skoro celou dobu opravdu nic moc nedělala, a už vůbec jsem se nelíčila, a měla v podstatě zdravotní dovolenou. Mějte se skvěle! <3

  16. A už to mám taky asi týden! Hrůza hrůz! Chci se zeptat jak dlouho jste si nechávala na obličeji působit tu masku z borůvek? Bohužel zatím u nás v lékárně nemají Rosalox, takže jedu na střídačku ichtamol a nějaký namíchaný promašťovací krém. Mějte se krásně a hlavně ať už se nám to nikdy nevrátí!

    • Simonko, omlouvám se, nestíhám odpovídat na zprávy… :( Doufám, že je to lepší! Masku jsem měla vždycky tak 10-15 minut, i dýl, podle toho, jak na to kůže reagovala, někdy byla ta maska po 15 minutách doslova vysátá a úplně suchá, kolik toho ta kůže nasákla. Někdy mi připadalo, že 10 minut stačí. Držím moc palce a taky přeju, ať jste z toho brzy venku a ať už se to nikdy nevrátí!

  17. Zdravím tě Jani. Před pár dny mi vypukla ta ošklivá nemoc a snažím se zjistit,co my na ten můj ksichtik pomáhá. Zkusila jsem ten odvar z doruvek, jen nevím,zda výsledek toho je ten správný. Pupínky mi po něm spíše mokvají a vyplní se bílé hlavičky (nevím jak jinak to popsat),píšeš,že ti to hodně pomohlo,tak se tě chci optat,jakou reakci jsi měla po sundání obkladu. Jestli to je vporadku a mám v tom pokračovat nebo radši přejít na něco jiného. Moc ti děkuji a přeji ti úplné uzdravení a hlavně už žádný návrat této pfuj vyrážky.

    • Ahoj Katko, tady je každá rada drahá… :( Každý člověk reaguje na různý léčby jinak. Mně to pomohlo a dělal mi odvar z borůvek dobře, ale určitě jsem ho používala až když mi odezněla akutní forma, kdy jsem jenom mazala Rosaloxem. Mokvat by to podle mě určitě nemělo… Kdyby šlo o mě, tak bych v takovým případě na to spíš mázla ten Rosalox anebo Ichtamolovou mast. Někomu může dělat totiž dobře mastný krém (Rosalox), někomu naopak něco vysušujícího (Ichtamol). Ale nejsem lékař! Doporučuju ty různý „dobře míněný rady“ konzultovat s doktorem a hlavně zkoušet, co TOBĚ skutečně bude dělat dobře. Zkus to třeba na malinkým kousku tak a na jiném jinak a uvidíš, co to do druhýho dne udělá… Kde se Ti bude zdát, že je to zklidněný, tak bych to pak použila všude… A hlavně zachovávat chladnou hlavu, snažit se bejt co nejvíc v pohodě (věř mi, že vím, jak je to těžký…) a moc to s těma krémama nepřehánět. Jak jsem psala, léčí se to často úplně jen tím, že to necháváš dýchat, být (ZERO Therapy), tak aby si s tím poradil náš imunitní systém. Ale vážně to chce, najít lékaře, se kterým to můžeš probrat. Tohle celé ve článku je jenom můj vlastní postup… Moc držím palce, ať jsi z toho rychle venku!

  18. Jak to teď vypadá? Snad pořád lepší a lepší! U mě se to objevilo před týdnem jako pupíneček na očním víčku a před třemi dny nechutně rozlezlo (i když to mám asi třetinový, než Vy). Moje dermatoložka je arogantní magor, takže mi tyhle články hodně pomohly. Vymámila jsem z ní jen entizol, zbytek (Rosalox) mi předepsat nechce. Dneska jdu koupit borůvky :-) Známá mi radila, že ty větší pupínky lze jemně propichovat sterilní jehlou a vysoušet tlakem (přes čistý papírový kapesník). Což nevím, jestli je úplně oukej, ale pár (na očním víčku, kde byly obzvlášť nechutný) jsem takto zničila a je to zatím o dost lepší.

