Tyhle špaldový houstičky se semínkama jsou úplně ty nejlepší, jaký se mi kdy povedly. Mazlila jsem se s tímhle receptem fakt dlouho. Ale už ho konečně mám, a tak se s váma o něj zase moc ráda podělím. A taky jsem vám to slíbila, a sliby se maj plnit… Navíc, když teď ta Ester vyhrála Super-G a paralelní slalom, no že jo!
Nejdůležitější na celým receptu je správně si zadělat kvásek (z droždí). Nespleťte si to s kvasem (z mouky a vody), na který tu máme úplně jiný odborníky! Že jo, Julko? :)
Kvásek radostí nabývá, žije a bublá, když se s ním člověk hned od začátku „mazlí“. Proto jestli se bojíte kynutýho těsta stejně tak, jako jsem se ho kdysi bála já, tak si můžete hvízdnout, anebo i malinko povyskočit, protože vám tu teď prozradím fígl, který mě naučila babička Hanička a se kterým vám každý kynutý těsto vykyne jedna báseň!
Na kvásek budete potřebovat 4 základní ingredience: droždí, cukr (ten urychluje množení kvasinek), tekutinu (vodu nebo rostlinné/živočišné mléko, podle toho, co děláte a jaký máte recept) a mouku.
Pak doporučuju postupovat následovně:
1. Nejdřív si do hrníčku (mezi prsty) rozdrobte droždí.
2. Pak k němu přidejte trochu cukru (všechny míry máte pak dole v receptu) a mačkavými pohyby lžičkou tuhle směs pomalu utřete do kašičky.
A potom míchejte a mačkejte dál, dokud neuděláte z cukru a droždí řídkou kašičku.
3. Přilijte tekutinu a lžičkou ji rozmíchejte s drožďovou „šťávou“.
4. Nakonec přidejte mouku, dobře promíchejte a voilà, máte těstíčko, který za chvilku začne ožívat, tvořit bublinky, a vy z něj nakonec budete mít takový housky, buchty anebo koláče, o kterých se vám dosud ani nesnilo.
Dejte mu 15 minut a nechte ho hezky v teple (20–30 °C), ať se pořádně rozjede. Pak utáhne bez problému zbytek ingrediencí i sůl, která jinak kvasinky na rozdíl od cukru ničí. Pokud jste doteď zadělávali kynutý těsto v jedný míse a někdy to nevyšlo, tak tohle mohl být ten problém.
Takhle nastartovat kvásek z droždí můžete do každýho kynutýho těsta.
Tak jdem na ty housky, hm? :)
PS: Do těsta můžete přidávat oříšky, semínka, cibuli, česnek, bylinky, koření i třeba rozinky, a vytvářet bulky, dalamánky anebo plíst uzlíky jako já. Tohle berte jako základní recept na houstičky se semínkama, který mi prostě z těch mých pokusů chutnají nejvíc.
Nejlepší mixéry široko daleko. Nekecám. Na mou duši, na psí uši!
Kuk na mixéryChcete slevu 10%? Tak jo. Při objednání na traminal.cz
zadejte v košíku můj slevový kód
JAJA10
1. Nechte vzejít kvásek podle postupu, který jsem popsala v úvodu receptu. Bude vypadat nějak takhle.
2. Rozehřejte si přepuštěné máslo.
3. Navažte si zbytek ingrediencí.
1. Do velké mísy nasypte špaldovou mouku a prosyjte hladkou pšeničnou. Přidejte lněná, dýňová a slunečnicová semínka i sůl.
2. Přilijte kvas, polovinu vody, olej, vajíčko (drobet si ho nechte na závěrečný pomašlování housek) a přepuštěné máslo.
3. Promíchejte, přilijte zbytek vody a prohněťte v těsto.
TIP: Těsto můžete zpracovat i v robotu, ale protože obsahuje hodně semínek, tak aby se úplně nerozdrtily, a protože s kynutým těstem ať už z kvásku anebo kvasu se musí vážně opatrně, nechte ho hníst jen velmi pomalu (rychlost 1, max. 2, a jenom chvilinku, asi 2 minuty) tak, aby se takhle spojilo, jak vidíte na obrázku nahoře. Hravě to ale zvládnete v ruce jako já na chalupě bez robotu. :)
4. Pomoučněte si trochu vál nebo pracovní desku, těsto na ni vyklopte a jemně zapracujte do úhlednýho balíčku.
5. Stranou, která má od pohledu sklady a nerovný povrch (ten, co vidíte na fotce nahoře), tou dejte balíček na dno zpátky do mísy a z vrchu navlhčete trochu vodou, ať těsto neoschne. Přikryjte čistou utěrkou.
