Špaldové semínkové housky
Špaldové semínkové housky
Jana Králiková - 'ZÁSADNĚ' ZDRAVĚ Ostatní  

Špaldové semínkové housky

číst dál

Hodí se pro

Neobsahuje

8 houstiček
2 hodiny příprava + 45 minut postup
Středně obtížný Středně obtížný

Tyhle špaldový houstičky se semínkama jsou úplně ty nejlepší, jaký se mi kdy povedly. Mazlila jsem se s tímhle receptem fakt dlouho. Ale už ho konečně mám, a tak se s váma o něj zase moc ráda podělím. A taky jsem vám to slíbila, a sliby se maj plnit… Navíc, když teď ta Ester vyhrála Super-G a paralelní slalom, no že jo!

Nejdůležitější na celým receptu je správně si zadělat kvásek (z droždí). Nespleťte si to s kvasem (z mouky a vody), na který tu máme úplně jiný odborníky! Že jo, Julko? :)

Kvásek radostí nabývá, žije a bublá, když se s ním člověk hned od začátku „mazlí“. Proto jestli se bojíte kynutýho těsta stejně tak, jako jsem se ho kdysi bála já, tak si můžete hvízdnout, anebo i malinko povyskočit, protože vám tu teď prozradím fígl, který mě naučila babička Hanička a se kterým vám každý kynutý těsto vykyne jedna báseň!

Jak na kvásek (z droždí)?

Na kvásek budete potřebovat 4 základní ingredience: droždí, cukr (ten urychluje množení kvasinek), tekutinu (vodu nebo rostlinné/živočišné mléko, podle toho, co děláte a jaký máte recept) a mouku.

Pak doporučuju postupovat následovně:

1. Nejdřív si do hrníčku (mezi prsty) rozdrobte droždí.

Droždí s cukrem.

2. Pak k němu přidejte trochu cukru (všechny míry máte pak dole v receptu) a mačkavými pohyby lžičkou tuhle směs pomalu utřete do kašičky.

Vařila myšička kašičku…

A potom míchejte a mačkejte dál, dokud neuděláte z cukru a droždí řídkou kašičku.

… až z ní byla vodička. Tohle dělá živá kultůra – kvasinky. Jeden gram droždí jich obsahuje asi jednu miliardu. To je slušný, co?

3. Přilijte tekutinu a lžičkou ji rozmíchejte s drožďovou „šťávou“.

Tekuté droždí s moukou.

4. Nakonec přidejte mouku, dobře promíchejte a voilà, máte těstíčko, který za chvilku začne ožívat, tvořit bublinky, a vy z něj nakonec budete mít takový housky, buchty anebo koláče, o kterých se vám dosud ani nesnilo.

Droždí + cukr, tekutina, mouka = smícháno, a 15 minut čekačka.

Dejte mu 15 minut a nechte ho hezky v teple (20–30 °C), ať se pořádně rozjede. Pak utáhne bez problému zbytek ingrediencí i sůl, která jinak kvasinky na rozdíl od cukru ničí. Pokud jste doteď zadělávali kynutý těsto v jedný míse a někdy to nevyšlo, tak tohle mohl být ten problém.

Po 15 minutách vám nabyde takováhle čepice. ;) Když ne, máte staré (mrtvé) droždí. A jo, funguje to podobně i s droždím v prášku, přesto trošku jinak. Povíme si jindy…

Takhle nastartovat kvásek z droždí můžete do každýho kynutýho těsta.

Tak jdem na ty housky, hm? :)

PS: Do těsta můžete přidávat oříšky, semínka, cibuli, česnek, bylinky, koření i třeba rozinky, a vytvářet bulky, dalamánky anebo plíst uzlíky jako já. Tohle berte jako základní recept na houstičky se semínkama, který mi prostě z těch mých pokusů chutnají nejvíc.

Na kvásek (z droždí):

Na houstičky:

Příprava:

1. Nechte vzejít kvásek podle postupu, který jsem popsala v úvodu receptu. Bude vypadat nějak takhle.

2. Rozehřejte si přepuštěné máslo.

3. Navažte si zbytek ingrediencí.

Postup:

1. Do velké mísy nasypte špaldovou mouku a prosyjte hladkou pšeničnou. Přidejte lněná, dýňová a slunečnicová semínka i sůl.

2. Přilijte kvas, polovinu vody, olej, vajíčko (drobet si ho nechte na závěrečný pomašlování housek) a přepuštěné máslo.

3. Promíchejte, přilijte zbytek vody a prohněťte v těsto.

Fáze I. – smíchání ingrediencí, část vody nechaná stranou.

Fáze II. – všechny ingredience zadělávejte pomalu pospolu, vč. zbytku vody.

Fáze III. – zadělané těsto.

TIP: Těsto můžete zpracovat i v robotu, ale protože obsahuje hodně semínek, tak aby se úplně nerozdrtily, a protože s kynutým těstem ať už z kvásku anebo kvasu se musí vážně opatrně, nechte ho hníst jen velmi pomalu (rychlost 1, max. 2, a jenom chvilinku, asi 2 minuty) tak, aby se takhle spojilo, jak vidíte na obrázku nahoře. Hravě to ale zvládnete v ruce jako já na chalupě bez robotu. :)

4. Pomoučněte si trochu vál nebo pracovní desku, těsto na ni vyklopte a jemně zapracujte do úhlednýho balíčku.

5. Stranou, která má od pohledu sklady a nerovný povrch (ten, co vidíte na fotce nahoře), tou dejte balíček na dno zpátky do mísy a z vrchu navlhčete trochu vodou, ať těsto neoschne. Přikryjte čistou utěrkou.

