Tohle je vlastně naprosto univerzální recept na absolutně NEnudný podzimní/zimní pečený zeleninový salát.
Prej s létem končí pestrost, barevnost i chuť na talíři. Já si to nemyslím, a ráda případně i některý z vás přesvědčím o minimálně stejných kvalitách (pod)zimní kuchyně. Pomocnou rukou je mi milovaný Sonnentor a jeho barevné a voňavé sady květů a koření.
Mimochodem, víte, že už máme v Praze druhou prodejnu Sonnentoru? U zastávky tramvaje Křižíkova!
Moje oblíbený květinový „koření“ a ten citronový pepř! Ten si někdy pořiďte. Užasná kombinace!
Stačí upéct v troubě při 200°C kořenovou zeleninu. Na výběr máte různé druhy a odrůdy řep, dýní, mrkví, ale i brambor, pastyňák, … no co vás napadne a najdete na trhu, u zemědělců, v malých příměstských obchůdkách, na vesnici, u stánků. Prostě sezónní, nejčerstvější a mnohdy taky nejlevnější zeleninu. Klidně i kombinaci ovozelu.
K tomu parádní a jednoduchou zálivku z ořechového másla (já použila mandlový, ale fantastický jsou i v hmoždíři na máslíčko utlučený opečený lískáče!), sojovky a trochy javorového sirupu (anebo medu).
Pár snítek natě třeba z petržele a lžíce barevných květů. Všechno s nimi vypadá líp, chutná lahodněji, a když k tomu ještě zkaramelizujete ořechy (já pekany) s nemalou špetkou soli, budete v nebi. Slibuju!
Pak už jen stačí přidat nějakou tu bílkovinu. Zastřené vajíčko, orestované tofu nebo tempeh, rybu nebo jakékoliv maso se vám bude hodit… a vykouzlíte plnohodnotné a výživné jídlo cobydup!
Recept vznikl díky mojí nejvoňavější spolupráci s firmou Sonnentor.
Kuchyňské vychytávky a pomocníci, co se vám můžou určitě hodit. Stejně jako mně.
Další přístrojeChcete slevu 10%? Tak jo. Při objednání na traminal.cz
zadejte v košíku můj slevový kód
JAJA10
1. Předehřejte si troubu na 200°C.
2. Oloupejte zeleninu, pokud je to potřeba a nakrájejte ji na stejně velké kousky asi 3×3 cm. Šalotku rozkrojte na čtvrtky, česnek neloupejte, jen stroužky rozmáčkněte nožem a limety rozkrojte na půl.
TIP: Do receptu můžete použít jakoukoliv kořenovou/cibulovou/ vybranou košťálovou zeleninu/brambory…, ale klidně i nějaké ovoce.
3. Vše kromě cibule, česneku a limety dejte do pekáče, zalijte 2 lžícemi olivového oleje, octem, zasypte solí a důkladně v tom všechny suroviny promněte a „obalte“.
4. Pečte do zlatova asi 30-40 minut, podle velikosti zeleniny. Na pánvi se zbytkem oleje orestujte šalotku s česnekem, zabere to asi 3 minuty, na závěr opečte řeznou stranu limet. Pak dejte vše kromě limet do mísy, zalijte zálivkou, kterou vytvoříte jen smícháním všech ingrediencí a protřepáním v malé uzavíratelné skleničce. Potom vše promíchejte.
5. Do misek rozdělte ochucenou zeleninu, půlku limety do každé z nich k dochucení, zasypte hladkolistou petrželkou, barevnou směsí Kouzelných květů od Sonnentoru (a karamelizovanými pekany). Pokud potřebujete bílkovinu, orestujte si k salátu rybu/kuřecí maso, sýr halloumi, tofu…
TIP: Slané karamelizované ořechy dělám tak, že rozehřeju cukr s trochou vody (2 lžíce cukru na 1 lžíci vody), do rozpuštěné směsi hodím 3 hrsti oříšků, dostatečně osolím, obalím je a zlehka opeču. Pak je vyskládám na pečicí papír, aby zatuhly a neslepily se. :) Recept najdete u dýňového dortu tady.
Pusto a prázdno. Bez vašich komentářů je tu strašně smutno...