Těsto nechte na teplejším místě hodinu a půl kynout – nebo do tý doby, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
TIP: Já těsto na chalupě nechávám kynout na štokrleti u krbu, přikrytý utěrkou, kterou neodkrejvám, abych nevyvětrala vlhko.
TIP: Vykynuté těsto poznáte tak, že zdvojnásobí svůj objem a je nadýchané jako peřinka.
6. Z těsta si pak vytvořte osm stejně velkých bochánků.
TIP: Já těsto vždycky lehce rozválím do hada a pak ho nakrájím, vytvořím zhruba stejně velký bulky a ty vrátím do mísy pod utěrku. Nepoužívejte zbytečně mouku a pracujte rychle, ať nemáte houstičky tvrdý a vysušený. Bochánky, ze kterých nemotáte uzlíčky, nechávejte přikryté utěrkou, ať těsto neosychá.
7. Každý uzlíček, houstičku pak motám stejným způsobem:
Vezmu jeden bochánek, a než ho rozválím do hada, lehce ho v rukách smotám a zaroluju skladem navrch, který prsty zmáčknu, aby neměl žádný sklady a v troubě se pak houska nehezky nerozklížila.
Teprve pak těsto rozválím do hada.
A v jeho první třetině udělám uzlík s dostatečně velkým okem, kterým pak protáhnu zprava kolem menšího cancourku zbylý konec, a trošku utáhnu.
A voilà, uzlíček à la houstička je na světě!
8. Rozehřejte troubu na 200 °C a postupně umotejte všechny houstičky.
9. Rozložte si pečicí papír na plech, uzlíčky na něj rozprostřete, potřete rozkvedlaným vejcem s troškou vody, posolte maldonskou solí. Nechte 10–15 min nakynout pod utěrkou.
10. Houstičky pečte dozlatova 13–15 minut, podle velikosti.
TIP: Pokud byste z uvedeného množství dělali jen 4 větší housky, bude pečení trvat 15–18 minut.
Milá Janičko,
děkuji Vám za skvělý recept! Tak lahodné houstičky jsem již dlouho nejedla, a to se nyní přípravě domácího pečiva věnuji celkem pravidelně :)
Po spojení všech ingrediencí bylo mé těsto docela lepivé, ale to mě alespoň donutilo jej důkladně (a hlavně dlouho!) hníst. V ruce jsem ho s občasnými krátkými pauzami a za podsypávání moukou zpracovávala asi půl hodiny, pročež odměnou mi byla nebývale báječná struktura upečených houstiček!
I když housky obsahují vysoký podíl celozrnné mouky, jsou jemné a na chuť výborné, a takový recept je pro mě zkrátka vzácnost :) A to nemluvím o té spoustě křupajících semínek, jež jsou v houstičkách dokonalá!
Ještě jednou moc děkuji za důkladně propracovaný a názorně vysvětlený recept, jste skvělá!
Hodně radosti a spokojenosti ve Vašem životě
J.
Johanko, tak to mám velikou radost! Děkuju za milý komentář! J.
Jsou fantastické! Úplně jako tmavé kaiserky z pekařství. Musela jsem je honem hodit do mrazáku, jinak bych snědla všech 8 na posezení. Nahradila jsem 30 g celozrnné špaldové mouky mletým lněným semínkem, k tomu přidala další celé lněné semínko, dýňové a pekanové ořechy a… prostě božské! Díky za perfektně popsaný recept.
Dobry den, zadelavala jsem, ale testo bylo hrozne mokre, a lepilo se..myslite, ze je to tedy tom, ze by kazda mouka sala jinak? Pridala jsem tedy pak vic mouky, tak cekam na vysledek :)
Dobrý den, Alenko, těžko říct, takhle na dálku. :) Je to možné, ale pokud jste mouky přidala víc, pracovalo se Vám s ní dobře a výsledek se povedl, tak jste to vyřešila skvěle. :) J.
