Špaldové semínkové housky
Špaldové semínkové housky
Jana Králiková - 'ZÁSADNĚ' ZDRAVĚ Ostatní  

Špaldové semínkové housky

číst dál

Hodí se pro

Neobsahuje

8 houstiček
2 hodiny příprava + 45 minut postup
Středně obtížný Středně obtížný

Tyhle špaldový houstičky se semínkama jsou úplně ty nejlepší, jaký se mi kdy povedly. Mazlila jsem se s tímhle receptem fakt dlouho. Ale už ho konečně mám, a tak se s váma o něj zase moc ráda podělím. A taky jsem vám to slíbila, a sliby se maj plnit… Navíc, když teď ta Ester vyhrála Super-G a paralelní slalom, no že jo!

Nejdůležitější na celým receptu je správně si zadělat kvásek (z droždí). Nespleťte si to s kvasem (z mouky a vody), na který tu máme úplně jiný odborníky! Že jo, Julko? :)

Kvásek radostí nabývá, žije a bublá, když se s ním člověk hned od začátku „mazlí“. Proto jestli se bojíte kynutýho těsta stejně tak, jako jsem se ho kdysi bála já, tak si můžete hvízdnout, anebo i malinko povyskočit, protože vám tu teď prozradím fígl, který mě naučila babička Hanička a se kterým vám každý kynutý těsto vykyne jedna báseň!

Jak na kvásek (z droždí)?

Na kvásek budete potřebovat 4 základní ingredience: droždí, cukr (ten urychluje množení kvasinek), tekutinu (vodu nebo rostlinné/živočišné mléko, podle toho, co děláte a jaký máte recept) a mouku.

Pak doporučuju postupovat následovně:

1. Nejdřív si do hrníčku (mezi prsty) rozdrobte droždí.

Droždí s cukrem.

2. Pak k němu přidejte trochu cukru (všechny míry máte pak dole v receptu) a mačkavými pohyby lžičkou tuhle směs pomalu utřete do kašičky.

Vařila myšička kašičku…

A potom míchejte a mačkejte dál, dokud neuděláte z cukru a droždí řídkou kašičku.

… až z ní byla vodička. Tohle dělá živá kultůra – kvasinky. Jeden gram droždí jich obsahuje asi jednu miliardu. To je slušný, co?

3. Přilijte tekutinu a lžičkou ji rozmíchejte s drožďovou „šťávou“.

Tekuté droždí s moukou.

4. Nakonec přidejte mouku, dobře promíchejte a voilà, máte těstíčko, který za chvilku začne ožívat, tvořit bublinky, a vy z něj nakonec budete mít takový housky, buchty anebo koláče, o kterých se vám dosud ani nesnilo.

Droždí + cukr, tekutina, mouka = smícháno, a 15 minut čekačka.

Dejte mu 15 minut a nechte ho hezky v teple (20–30 °C), ať se pořádně rozjede. Pak utáhne bez problému zbytek ingrediencí i sůl, která jinak kvasinky na rozdíl od cukru ničí. Pokud jste doteď zadělávali kynutý těsto v jedný míse a někdy to nevyšlo, tak tohle mohl být ten problém.

Po 15 minutách vám nabyde takováhle čepice. ;) Když ne, máte staré (mrtvé) droždí. A jo, funguje to podobně i s droždím v prášku, přesto trošku jinak. Povíme si jindy…

Takhle nastartovat kvásek z droždí můžete do každýho kynutýho těsta.

Tak jdem na ty housky, hm? :)

PS: Do těsta můžete přidávat oříšky, semínka, cibuli, česnek, bylinky, koření i třeba rozinky, a vytvářet bulky, dalamánky anebo plíst uzlíky jako já. Tohle berte jako základní recept na houstičky se semínkama, který mi prostě z těch mých pokusů chutnají nejvíc.

Na kvásek (z droždí):

Na houstičky:

Příprava:

1. Nechte vzejít kvásek podle postupu, který jsem popsala v úvodu receptu. Bude vypadat nějak takhle.

2. Rozehřejte si přepuštěné máslo.

3. Navažte si zbytek ingrediencí.

Postup:

1. Do velké mísy nasypte špaldovou mouku a prosyjte hladkou pšeničnou. Přidejte lněná, dýňová a slunečnicová semínka i sůl.

2. Přilijte kvas, polovinu vody, olej, vajíčko (drobet si ho nechte na závěrečný pomašlování housek) a přepuštěné máslo.

3. Promíchejte, přilijte zbytek vody a prohněťte v těsto.

Fáze I. – smíchání ingrediencí, část vody nechaná stranou.

Fáze II. – všechny ingredience zadělávejte pomalu pospolu, vč. zbytku vody.

Fáze III. – zadělané těsto.

TIP: Těsto můžete zpracovat i v robotu, ale protože obsahuje hodně semínek, tak aby se úplně nerozdrtily, a protože s kynutým těstem ať už z kvásku anebo kvasu se musí vážně opatrně, nechte ho hníst jen velmi pomalu (rychlost 1, max. 2, a jenom chvilinku, asi 2 minuty) tak, aby se takhle spojilo, jak vidíte na obrázku nahoře. Hravě to ale zvládnete v ruce jako já na chalupě bez robotu. :)

4. Pomoučněte si trochu vál nebo pracovní desku, těsto na ni vyklopte a jemně zapracujte do úhlednýho balíčku.

5. Stranou, která má od pohledu sklady a nerovný povrch (ten, co vidíte na fotce nahoře), tou dejte balíček na dno zpátky do mísy a z vrchu navlhčete trochu vodou, ať těsto neoschne. Přikryjte čistou utěrkou.

