Sorbet z galia melounu a okurky s mátou
Sorbet z galia melounu a okurky s mátou
Jana Králiková - 'ZÁSADNĚ' ZDRAVĚ Dezerty  

Sorbet z galia melounu a okurky s mátou

číst dál
6 porcí
10 minut příprava + 15 minut postup
Jednoduchý Jednoduchý

Hledáte nějaký skutečně neotřelý dezert, kterým si zaručeně zpříjemníte horké letní dny? Tak tenhle sorbet určitě musíte vyzkoušet! Okurka, meloun, citrón i máta podle Tradiční Čínské Medicíny (TČM) ochlazují, takže pokud v teplých měsících potřebujete osvěžit, právě tyhle suroviny budou pro vás to pravé. Jestliže nemáte zmrzlinovač, nezoufejte a koukněte na konec receptu do tipu, snadno sorbet zvládnete i bez něj.

Sorbet z galia melounu a okurky s mátou

Suroviny:

Příprava:

1. Meloun rozpulte a jedné půlce vydlabejte semínka – vyškrábněte lžící. Druhou si schovejte třeba na sváču nebo do šťávy či smoothie. 

2. Rozkrájejte meloun na menší, třeba čtyři měsíčky. Vyřízněte dužinu a slupku vyhoďte. Salátovou okurku omyjte a nakrájejte na čtvrtky nebo na tak velké kusy, s jakými se váš mixér zvládne „poprat“.

3. Ořezejte kůru ze dvou citronů (třeba podle video návodu tady), rozpulte je a vyndejte jim všechna zrníčka. Kdybyste je rozmixovali, byl by sorbet nahořklý (!). Pokud se s tim nechcete zdržovat, vymačkejte šťávu ze tří citronů a přilejte jí k melounu s okurkou.

Postup:

1. Meloun i okruku s citrony (nebo citronovou šťávou) dejte do mixovací nádoby výkonného mixéru. Přilijte sirup, přidejte mátu, špetku soli (pro zvýraznění chuti) a dobře rozmixujte.

2. Na sorbety a zmrzliny používám robot Kitchen Aid s mrazící vložkou, pokud ho nemáte, koukněte na tip na konci receptu. :). Kitchen Aid pusťte na pomalý chod a nalijte do něj melounovo-okurkovou směs.

TIP: V případě, že zmrzlinovač nemáte, nalijte směs do uzavíratelné krabičky s víkem vhodné k mražení. Dejte zmrazit na cca 1 hodinu, pak krabičku vyndejte, obsah lžičkou promíchejte (hlavně po krajích, které rychleji mrznou) a znovu dejte mrazit na 30 min. Proces opakujte dokud nebude sorbet dostatečně tuhý.

3. Kitchen Aid nechte pracovat 10-15 minut, až se vyrobí dokonalý sorbet.

4. Sorbet rozdělte do zmrzlinových misek a dozdobený mátou podávejte.

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Probíhá tu diskuze! Píšeme si k tématu, mimo něj, cokoliv :)

  1. Klobouk dolů. Opravdu skvělé recepty. Už sem jích pár vyzkoušela a všechny byly výborné :) :) :) Tak jsem se rozhodla přispět taktéž svou troškou do mlýna a posílám recept na výborné domácí zmrzliny bez mléka a vajíček http://kartmen.cz/recepty/zmrzlina-bez-vajicek-mleka-a-lepku-jde-to/ :)

Přidat konimentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kurzy vaření Přidejte se!

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně teda piští na stories

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Vietnam s Jájou - od 6. do 16. března 2019 Do Vietnamu!
Kuchařka Gastrokroužku - Spojilo nás jídlo Kuchařka tady!
Food blog roku - Hlasujte tady! Hlasujte tady!