Univerzální (pod)zimní salát s restovanou limetou
Univerzální (pod)zimní salát s restovanou limetou
Jana Králiková - 'ZÁSADNĚ' ZDRAVĚ Saláty  

Univerzální (pod)zimní salát s restovanou limetou

číst dál

Hodí se pro

Neobsahuje

4 porce
10 minut příprava + 45 minut postup
Jednoduchý Jednoduchý

Tohle je vlastně naprosto univerzální recept na absolutně NEnudný podzimní/zimní pečený zeleninový salát.

Prej s létem končí pestrost, barevnost i chuť na talíři. Já si to nemyslím, a ráda případně i některý z vás přesvědčím o minimálně stejných kvalitách (pod)zimní kuchyně. Pomocnou rukou je mi milovaný Sonnentor a jeho barevné a voňavé sady květů a koření.

Mimochodem, víte, že už máme v Praze druhou prodejnu Sonnentoru? U zastávky tramvaje Křižíkova!

Moje oblíbený květinový „koření“ a ten citronový pepř! Ten si někdy pořiďte. Užasná kombinace!

Stačí upéct v troubě při 200°C kořenovou zeleninu. Na výběr máte různé druhy a odrůdy řep, dýní, mrkví, ale i brambor, pastyňák, … no co vás napadne a najdete na trhu, u zemědělců, v malých příměstských obchůdkách, na vesnici, u stánků. Prostě sezónní, nejčerstvější a mnohdy taky nejlevnější zeleninu. Klidně i kombinaci ovozelu.

K tomu parádní a jednoduchou zálivku z ořechového másla (já použila mandlový, ale fantastický jsou i v hmoždíři na máslíčko utlučený opečený lískáče!), sojovky a trochy javorového sirupu (anebo medu).

Pár snítek natě třeba z petržele a lžíce barevných květů. Všechno s nimi vypadá líp, chutná lahodněji, a když k tomu ještě zkaramelizujete ořechy (já pekany) s nemalou špetkou soli, budete v nebi. Slibuju!

Pak už jen stačí přidat nějakou tu bílkovinu. Zastřené vajíčko, orestované tofu nebo tempeh, rybu nebo jakékoliv maso se vám bude hodit… a vykouzlíte plnohodnotné a výživné jídlo cobydup!

Recept vznikl díky mojí nejvoňavější spolupráci s firmou Sonnentor.

Suroviny:

  • 1 bulva červené řepy
  • 2 bulvy řepy typu chioggia
  • 1/2 dýně hokkaido
  • 5  žlutých mrkví
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce jablečného octa
  • 1/2 lžičky mořské soli
  • 1/2 lžičky čerstvě nastrouhané neošetřené limetové/citronové kůry
  • 3 šalotky
  • 1/2 paličky česneku
  • 2 limety
  • 1 hrst hladkolisté petrželky
  • 1 lžíce kouzelných květů od Sonnentor

Na zálivku:

  • 2 lžíce mandlového másla
  • 2 lžíce sojové omáčky (tamari)
  • 1 lžíce javorového sirupu

Postup:

1. Předehřejte si troubu na 200°C.

2. Oloupejte zeleninu, pokud je to potřeba a nakrájejte ji na stejně velké kousky asi 3×3 cm. Šalotku rozkrojte na čtvrtky, česnek neloupejte, jen stroužky rozmáčkněte nožem a limety rozkrojte na půl.

TIP: Do receptu můžete použít jakoukoliv kořenovou/cibulovou/ vybranou košťálovou zeleninu/brambory…, ale klidně i nějaké ovoce.

3. Vše kromě cibule, česneku a limety dejte do pekáče, zalijte 2 lžícemi olivového oleje, octem, zasypte solí a důkladně v tom všechny suroviny promněte a „obalte“.

4. Pečte do zlatova asi 30-40 minut, podle velikosti zeleniny. Na pánvi se zbytkem oleje orestujte šalotku s česnekem, zabere to asi 3 minuty, na závěr opečte řeznou stranu limet. Pak dejte vše kromě limet do mísy, zalijte zálivkou, kterou vytvoříte jen smícháním všech ingrediencí a protřepáním v malé uzavíratelné skleničce. Potom vše promíchejte.

5. Do misek rozdělte ochucenou zeleninu, půlku limety do každé z nich k dochucení, zasypte hladkolistou petrželkou, barevnou směsí Kouzelných květů od Sonnentoru (a karamelizovanými pekany). Pokud potřebujete bílkovinu, orestujte si k salátu rybu/kuřecí maso, sýr halloumi, tofu…

TIP: Slané karamelizované ořechy dělám tak, že rozehřeju cukr s trochou vody (2 lžíce cukru na 1 lžíci vody), do rozpuštěné směsi hodím 3 hrsti oříšků, dostatečně osolím, obalím je a zlehka opeču. Pak je vyskládám na pečicí papír, aby zatuhly a neslepily se. :) Recept najdete u dýňového dortu tady.

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Pusto a prázdno. Bez vašich komentářů je tu strašně smutno...

Přidat konimentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kurzy vaření Přidejte se!

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně teda piští na stories

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Vietnam s Jájou - od 6. do 16. března 2019 Do Vietnamu!
Kuchařka Gastrokroužku - Spojilo nás jídlo Kuchařka tady!
Food blog roku - Hlasujte tady! Hlasujte tady!