Pistáciový dort
Pistáciový dort
Jana Králiková - 'ZÁSADNĚ' ZDRAVĚ Dezerty  

Pistáciový dort

číst dál

Hodí se pro

Neobsahuje

1 dort (ø 20 cm)
15 minut příprava + 60 minut postup
Jednoduchý Jednoduchý

Máte rádi marcipán? A umíte si představit, jak chutná taková dobrota z pistácií? DOKONALE! Tohle je můj pistáciový dort bez lepku a laktózy, který je inspirovaný izraelskou kuchyní Yotama Ottolenghiho. Je slazený javorovým sirupem a datlema, a pokud znáte citronovou polevu s moučkovým cukrem, tak já vám ukážu, jak ji originálně připravit bez cukru!

Pokud uvažujete o variantě čistě bez laktózy, můžete namísto másla anebo Ghíčka použít třeba i tenhle můj oblíbený citronový olej, ale klidně i klasický kvalitní olivový. Tohle není vysoká cukrářská, a tak těch 18% tuku navíc (máslo obsahuje tuku 82%, zbytek je voda a mléčná bílkovina) pistáciový dortík snese v pohodě.

Tenhle dort je jinak tak báječnej, že si dokonce vysloužil svoji vlastní titulku v časopisu Gurmet. A soutěž o to, kdo ho upeče krásnější. A taky jsem za něj dostala jedňušku ve škole. Heh. Kolik jeden dort dokáže způsobit radosti, co?

https://www.instagram.com/p/BfYeKNRAdsm/

U závěrečných zkoušek na kuchařině jsme kromě ústní a praktický části odevzdávali Samostatnou Odbornou Práci, která spočívala v tom, že jsme na daný téma měly vymyslet celý menu, včetně párování nápojů. SOPka měla obsahovat příběh, návrh slavnostního menu, normování, kalkulaci pokrmů, technologický postup, úpravu na talíři (foodstyling a plating), i charakteristiku zvolených příloh a nápojů… A já si vylosovala téma „nezapomenutelné rodinné oslavy“. A tak jsem si vymyslela Narozeniny v Tel Avivu v marockém stylu.

Zajímá vás, jak vypadalo celý menu? Takhle:

  • studený předkrm: Marinované carpaccio z červené řepy s granátovým jablkem a mátou
  • polévka: Vegetariánská „harira“
  • teplý předkrm: Marocká ryba a konfitovaný pórek
  • hlavní chod: Jehněčí na kumkvátech s šafránovou rýží
  • dezert: Čerstvý ovčí labaneh s grilovanou pitou

Tohle pro vás bude možná zajímavý. Dezert je pokrm podávaný po hlavním chodu a nemusí být sladký. Často na jídelním lístku tak v restauraci proto objevíte mezi dezerty i nabídku sýrů. Je to prostě gastronomický úzus, který defakto odráží francouzskou oblibu v sýrech při každém stolování. A protože kolébka gastronomie je ve Francii, učí se to takhle i na gastronomických školách u nás.

  • moučník: Pistáciový dort s citronovou polevou

A kdyby vás to jo zajímalo, tuhle se můžete pobavit nad celou moji závěrečnou prací včetně fotek jídla: SOP – Nezapomenutelná rodinná oslava. Dostala jsem za ni jedňušku a byla druhá nejlepší v ČR. Heč. Ha ha.

Jak na svěží citronovou polevu bez cukru

To se má tak, potřebuju se zbavit cukru v jídle. Jo. Já, která ho nikdy moc nejedla. Nějak se mi do jídelníčku ale teď při kojení vloudilo týhle suroviny tolik, že už mi to vážně začalo vadit. I proto, že se mi díky tomu zhoršil samozřejmě ekzém. A jo. Potřeba cukru během kojení rapidně stoupá, ale mně to nedělá dobře, tak je s tím potřeba zatočit, co možná nejdřív. A tak vznikla tahle cukrová poleva bez cukru, ale v úplně stejný, parádní konzistenci, jakoby byla s moučkovým cukrem tak, jak ji znáte!

