Šťávy nebo smoothies? Co je lepší?
Šťávy nebo smoothies? Co je lepší?
Jana Králiková - 'ZÁSADNĚ' ZDRAVĚ Komentáře  

Šťávy nebo smoothies? Co je lepší?

číst dál

Mám pít raději šťávy a pořídit si odšťavňovač nebo si připravovat smoothie a koktejly a koupit si mixér? Co je pro moje zdraví lepší? A vůbec, jaký je v tom vlastně rozdíl?

Tak na takové otázky odpovídám tak často, že jsem se na tohle téma rozhodla napsat krátký článek.

Ovocné šťávy a smoothies se obecně považují za zdravé nápoje, díky kterým do svého těla dostanete naráz velké množství zdraví prospěšných látek, které byste ve formě ovoce/zeleniny ujedli poměrně těžko, ale…

Šťávy

DSCF1939

Ovocné šťávy jsou skvělým zdrojem vitamínů, minerálních látek, enzymů a fytolátek, které vám dodají rychlou dávku energie. Jsou zbaveny většiny vlákniny, a také proto jsou velmi rychle vstřebatelné. Když si dám například šťávu já (protože nepiju kafe), je to pro mě asi podobná „vzpruha“, jako když si kafeholik dá panáka ristretta.

A ta rychlá energie se dostaví právě proto, že jsou ovocné šťávy plné ovocného cukru – fruktózy. Když se řekne ovocný cukr, člověk může nabýt dojmu, že je zdravý. Jenže ona tahle jednoduchá úvaha není tak úplně šťastná.

Co tím myslím?

Přemíra jakéhokoliv cukru, ať už je ovocný nebo třeba stolní je zdraví škodlivá. I když ten ovocný v rozumné míře považuju za rozhodně zdravější variantu. Problém ve šťávě, na rozdíl od ovoce v celku je ale ten, že je v ní samozřejmě mnohem více fruktózy než v komlexním ovoci. Respektive v tom množství, které jste schopni naráz vypít vs. to, které jste schopni najednou sníst. A právě proto, že odšťavňujete, zároveň šťávu zbavujete vlákniny, která v ovoci jako takovém nechybí a má nezanedbatelnou funkci při správném vstřebávání mnoha látek. Když je něco vytrženo z kontextu (v přírodě to podle mého platí dvojnásob), nikdy to nemůže fungovat stejně jako když bude zachován. Navíc…

Fruktózu jako takovou naše tělo odbourává v játrech. A její nadměrná konzumace může vést k nealkohoické steatóze neboli ztukovatění jater.

Z tohohle pohledu se tedy může zdát, že jsou možná smoothies, díky té vláknině zdravější. Takže jak je to s těmi mixovanými nápoji?

Smoothies

DSCF2890

Smoothies jsou stejně jako šťávy skvělým zdrojem vitamínů, enzymů, minerálů a dalších zdraví prospěšných látek. Navíc obsahují vlákninu, protože suroviny neodšťavňujete (tudíž je vlákniny nezbavujete). Můžou se proto do určité míry považovat za komplexnější nápoj. Náš organismus je tráví o nějaký ten čas déle (nebudete mít po něm hlad tak brzy jako po šťávě – samozřejmě taky záleží na ingrediencích). Tahle varianta nápoje by se tak mohla jevit jako „výhodnější“. 

Jenže i u nich do určité míry platí to stejné s fruktózou jako u šťáv. A navíc vláknina, byť je v mnoha ohledech prospěšná, tak ve větším množství může taky škodit. Přemíra vlákniny způsobuje špatnou vstřebatelnost některých minerálních látek a vitamínů, tím můžou vzniknout žaludeční obtíže a koliky. Takže co by se vám mohlo hodit je informace, že…

Denně by měl dospělý člověk přijmout zhruba 30 g vlákniny.

