Nejdůležitější ze všeho a základ celého tohodle jídla jsou dobré a kvalitní rané brambory, čerstvé bylinky a poctivý tvaroh. Varný typ vhodný pro brambory „na loupačku“ je Áčko.
To znamená vybrat si brambory nemoučný, vhodný a doporučený pro přípravu salátů, s hladkou slupkou a sytě žlutou nebo alespoň světle žlutou barvou. Čím menší, tím lepší, ale samozřejmě brambory velikosti hrášku, jsou malé zase moc. Kdo by se s nima pak loupal (když jsou na tu loupačku). Leda byste je upekli v popelu nebo na soli v troubě, ale too zas třeba jindy.
Já mám nejradši odrůdu keřkovský rohlíček, kterým zaháním chutě na brambory „na loupačku“ v zimě, protože je to odrůda podzimní a dělají se z nich ty nejlepší vánoční bramborový saláty. V létě se shánějte po raných odrůdách jako: kariéra, karin, colette nebo třeba anabela. Tím, že budete vařit brambory ve slupce jim zachováte nejvíce zdraví prospěšných látek a přesto, že budou tepelně upravený, zůstane v nich např. kolem 52% vitamínu C a 43% vitamínu B2. Kromě toho asi 200 g vařených brambor obsahuje kolem 3 g vlákniny, což je desetina doporučené denní dávky. ;)
Nejlepší mixéry široko daleko. Nekecám. Na mou duši, na psí uši!
Kuk na mixéryChcete slevu 10%? Tak jo. Při objednání na traminal.cz
zadejte v košíku můj slevový kód
JAJA10
1. Natrhejte si čerstvé bylinky.
2. Brambory omyjte a dejte do studené vody s kmínem a jednou lžičkou soli.
1. Přiveďte brambory k varu, jakmile začnou bublat, stáhněte teplotu a vařte je 20–30 minut (podle velikosti).
2. Mezi tím, co se brambory vaří, omyjte bylinky a nasekejte je na drobno.
3. Nakrájejte jarní cibulku na jemná kolečka.
4. Měkký tvaroh vyklopte z vaničky do misky, přilijte vodu a rozmíchejte.
5. Přidejte do něj větší části bylinek a cibulky a dobře promíchejte.
6. Fetu rukama rozdrobte do tvarohové směsi (trošku si schovejte na posypání na závěr bokem) a znovu promíchejte.
7. Až se brambory dovaří, slijte je (max. po 30 min.), vezměte vidličku, napíchněte a nožíkem oloupejte.
8. Vracejte je do horkého hrnce a přiklopte pokličkou, ať zbytečně nestydnou.
9. Na plotýnce, kterou máte od brambor ještě teplou nechte roztát v rendlíčku kozí máslo (pokud máte indukci, tak ji budete muset samozřejmě zapnout ;) ).
10. Brambory dávám nejradši do hlubokého talíře, polévám bylinkovým přelivem s fetou, zakápnu kozím máslem a posypu zbytkem sýra a bylinek. Nejlepší jsou ještě s hrnečkem kefíru nebo podmáslí. :)
TIP: Ráda používám jiný než kravský suroviny, protože i mně osobně nedělají moc dobře (jsem po nich nafouklá jak pátrací balón, když nejsou zakysaný). Pokud vám tedy „koza“ ani „ovce“ nevyhovuje, vyměňte fetu za tvrdý tvaroh a kozí máslo za ghee nebo máslo kravský.
Pusto a prázdno. Bez vašich komentářů je tu strašně smutno...