Challah aneb židovská vánočka i mazanec v jednom
Challah aneb židovská vánočka i mazanec v jednom
Jana Králiková - 'ZÁSADNĚ' ZDRAVĚ

Challah aneb židovská vánočka i mazanec v jednom

číst dál

Hodí se pro

1 mazanec/vánočka
30 minut příprava + 50 minut postup
Jednoduchý Jednoduchý

Máte to tak taky? Zamotat vánočku ze šesti pramenů je pro mě úkol hodný chobotnice. Vždycky se do toho zamotám! Pak se na*eru, zplácám to do koule a buď udělám mazanec anebo klasiku z osmi do tří pater, zajištěná špejlí. Od loňských Vánoc jsem na to ale vyzrála. Hele!

Tohle je vánočně-velikonoční recept ideální pro patly jako jsem já!

Podívejte se, jak je to jednoduchý, a jak je tohle těsto krásný, vláčný a nadejchaný. A už nebudete chtít péct žádnou jinou vánočku ani mazanec.

Recept, o který jste si na sítích psali je fúze jejíž základem byl recept od mojí babičky Haničky, a pak od Julinky Maškrtnica, kterej jsem si lety doladila podle vlastní chuti.

Recept vznikl ve spolupráci s FABINI.

Kdyby se vám hodila sleva na kvalitní nádobí, můžete využít moji 5%slevu se slevovým kódem: JAJA5 na www.fabini.cz. Nacokoliv.

Suroviny:

  • 50 g rozinek
  • 50 g sušených brusinek
  • 50 g plátků mandlí + hrst na posypání
  • 50 g pistácií
  • rum
  • 250 ml mléka
  • 400 g polohrubé pšeničné mouky
  • 150 g celozrnné hladké mouky
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 140 g třtinového cukru
  • 130 g změklého másla
  • 3 žloutky (1 bílek zachovejte na pomašlování, zbytek schovejte na bezé do lednice)
  • 1 lžička vanilkového extraktu nebo semínka z půlky vanilky
  • kůra z jednoho chemicky neošetřeného citronu
  • 1 lžička majonézy (nemusí být, vysvětlení v popisu receptu)

Postup:

1. Smíchejte rozinky s brusinkami a mandle s pistáciemi zvlášť do dvou misek a zalijte odpovídajícím množstvím rumu, aby se ideálně přes noc rozležely a voňavý alkohol nasákly. Není to samozřejmě nutné, můžete je použít i jen tak, bez alkoholu.
2. Ohřejte si mléko na pokojovou teplotu a to tak, že prst jen lehce zahřeje, ale rozhodně neopaří! Tím byste kvasinky v doždí zabily a těsto by nevykynulo.
3. Odvažte si obě mouky do větší mísy, přidejte sůl, sušené droždí a dobře promíchejte.
4. Do hnětací mísy přidejte změklé máslo.

TIP: Nejlepší způsob jak na něj spočívá v jeho nakrájení na menší kousky, a pak ho nechat maximálně hodinu povolit v pokojové teplotě.

5. Přidejte žloutky a cukr a lehce promíchejte vařečkou, aby se vše spojilo.

6. Do krému přisypte polovinu sypké směsi a zalijte polovinou mléka, přidejte koření, rozjeďte robot a těsto začněte při nízkých otáčkách opatrně hníst. Pak přidejte zbytek mouky i mléka, a malou lžičku majonézy* a jakmile se vše zapracuje a vytvoří se základ těsta nechte robot pracovat 15 minut nebo do té doby, než bude těsto hladké, lesklé a bude tvořit oka a bubliny. Tak poznáte, že jste dobře zaktivovaly lepek a těsto bude nadýchané a vláčné, i když stále trochu lepivé, protože je lepší lehce řidší. To chcem!

6. Jakmile je těsto zpracované, přidejte okapané sušené ovoce i oříšky, které lehce zapracujte do těsta. Nechte kynout do zdvojnásobení objemu v teple do max. 40°C.
7. Vykynuté těsto rozdělte na čtyři porce a rozválejte do 4 stejně velkých pramenů, které budou uprostřed přes sebe takovým způsobem, že se všechny prameny prostřídají – jeden půjde přes druhý horem, druhý spodem atd. – a budou od svého středu ke koncům opět stejně dlouhé. Pokud tomu nerozumíte, nedivím se, a doporučuju podívat se na přiložené video. :D Dál se o srozumitelný přepis nebudu snažit, prostě se na to podívejte. Základem je, střídat prameny jeden pod a jeden nad, což je jediná technika, kterou se svým unaveným mozkem jsem momentálně schopná podchytit a zrealizovat. Tak!

8. Úhledně a efektně a přesto velmi jednoduše zamotaný pletenec přendejte na litinovou pánev. Anebo do formy, nechte alespoň půl hodinu znovu vykynout a pečte ve vyhřáté troubě na 170°C asi 50 minut. Pokud se vám bude zdát, že vršek brzy hnědne, dejte přes vánočku pečicí papír, aby se nespálila. Pečte ji zhruba v polovině trouby. Níž můžete spálit spodek, výš se vám chytně příliš vršek.
9. Vánočku nechte vychladnout, a pak krájejte, hodujte a mažte máslem/marmeládou/medem… nebo jezte jen tak suchou, jak je libo!

*Vím, že se zas objeví dotazy na tu majonézu. Dávám jí do kynutýho těsta jako moje babička. A to proto, že pečivo nám pak vydrží dýl nadýchaný a vláčný.

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Pusto a prázdno. Bez vašich komentářů je tu strašně smutno...

Přidat konimentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kurzy vaření A výlety do Sapy

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně teda piští na stories

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Vietnam s Jájou - od 6. do 16. března 2019 Do Vietnamu!
Kuchařka Gastrokroužku - Spojilo nás jídlo Kuchařka tady!
Food blog roku - Hlasujte tady! Hlasujte tady!