V přípravě kvásku píšete cituji: funguje to podobně i s droždím v prášku, přesto trošku jinak. Povíme si jindy… Mohli bychom si to už povědět? Prosím. Zatím jsem to nenašla. Děkuji.
Při použití suchého droždí v prášku to funguje stejně, jen v případě, že použijete právě trochu tekutiny. Suché droždí a suchý cukr kašičku nevytvoří. Kdežto když si vysypete droždí do hrnečku, přidáte trochu teplého mléka a cukr, nabobtná vám kvásek taky. Pak můžete pokračovat dál podle receptu. :) Hezký den! J,
Zatial velmi chutny a najlepsi recept na nete,dakujem
Peču počtvrté a nikdy nestihly ani trošku oschnout, zmizely do druhého dne. :)
Semínka obměňuju podle toho, co doma je, míchám mouku žitnou, špaldovou i běžnou bílou. Někdy vykynou více, jindy méně, ale chutné byly vždycky.
Děkuju!
Dobrý den, Ivko, moc děkuju, mám radost, že se Vám můj recept osvědčil a pečivo vám chutná. :)
Dobry den,housticky jsou dobre,nicmene velmi presolene! Dala jsem male lzicky himalajske soli,ale pro nas skoro nepozivatelne (jak komercne presolene pecivo). Mimochodem u nas se tomuto tvaru peciva rika \“suky\“ a pecou se ze sladkeho vanockoveho testa :-). Dekuji za jinak fajn recept :-).
Dobrý den, Martino, to mě mrzí, já pečivo přesolené nemám. Ona má každá lžička jinou míru (až je příště upeču, doplním sůl v gramech), i každá himalájská sůl solí bohužel jinak. Pokud Vám ale jinak recept sedí, solte příště prostě méně. :) Pěkný den! J.
Kvasek na prd.. se 150ml mlika mi vzesla maximalne pena na vrsku(drozdi cerstve).. Samotne testo taky na prd, nikdy jsme nemela v ruce hnusnejsi hmotu .. Ted cekam jestli to nekdy nakyne..zatim spis velky zklamani
Dobrý den, Jitko, tak to mě mrzí. :/ A neměla jste mléko příliš horký? Tím se může stát, že kvasinky umřou a pak nefungujou. Snad se vám třeba napodruhý housky povedou, pokud jim dáte ještě šanci. :) Prima den! J.
Do kvásku jste měla dát jen 3 lžíce tekutiny a Vy jste dala celé množství, které patří do těsta.
Dobrý den, Dagmar, díky za doplnění. Jo. To bude tím. :D Já jsem nějak přeskočila při čtení tu větu se 150 ml?! Nevím proč.
kašičku z droždí už míchám asi 10 minut a tekuté to není
Dobrý den, Jani. Pokud máte droždí čerstvé (a živé) a mícháte ho opravdu s cukrem, jak je uvedeno v receptu, tak to není možný… To je obyčejná a základní biochemická reakce. Držím palce! :)
Dneska jsem je pekla a jsou super. Příště zkusím místo pšeničné žitnou, jak někdo v komentářích psal.
Dobrý den, chtěla bych také upéct housky, myslíte že je možné místo přepuštěného másla použít normální? Děkuji.
Určitě. :) To není tak zásadní změna. Množství zbytkové bílkoviny a vody v másle oproti 100% tuku v Ghíčku je tady zanedbatelná.
Skvělý recept, děkuji za něj. Moc ráda se sem vracím.
Peču houstičky už podruhé a doma si je všichni oblíbili! Bezvadný recept, krásně a jednoduše vysvětlený! :-) Děkujeme!
Právě jsem je dopekla a jsou přímo úchvatný!! Místo pšeničný jsem dala žitnou a nemá to chybu.
Děkuju moc za inspiraci, a hlavně za ten kvásek, v životě mi kvásek nevyrostl tak jako dnes! Úžasný recept a určitě je nedělám naposled.
Víc takových receptů.
Muj prvni pocin z kynuteho testa a hned napoprve se moc povedly. Dekuji za recept! :)
Dobrý den,
Zrovna peču dle Vašeho receptu houstičky a po 20 min nejsou stále hnědé ba naopak stále syrové. Kde jsem udělala chybu netuším, jedu přesně dle Vašeho receptu. Nevíte, kde se co mohlo stát? Ve velikosti housek ani v troubě si troufám říct problém nebude.
