Raw čokoládový dort s jahodami a mochyní
Raw čokoládový dort s jahodami a mochyní
Jana Králiková - 'ZÁSADNĚ' ZDRAVĚ Dezerty  

Raw čokoládový dort s jahodami a mochyní

číst dál
1 dort ø 22 cm
15 minut příprava + 255 minut postup
Středně obtížný Středně obtížný

Cuketovo-čokoládový raw dort dělám asi nejčastěji, protože je prostě nejoblíbenější. Nejradši ho zdobím nejrůznějším ovocem a to jak navrchu, tak někdy schovávám i pár kousků dovnitř. Můžete ho vyzkoušet s borůvkama, malinama, višněma, rybízem, kterých pár hodíte právě i do čokoládového krému. Ale i se švestkama, meruňkama nebo klidně s mandarinkou. A v čem je tak dokonalý?

Raw čokoládový dort s jahodami a mochyní

Už jste někdy pekli buchtu s cuketou? Já jo a mockrát, a proto jsem si jednou řekla: „Když se s cuketou dají píct moučníky, proč by se nedala dát i do raw dezertu?“ A tak vznikly moje legendární Čokoládovo-cuketový raw řezy. A od těch už byl kousek k čoko-cuketovému dortu.

Krém je totiž daleko lehčí, než u běžných vitariánských čokoládových dortů, protože v něm není tolik tuku ve formě kakaovýho másla, ani oříšků, kterýma se často náplně zbytečně zatěžujou. A to většinou jen proto, aby měl dort krásnou „fasádu“ a neroztál dřív, než se do něho pustíte.

Díky cuketě má i příjemnou konzistenci podobnou mousse chocolate a rozplývá se doslova na jazyku. Ale nebojte se. Drží svůj tvar stejně krásně. ;)

Kakaový máslo je přírodní tuk, získávaný z kakaových bobů, a přesto, že jde o tuk rostlinný, obsahuje částečně nasycené tuky, nicméně žádné trans tuky. Kvalitní kakaová másla obsahují 10% doporučené denní dávky (DDD) vitamínu K a něco málo vitamínu E (3% DDD).

Na korpus:

  • 100 g mandlí
  • 100 g vlašských ořechů
  • 6 ks sušených fíků (nakrájených a namočených na 2 hodiny ve vodě, aby povolily)

Na čokoládovou náplň:

  • 150 g kakaové hmoty (seženete např. v CountryLife)
  • 100 g kakového másla
  • 1 menší cuketa (220 g)
  • 200 ml kokosového mléka (AROY-D bez chemie)
  • 50 ml sirupu z agáve (viz tip níže)
  • 1 vanilkový lusk
  • 1 špetku himalájské soli
  • 200 g jahod
  • 10 ks mochyně peruánská (physalis peruviana)

Příprava:

1. Nastrouhejte si na drobném struhadle kakaové máslo i kakaovou hmotu, půjde vám tak líp a rychleji rozpustit.

2. Omyjte si ovoce a cuketu, kterou nakrájejte na menší kusy, případně nastrouhejte, podle možností vašeho mixéru. Já používám Vitamix, ale ten je extrémně výkonný a poradí si hravě i s většími kusy.

Postup:

1. Mandle, vlašské ořechy a fíky rozmixujte nadrobno v robotu. Tak vám vznikně lepivé „těsto“.

2. Do pečící formy vyložené potravinovou folií (půjde vám z ní pak dort líp vyndat) natlačte směs na korpus, lehce rukama udusejte a dejte zatuhnout do lednice.

3. Nastrouhanou kakaovou hmotu i máslo rozpusťte ve vodní lázni (teplou do 48°C, chcete-li zachovat raw kvalitu).

4. Do mixovací nádoby vlijte rozpuštěnou kakaovou směs, přidejte kokosové mléko, zrníčka z vanilkového lusku, nastrouhanou cuketu, sladidlo i špetku soli a vše rozmixujte do hladkého krému.

5. Vyndejte korpus z lednice, nalijte na něj rozmixovanou čokoládovou náplň a dejte znovu zatuhnout na 4 hodiny nebo klidně přes noc opět do chladničky.

6. Jakmile bude dort ztuhlý, můžete mu ozdobit hladkou plochu různými způsoby. Já do ní ráda kreslím. Mám na to speciální špachtle a stěrky, ale vy můžete použít třeba vidličku. ;)

7. Pak dort ozdobte vějířky z jahod. Uděláte je tak, že jahodu několikrát nakrojíte téměř k zelené šťopce, 5-6 krát a vytvoříte vějíř jako na fotkách.

8. Dozdobte na střídačku mochyní tak, že jí jemně na 3-4 místech roztrhnete kalich a u plodu s ním lehce zatočíte, aby držel rozevřený.

TIP: Se sirupem z agáve buďte opatrní a mějte na paměti, že není ideálním sladidlem, přesto, že se s ním ve zdravé výživě a hlavně vitariánských (raw) receptech budete často setkávat. Snažte se ho v nich různě nahrazovat a obměňovat, pestrost je ve výživě to nejzdravější. :) Má sice nízký glykemický index, ale obsahuje asi 75% extrahované fruktózy… Vyčerpávající info třeba tuhle ve videu PharmDr. Margit Slimákové.

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Probíhá tu diskuze! Píšeme si k tématu, mimo něj, cokoliv :)

  1. Ahoj Jani,

    zajímalo by mě, zda je v dortu nějak ta cuketa cítit, nebo ne. Neumím si to osobně představit, ale vypadá to tak krásně, že bych to snad i chtěla zkusit. Děkuji za odpověď.

    P.S. Máš nádherné stránky a skvělé recepty.
    Káťa

    • Ahoj Káťo, právěže vůbec není, ona je sama o sobě vcelku inertní, takže v tomhle receptu ji neucítíš rozhodně. Na mou duši na psí uši! :) A děkuju moc! <3

  2. Ahoj Jani, hledám inspiraci na dort ke kulatinam me milovane sestry, jen mne čeká převoz 400km. Vydrzi to např v nadobe na dort a pripadne oblozeno chladicimi polstarky? Desim se roztekleho kokosového oleje apod a nevim si rady ;) Dekuji!

    • Ahoj Januli, v raw čokoládovém dortu je kakaové máslo, které drží daleko lépe než kokosový tuk. Na takový dlouhý převoz doporučuju nechat dort v dortové formě, přetáhnout alobalem a mít ho před cestou co nejdýl v mrazáku. Pak ho přendat do termo tašky a obložit ledovými výplněmi. Měla bys ho takhle dovézt v pořádku. Dort ozdob určitě až na místě. :)

  3. Ahoj, paradni recept ale jak je to s tou cuketou, mela by se z ni odstranit slupka? Nemam s tim zkusenost. Dekuji

    • Ahoj Martho, Já cuketu neloupu. Používám mixér Vitamix, takže ji jen umyju, nakrájím na větší kostky a se zbylýma ingrediencema na náplň ji rozmixuju. :)

Přidat konimentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejbližší akce Kde se můžeme potkat a poklábosit

Můj kalendář

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně teda piští na stories

Nevěříte? Instakuk!

NEJ recepty Co mě nejvíc ba

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

NEJ z bloguCo mě nejvíc... taky ba

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Kuchařka Gastrokroužku - Spojilo nás jídlo Kuchařka tady!
Food blog roku - Hlasujte tady! Hlasujte tady!
Gyro output