U běžně se stravujících lidí je problém, takové denní gramáže většinou dosáhnout, u zdravě se stravujících vegetariánů, veganů a vitariánů, bývá problém spíš opačný (dokážou zkonzumovat dvoj až trojnásobek doporučené denní dávky).

U dětí je doporučená denní dávka (DDD) vlákniny ale i více než 3 x nižší než u dospělého člověka.

Existuje proto jednoduchý vzorec: věk dítěte + 5 g vlákniny/den. Jsou-li vašemu dítěti například 3 roky DDD vlákniny u něj bude 8 g. Je-li mu 5 let, 10 g vlákniny/den atd. A je samozřejmě potřeba brát v potaz, jak je dítě zvyklé jíst a co jeho organismu vyhovuje. Tohle co uvadím, jsou obecné infomace.

Celé ovoce

Ovoce

Ovoce tak pro mě vždycky bude úplně nejzdravější sladkou variantou. Tak jak ho příroda stvořila je pro náš organismus nejlépe stravitelné. Kromě všech přirozeně zdraví prospěšných látek ho musíte navíc totiž rozkousat.

Sliny v našich ústech jsou neoddiskutovatelnou součástí trávicího procesu a obsahují trávicí enzym amylázu, která štěpí sacharidy a pomáhá vlastně už prvotnímu rozkladu (natrávení) potravy. Když pijete šťávu nebo smoothie, ale dokonce i když hltáte a hážete do sebe oběd „na stojáka“, protože musíte rychle zpátky do práce, tenhle krok natrávení potravy vlastně do určité míry přeskočíte (zvláště u hltání pevné stravy) a o to větší práci se štěpením pak mají ostatní vaše trávicí orgány.

Takže teď si možná řeknete, jaký význam má ty šťávy a smoothies vůbec pít, když je nekoušete, a tak se nenatráví, jak mají. Jasně. Proto píšu “do určité míry”, protože ty minerální i fytolátky, enzymy, vitamíny atd. přesto v opravdu přirozené a vysoké míře obsahují a jsou díky tekuté formě skutečně velmi dobře rozložitelné a stravitelné. 

Pro těhotné, maminky, ale i ostatní, přemýšlející nad zdravím svým i svých blízkých, mějte tyhle moje řádky na paměti. Nemáte se čeho obávat, pokud šťávy a smoothies nebudete zaměňovat za vodu a vytvářet z nich nejobsáhlejší složku pitného režimu. A taky, pokud budete upřednostňovat nebo kombinovat je s listovou (i kořenovou) zeleninou a bylinkami.

Obecné doporučení kolik šťávy nebo smoothie můžete denně vypít vám ale nedám, protože to je naprosto individuální.

Každý jste zvyklý jinak sportovat nebo se hýbat, máte různé stravovací režimy a návyky, trpíte jinými omezeními a alergiemi… Nezbytné je používat především selský rozum a zkoušet a vnímat, co to, či ono s váma dělá. Anebo mi napište a objednejte se na konzultaci. ;) 

“Ovocný detox” (?!)

DSCF2471

Je něco, na co bych vás ještě ráda speciálně upozornila. Možná jste si všimli různých detoxikačních programů a očist (i s podporou nutričních odborníků) v rámci nabídek koktejlových barů s čerstvými šťávami a smoothies. Aby nedošlo k mýlce. Obecně proti fresh barům nic nemám a ráda se tam občas sama na drink zastavím, problém nastává ve chvíli, kdy se to zase maličko přehoupne do extrému a z jednodenní občasné záležitosti se stává program, né úplně zdravě postavený.

Detox, který stojí na ovocných šťávách a smoothies je naprostý oxymoron a absolutní nesmysl. 

Vaše tělo, vzhledem k tomu, co jsme si tady teď „řekli“ prostě nemůže „očistit“ něco, co ho kolikrát až extrémně zatěžuje fruktózou. Teď přemýšlím nahlas. Vnímám ty programy a nabídky barů tak, že kdyby nabízely čistě zeleninové šťávy a smoothies (nebo alespoň s výrazně vyšším podílem zeleniny), asi by neoslovily takovou masu lidí, protože by nebyly sladké, a tím pádem by to pak chtěl málokdo pít. 

