Raw čokoládový dort s jahodami a mochyní
Dezerty  

Raw čokoládový dort s jahodami a mochyní

číst dál
1 dort ø 22 cm
15 minut příprava + 255 minut postup
Středně obtížný Středně obtížný

Cuketovo-čokoládový raw dort dělám asi nejčastěji, protože je prostě nejoblíbenější. Nejradši ho zdobím nejrůznějším ovocem a to jak navrchu, tak někdy schovávám i pár kousků dovnitř. Můžete ho vyzkoušet s borůvkama, malinama, višněma, rybízem, kterých pár hodíte právě i do čokoládového krému. Ale i se švestkama, meruňkama nebo klidně s mandarinkou. A v čem je tak dokonalý?

Raw čokoládový dort s jahodami a mochyní

Už jste někdy pekli buchtu s cuketou? Já jo a mockrát, a proto jsem si jednou řekla: „Když se s cuketou dají píct moučníky, proč by se nedala dát i do raw dezertu?“ A tak vznikly moje legendární Čokoládovo-cuketový raw řezy. A od těch už byl kousek k čoko-cuketovému dortu.

Krém je totiž daleko lehčí, než u běžných vitariánských čokoládových dortů, protože v něm není tolik tuku ve formě kakaovýho másla, ani oříšků, kterýma se často náplně zbytečně zatěžujou. A to většinou jen proto, aby měl dort krásnou „fasádu“ a neroztál dřív, než se do něho pustíte.

Díky cuketě má i příjemnou konzistenci podobnou mousse chocolate a rozplývá se doslova na jazyku. Ale nebojte se. Drží svůj tvar stejně krásně. ;)

Kakaový máslo je přírodní tuk, získávaný z kakaových bobů, a přesto, že jde o tuk rostlinný, obsahuje částečně nasycené tuky, nicméně žádné trans tuky. Kvalitní kakaová másla obsahují 10% doporučené denní dávky (DDD) vitamínu K a něco málo vitamínu E (3% DDD).

Na korpus:

  • 100 g mandlí
  • 100 g vlašských ořechů
  • 6 ks sušených fíků (nakrájených a namočených na 2 hodiny ve vodě, aby povolily)

Na čokoládovou náplň:

  • 150 g kakaové hmoty (seženete např. v CountryLife)
  • 100 g kakového másla
  • 1 menší cuketa (220 g)
  • 200 ml kokosového mléka (AROY-D bez chemie)
  • 50 ml sirupu z agáve (viz tip níže)
  • 1 vanilkový lusk
  • 1 špetku himalájské soli
  • 200 g jahod
  • 10 ks mochyně peruánská (physalis peruviana)

Příprava:

1. Nastrouhejte si na drobném struhadle kakaové máslo i kakaovou hmotu, půjde vám tak líp a rychleji rozpustit.

2. Omyjte si ovoce a cuketu, kterou nakrájejte na menší kusy, případně nastrouhejte, podle možností vašeho mixéru. Já používám Vitamix, ale ten je extrémně výkonný a poradí si hravě i s většími kusy.

Postup:

1. Mandle, vlašské ořechy a fíky rozmixujte nadrobno v robotu. Tak vám vznikně lepivé „těsto“.

2. Do pečící formy vyložené potravinovou folií (půjde vám z ní pak dort líp vyndat) natlačte směs na korpus, lehce rukama udusejte a dejte zatuhnout do lednice.

3. Nastrouhanou kakaovou hmotu i máslo rozpusťte ve vodní lázni (teplou do 48°C, chcete-li zachovat raw kvalitu).

4. Do mixovací nádoby vlijte rozpuštěnou kakaovou směs, přidejte kokosové mléko, zrníčka z vanilkového lusku, nastrouhanou cuketu, sladidlo i špetku soli a vše rozmixujte do hladkého krému.

5. Vyndejte korpus z lednice, nalijte na něj rozmixovanou čokoládovou náplň a dejte znovu zatuhnout na 4 hodiny nebo klidně přes noc opět do chladničky.

6. Jakmile bude dort ztuhlý, můžete mu ozdobit hladkou plochu různými způsoby. Já do ní ráda kreslím. Mám na to speciální špachtle a stěrky, ale vy můžete použít třeba vidličku. ;)

7. Pak dort ozdobte vějířky z jahod. Uděláte je tak, že jahodu několikrát nakrojíte téměř k zelené šťopce, 5-6 krát a vytvoříte vějíř jako na fotkách.

8. Dozdobte na střídačku mochyní tak, že jí jemně na 3-4 místech roztrhnete kalich a u plodu s ním lehce zatočíte, aby držel rozevřený.

TIP: Se sirupem z agáve buďte opatrní a mějte na paměti, že není ideálním sladidlem, přesto, že se s ním ve zdravé výživě a hlavně vitariánských (raw) receptech budete často setkávat. Snažte se ho v nich různě nahrazovat a obměňovat, pestrost je ve výživě to nejzdravější. :) Má sice nízký glykemický index, ale obsahuje asi 75% extrahované fruktózy… Vyčerpávající info třeba tuhle ve videu PharmDr. Margit Slimákové.

Přijďte na můj kurz vaření!

Komentáře Každý komentář mě potěší!

  1. Ahoj Jani,

    zajímalo by mě, zda je v dortu nějak ta cuketa cítit, nebo ne. Neumím si to osobně představit, ale vypadá to tak krásně, že bych to snad i chtěla zkusit. Děkuji za odpověď.

    P.S. Máš nádherné stránky a skvělé recepty.
    Káťa

    • Ahoj Káťo, právěže vůbec není, ona je sama o sobě vcelku inertní, takže v tomhle receptu ji neucítíš rozhodně. Na mou duši na psí uši! :) A děkuju moc! <3

  2. Ahoj Jani, hledám inspiraci na dort ke kulatinam me milovane sestry, jen mne čeká převoz 400km. Vydrzi to např v nadobe na dort a pripadne oblozeno chladicimi polstarky? Desim se roztekleho kokosového oleje apod a nevim si rady ;) Dekuji!

    • Ahoj Januli, v raw čokoládovém dortu je kakaové máslo, které drží daleko lépe než kokosový tuk. Na takový dlouhý převoz doporučuju nechat dort v dortové formě, přetáhnout alobalem a mít ho před cestou co nejdýl v mrazáku. Pak ho přendat do termo tašky a obložit ledovými výplněmi. Měla bys ho takhle dovézt v pořádku. Dort ozdob určitě až na místě. :)

  3. Ahoj, paradni recept ale jak je to s tou cuketou, mela by se z ni odstranit slupka? Nemam s tim zkusenost. Dekuji

    • Ahoj Martho, Já cuketu neloupu. Používám mixér Vitamix, takže ji jen umyju, nakrájím na větší kostky a se zbylýma ingrediencema na náplň ji rozmixuju. :)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

Novinky přímo do mailu Nechte mi tu e-mailovou adresu

Poslat
ZÁSADNĚ ZDRAVĚ – Jana Králiková (Černá)

O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu.

A taky o životním stylu, který vás bude bavit.