Objevila jsem totiž báječný, přirozeně sladký bio-eko-zerowaste… kokosový mlíko v prášku od Sensecoco! A nejenom, že vypadá stejně jako cukr moučka, ale on má i podobný vlastnosti, takže když ho místo cukru použijete do vymačkaný citronový šťávy, utvoří vám na pohled prakticky stejnou polevu jako její originál.

Žádný kokosový másla, ani tuk nebudete potřebovat. Stačí jen tohle sušený mlíčko a šťáva z citronu ve stejném poměru jakobyste použili cukr. Je to samozřejmě minimálně sladký, ale v kombinaci s datlovým dortem je to skvělá zdravější alternativa, pokud se chcete vyhnout cukru, ale chcete si dort vyrobit stejně krásnej! Tak jdem na něj!

Na dort:

  • 5 vajec
  • 70 ml javorového sirupu
  • 150 g rozehřátého (přepuštěného) másla
  • 50 g rýžové mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva (bez fosfátů)
  • 1 lžíce Amaretta
  • 120 g datlí
  • 200 g pistácií
  • 1,5 lžičky čerstvé citronové kůry

Na polevu:

  • 100 g moučkového cukru (bez cukru viz. úvod receptu)
  • 1,5-2 lžíce citronové šťávy

Postup:

1. Celá vejce vyšlehejte s javorovým sirupem do pěny.

2. Přidejte rozehřáté (přepuštěné) máslo pokojové teploty a znovu vyšlehejte.

TIP: Máslo zašlehávejte postupně a po čůrku. Postupujte podobně, jakobyste dělali majonézu, tak aby vám vznikla nadýchaná emulze.

3. Smíchejte mouku, prášek do pečiva a přidejte k vyšlehané směsi.

4. Přilijte Amaretto, nasekané datle, rozmixované pistácie na moučku a citronovou kůru. Jemně promíchejte.

TIP: Pistácie můžete použít už vyloupané a samozřejmě nesolené, já je kupuju v Marks & Spencer. A mixuju je nadrobno ve foodprocesoru anebo sekáčku.

5. Směs nalijte do pečící formy vystlané pečicím papírem.

6. Pečte při 170°C na horní a spodní ohřev asi 50 minut.

7. Dozdobte pistáciemi a eustomií (stonky obalte alobalem, ať nepřijdou do kontaktu s jídlem, není jedlá).

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Probíhá tu diskuze! Píšeme si k tématu, mimo něj, cokoliv :)

  1. Dobrý den, datle do těsta sekáte ručně nožem nebo taky na jemněji ve food processoru? Ať si to nezkazím moc velkými kousky. Díky moc za odpověď a za skvělý blog!

  2. Dobry den. Pecete tenhle dort opravdu s maslem nebo pouzivate jiny tuk? Ptam se, protoze rozpustene maslo nejde vyslehat, coz jsem bohuzel zjistila ihned pote, co jsem nalila jednu kapku do vajecne peny. Do te doby ji byla cela misa, ale behem sekundy se z ni stala voda, ktera se nezmenila v nic jineho ani po 10min slehani. Pak jsem si i vygooglila, ze maslo do kremu nikdy nerozehrivat. :-( Celou smes jsem tedy dala znovu zchladit, ale uz jsem to nezachranila… nejde mi do hlavy, ze byste opravdu dokazala naslehat tekute maslo (v tipu pisete vylozene prilevat po curku). Nepouzivat spise neco jineho? Davala jsem tedy klasicke maslo, ne prepustene, ale mela jste to v zavorce, takze nepredpokladam, ze by to bylo povinne…

