Nefalšovaná radost. A štěstí. A taky oči navrch hlavy! Hlavní město Vietnamu je přesně takový, jaký jsem si ho představovala, už když mi o něm vyprávěli. Hanoj je krásná. Intenzivní a mystická. Klidná i extatická. A o to, čím vším mě okouzlila, co jsem tady ochutnala a zažila, se chci s váma podělit.
Vietnamská gastronomie je prostě boží. To, co si dáte na severu většinou nenajdete na jihu. A když jo, bude to chutnat a dost pravděpodobně se i jmenovat jinak. Co si máte dát ve středním Vietnamu a určitě byste neměli zapomenout ochutnat? To najdete v pokračování trilogie Vietnam na talíři.
První díl trilogie Vietnam na talíři o zajímavých jídlech, co byste si neměli nechat ujít v oblasti severního Vietnamu. Některá z nich můžete ochutnat i v pražské vietnamské tržnici Sapa nebo obecně ve vietnamských restauracích a bistrech. Připravte se, tohle bude jízda. A taky čtení na dlouhé zimní večery.
V kávě se nevyznám. Moc mi totiž v Evropě nechutná a vždycky mi po ní bývá těžko. Mám mezi kamarády i profesionální „kavárenské povaleče“, kteří se v ní skutečně vyznají, takže o dobrý kafe bych nouzi neměla (nejlepší je prý v EMA espresso baru)…
Vietnamskou kuchyni považuju za jednu z nejzdravějších na světě. Její kouzlo tkví nejenom v použití jihoasijských, v mnoha ohledech lehčích, surovin, ale především v konzumaci vhodně zvolených kombinací čerstvých bylinek a koření, které usnadňují trávení.
Za nejtradičnější české svátky považuju Vánoce a Velikonoce. Ve Vietnamu se všichni těší hlavně na oslavy příchodu nového lunárního roku.