Složení šťáv/smoothies není to stejné jako obsah poměru surovin, ze kterých je šťáva/smoothie vyrobeno. Jeden příklad za všechny: když drink obsahuje suroviny – petržel, kapusta, okurka, jablko neznamená to, že je v něm jablečné složky automaticky minimum. Pokud výrobce neuvádí poměr složení, je vám taková informace prakticky k ničemu.

A v tom případě vyvstává otázka, kdo by pak za takový program chtěl platit? Pokud očista „chutná jako dezert“, i selský rozum napoví, že něco není úplně v pořádku. Takže si říkám, že to bylo možná i zpočátku třeba dobře myšleno, ale nakonec to se zdravím a očistou nemá vážně nic společného. Spíš je to rádoby chytrý marketing…  Ale to by bylo na delší povídání. Tak třeba zase jindy.

Zajímalo by vás, co si o detoxu a očistě obecně myslím a jak by měl vypadat zodpovědný přístup? Tak mi dejte vědět, ráda vám o tom napíšu. :*

Recepty na moje smoothies s bylinkami, zeleninou (nikoliv však vhodné pro očistu!) i bez najdete tuhle v odkazu.

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Probíhá tu diskuze! Píšeme si k tématu, mimo něj, cokoliv :)

  1. Dobrý den,
    uvědomuji si, že článek je již starý, přesto bych se ráda vyjádřila ke kapitole „smoothies“. Poukazujete v ní na to, že ovoce mixováním nezbavujete vlákniny, to je pravda pouze poloviční, jelikož ovoce disponuje dvěma druhy vlákniny, které jsou pro sebe nepostradatelné. Mixováním uchováte pouze rozpustnou vlákninu, stejně tak, jako u džusů.
    Přeji krásný den a děkuji za prostor k vyjádření se.

    • Dobrý den, Magdo, díky za cenný komentář, máte naprostou pravdu. Ve článku hovořím právě o té nerozpustné, připadalo mi to jasné, ale není. Doplním, jak jsem to měla namysli. Ještě jednou díky! :) Hezký den, J.

  2. Dobrý den, Jano,

    článek hezký, žádné zavádějící informace jako lze najít jinde. Jen jsem chtěl dodat, že složení se na obalech musí řadit podle množství. Tedy čeho je tam nejvíc (většinou voda) to jde na první místo.
    Ve vámi udaném příkladu by pak opravdu bylo jablka nejméně. Rozumný výrobce množství udá alespoň v procentech. Ti chytřejší to ještě jinde na obalu znázorní třeba: Tato lahev obsahuje 1 jablko, 1/2 pomeranče, 1/4 manga a 3 maliny. :D
    Za mě je nejlepší udělat doma. Jako malá svačinka do práce je to fajn.

    • Dobrý den, Tomáši, díky za doplnění. :) Jen dodám, že bohužel není v mých silách aktualizovat starší články (tenhle je z roku 2015, člověk to snadno přehlédne) a samozřejmě, že od té doby se ledasco změnilo. :) Dnes se už výrobci snaží spoustu věcí označovat, ale v době, kdy jsem článek psala se na mnoho výrobků třeba právě Vámi zmíněná voda ani neuváděla, natož právě poměr surovin. Prostě se to ve fresh barech neřešilo, protože teprve pořádně vznikaly. Prima den!

  3. Hm to vypadá dobře. Já dostla k vánocům mixérek Vitamix, ze kterého mám velkou radost, tak budu zkoušet. Díky.

    • Taky mám vitamix, a je to šikovná věcička. Raději si tedy dělám smoothie a přes léto zmrzliny. Obojí je výborné. I jsem zkoušela polévku a taky to jde,

  4. Za mě jednoznačně smoothies. Kde je jen štáva plná cukrů, jdu od toho. :)
    Měj se krásně! Š

  5. My máme oboje – na odšťavňování máme kuvings a na mixování vitamix. Obojí je podle mě podstatné. Každý spotřebič umí něco jiného.

