Brambory na loupačku s bylinkovým přelivem s fetou
Brambory na loupačku s bylinkovým přelivem s fetou
Jana Králiková - 'ZÁSADNĚ' ZDRAVĚ Hlavní jídla  

Brambory na loupačku s bylinkovým přelivem s fetou

číst dál

Hodí se pro

Neobsahuje

2 porce
15 minut příprava + 30 minut postup
Jednoduchý Jednoduchý

Nejdůležitější ze všeho a základ celého tohodle jídla jsou dobré a kvalitní rané brambory, čerstvé bylinky a poctivý tvaroh. Varný typ vhodný pro brambory „na loupačku“ je Áčko.

Brambory_na_loupacku_05

To znamená vybrat si brambory nemoučný, vhodný a doporučený pro přípravu salátů, s hladkou slupkou a sytě žlutou nebo alespoň světle žlutou barvou. Čím menší, tím lepší, ale samozřejmě brambory velikosti hrášku, jsou malé zase moc. Kdo by se s nima pak loupal (když jsou na tu loupačku). Leda byste je upekli v popelu nebo na soli v troubě, ale too zas třeba jindy.

Já mám nejradši odrůdu keřkovský rohlíček, kterým zaháním chutě na brambory „na loupačku“ v zimě, protože je to odrůda podzimní a dělají se z nich ty nejlepší vánoční bramborový saláty. V létě se shánějte po raných odrůdách jako: kariéra, karin, colette nebo třeba anabela. Tím, že budete vařit brambory ve slupce jim zachováte nejvíce zdraví prospěšných látek a přesto, že budou tepelně upravený, zůstane v nich např. kolem 52% vitamínu C a 43% vitamínu B2. Kromě toho asi 200 g vařených brambor obsahuje kolem 3 g vlákniny, což je desetina doporučené denní dávky. ;)

Suroviny:

  • 500 g brambor
  • 1/2 lžičky celého kmínu
  • 150 g měkkého tvarohu
  • 120 ml vody
  • 80 g sýru feta
  • 1 hrst meduňky lékařské
  • 1 hrst hladkolisté petrželky
  • 1 hrst dobromyslu obecného (oregána)
  • 1 hrst jarní cibulky
  • 40 g kozího másla
  • 1 a 1/2 lžičky soli

Příprava:

1. Natrhejte si čerstvé bylinky.

2. Brambory omyjte a dejte do studené vody s kmínem a jednou lžičkou soli.

Postup:

1. Přiveďte brambory k varu, jakmile začnou bublat, stáhněte teplotu a vařte je 20–30 minut (podle velikosti).

2. Mezi tím, co se brambory vaří, omyjte bylinky a nasekejte je na drobno.

3. Nakrájejte jarní cibulku na jemná kolečka.

4. Měkký tvaroh vyklopte z vaničky do misky, přilijte vodu a rozmíchejte.

5. Přidejte do něj větší části bylinek a cibulky a dobře promíchejte.

6. Fetu rukama rozdrobte do tvarohové směsi (trošku si schovejte na posypání na závěr bokem) a znovu promíchejte.

7. Až se brambory dovaří, slijte je (max. po 30 min.), vezměte vidličku, napíchněte a nožíkem oloupejte.

8. Vracejte je do horkého hrnce a přiklopte pokličkou, ať zbytečně nestydnou.

9. Na plotýnce, kterou máte od brambor ještě teplou nechte roztát v rendlíčku kozí máslo (pokud máte indukci, tak ji budete muset samozřejmě zapnout ;) ).

10. Brambory dávám nejradši do hlubokého talíře, polévám bylinkovým přelivem s fetou, zakápnu kozím máslem a posypu zbytkem sýra a bylinek. Nejlepší jsou ještě s hrnečkem kefíru nebo podmáslí. :)

TIP: Ráda používám jiný než kravský suroviny, protože i mně osobně nedělají moc dobře (jsem po nich nafouklá jak pátrací balón, když nejsou zakysaný). Pokud vám tedy „koza“ ani „ovce“ nevyhovuje, vyměňte fetu za tvrdý tvaroh a kozí máslo za ghee nebo máslo kravský.

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Pusto a prázdno. Bez vašich komentářů je tu strašně smutno...

Přidat konimentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejbližší akce Kde se můžeme potkat a poklábosit

Můj kalendář

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně teda piští na stories

Nevěříte? Instakuk!

NEJ recepty Co mě nejvíc ba

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

NEJ z bloguCo mě nejvíc... taky ba

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Kuchařka Gastrokroužku - Spojilo nás jídlo Kuchařka tady!
Food blog roku - Hlasujte tady! Hlasujte tady!
Gyro output