Tenhle „recept“ vytahuju z rukávu přesně ve chvíli, kdy mi teče do bot. Lítám po kuchyni, ptž návštěva prakticky za dveřma a já si zrovna vzpomenu, že nemám nic „ke kafíčku“. Když ale trefíte jahodovou sezónu a budete mít kus starý bábovky v mrazáku, máte prakticky vyhráno. Nebudete-li ovšem levý jako šavle (anebo Jája). To pak vyšvihnete tuhle nádheru za 20 minut! Ale pěkně popořádku…
Můžete mu klidně říkat „mandalový codůmdal“. Ovoce, kterým dort budete zdobit nechám na vás. Já ho naposledy dělala s jahodama, ale skvěle se budou hodit i zralý, sladký višně, šťavnatý meruňky i voňavý ostružiny.
A když nebude ani žádná bábovka v mrazáku, místo korpusu použijte piškoty, anebo třeba vaše oblíbený sušenky s trochou másla. Já mám ráda Bio čoko-kokosky od Zemanky. Sušenky stačí rozdrtit, přidat změklý máslo – obecně platí poměr: na 100 g sušenek cca 45-50 g másla – to spojte v těstíčko a jím vyložte spodek formy vystlaný pečicím papírem (v tomhle případě klidně stačí folie, píct korpus tady není třeba). Jakobyste dělali korpus pod cheesecake.
Anebo ještě jeden tip, třeba pro přístě. Jestli někdy pečete dort a stane se vám, že vyběhne víc, než jste chtěli/plánovali a musíte ho pak svrchu seříznout do rovna (ptž jinak by to nebyl dort, ale krtinec), tak si ten přebujelej vršek schovejte. Rozdrobte ho na menší kousky do krabičky, kterou uzavřenou můžete lupnout do ledničky/mrazáku, a v okamžiku potřeby pro ni sáhněte! Já z těhle zbytků dělávám třeba takovýhle poháry. Anebo verrine – obecně francouzský dezerty ve skle.
View this post on InstagramA post shared by Jája ? (@zasadnezdrave) on
No, a takhle vlastně vzniknul nápad i na tenhleten smetanovej (rychlo) dort.
Korpus je totiž ze zbytku mojí momentálně nejoblíbenější celozrnný jablečný bábovky z černýho piva, kterou jsem trénovala tak dlouho, až jsem ji nějakou dobu nemohla ani vidět. :D A tak jem ji rozkrájela a zamrazila. A jak se mi to najdenou hodilo! Tahle bábovka totiž není vůbec suchá, ale naopak šťavnatá a vláčná, a když se rozdrobí, drží krásně pohromadě i bez změklýho másla. A tak se na základ smetanovýho (rychlo) dortu hodí úplně dokonale!
Určitě vám bude pěkně držet ale i šťavnatej zbytek mrkvovýho dortu nebo třeba pokud jste zkoušeli už tenhle pistáciovej zázrak, tak ten je taky úplně boží! Umíte si představit pistáciovej marcipán? Tak přesně takhle tenhle můj izraelskej fešák chutná!
A teď k náplni. Ta je snad vůbec nejjednodušší na celým světě, stačí na ni jen zakysaná smetana, kupuju třeba v bio kvalitě od Milka, a želatina. A potom už zbývá jen ovoce na zdobení.
Pokud se ptáte na želatinu, používám klasickou cukrářskou plátkovanou, anebo tzv. Grass-fed od Great lakes z volně pasoucích se zvířat na zelený louce.
Nejlepší mixéry široko daleko. Nekecám. Na mou duši, na psí uši!
Kuk na mixéryChcete slevu 10%? Tak jo. Při objednání na traminal.cz
zadejte v košíku můj slevový kód
JAJA10
Pokud používáte cukrářskou plátkovanou želatinu, musíte ji zaktivovat. Pokud použijete prášek, nebude to třeba.
1. Do studené vody ponořte plátky želatiny a nechte ji alespoň 10 minut nabobtnat.
2. Nakrájejte si jahody na plátky nebo na kousky, jak je vám libo! Budete jimi dort zdobit.
3. Do rendlíčku vyklopte zakysanou smetanu. Zahřejte ji, přilijte javorový sirup, vanilkovou esenci a přidejte vymačkanou želatinu bez přebytku vody. Nevařte (!).
Jakmile se želatina rozpustí, dejte směs stranou.
4. Na dno formy vyložené potravinovou folií/pečicím papírem udusejte korpus z rozdrobené bábovky.
1. Na korpus nalijte odstavenou smetanovou směs.
TIP: Počkejte až začne krém lehce houstnout a jakmile ho do vyložené formy pečicím papírem (náplň se vám tak nepotrhá) přelijete, dejte ji na 5 minut krátce zatuhnout do lednice. Pokud formu nevystelete peč. papírem, zahřejte okraje flambovací pistolí anebo zapalovačem. Želatinové okraje tak povolí, a náplň se taky nepotrhá.
Můžete přidat i nějaké ovoce přímo do náplně, a strukturu dortu tak ještě o chlup vylepšit.
2. Na jemně zatuhlou smetanovou náplň vyskládejte ovoce. Já použila plátky a vytvořila tak „jahodovou mandalu“.
3. Dejte dort vychladit a zatuhnout alespoň na 30 minut do lednice. Nejlepší je ovšem dort vychlazený přes noc, kdy se chutě a suroviny bezvadně spojí. Jako rychlovka ale taky bezchybně obstojí!
4. Před podáváním dort zasypte křupavými, drcenými kakaovými boby.
Dobrou chuť! :)
Pusto a prázdno. Bez vašich komentářů je tu strašně smutno...