Těsto nechte na teplejším místě hodinu a půl kynout – nebo do tý doby, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

TIP: Já těsto na chalupě nechávám kynout na štokrleti u krbu, přikrytý utěrkou, kterou neodkrejvám, abych nevyvětrala vlhko.

TIP: Vykynuté těsto poznáte tak, že zdvojnásobí svůj objem a je nadýchané jako peřinka.

6. Z těsta si pak vytvořte osm stejně velkých bochánků.

TIP: Já těsto vždycky lehce rozválím do hada a pak ho nakrájím, vytvořím zhruba stejně velký bulky a ty vrátím do mísy pod utěrku. Nepoužívejte zbytečně mouku a pracujte rychle, ať nemáte houstičky tvrdý a vysušený. Bochánky, ze kterých nemotáte uzlíčky, nechávejte přikryté utěrkou, ať těsto neosychá.

7. Každý uzlíček, houstičku pak motám stejným způsobem:

Vezmu jeden bochánek, a než ho rozválím do hada, lehce ho v rukách smotám a zaroluju skladem navrch, který prsty zmáčknu, aby neměl žádný sklady a v troubě se pak houska nehezky nerozklížila.

Teprve pak těsto rozválím do hada.

A v jeho první třetině udělám uzlík s dostatečně velkým okem, kterým pak protáhnu zprava kolem menšího cancourku zbylý konec, a trošku utáhnu.

A voilà, uzlíček à la houstička je na světě!

8. Rozehřejte troubu na 200 °C a postupně umotejte všechny houstičky.

9. Rozložte si pečicí papír na plech, uzlíčky na něj rozprostřete, potřete rozkvedlaným vejcem s troškou vody, posolte maldonskou solí. Nechte 10–15 min nakynout pod utěrkou.

10. Houstičky pečte dozlatova 13–15 minut, podle velikosti.

TIP: Pokud byste z uvedeného množství dělali jen 4 větší housky, bude pečení trvat 15–18 minut.

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Probíhá tu diskuze! Píšeme si k tématu, mimo něj, cokoliv :)

  1. Wauuuu😍 100% vyzkouším!! Super detail postup. Snad se povede 😇

  2. Housky jsou výborné! Moc děkujeme za recept.

  3. Jezdím v kamionu a peču si chleba špaldový. Dnes sem zkusila Vaše housky.přesně dle návodu. Peču v remosce a úspěšně. Jako lepší housky sem nejedla a to sem se jich doma dětem na pekla.

  4. Dobry den! S pritelem jsme dnes pekli a housticky jsou famozni! Pritel je ted ujida, a to je uz skoro 11 vecer. Tak to asi do snidane nevydrzi… :)

  5. Dobrý den, ahoj :)… Pekla jsem dnes své první houstičky a právě podle tohoto receptu a jsem nadšená! Moc děkuji a klaním se… Eli

    • Ahoj Eliško, jsem ráda, že se houstičky povedly, a že chutnaly! To je pro mě ta nejmilejší odměna. :) <3

  6. V Gdaňsku jsem na trhu „ulovila“ krásného uzeného lososa. Spolu s vašimi houstičkami, kozím sýrem a rukolovým salátem z toho byla skvělá víkendová večeře. Děkuji za recept, fungoval na jedničku!

  7. Super recept, ale byla bych ještě radši, kdyby byly kvaskove, ne z droždí :)

    • Děkuju, Luci! Když já se s kvasem teprve učím, ;)) a s droždím tu recept ještě nemám, tak jsem tím chtěla trochu pokrýt i pečení z kynutýho těsta z kvásku. Každopádně to klidně s kvasem zkuste a dejte kdyžtak vědět! Na kvas se můžete těšit, až přidám recept na kvasovou focacciu s olivama a sýrem, kterou snad stihnu sepsat během příštího týdne. Mějte se krásně! J.

  8. Houstičky vypadají velmi lákavě, už se těším, až je vyzkouším. :-) Chtěla bych se zeptat, zda by bylo možné jen všechny ingredience nasypat do domácí pekárny a nechat v ní vymíchat a nakynout a poté vytvořit bulky a upéct v normální troubě?

    • Dobrý den, Simonko, tak s tímhle Vám moc neporadím, protože domácí pekárnu nemám a nikdy jsem v ní nepekla… :/ Možná by to šlo, ale kdybych to zkoušela tak asi spíš se sušeným droždím. Jestli to budete zkoušet, jsem moc zvědavá, jestli se Vám to povedlo, tak kdyžtak, prosím, napište! :) Děkuju, prima den! J.

Napsat komentář: Simona Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně teda piští na stories

Nevěříte? Instakuk!

NEJ recepty Co mě nejvíc ba

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

NEJ z bloguCo mě nejvíc... taky ba

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Vietnam s Jájou - od 6. do 16. března 2019 Do Vietnamu!
Kuchařka Gastrokroužku - Spojilo nás jídlo Kuchařka tady!
Food blog roku - Hlasujte tady! Hlasujte tady!
Gyro output