    • Karolíno, to mě moc mrzí, ale zároveň jsem ráda, pokud jste v mým článku našla alespoň malou útěchu! Vypadá to teď (po měsíci a týdnu) o dost líp. Nemám sice ještě pleť jako z alabastru jako dřív, oni se ty jizvičky a flíčky po pupínkách ztrácejí strašně pomalu a léčí prostě dlouho. Ale za největší úspěch považuju, že jsem to fakt – ty pupínky, aby se nedělaly nový – dostala z obličeje tímhle vším, co jsem popisovala, za 14 dní. Nicméně to u každého prostě reaguje na různý léčby/věci jinak, takže to chce hlavně pozorovat co vám dělá dobře, i když třeba já píšu, že mi to nepomohlo. Je to hodně o sledování vlastního těla a pocitů, na ty dávejte nejvíc. A na arogantní dermatoložku se vyprdněte. :) Co se týče vymačkávání, propichování, já vim jak je to děsný! Člověk to chce rychle pryč z obličeje, kor když musí mezi lidi… Který na vás třeba i koukaj a vy si říkáte, jak si musej myslet: „Jéžiš, co to má na ksichtě, a proč si to aspoň nevymáčkne?“ Ale to musíte prostě přežít… Já to přežívala doma, protože jsem to prostě nedala a byla na tom ale fakt blbě, fyzicky i psychicky. A ideálně si dát fakt pauzu… je to prostě vážně nemoc se kterou si máte dát pauzu od všeho. Moje známá dermatoložka (ta, co mi doporučila borůvky, a na kterou jsem teda v první chvíli úplně zapomněla, :D že ji vlastně mám k dispozici, kromě mých normálních dermatologů, je to totiž spíš rodinná přítelkyně) mi říkala, že to není infekční, že se to neroznáší, nicméně mi doporučila na to vůbec nesahat pokud možno, že to chce vážně klid, i proto, aby si člověk nezpůsobil třeba právě ty ranky a jizvičky, co se dlouho hojí. No. Držím vám strašně moc palce a ať se toho co nejdřív zbavíte! Posílám pusu od moře, kde mi to v kombinaci se sluníčkem pomáhá teda fakt neskutečně… Až budu mít morál na to psát o hnusných věcech, tak dopíšu ještě článek o tom, jak jsem se z toho dostala úplně. V jednu chvíli mi totiž začala pomáhat nakonec i ta ichtamolová mast, ale až po zahojení toho nejhoršího.

    • Jéé, moc děkuju za takovou dlouhou odpověď. Já už na to nesahám, jen na tom oku to fakt muselo pryč – při mrkání to teď už skoro nebolí. Fakt díky za článek – všude z toho totiž dělají děsnou kovbojku, a jak se toho můžete zbavovat rok a pořád toho nejste zbavená…což se asi může stát, ale to číst nechci. :-) Zas takovej děj to není (pokud se to teda nerozleze dál) a ven chodím v brýlích, protože ty nenalíčený opuchlý oči vypadají fakt uboze. U mě je problém, že mám dost jemnou pleť a jsem tím pádem úplně rudá. Teď už mám všechny masti i borůvky a budu to zkoušet a inspirovala jsem se i jídelníčkem. Tak uvidíme. Je super, že Vám pomohlo sluníčko (všude píšou, že právě nepomáhá). Jedu teď na hory a na všechno kašlu. Pracuju naštěstí z domova, takže klídek určitě bude :-) Užívejte dovolenou a ať je to co nejdřív úplně pryč a už se to nikdy nevrací!

    • Já to vážně úplně chápu, je to prostě peklo… Nojo, ona je ale kovbojka všechno, když se o tom člověk přesvědčí. :) Myslím, že je klidně možný, že se toho člověk může zbavovat dlouho, anebo že to může recidivovat. Já doufám, že se mi to nevrátí, a tak nějak tomu věřím, protože mi to vcelku otevřelo oči a nechci znít jako ezoterik profesionál, :D ale uvědomila jsem si díky tomu spoustu věcí, který dělám prostě špatně. Jinak já mám taky extrémně citlivou pleť, jsem atopik, takže si nemyslete, já byla a ještě trochu jsem, taky rudá jako rajče. ;) Dobrý je určitě nahlížet na ten problém komplexně. Zklidnit se, zlepšit jídelníček, vyhýbat se stresu, žádnou kosmetiku… a všechno to zkombinovat pěkně dohromady. Jedna mastička nebo vynechanej cukr to nevyléčí. A tímhle kombem určitě nic nezkazíte! :) Moc děkuju! A přeju pevný nervy, ať je to rychle pryč!

  19. Moc vam držím palce. Zdate se jako desne mila holka a jako takova si zasloužíte byt brzy fit! :-*zuz

  20. Jani, tak to jsem opravdu nečekala. Jsi statečná a moc hezky se to hojí. Držím pěsti moc moc moc!

Přidat konimentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kurzy vaření Přidejte se!

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně teda piští na stories

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Vietnam s Jájou - od 6. do 16. března 2019 Do Vietnamu!
Kuchařka Gastrokroužku - Spojilo nás jídlo Kuchařka tady!
Food blog roku - Hlasujte tady! Hlasujte tady!