Květinové kulinárium
Jana Králiková - 'ZÁSADNĚ' ZDRAVĚ Kurzy vaření – veřejné  

Květinové kulinárium

číst dál
Zahrádkářská kolonie Suchdol/Dejvice
6 hodiny
4 000

Květinové kulinárium je kurz vaření zaměřený na jedlé květy a bylinky v kuchyni. Kromě květinového menu je spojeno se sběrem a poznáváním jedlého býlí v terénu.

Středa 7. srpna 2019 10:00 pardon, už je obsazeno

Když se spojí dvě Jany – milovnice bylinek a jedlého kvítí z českých luhů i hájů a Asie – nemůže vzniknout nic jiného než praktický kurz vaření kombinující prvky asijské a české kuchyně. Že je to blbost?

Není. :)

Nechceme si hrát na fúzi dvou nesourodých témat, ale naopak využít to nejlepší z přístupů obou gastronomických vlivů, které historicky fungují na principu souladu s přírodou.

Janička „Kytkožroutka“ Vlková.

Jana Vlková je expertka na jedlé kvítí a býlí a moje kamarádka. Vystudovala ekologii na Přírodovědecké fakultě UK a fakultu sociálních věd. Je autorkou tří kuchařek o jedlých květech a bylinách, provozuje web: www.kytkykjidlu.cz, pořádá kurzy vaření a poznávání české flóry ve volné přírodě. Školí (šéf)kuchaře (nejen pro síť restaurací Ambiente) i gastronomické nadšence.

Naše “babské rady” plné léčivých květů a bylin mají tolik společného s tradiční čínskou a vietnamskou medicínou, že by se jeden divil! A tak jsme si s Janičkou „Kytkožroutkou“ Vlkovou vymyslely kurz, který by vám přinesl spoustu nového nejen po kulinární stránce, jak to znáte z mých kurzů vaření, ale i po té botanické se zaměřením na jedlé bylinky a kvítí, vyskytující se ve volné přírodě i na našich zahrádkách.

Jak bude kurz probíhat a na co se můžete těšit

Začneme s prohlídkou Janiny zahrádky, kde si ukážeme a povíme si o jedlém kvítí a o bylinkách, které očucháme, ochutnáme a pak i ručně posbíráme.

Purpurový salát. Foto Aleksandra Chytra, dekor styling Denisa Bartošová, food styling Milena Volfová.

Natrháme si tak jedlé květy a byliny, které budeme potřebovat k přípravě jídla, a pro které občas stačí jen se projít do přírody, na louku.

Pak se přesuneme do Janiny útulné kuchyně, kde si připravíme menu z čerstvých surovin. Naučíte se několik způsobů, jak motat vietnamské závitky, jak si připravit letní bylinkovou vietnamskou zálivku na namáčení, svěží purpurový salát z jedlých květů, plněné vinné listy v rajské omáčce i lehkou růžovou piškotovou roládu z růží Rosa rugosa.

Plněné vinné listy. Foto Aleksandra Chytra, dekor styling Denisa Bartošová, food styling Milena Volfová.

Menu

  • Vietnamské závitky s letní náplní
  • Purpurový salát se slézem maurským, hrachorem a gladiolou
  • Plněné vinné listy v rajčatové omačce s pelyňkem “Coca cola” Brotan artemisia arbrotanum
  • Roláda Rosa rugosa

Kde a za kolik?

KDE: Zahrádkářská kolonie Suchdol/Dejvice (přesnou adresu se dozvíte po příhlášení na kurz)

DÉLKA KURZU: 6 hodin

KAPACITA: max. 4 lidi

CENA: 4 000 Kč

Kromě pestrého menu a poznávání v terénu vás čeká pár překvapení a ochutnávek, které se budou odvíjet od sezónní nabídky Janiny zahrádky. A třeba na moje domácí tibi limonády (ale víc neprozradím)! :)

Jano, díky moc. Jsi fakt profík. Navštívil jsem už pěknou řádku kurzů vaření, ale takovou péči, tolik informací, cestovatelských zkušeností a rad a ještě v tak příjemné, komorní společnosti jsem ještě nezažil. Jsi dobrá. Neviděli jsme se naposledy. ;)

Petr Kalinský

S Janou jsem absolvovala výlet do Sapy a kurz Vietnamské kuchyně byl tím pádem jasným navazujícím plánem, jak převést teorii do praxe. Že Jana srší pozitivní energií na všechny strany vím, že může být procházka vietnamskou tržnicí zábavná a poutavá, a kurz vaření s ní doslova okouzlující už taky. :) Bylo to báječné a těším se moc na další! Děkuji!

Petra Velínská

Jano, těch děkovných zpráv máte asi hodně, každým pádem pevně věřím, že se neomrzím s další malou. Krátkou, skromnou, ale upřímnou. Váhou je tato zpráva skutečně velká. Díky Vám jsem si totiž skutečně královsky užil večer. A myslím, že nejen já… Mějte se moc fajn. PS: To, co děláte, děláte skvěle, protože to neděláte, to jste totiž vy. S úctou,

Pavel Mojžíš

Ráda bych Vám ještě jednou poděkovala za příjemný kurz vietnamské kuchyně. Byla to moje první zkušenost s touto kuchyní a mohu říct, že mě to nadchlo, asi to bylo i tím, s jakým elánem jste to vše prezentovala. Ráda bych se přihlásila i na další kurz. Máte ještě volná místa? Přeji hodně úspěchů ve Vaší práci

Ivana Jarešová

Pusto a prázdno. Bez vašich komentářů je tu strašně smutno...

Přidat konimentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejbližší akce Kde se můžeme potkat a poklábosit

Můj kalendář

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně teda piští na stories

Nevěříte? Instakuk!

NEJ recepty Co mě nejvíc ba

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

NEJ z bloguCo mě nejvíc... taky ba

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Vietnam s Jájou - od 6. do 16. března 2019 Do Vietnamu!
Kuchařka Gastrokroužku - Spojilo nás jídlo Kuchařka tady!
Food blog roku - Hlasujte tady! Hlasujte tady!
Gyro output