  6. Dobrý den, článek mě velmi zaujal kritickým přístupem ke všemu zmíněnému. Heslo všeho s mírou je fajn, i tak se ale snažím najít nějaký návod na detox a očistu těla, protože trpím exémy a mám podezření, že jsem si trávicí trakt už docela zanesla, tak bych v něm ráda uklidila. Určitě bych měla o rady k detoxu také zájem! Budu ráda, když mi napíšete jakékoliv své zkušenosti.

  7. Jo, ….a mel bych zajem o ten clanek o detoxu !!! :-)

    • Tak třeba zase na jaře. :)

    • DETOX neexistuje. To je mytus. Na ‚detox‘ organizmu nam staci nasa zdrava pečen. (A zdrava strava.)

    • Dobrý den, Petro, na tom se rozhodně shodneme. Detox je marketing stejně jako podobné sladkými smoothies nabízené „očisty“.

  8. Mila Jano,
    tak jsem si se zajmem precetl clanek…..ja jsem ten, kdo posledni dobou pije ona Smoothies. A opet mam pocit, ze nekonam dobre vzhledem k uvadenym faktum o cukrech…atd. No ale kdyz bych chtel vypit 200ml domaciho smoothies tak bych musel koupit tak asi 5kg pomerancu abych toto mnozstvi ve finale dostal, je to tak ? Ja si dam tak to jedno balenicko za den. Ted nevim, …je to dobre ? Ono se vzdycky neco objevi na trhu, vypada to dobre a slibne a pak….se to zatratí. A ovoce a zelenina kupovana v marketech ? No to je zase z tech holandskych skleniku atd. …brrr ….vsechna rajcata stejna, bleda, bez kazu :-) ….tak co si vybrat. Kdybych mel pobliz soukromeho zemedelce, tak bych bral od nej. Ale nemam. A „svetbedynek.cz“ mne velmi zklamal. A lze dnes vubec zdrave zit ? Vzdyt ani vzduch a voda z kohoutku nejsou na 100% zdrave… :-(( Co poradite Zdenkovi ze Stodulek, 58 let. ?? Zdravim a pekny den.

    • Milý Zdenku,
      Doporučuju řídit se heslem „všeho s mírou“ a používat kritické myšlení. Zdravě žít můžete i dnes. Stačí žít podle svého nejlepšího vědomí a svědomí a přistupovat k životu zodpovědně. Nepřeceňovat „zdravou stravu“, která vás sama o sobě nespasí, obklopovat se pozitivními lidmi a láskou, eliminovat stresory a věnovat se pohybu. Prima den i Vám. ;)

    • Milý Zdeňku, doporučuji ti přečíst si knihu Helmuta Wandmakera „Co vám doktoři neřeknou“, dá se stáhnout na Ulozto.cz . Tam je to všechno srozumitelně popsáno. Ať už smooti nebo odšťavňovače jsou jenom vyhozený peníze za marketing. Příroda nám všechno už dala, co potřebujeme k životu, v takové podobě, v jaké to skutečně potřebujeme. Takže už nemusíme ani odšťavňovat ani mixovat. Stačí jenom to jablko utrhnout ze stromu nebo ještě líp z pod toho stromu jej zvednout. Měj se krásně a drž se.

  9. tak článek o detoxu bych si ráda přečetla, hlavně by mě zajímal názor na detox s nápojem z javorového sirupu a kajenského pepře

Přidat konimentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kurzy vaření Přidejte se!

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně teda piští na stories

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Vietnam s Jájou - od 6. do 16. března 2019 Do Vietnamu!
Kuchařka Gastrokroužku - Spojilo nás jídlo Kuchařka tady!
Food blog roku - Hlasujte tady! Hlasujte tady!