Těstoviny s růžičkovou kapustou a ořechy
Těstoviny s růžičkovou kapustou a ořechy
Jana Králiková - 'ZÁSADNĚ' ZDRAVĚ Do 15 minut   Hlavní jídla  

Těstoviny s růžičkovou kapustou a ořechy

číst dál

Hodí se pro

Neobsahuje

2 porce
5 minut příprava + 10 minut postup
Jednoduchý Jednoduchý

Určitě máte svoje oblíbený jídla z dětství, hm? Tak tohle je jedno z těch mých. Jenom je oproti původní verzi o malinko rychlejší, a taky trošku upravený podle našich momentálních chutí i nároků. Můžete si s receptem libovolně hrát, tohle je jenom můj dnešní výmysl a tip, kterej by se vám mohl hodit třeba k zítřejšímu odlehčenýmu obědu.

Místo klasických špaget používám třeba špaldovo-pohankový vřetena. Svoji oříškovou chutí se totiž skvěle doplňujou s vlašskýma ořechama, který k nim opékám namísto strouhanky, což dělává moje maminka s babičkou Evičkou. U nás se takhle jí třeba i na páře dušený květák. Když nemám čerstvou kapustičku, ani čas ji čistit, tak mám vždycky v mrazáku balíček z Icelandu.

Kromě másla používám na dochucení taky lanýžový olej. Miluju lanýže a jejich aroma, a sem pasujou úplně báječně! Pokud se chcete vyhnout mléčným/živočišným produktům, zapomeňte na máslo a použijte klidně jen extra virgine olivový olej.

Recept easy-peasy! Hm?

Suroviny:

  • 2 litry vody
  • 1 lžička himalájské soli
  • 220 g suchých špaldovo-pohankových vřeten
  • 300 g očištěné ružičkové kapusty
  • 2 lžíce másla (můžete vyměnit za extra virgine oliv. olej)
  • 2 špetky solného květu
  • 60 g vlašských ořechů
  • lanýžový olej na dochucení

Příprava:

1. Pro rychlejší přípravu si uvařte horkou vodu v rychlovarné konvici.

2. Očištěnou růžičkovou kapustu opláchněte pod vlažnou vodou.

3. Nalámejte si ořechy na menší kousky a opečte do zlatova (cca 4 minuty). Jakmile se ořechy rozvoní, přidejte k ním tenoučký kousek plátku másla (trošinku olivového oleje), jen ať se v tuku ořechy obalí, a osolte je solným květem.

Postup:

1. Do hrnce na těstoviny nalijte uvařenou vodu a přiveďte znovu k varu, osolte himalájskou solí a dejte vařit vřetena (podle návodu) na cca 8 minut.

2. Do rendlíku s pařáčkem vložte kapustičky, přilijte horkou vodu, přiveďte opět znovu k varu a napařujte zeleninu pod pokličkou. Zabere vám to 5-10 minut, podle velikosti růžiček.

3. Uvařené těstoviny „na skus“ slijte, přidejte k nim lžíci másla (nebo olivového oleje), dosolte a krouživými pohyby v hrnci těstoviny tukem obalte. Stejně postupujte u růžičkové kapusty.

4. Kapustičky vyndejte z pařáčku, dejte do misky spolu s máslem (olejem) a obalte je tukem (krouživými pohyby) a pak dosolte.

5. Do talíře dejte těstoviny, na ně rozložte kapustičky, zasypte ořechy a zakápněte lanýžovým olejem.

Dobrou chuť!

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Probíhá tu diskuze! Píšeme si k tématu, mimo něj, cokoliv :)

  1. Mňam! Fantazie funguje navzdory nachlazení, takže: kapustičky jsou v pořadí, pohankové těstoviny ve spíži, zbývá jenom natlouct ořechy a těšit se na zítřejší oběd. Děkuji za inspiraci, Jani.

Přidat konimentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kurzy vaření Přidejte se!

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně teda piští na stories

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Vietnam s Jájou - od 6. do 16. března 2019 Do Vietnamu!
Kuchařka Gastrokroužku - Spojilo nás jídlo Kuchařka tady!
Food blog roku - Hlasujte tady! Hlasujte tady!