Šťavnatá tvarohová bábovka
Šťavnatá tvarohová bábovka
Jana Králiková - 'ZÁSADNĚ' ZDRAVĚ Brunch   Dezerty  

Šťavnatá tvarohová bábovka

číst dál
1 bábovka
15 minut příprava + 45 minut postup
Jednoduchý Jednoduchý

Moje nejoblíbenější bábovka! Je ultra vláčná díky krupici a pár gramům strouhaného kokosu, kteří ji udrží ještě šťavnatější! S pořádnou dávkou tvarohu vás zasytí a se zakysaným nápojem poslouží i jako sladká svačinka.

Nikdy jsem moc bábovkám nefandila. Měla jsem asi příliš často smůlu na tuhé, suché a nezábavné exempláře. Ale i proto, že když mi něco nejde (a štve mě to), zkouším to tak dlouho, než se to povede, jsem si vymazlila dva bábovkové recepty. Jeden je na vláčnou kakaovou bábovku se strouhaným jablíčkem a černým pivem a druhá je tahle tvarohová s kokosem a s mákem.

Pár mých tipů, které mě po letech dovedly k dokonalému výsledku:

  • Vyšlehejte vejce s cukrem do bělounké pěny. Ve stolním robotu/šlehači to zabere cca 10 minut (mezitím můžete dát rozehřát troubu na 170°C a vymazat si a vysypat formu např. v tomhle případě strouhaným kokosem).

TIP: Pokud hledáte fantastický robot, doporučuju Ankarsrum s nastavitelným časovačem na hnětení i šlehání. S kódem JAJA10 máte 10% slevu na www.traminal.cz. Používám ho na všechno už víc než pět let. Je stabilní, netřese se na lince i s mísou jako ratlík. Prostě utáhne i těžší těsta jako třeba na chleba a vánočku! Vtip spočivá v tom, že při hnětení se otáčí celá mísa, nikoliv rameno.

Do receptu můžete přidat i rozinky v rumu.

  • Rozehřáté a zchládlé máslo/ghee přilévejte postupně v malém množství, jakobyste dělali majonézu. Pěna tak zůstane nadýchaná a bude pevnější i s přidáním tvarohu a suchých surovin.
  • Místo mouky použijte krupičku a její drobnou část nahraďte strouhaným bio kokosem, který není vyprahlý jako běžná kokosová “drť” (bábovka bude vláčnější a udrží si šťavnatost) a mákem (báječně křupe).

Suroviny:

  • 180 g (špaldové) celozrnné krupice
  • 10 g bio strouhaného kokosu
  • 10 g máku
  • 1,5 lžičky prášku do pečiva
  • 1/4 mořské soli
  • 3 vejce
  • 110 g třtinového cukru
  • 100 g másla/ghee
  • 1 lžička čerstvě nastrouhané kůry z chem. neošetřeného citronu
  • semínka z 1/2 vanilkového lusku

(slevový kód 5% na vše: JAJA5)

  • 460 g měkkého tvarohu v kelímku

Všechny suroviny mějte stejné teploty. Ideálně je proto vyndejte z lednice hodinu před pečením.

1. Odvažte a smíchejte si všechny suché suroviny dohromady. Promíchejte třeba vidličkou, ať se kypřicí prášek rovnoměrně rozprostře.

2. Vejce vyšlehejte s cukrem do bělounké pěny, ve stolním šlehači to zabere asi 10 minut.

3. Rozehřejte troubu na 170°C a vymažte/vystříkejte formu tukem a vysypte strouhaným kokosem.

4. Do vyšlehaných vajec s cukrem drobným “čůrkem” přilijte rozpuštěné vychladlé máslo jakobyste dělali majonézu. Pěna tak zůstává maximálně nadýchaná a “udrží” i pevnější tvaroh. Pak přisypte koření – citronovou kůru a vanilku.

5. Přidejte tvaroh, zapracujte pomalejším chodem stejně jako suchou směs. Stačí k tomu chvilka. Nemíchejte těsto zbytečně dlouho, ať jeho nadýchanost neslehne.

6. Těsto přendejte do formy a bábovku pečte asi 45 minut dozlatova.

TIP: Před koncem pečení můžete vyzkoušet test špejlí. Když ji vyndáte z bábovky suchou a neolepenou od těsta, je bábovka hotová.

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Pusto a prázdno. Bez vašich komentářů je tu strašně smutno...

Přidat konimentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kurzy vaření Přidejte se!

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně teda piští na stories

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Vietnam s Jájou - od 6. do 16. března 2019 Do Vietnamu!
Kuchařka Gastrokroužku - Spojilo nás jídlo Kuchařka tady!
Food blog roku - Hlasujte tady! Hlasujte tady!