Vaječný kávový likér s vůní Vietnamu
Vaječný kávový likér s vůní Vietnamu
Jana Králiková - 'ZÁSADNĚ' ZDRAVĚ Drinky  

Vaječný kávový likér s vůní Vietnamu

číst dál

Hodí se pro

1,25 litru
10 minut příprava + 40 minut postup
Jednoduchý Jednoduchý

Tak trochu netradiční recept na ajrkoňak neboli vaječnák, který vychází z tradičního receptu na vaječný koňak, z klasického žloutkového krému – crème anglaise, ale má jedno báječné „koření“ navíc!

Dneska jsem otevřela svůj úplně poslední pytlíček z Vietnamu. Ptáte se, čím je tahle káva tak výjimečná? Kromě toho, že jde o silnou robustu s vysokým obsahem kofeinu, je pražená na másleným oleji (na ghíčku) a má nezaměnitelně dokonalé čokoládové aroma, které hraje všema tónama! Neznám nic tak opojně voňavého, a proto tuhle kouzelnou ingredienci najdete právě v tomhle receptu.

Přesto si s ním můžete sami pohrát a můžete si podle něj uvařit třeba svůj vlastní první domácí, poctivý a tradiční vaječný likér (když vynecháte viet. kávu a cukr muscovado vyměníte za cukr třtinový/moučku), anebo se svojí oblíbenou kávou.

Nechám to na vás, je to vcelku univerzální recept, kde je potřeba jen dodržet základní poměry a nezdrcnou vajíčka.

  • 7 žloutků
  • 300 ml smetany ke šlehání (31% tuku)
  • 300 ml neslazeného kondenzovaného mléka (cca 8%)
  • 150 g cukru muscovado (nebo cukr třtinový/moučka viz Stories)
  • 50 ml vanilkového extraktu
  • 4 lžičky vietnamské kávy (ideálně čerstvě namleté)
  • 250-300 ml rumu

Postup:

1. Oddělte žloutky od bílků a nechte je v pokojové teplotě poblíž. Bílky ukliďte do lednice a nechte si je na jiný recept. Třeba se budou hodit na pavlovu/pusinky…
2. Smetanu, neslazené kondenzované mléko a 100 g cukru promíchejte, zahřejte a nechte cukr úplně rozpustit.Muscovado vám likér zabarví do karamelova a přidá i jemu podobnou chuť, pokud budete dělat koňak bez kávy a budete ho chtít žlutý jen od žloutků, použijte světlý (třtinový) cukr. Přidejte vanilkový extrakt/vanilku a kávu, zahřejte pod bod varu, pak nechte přirozeně zchladnout a dovolte kávě, aby do smetanové směsi uvolnila maximum aroma.

Můžete ji tam nechat macerovat i přes noc (pak použijte jen 2-3 lžičky kávy) někde v chladnu, ale stačí i hodinka dvě, tím spíš, když spěcháte. Pak kávu sceďte přes husté sítko a základ na likér znovu zahřejte pod bod varu (kolem 70-80C).
3. Vyšlehejte žloutky s cukrem, aby se cukr rozpustil. Pokud se toho nebojíte, já i proto, že dělám většinou rovnou dvojnásobné množství je speciálně s cukrem muscovado mixuju ve Vitamixu. S cukrem moučka to zvládnete v pohodě v ruce.
4. Horkou smetanovou směs vlijte za stálého míchání do té žloutkové (ne obráceně!), dejte zpět na plotnu a na mírném plameni míchejte ideálně horkuvzdornou silikonovou stěrkou, pěkně ode dna, jakobyste dělali pudink, do velmi mírného zhoustnutí. Nezapomeňte, že budete likér ještě ředit rumem. Pokud se bojíte, že vajíčka zdrcnete, můžete si pomoct vodní lázní, ale není to vážně žádná věda.
5. Pak odstavte a smíchejte s rumem, proto si hlídejte, aby byl vaječný základ pěkně a tak akorát krémový a výsledný likér netekl jako voda, ani se v lahvi “neucpal”, ale hezky se hebce táhnul.
6. Než budete likér slévat do čistých uzavíratelných lahví, nechte ho lehce vychladnout, abyste měli ještě možnost případně likér naředit rumem. Likér pak zazátkujte a skladujte v lednici, vydrží vám i měsíc. I když o tom dost silně pochybuju.

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Pusto a prázdno. Bez vašich komentářů je tu strašně smutno...

Přidat konimentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kurzy vaření Přidejte se!

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně teda piští na stories

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Vietnam s Jájou - od 6. do 16. března 2019 Do Vietnamu!
Kuchařka Gastrokroužku - Spojilo nás jídlo Kuchařka tady!
Food blog roku - Hlasujte tady! Hlasujte tady!