Určitě máte svoje oblíbený jídla z dětství, hm? Tak tohle je jedno z těch mých. Jenom je oproti původní verzi o malinko rychlejší, a taky trošku upravený podle našich momentálních chutí i nároků. Můžete si s receptem libovolně hrát, tohle je jenom můj dnešní výmysl a tip, kterej by se vám mohl hodit třeba k zítřejšímu odlehčenýmu obědu.
Místo klasických špaget používám třeba špaldovo-pohankový vřetena. Svoji oříškovou chutí se totiž skvěle doplňujou s vlašskýma ořechama, který k nim opékám namísto strouhanky, což dělává moje maminka s babičkou Evičkou. U nás se takhle jí třeba i na páře dušený květák. Když nemám čerstvou kapustičku, ani čas ji čistit, tak mám vždycky v mrazáku balíček z Icelandu.
Kromě másla používám na dochucení taky lanýžový olej. Miluju lanýže a jejich aroma, a sem pasujou úplně báječně! Pokud se chcete vyhnout mléčným/živočišným produktům, zapomeňte na máslo a použijte klidně jen extra virgine olivový olej.
Recept easy-peasy! Hm?
1. Pro rychlejší přípravu si uvařte horkou vodu v rychlovarné konvici.
2. Očištěnou růžičkovou kapustu opláchněte pod vlažnou vodou.
3. Nalámejte si ořechy na menší kousky a opečte do zlatova (cca 4 minuty). Jakmile se ořechy rozvoní, přidejte k ním tenoučký kousek plátku másla (trošinku olivového oleje), jen ať se v tuku ořechy obalí, a osolte je solným květem.
1. Do hrnce na těstoviny nalijte uvařenou vodu a přiveďte znovu k varu, osolte himalájskou solí a dejte vařit vřetena (podle návodu) na cca 8 minut.
2. Do rendlíku s pařáčkem vložte kapustičky, přilijte horkou vodu, přiveďte opět znovu k varu a napařujte zeleninu pod pokličkou. Zabere vám to 5-10 minut, podle velikosti růžiček.
3. Uvařené těstoviny „na skus“ slijte, přidejte k nim lžíci másla (nebo olivového oleje), dosolte a krouživými pohyby v hrnci těstoviny tukem obalte. Stejně postupujte u růžičkové kapusty.
4. Kapustičky vyndejte z pařáčku, dejte do misky spolu s máslem (olejem) a obalte je tukem (krouživými pohyby) a pak dosolte.
5. Do talíře dejte těstoviny, na ně rozložte kapustičky, zasypte ořechy a zakápněte lanýžovým olejem.
Dobrou chuť!
Mňam! Fantazie funguje navzdory nachlazení, takže: kapustičky jsou v pořadí, pohankové těstoviny ve spíži, zbývá jenom natlouct ořechy a těšit se na zítřejší oběd. Děkuji za inspiraci, Jani.