Máte rádi marcipán? A umíte si představit, jak chutná taková dobrota z pistácií? DOKONALE! Tohle je můj pistáciový dort bez lepku a laktózy, který je inspirovaný izraelskou kuchyní Yotama Ottolenghiho. Je slazený javorovým sirupem a datlema, a pokud znáte citronovou polevu s moučkovým cukrem, tak já vám ukážu, jak ji originálně připravit bez cukru!
Pokud uvažujete o variantě čistě bez laktózy, můžete namísto másla anebo Ghíčka použít třeba i tenhle můj oblíbený citronový olej, ale klidně i klasický kvalitní olivový. Tohle není vysoká cukrářská, a tak těch 18% tuku navíc (máslo obsahuje tuku 82%, zbytek je voda a mléčná bílkovina) pistáciový dortík snese v pohodě.
Tenhle dort je jinak tak báječnej, že si dokonce vysloužil svoji vlastní titulku v časopisu Gurmet. A soutěž o to, kdo ho upeče krásnější. A taky jsem za něj dostala jedňušku ve škole. Heh. Kolik jeden dort dokáže způsobit radosti, co?
View this post on InstagramA post shared by Jája 🐰🦊🐰❤️ (@zasadnezdrave) on
U závěrečných zkoušek na kuchařině jsme kromě ústní a praktický části odevzdávali Samostatnou Odbornou Práci, která spočívala v tom, že jsme na daný téma měly vymyslet celý menu, včetně párování nápojů. SOPka měla obsahovat příběh, návrh slavnostního menu, normování, kalkulaci pokrmů, technologický postup, úpravu na talíři (foodstyling a plating), i charakteristiku zvolených příloh a nápojů… A já si vylosovala téma „nezapomenutelné rodinné oslavy“. A tak jsem si vymyslela Narozeniny v Tel Avivu v marockém stylu.
Zajímá vás, jak vypadalo celý menu? Takhle:
Tohle pro vás bude možná zajímavý. Dezert je pokrm podávaný po hlavním chodu a nemusí být sladký. Často na jídelním lístku tak v restauraci proto objevíte mezi dezerty i nabídku sýrů. Je to prostě gastronomický úzus, který defakto odráží francouzskou oblibu v sýrech při každém stolování. A protože kolébka gastronomie je ve Francii, učí se to takhle i na gastronomických školách u nás.
A kdyby vás to jo zajímalo, tuhle se můžete pobavit nad celou moji závěrečnou prací včetně fotek jídla: SOP – Nezapomenutelná rodinná oslava. Dostala jsem za ni jedňušku a byla druhá nejlepší v ČR. Heč. Ha ha.
To se má tak, potřebuju se zbavit cukru v jídle. Jo. Já, která ho nikdy moc nejedla. Nějak se mi do jídelníčku ale teď při kojení vloudilo týhle suroviny tolik, že už mi to vážně začalo vadit. I proto, že se mi díky tomu zhoršil samozřejmě ekzém. A jo. Potřeba cukru během kojení rapidně stoupá, ale mně to nedělá dobře, tak je s tím potřeba zatočit, co možná nejdřív. A tak vznikla tahle cukrová poleva bez cukru, ale v úplně stejný, parádní konzistenci, jakoby byla s moučkovým cukrem tak, jak ji znáte!
Objevila jsem totiž báječný, přirozeně sladký bio-eko-zerowaste… kokosový mlíko v prášku od Sensecoco! A nejenom, že vypadá stejně jako cukr moučka, ale on má i podobný vlastnosti, takže když ho místo cukru použijete do vymačkaný citronový šťávy, utvoří vám na pohled prakticky stejnou polevu jako její originál.
Žádný kokosový másla, ani tuk nebudete potřebovat. Stačí jen tohle sušený mlíčko a šťáva z citronu ve stejném poměru jakobyste použili cukr. Je to samozřejmě minimálně sladký, ale v kombinaci s datlovým dortem je to skvělá zdravější alternativa, pokud se chcete vyhnout cukru, ale chcete si dort vyrobit stejně krásnej! Tak jdem na něj!
1. Celá vejce vyšlehejte s javorovým sirupem do pěny.
2. Přidejte rozehřáté (přepuštěné) máslo a znovu vyšlehejte.
TIP: Máslo zašlehávejte postupně a po čůrku. Postupujte podobně, jakobyste dělali majonézu, tak aby vám vznikla nadýchaná emulze.
3. Smíchejte mouku, prášek do pečiva a přidejte k vyšlehané směsi.
4. Přilijte Amaretto, nasekané datle, rozmixované pistácie na moučku a citronovou kůru. Jemně promíchejte.
TIP: Pistácie můžete použít už vyloupané a samozřejmě nesolené, já je kupuju v Marks & Spencer. A mixuju je nadrobno ve foodprocesoru anebo sekáčku.
5. Směs nalijte do pečící formy vystlané pečicím papírem.
6. Pečte při 170°C na horní a spodní ohřev asi 50 minut.
7. Dozdobte pistáciemi a eustomií (stonky obalte alobalem, ať nepřijdou do kontaktu s jídlem, není jedlá).
Dobrý den, a jak se má připravit cukrová poleva? Kokosové mléko mám dle návodu rozpustit v horké vodě a poté přidat citrón? A v jakém poměru? Děkuji, Šárka
Dobrý den, Šárko, vše je uvedeno v receptu. Cukrová poleva klasická se dělá jen z cukru moučka a citronové šťávy. Ta ze sušeného kokosového mléka úplně stejně, jen na místo cukru moučka použijete sušené mléko, tzn. do sušeného mléka přilijete citronovou šťávu a vznikne vám hustá glazura, kterou stejně jako cukrovou polevou můžete polít vršek buchty.:) Prima den! J.
Ahoj Jajo, Tenhle dort je první článek co od tebe čtu. A hned mě to baví a chci číst víc a musím ti napsat konimentář. Třeba až ho budu dělat nebudu líná a vyfotím a pochválim. To s tím kokosovým sušeným mlékem, to je hodně super. To budu ho muset najít. Nádhera. Díky moc! Barča
Ahoj Baru, to je krásný, moc děkuju za milej komentář! To mě moc potěšilo! Zkus kvůli tomu koko mlíku zdravou výživu, já ho kupuju tam. Anebo přes jejich web a dovážkovou službu. :)
Šel by tento dort udělat i bez javorového sirupu? Děkuji Eva
Jasně, jen bude potřebovat asi trochu nějaké tekutiny navíc. :)
SoP je tedy geniální! Krásná. Taková radost z toho čiší :)
Jééé, děkuju moc! To mám radost! :)