Aby se vám beránek vždycky povedl – nesrazil se a vyskočil z formy jako živej, musí se dodržet správná příprava i postup. A o to se dnes s vámi podělím!
Aby se vám beránek vždycky povedl, musíte mít všechny suroviny na přípravu těsta stejné teploty. To znamená, vyndat máslo, tvaroh i vajíčka, jednoduše všechno studené z lednice, ideálně hodinu předem.
Nechcete aby vám máslo teklo. Ale aby, když do něj prstem píchnete, uděláte v něm důlek.
A pak je důležité vymazat si předem formu. Nejlépe máslem a hrubou moukou. Úplně ve všech záhybech. Dejte si s tím práci, ať potom nenadáváte jako já pokaždý, když dělám bábovku a použiju jinou než litinovou formu od Fabini anebo moje oblíbený nepřilnavý formy a plechy bez PFOA.
Kdyby se vám hodila sleva na kvalitní nádobí, můžete využít moji 5%slevu se slevovým kódem: JAJA5 na www.fabini.cz. Nacokoliv.
Kuchyňské vychytávky a pomocníci, co se vám můžou určitě hodit. Stejně jako mně.
Další přístrojeChcete slevu 10%? Tak jo. Při objednání na traminal.cz
zadejte v košíku můj slevový kód
JAJA10
1. Večer předem si naložte promyté rozinky do rumu.
TIP: Smyjete z nich kromě možných nečistot hlavně olejový film, který chrání rozinky před slepováním, díky čemuž pak alkohol lépe vstřebají a dobře se naleží. Můžou se Vám hodit rozinky v Bio kvalitě z privátní značky Yutto na Rohlik.cz.
Všechny suroviny na přípravu těsta musí mít stejnou (pokojovou) teplout, aby se těsto nesrazilo.
2. Do vyšlehaného másla s cukrem postupně zašlehejte 4 střední vajíčka od spokojených slepiček tak, aby vznikla nadýchaná směs. Když nemůžu koupit bio vejce, sahám po jedničkách (z volného chovu) od Rohlíku.
3. Přidejte semínka z vanilky a citronovou kůru.
TIP: Ostrouhám si chemicky neošetřený/bio citron vždycky, než ho pak použiju na šťávu a schovávám si kůru do mrazáku. Je to naprostej gamechanger! Moc doporučuju.
4. Pak přisypte směs mouky, PrDoPeče a soli, měkký tvaroh a nakonec scezené voňavé rozinky, promíchejte do hladkého těsta.
5. Přelijte těsto do předem vymazané formy vysypané hrubou moukou a pečte asi 50 minut na 170°C.
Pusto a prázdno. Bez vašich komentářů je tu strašně smutno...