    • Dobrý den, Míšo. Ano. Opravdu peču tento dort podle svého receptu přesně tak, jak je tu napsáno – s máslem i klidně s olivovým olejem (najdete v úvodu receptu). Jinak bych se o něj s Vámi na svých stránkách nedělila.:) Pokud Vám to nefunguje, musí být v něčem chyba. Obecně můžete těsto na dezert zpracovávat různými způsoby. Tuk může být pevný a do těsta ho třeba nastrouhat (křehké těsto), ze změklého másla (ne jen na krémy, ale i těsta), anebo klidně tekutý (nehorký) jako tady v receptu, třeba proto, že nemáte odstáté to máslo do měkka nebo máte jen přepuštěné či jiný tuk a chcete rychle péct… Je potřeba, abyste měla máslo pokojové teploty, aby nebylo horké, to se pak vyšlehat opravdu nedá. A přidávat ho po čůrkách, jakobyste dělala majonézu (píšu v tipu). Pak vznikne ta správná našlehaná konzistence, jak píšu v receptu. Na blogu najdete článek, který se věnuje tomu, jak se maximálně vyhnout chybám při vaření a pečení nejen podle receptů, tak na něj můžete kouknout: https://www.zasadnezdrave.cz/blog/jak-pect-a-varit-podle-receptu-aby-se-vam-to-povedlo/, třeba Vám to v něčem může pomoci. Ať se daří! J.

    • Muselo tedy byt moc teple, jinak nevim. Pritom nektere kousky masla jeste drzely v kuse a musela jsem je lzici doslehavat rucne v hrnku, aby se uplne roztekly, Ale je fakt, ze vylozene prst jsem do toho nestrcila, abych vyzkousela teplotu. Ach jo… priste lepe. dekuju za radu a rychly komentar, taky preju, at se dari! Misa

  3. Ahoj, chystám se na dort o víkendu. Jak velkou formu bych měla použít, aby byl cca 5cm vysoký? Děkuji. E.

    • Eliško, ahoj, to se takhle úplně 100% nedá říct, protože záleží i na tom, jak dort vyběhne. Tenhle do 20 cm má cca 3,5 cm v nejvyšší části. Zkus 18 cm, ale neručím za to. J.

  4. Nejlepší korpus EVER! Měl strašný úspěch a chutnal úplně všem!

  5. Dobrý den, chci zeptat mohu použít i jinou mouku? Třeba hladkou spaldovou ? A zda pomer zůstane stejný jako u rýžové? Děkuji moc Sandra

    • Můžete, Sandři. :) Jestli bude poměr úplně stejný, nedokážu říct, špaldová mouka obecně narozdíl od rýžové víc saje a lehce víc „teče“. Kdyžtak přidáte špaldové mouky trochu víc, závisí na konzistenci těsta. Pokud trošku pečete a máte s tím zkušenosti, věřím, že tekutost těsta dobře odhadnete. :) Prima den! J.

  6. Dobrý den, a jak se má připravit cukrová poleva? Kokosové mléko mám dle návodu rozpustit v horké vodě a poté přidat citrón? A v jakém poměru? Děkuji, Šárka

    • Dobrý den, Šárko, vše je uvedeno v receptu. Cukrová poleva klasická se dělá jen z cukru moučka a citronové šťávy. Ta ze sušeného kokosového mléka úplně stejně, jen na místo cukru moučka použijete sušené mléko, tzn. do sušeného mléka přilijete citronovou šťávu a vznikne vám hustá glazura, kterou stejně jako cukrovou polevou můžete polít vršek buchty.:) Prima den! J.

  7. Ahoj Jajo, Tenhle dort je první článek co od tebe čtu. A hned mě to baví a chci číst víc a musím ti napsat konimentář. Třeba až ho budu dělat nebudu líná a vyfotím a pochválim. To s tím kokosovým sušeným mlékem, to je hodně super. To budu ho muset najít. Nádhera. Díky moc! Barča

    • Ahoj Baru, to je krásný, moc děkuju za milej komentář! To mě moc potěšilo! Zkus kvůli tomu koko mlíku zdravou výživu, já ho kupuju tam. Anebo přes jejich web a dovážkovou službu. :)

  8. Šel by tento dort udělat i bez javorového sirupu? Děkuji Eva

  9. SoP je tedy geniální! Krásná. Taková radost z toho čiší :)

Přidat konimentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kurzy vaření Přidejte se!

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně teda piští na stories

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Vietnam s Jájou - od 6. do 16. března 2019 Do Vietnamu!
Kuchařka Gastrokroužku - Spojilo nás jídlo Kuchařka tady!
Food blog roku - Hlasujte tady! Hlasujte tady!