Tapiokový pudink s mangem a marakujou
Tapiokový pudink s mangem a marakujou
Jana Králiková - 'ZÁSADNĚ' ZDRAVĚ Dezerty  

Tapiokový pudink s mangem a marakujou

číst dál

Hodí se pro

Neobsahuje

6 porcí
12 hodin příprava + 45 minut postup
Středně obtížný Středně obtížný

Pudink je jeden z nejrychlejších dezertů. Přesto ho téměř nikdo nedělá jen ze žloutků a bramborového škrobu. Místo toho hromadně kupujeme pytlíčky plné příměsí a různých umělých chutí. Což takhle zapomenout na tenhle český nešvar a vyzkoušet něco méně obvyklého, stejně tak jednoduchého a zdravějšího?

Tapiokový puding s mangem a marakujou

Znáte kasavu? Někdy se téhle hlíze říká maniok, tapioka nebo yuka. Je to plodina s vysokým obsahem škrobu, která se hlavně v Asii používá k přípravě dezertů, nudlí, knedlíčků, polévek, ale i jídel, které je jen potřeba trochu zahustit. Z tapiokové mouky nebo škrobu (je to to samé) se taky vyrábí kuličky – perly (sago), a právě ty v tomhle receptu budeme používat. Je dobré nechat je přes noc namočit, aby dobře nasákly vlhkost, druhý den se rychleji uvařily a během míchání minimálně poškodily. Zdobit pudink můžete i sezónním ovocem, vaší fantazii se meze nekladou.

Na pudink:

Příprava:

1. Ve větší misce smíchejte vodu s kokosovým mlékem, vysypte do ní tapiokové kuličky a nechte je namočené 12 hodin nebo přes noc v lednici.

Postup:

1. Druhý den, nejprve podélně rozřízněte a nožem vyškrábněte zrníčka vanilkového lusku jako můžete vidět na videu.

2. Pak celý obsah misky přelijte do rendlíčku, přidejte vnitřek vanilky, oslaďte rýžovým sirupem a pomalu přiveďte k varu.

3. Na vedlejší plotýnce si rozehřejte grilovací pánev.

4. Rozkrojte mango (okrájejte plochou pecku) a o hranu sklenice ho vyloupněte ze slupky, jako na videu. :)

5. Nakrájejte ho na plátky a ty ogrilujte na pánvi po jedné minutě z obou stran.

6. Stáhněte pudink na nižší teplotu a vařte 15 minut za stálého míchání.

7. Rozkrojte marakuju, vydlabejte lžičkou semínka (bez bílé dužiny) do skleničky a doslaďte případně trochou rýžového sirupu.

8. Do skleniček nebo pohárů nalijte do tří čtvrtin tapiokový pudink a nechte chvilku zatuhnout.

9. Pak zalijte dvěma lžícemi marakuji, dozdobte grilovaným mangem a snítkou čerstvé thajské (lékořicové) bazalky.

Zdobit můžete i čerstvým sezónním ovocem a místo kokosového mléka použít i rýžové nebo ovesné se špetkou kakaa.

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Probíhá tu diskuze! Píšeme si k tématu, mimo něj, cokoliv :)

  1. juuuuj, vyzera to úžasne, žeby som konečne vybrala tie tapiokové perličky z komory? :)

  2. Skvělý recept! Konečně se mi tapiokový pudink povedl. V jiných receptech píšou proplachovat, tady to není, takže jsem na to zapomněla, ale nebylo to očividně ani potřeba. Měla jsem celkem velký vanilkový lusk, tak jsem dala jen 1 a bohatě stačilo. Rýžový sirup jsem neměla, nahradila jsem agávovým. Vyšlo to tak akorát na dvě větší porce.

Přidat konimentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejbližší akce Kde se můžeme potkat a poklábosit

Můj kalendář

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně teda piští na stories

Nevěříte? Instakuk!

NEJ recepty Co mě nejvíc ba

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

NEJ z bloguCo mě nejvíc... taky ba

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Kuchařka Gastrokroužku - Spojilo nás jídlo Kuchařka tady!
Food blog roku - Hlasujte tady! Hlasujte tady!
Gyro output