Tvarohový velikonoční beránek
Tvarohový velikonoční beránek
Jana Králiková - 'ZÁSADNĚ' ZDRAVĚ Dezerty   Ostatní  

Tvarohový velikonoční beránek

číst dál

Hodí se pro

1 beránek
15 minut příprava + 90 minut postup
Jednoduchý Jednoduchý

Aby se vám beránek vždycky povedl – nesrazil se a vyskočil z formy jako živej, musí se dodržet správná příprava i postup. A o to se dnes s vámi podělím!

Aby se vám beránek vždycky povedl, musíte mít všechny suroviny na přípravu těsta stejné teploty. To znamená, vyndat máslo, tvaroh i vajíčka, jednoduše všechno studené z lednice, ideálně hodinu předem.

Nechcete aby vám máslo teklo. Ale aby, když do něj prstem píchnete, uděláte v něm důlek.

A pak je důležité vymazat si předem formu. Nejlépe máslem a hrubou moukou. Úplně ve všech záhybech. Dejte si s tím práci, ať potom nenadáváte jako já pokaždý, když dělám bábovku a použiju jinou než litinovou formu od Fabini anebo moje oblíbený nepřilnavý formy a plechy bez PFOA.

Kdyby se vám hodila sleva na kvalitní nádobí, můžete využít moji 5%slevu se slevovým kódem: JAJA5 na www.fabini.cz. Nacokoliv.

Recept vznikl ve spolupráci s FABINI a Rohlik.cz.

Suroviny:

  • 100 g rozinek
  • 90 g rumu
  • 100 g (třtinového) cukru
  • 100 g másla
  • 4 vejce
  • 1 lžička čerstvé citronové kůry
  • vanilka
  • 250 g polohrubé/hladké mouky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 250 g měkkého tvarohu
  • máslo + hrubá mouka (na vysypání)

Postup:

1. Večer předem si naložte promyté rozinky do rumu.

TIP: Smyjete z nich kromě možných nečistot hlavně olejový film, který chrání rozinky před slepováním, díky čemuž pak alkohol lépe vstřebají a dobře se naleží. Můžou se Vám hodit rozinky v Bio kvalitě z privátní značky Yutto na Rohlik.cz.

Všechny suroviny na přípravu těsta musí mít stejnou (pokojovou) teplout, aby se těsto nesrazilo.

2. Do vyšlehaného másla s cukrem postupně zašlehejte 4 střední vajíčka od spokojených slepiček tak, aby vznikla nadýchaná směs. Když nemůžu koupit bio vejce, sahám po jedničkách (z volného chovu) od Rohlíku.
3. Přidejte semínka z vanilky a citronovou kůru.

TIP: Ostrouhám si chemicky neošetřený/bio citron vždycky, než ho pak použiju na šťávu a schovávám si kůru do mrazáku. Je to naprostej gamechanger! Moc doporučuju.

4. Pak přisypte směs mouky, PrDoPeče a soli, měkký tvaroh a nakonec scezené voňavé rozinky, promíchejte do hladkého těsta.
5. Přelijte těsto do předem vymazané formy vysypané hrubou moukou a pečte asi 50 minut na 170°C.

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Pusto a prázdno. Bez vašich komentářů je tu strašně smutno...

Přidat konimentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kurzy vaření A výlety do Sapy

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně teda piští na stories

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Vietnam s Jájou - od 6. do 16. března 2019 Do Vietnamu!
Kuchařka Gastrokroužku - Spojilo nás jídlo Kuchařka tady!
Food blog roku - Hlasujte tady! Hlasujte tady!