Děkuji F.
Dobrý den, to bohužel netuším. :/ Pokud jste si jistá, že to není troubou, ani velikostí housek, pak je to záhada. Mně se vždycky při téhle délce a nastavení teploty housky upečou do zlatova… I dle fotek, co mi od lidí chodí se jim recept spíš daří. To mě mrzí, zkuste ho celý projít ještě jednou, takhle na dálku se strašně obtížně radí… Držím palce! Hezlý den, J.
Dobry den, housky krasns nakynuly a byly moc dobre, i kdyz mely takovou zvlastni pachut oproti tomu, kdyz delam pecivo z normalni mouky, ale to je asi specifikum te celozrnne spaldove ze? mohu se jen zeptat, co jsem udelala spatne, ze pp cca 3 hodinach po upeceni najednou zcela ztvrdly a dokonce i zevnitr? Po upeceni byly uvnitr mekoucke a najednou tohle?
Dobrý den, Kláro, to se mi ještě nestalo, ale tuším, že by to mohlo být zbytečně dlouhým pečením, je potřeba to vychytat v závislosti na velikosti houstiček. A potom doporučuju, jak vychladnou, dát je do nějakého sáčku, krabičky, kde budou bez přístupu vzduchu, aby zbytečně nevysychaly…
Úžasný recept ?. Těsto mám zaděláno pod dekou a už se těším na výsledek. Perfektně popsaný recept i pro začátečníky s kynutým těstem ???
To mám velkou radost, že se recept hodil, Ivu! <3
Perfektní recept :). Místo pšeničné mouky jsem dala žitnou. Všem moc chutnalo !
Wauuuu? 100% vyzkouším!! Super detail postup. Snad se povede ?
Doufám, že se povedly a že chutnaly! <3 :)
Housky jsou výborné! Moc děkujeme za recept.
Jezdím v kamionu a peču si chleba špaldový. Dnes sem zkusila Vaše housky.přesně dle návodu. Peču v remosce a úspěšně. Jako lepší housky sem nejedla a to sem se jich doma dětem na pekla.
Dobry den! S pritelem jsme dnes pekli a housticky jsou famozni! Pritel je ted ujida, a to je uz skoro 11 vecer. Tak to asi do snidane nevydrzi… :)
Dobrý den, ahoj :)… Pekla jsem dnes své první houstičky a právě podle tohoto receptu a jsem nadšená! Moc děkuji a klaním se… Eli
Ahoj Eliško, jsem ráda, že se houstičky povedly, a že chutnaly! To je pro mě ta nejmilejší odměna. :) <3
V Gdaňsku jsem na trhu „ulovila“ krásného uzeného lososa. Spolu s vašimi houstičkami, kozím sýrem a rukolovým salátem z toho byla skvělá víkendová večeře. Děkuji za recept, fungoval na jedničku!
Super recept, ale byla bych ještě radši, kdyby byly kvaskove, ne z droždí :)
Děkuju, Luci! Když já se s kvasem teprve učím, ;)) a s droždím tu recept ještě nemám, tak jsem tím chtěla trochu pokrýt i pečení z kynutýho těsta z kvásku. Každopádně to klidně s kvasem zkuste a dejte kdyžtak vědět! Na kvas se můžete těšit, až přidám recept na kvasovou focacciu s olivama a sýrem, kterou snad stihnu sepsat během příštího týdne. Mějte se krásně! J.
Houstičky vypadají velmi lákavě, už se těším, až je vyzkouším. :-) Chtěla bych se zeptat, zda by bylo možné jen všechny ingredience nasypat do domácí pekárny a nechat v ní vymíchat a nakynout a poté vytvořit bulky a upéct v normální troubě?
Dobrý den, Simonko, tak s tímhle Vám moc neporadím, protože domácí pekárnu nemám a nikdy jsem v ní nepekla… :/ Možná by to šlo, ale kdybych to zkoušela tak asi spíš se sušeným droždím. Jestli to budete zkoušet, jsem moc zvědavá, jestli se Vám to povedlo, tak kdyžtak, prosím, napište! :) Děkuju, prima den! J.