Ultra dýňový veganský dort s krémem z bílé čokolády s kardamomem
Ultra dýňový veganský dort s krémem z bílé čokolády s kardamomem
Jana Králiková - 'ZÁSADNĚ' ZDRAVĚ Dezerty  

Ultra dýňový veganský dort s krémem z bílé čokolády s kardamomem

číst dál

Hodí se pro

Neobsahuje

1 dort (ø 18 cm)
30 minut příprava + 90 minut postup
Středně obtížný Středně obtížný

Kolik dýně v receptu je moc dýně? Tady ji najdete v korpusu i v krému. Že kombinace dýně a perníkového koření i skořice skvěle funguje víme (všichni) asi dlouho. Ale že se z pečené dýně dá spolu s oříškovým máslem, bílou (vegan) čokoládou a s kardamomem vykouzlit dokonalý krém na dort nebo chlebíček? To možná ještě nevíte. Teda teď už jo!

Tenhle čistě rostlinný dort má božsky vláčný, voňavý, nadejchaný, a přesto tak akorát „šťavnatý“ dýňový korpus bez mléka a vajec a dokonalý dýňový krém s bílou čokoládou a kardamomem. S ořechovým máslem a karamelizovanými pekany, bez mléčných výrobků a extra přidaných olejů. Prostě dýňový dort z čistě rostlinných surovin. Zkusíte ho? Já doufám, že ano!

Recept vznikl v rámci instagramové spolupráce se značkou Siemens.

Na korpus:

  • 200 g (máslové/hokkaido) dýně
  • 60 g vody
  • 100 g olivového oleje
  • 120 g javorového sirupu
  • 1/2 lžičky čerstvé kůry z bio citronu
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 250 g polohrubé (špaldové) mouky
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička perníkového koření
  • 1/2 lžičky mořské soli
  • 1 lžička jedlé sody

Na dýňový krém:

  • 300 g dýně
  • 150 g mandlového másla
  • 200 g (rostlinné) bílé čokolády
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1/2 lžičky mletého zeleného kardamomu
  • 1/4 lžičky mořské soli
  • asi 100 ml vody

Karamelizované pekany:

  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžíce vody
  • trošku mořské soli podle chuti
  • 2 hrsti pekanových ořechů

Postup:

1. Předehřejte si troubu na 180°C nebo až bude čas, použijte program vhodný k pečení dortového korpusu.

Připravte si krém.

2. Oloupanou dýni upečte nebo uvařte v páře. Vložte do mixéru, přidejte ořechové máslo, rozehřátou bílou čokoládu (ve vodní lázni), vanilkový extrakt, koření i sůl a přilijte vodu dle potřeby. Rozmixujte vše do hladkého, voňavého krému.

3. Oloupanou dýni nastrouhejte na jemném struhadle, přilijte k ní vodu, olivový olej a javorový sirup, přistrouhejte citronovou kůru i přidejte šťávu, promíchejte. Odvažte si suché suroviny a promíchejte v míse prosátou mouku s kořením, solí a jedlou sodou.

5. Do mokrých surovin postupně, ale ne příliš důkladně zapracujte ty suché. Stačí několik ledabylých tahů stěrkou, aby se směs rychle spojila.

TIP: Zbytečně nemíchejte a neprotahujte proces mísení, ať jedlá soda vykoná svou práci a „načechrá“ těsto v troubě.

4. Do vyložené formy pečicím papírem (Ø 18 cm) přelijte těsto a pečte asi 1 hodinu při 180°C anebo podle určeného programu.

5. Do pánvičky nasypte cukr, přidejte vodu a rozehřejte do zlatavého sirupu, stáhněte teplotu, uvařte světlounký karamel. Osolte a přihoďte ořechy, obalte vše v tmavnoucím karamelu a zavčas odstavte. Příliš tmavý karamel . Ořechy přendejte na pečicí papír tak, aby zaschly každý zvlášť. K jejich oddělování použijte třeba vidličky, karamel pálí! ;)

6. Vychladlý korpus rozřízněte podélně na dvě poloviny, já si vždycky vyznačím pomocí párátek linku, kudy povedu řez nožem, abych měla dort alespoň trochu souměrný, pak pomažte první i druhé patro krémem, ozdobte třeba karamelizovanými pekany a nechte si chutnat!

TIP: Nejlepší je dort odpočinutý, a po asi 4 hodinách vychlazený z lednice, ideálně klidně přes noc.

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Pusto a prázdno. Bez vašich komentářů je tu strašně smutno...

Přidat konimentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kurzy vaření Přidejte se

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně teda piští na stories

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Vietnam s Jájou - od 6. do 16. března 2019 Do Vietnamu!
Kuchařka Gastrokroužku - Spojilo nás jídlo Kuchařka tady!
Food blog roku - Hlasujte tady! Hlasujte tady!