Těsto nechte na teplejším místě hodinu a půl kynout – nebo do tý doby, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

TIP: Já těsto na chalupě nechávám kynout na štokrleti u krbu, přikrytý utěrkou, kterou neodkrejvám, abych nevyvětrala vlhko.

TIP: Vykynuté těsto poznáte tak, že zdvojnásobí svůj objem a je nadýchané jako peřinka.

6. Z těsta si pak vytvořte osm stejně velkých bochánků.

TIP: Já těsto vždycky lehce rozválím do hada a pak ho nakrájím, vytvořím zhruba stejně velký bulky a ty vrátím do mísy pod utěrku. Nepoužívejte zbytečně mouku a pracujte rychle, ať nemáte houstičky tvrdý a vysušený. Bochánky, ze kterých nemotáte uzlíčky, nechávejte přikryté utěrkou, ať těsto neosychá.

7. Každý uzlíček, houstičku pak motám stejným způsobem:

Vezmu jeden bochánek, a než ho rozválím do hada, lehce ho v rukách smotám a zaroluju skladem navrch, který prsty zmáčknu, aby neměl žádný sklady a v troubě se pak houska nehezky nerozklížila.

Teprve pak těsto rozválím do hada.

A v jeho první třetině udělám uzlík s dostatečně velkým okem, kterým pak protáhnu zprava kolem menšího cancourku zbylý konec, a trošku utáhnu.

A voilà, uzlíček à la houstička je na světě!

8. Rozehřejte troubu na 200 °C a postupně umotejte všechny houstičky.

9. Rozložte si pečicí papír na plech, uzlíčky na něj rozprostřete, potřete rozkvedlaným vejcem s troškou vody, posolte maldonskou solí. Nechte 10–15 min nakynout pod utěrkou.

10. Houstičky pečte dozlatova 13–15 minut, podle velikosti.

TIP: Pokud byste z uvedeného množství dělali jen 4 větší housky, bude pečení trvat 15–18 minut.

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Probíhá tu diskuze! Píšeme si k tématu, mimo něj, cokoliv :)

  1. Jezdím v kamionu a peču si chleba špaldový. Dnes sem zkusila Vaše housky.přesně dle návodu. Peču v remosce a úspěšně. Jako lepší housky sem nejedla a to sem se jich doma dětem na pekla.

  2. Dobry den! S pritelem jsme dnes pekli a housticky jsou famozni! Pritel je ted ujida, a to je uz skoro 11 vecer. Tak to asi do snidane nevydrzi… :)

  3. Dobrý den, ahoj :)… Pekla jsem dnes své první houstičky a právě podle tohoto receptu a jsem nadšená! Moc děkuji a klaním se… Eli

    • Ahoj Eliško, jsem ráda, že se houstičky povedly, a že chutnaly! To je pro mě ta nejmilejší odměna. :) <3

  4. V Gdaňsku jsem na trhu „ulovila“ krásného uzeného lososa. Spolu s vašimi houstičkami, kozím sýrem a rukolovým salátem z toho byla skvělá víkendová večeře. Děkuji za recept, fungoval na jedničku!

  5. Super recept, ale byla bych ještě radši, kdyby byly kvaskove, ne z droždí :)

    • Děkuju, Luci! Když já se s kvasem teprve učím, ;)) a s droždím tu recept ještě nemám, tak jsem tím chtěla trochu pokrýt i pečení z kynutýho těsta z kvásku. Každopádně to klidně s kvasem zkuste a dejte kdyžtak vědět! Na kvas se můžete těšit, až přidám recept na kvasovou focacciu s olivama a sýrem, kterou snad stihnu sepsat během příštího týdne. Mějte se krásně! J.

  6. Houstičky vypadají velmi lákavě, už se těším, až je vyzkouším. :-) Chtěla bych se zeptat, zda by bylo možné jen všechny ingredience nasypat do domácí pekárny a nechat v ní vymíchat a nakynout a poté vytvořit bulky a upéct v normální troubě?

    • Dobrý den, Simonko, tak s tímhle Vám moc neporadím, protože domácí pekárnu nemám a nikdy jsem v ní nepekla… :/ Možná by to šlo, ale kdybych to zkoušela tak asi spíš se sušeným droždím. Jestli to budete zkoušet, jsem moc zvědavá, jestli se Vám to povedlo, tak kdyžtak, prosím, napište! :) Děkuju, prima den! J.

Přidat konimentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejbližší akce Kde se můžeme potkat a poklábosit

Můj kalendář

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně teda piští na stories

Nevěříte? Instakuk!

NEJ recepty Co mě nejvíc ba

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

NEJ z bloguCo mě nejvíc... taky ba

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Kuchařka Gastrokroužku - Spojilo nás jídlo Kuchařka tady!
Food blog roku - Hlasujte tady! Hlasujte tady!
Gyro output