Pudink je jeden z nejrychlejších dezertů. Přesto ho téměř nikdo nedělá jen ze žloutků a bramborového škrobu. Místo toho hromadně kupujeme pytlíčky plné příměsí a různých umělých chutí. Což takhle zapomenout na tenhle český nešvar a vyzkoušet něco méně obvyklého, stejně tak jednoduchého a zdravějšího?
Znáte kasavu? Někdy se téhle hlíze říká maniok, tapioka nebo yuka. Je to plodina s vysokým obsahem škrobu, která se hlavně v Asii používá k přípravě dezertů, nudlí, knedlíčků, polévek, ale i jídel, které je jen potřeba trochu zahustit. Z tapiokové mouky nebo škrobu (je to to samé) se taky vyrábí kuličky – perly (sago), a právě ty v tomhle receptu budeme používat. Je dobré nechat je přes noc namočit, aby dobře nasákly vlhkost, druhý den se rychleji uvařily a během míchání minimálně poškodily. Zdobit pudink můžete i sezónním ovocem, vaší fantazii se meze nekladou.
1. Ve větší misce smíchejte vodu s kokosovým mlékem, vysypte do ní tapiokové kuličky a nechte je namočené 12 hodin nebo přes noc v lednici.
1. Druhý den, nejprve podélně rozřízněte a nožem vyškrábněte zrníčka vanilkového lusku jako můžete vidět na videu.
2. Pak celý obsah misky přelijte do rendlíčku, přidejte vnitřek vanilky, oslaďte rýžovým sirupem a pomalu přiveďte k varu.
3. Na vedlejší plotýnce si rozehřejte grilovací pánev.
4. Rozkrojte mango (okrájejte plochou pecku) a o hranu sklenice ho vyloupněte ze slupky, jako na videu. :)
5. Nakrájejte ho na plátky a ty ogrilujte na pánvi po jedné minutě z obou stran.
6. Stáhněte pudink na nižší teplotu a vařte 15 minut za stálého míchání.
7. Rozkrojte marakuju, vydlabejte lžičkou semínka (bez bílé dužiny) do skleničky a doslaďte případně trochou rýžového sirupu.
8. Do skleniček nebo pohárů nalijte do tří čtvrtin tapiokový pudink a nechte chvilku zatuhnout.
9. Pak zalijte dvěma lžícemi marakuji, dozdobte grilovaným mangem a snítkou čerstvé thajské (lékořicové) bazalky.
Zdobit můžete i čerstvým sezónním ovocem a místo kokosového mléka použít i rýžové nebo ovesné se špetkou kakaa.
juuuuj, vyzera to úžasne, žeby som konečne vybrala tie tapiokové perličky z komory? :)
Skvělý recept! Konečně se mi tapiokový pudink povedl. V jiných receptech píšou proplachovat, tady to není, takže jsem na to zapomněla, ale nebylo to očividně ani potřeba. Měla jsem celkem velký vanilkový lusk, tak jsem dala jen 1 a bohatě stačilo. Rýžový sirup jsem neměla, nahradila jsem agávovým. Vyšlo to tak akorát na dvě větší porce.