Vejce na divoko
Vejce na divoko
Jana Králiková - 'ZÁSADNĚ' ZDRAVĚ Do 15 minut   Předkrmy  

Vejce na divoko

číst dál

Hodí se pro

Neobsahuje

10 lodiček
10 minut příprava + 10 minut postup
Jednoduchý Jednoduchý

Máte doma od koledníků horu vajíček na tvrdo a nevíte, co s nima? Tak to se vám tenhle můj malinko upravenej náš rodinnej recept může hodit. Vejce na divoko neboli plněný vajíčka totiž miluje naše babička Evička a my s ní, a tak nikdy nechybí na našich rodinných oslavách.

Recept jsem před pár lety chystala s Darinkou Křivánkovou ještě pro časopis Gurmet a našla jsem teď fotky, tak mi přišlo škoda, je nevyužít.

A navíc si s nima můžete vesele vyhrát. Koukněte na naše velikonoční video ke kuchařce Gastrokroužku, tam jsem je vloni dělala růžový. :)

Jak na barevný vejce na divoko?

  • žluťoučký – když přidáte ke žloutkům trošičku kurkumy, podpoříte tím jejich přirozenou barvu (základní recept)
  • oranžový – zkuste uzenou papriku anebo se žloutky rozmixovat pár naložených sušených rajčátek v oleji
  • růžový „Barbie vejce“, jak jim říká naše Adélka – stačí troška šťávy z červený řepy
  • zelený – přidejte ke žloutkům půlku avokáda nebo špenát, můžete i trochu zelenýho ječmene, chlorelly nebo spirulíny, ale opa, ať se to dá jíst :D

A čím je ozdobit?

Řeřicha a nasekaná pažitka je taková nejjednodušší klasika, ale až bude fakt jaro, zkuste třeba taky:

  • vikev ptačí
  • lístečky a kvítka lichořeřišnice
  • výhonky červený řepy
  • nakládaný zelený pepř (to miluje naše babička Evička)
  • růžový pepř (ten miluje Jájinka :)
  • kapari

Tak krásný a barevný Velikonoce! <3

"There is something about eggs." A už příští rok si budete moct uvařit #velikonocnimenu podle naší kuchařky!😍🐣👌🏼❤ Tak ještě jednou krásný a veselý!😘 #deviledeggs #chutzazitvic #gastrokrouzek #zasadnezdrave

A post shared by Jana Králiková (@zasadnezdrave) on

Suroviny:

  • 5 vajec od šťastných slepiček
  • 30 g másla
  • 50 g lučiny
  • 1 lžička kvalitní hořčice
  • 1-2 špetky kurkumy
  • himalájská sůl
  • pepř

Na ozdobu:

  • řeřicha kapucínská (lichořeřišnice větší)
  • řeřicha luční
  • výhonky mangoldu
  • vikev ptačí
  • hořčice čínská (hořčice „red giant“)

Příprava:

1. Uvařte vejce natvrdo (10 minut).

2. Slijte je, nechte vychladnout, oloupejte je, podélně rozřízněte a u každého vejce opatrně vyloupněte žloutek do misky, a dejte stranou.

3. „Lodičky“ z bílků šoupněte na talířku do lednice, plnit se budou později.

Postup:

1. Ke žloutkům přidejte změklé máslo, lučinu, hořčici, sůl i pepř a vyšlehejte krém.

2. Krém naplňte do trezírovacích sáčků s ozdobnou špičkou, bílky vyndejte z lednice a zaplňte v nich důlky žloutkovým krémem.

3. Ozdobte bylinkami, co najdete na zahrádce. Já použila mladou řeřichu, vikvičku, výhonky mangoldu a hořčici čínskou.

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Probíhá tu diskuze! Píšeme si k tématu, mimo něj, cokoliv :)

  1. Tak jsem se k tomu dostala až po Velikonocích (=okamžitě), a škoda že jsem je neznala dřív. Přisypala jsem trochu víc pepře, tak, jak mamka dělá vajíčkovou pomazánku, a upgradovala jsem čerstvými bylinkami (kterých mám teď pět v květináčích, aneb když se kuchařky někdo zeptá, jakou chce kytku k narozkám). Zdobila jsem jako tvoje plněná avokáda, to znamená pruh kurkumy, pruh uzené paprkiky a proužek pepře, střídané nasekanou petrželí.
    Celá rodina si moc pochutnávala, určitě vyzkouším znova. Příště přidám pečenou řepu na barbie vejce:))

  2. Dělala jsem dneska tátovi k večeři, jelikož všichni ostatní měli brokolicovou polívku, kterou taťka nesnáší. Přisypala jsem víc pepře, aby v tom byl vidět (takhle tátova maminka dělá vajíčkovou pomazánku), přiznám se, že jsem zapomněla na kurkumu, ale to vůbec nevadilo. Jelikož mám teď doma pět bylinek v květináči (aneb když se kuchařky někdo zeptá, jakou by chtěla kytičku k narozeninám), přidala jsem ty, a ozdobila uzenou paprikou, kurkumou, petrželí a pepřem. Táta si fantasticky pochutnával a já závistivě v duchu, protože jsem během přípravy ochutnala žloutkovou hmotu a to byla chyba :)). Příště přidám pečenou řepu a budou barbie vajíčka

  3. Mňam! Tohle vypadá jako velká dobrota! Ačkoli mám ráda sezónní vaření, tohle jdu okamžitě vyzkoušet i přesto, že je únor.
    Máš moc krásný a do posledních detailů vytuněný blog, fascinuje mě, jak přes mi přes internet připadá, že cítím tvoji osobnost, i když samozřejmě vím, že to tak není, tak ten pocit je skvělý.

Napsat komentář: aaaadéla Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně teda piští na stories

Nevěříte? Instakuk!

NEJ recepty Co mě nejvíc ba

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

NEJ z bloguCo mě nejvíc... taky ba

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Vietnam s Jájou - od 6. do 16. března 2019 Do Vietnamu!
Kuchařka Gastrokroužku - Spojilo nás jídlo Kuchařka tady!
Food blog roku - Hlasujte tady! Hlasujte tady!
Gyro output