Skandinávská ryba s koprem
Skandinávská ryba s koprem
Jana Králiková - 'ZÁSADNĚ' ZDRAVĚ Do 15 minut   Hlavní jídla  

Skandinávská ryba s koprem

číst dál

Hodí se pro

Neobsahuje

2 porce
5 minut příprava + 15 minut postup
Jednoduchý Jednoduchý

Tohle je moje oblíbená rybička s koprovou omáčkou. Už si nepamatuju, jak jsem k tomuhle až trapně jednoduchýmu receptu přišla, ale pravděpodobně to bude jeden z výmyslů typu „co dům dal“, když nebyl čas vyvařovat. Vykouzlíte ji a pochutnáte si zachvilku, pokud ovšem milujete ryby, kopr, a crème fraîche (zakysanou smetanu) jako my.

Štikozubec (hejk) je dravá „bílá rybička“, na kterou když nenarazíte v obchodě, tak vůbec nevadí, když ji vyměníte za jakoukoliv rybku treskovitou. Nejčastěji používám:

  • tresku (obecná, jednoskvrnná, polak…)
  • mořskýho vlka
  • hejka (na fotkách)
  • candáta

Mám vždycky nějakou rybu v mrazáku, pro strýčka příhodu. Kupuju je většinou v Icelandu, protože mají v nabídce ty, který jsou mražený přímo při výlovu ještě na lodi. Jsou tak v nejlepší možný kondici, a při správným rozmražení jsou mnohdy lepší, než zahraniční „čerstvý ryby“ ponechaný jen chlazený na ledu.

Jak rozmrazit rybu tak, aby chutnala jako čerstvá?

Pokud máte rybu mraženou, je potřeba ji nechat dobře a přirozeně rozmrazit. Počítejte tak s několika hodinama. Nechte ji pomalu roztát při nízký teplotě v lednici, ideálně přes noc. Pokud budete rozmrazovat mořský plody, ryby a maso rychle, můžete dojít ke „gumovatýmu“ výsledku. Je to způsobený sražením (živočišný) bílkoviny, na kterou působí rychlý výkyvy teplot.

Příklad: Krevety z mrazáku vysypaný rovnou do teplý/horký vody a rychle uvařený budou zaručeně nepoživatelná žvejkačka. Brrr.

Fakt bude dobře rozmražená ryba chutnat a vypadat velmi podobně jako čerstvá, pokud s ní budete vhodně zacházet. „Urban legendy“ s mraženýma surovinama vznikají hlavně proto, že se s nima neumí dobře pracovat. A taky samozřejmě záleží, jakou kvalitu kupujete, a jak se o ně staráte při přenosu z obchodu do vlastního mrazáku/lednice.

Když je cestou domů necháte povolit/rozmrznout, a pak je šoupnete do mrazáku, je dost pravděpodobný, že to nebude žádnej kulinářskej zážitek. Určitě používejte tašku/box na přenos mraženejch surovin.

V gastronomii se musí dodržovat tzv. HACCP podmínky (česky: systém analýzy rizika a stanovení kritických kontrolních bodů), do kterejch spadá i ta část přenosu surovin od dodavatele do restaurace –> lednice (příslušnýho skladu) a následně i velmi zjednodušeně řečeno – postupy příprav pokrmů –> jejich výdej –> servis.

Můj oblíbený pepř a spol. Kampot.cz

Nejlepší pepř na světě! Farmářské a divoké fair trade koření z Kambodži. Plus čokoláda, čaj, rum... Bum! <3

Mňám. Kuk!

Mám pro vás slevu 10% nejen na dokonalý pepř a koření!
Na stránkách kampot.cz zadejte
v objednávce do políčka „slevový kupón“
JAJA10

Koupit na Kampot.cz
s 10% slevou

Suroviny:

Příprava:

Nasekejte si kopr na drobno. Vynechte tlustší stonky.

Postup:

1. Na pánvy rozehřejte přepuštěné máslo.

2. Jakmile se máslo rozpustí, a pánev bude dostatečně nahřátá (dejte nad ni dlaň, a jak ucítíte, že dobře hřeje), můžete začít osolenou a opepřenou rybu z obou stran restovat.

TIP: Jak dobře rozmrazit rybu najdete v úvodu receptu.

3. Rybu opečte z jedné a pak z druhé strany. Zabere vám to pár minut (cca 2-3 minuty z každé strany). Důležité je rybu znovu několikrát neobracet. Pracujte s ní jakoby to byl dobrý steak, jinak ji stejně jako ostatní maso zbytečně vysušíte, a můžete si filet i poničit.

4. Filety opatrně vyndejte z pánve a do výpeku po rybě přidejte zakysanou smetanu, případně trochu vody. Prohřejte.

5. Přisypte nasekaný kopr, pepř, převařte a dochuťte solí. Podávejte se svraštělými bramborami nebo zelenými fazolkami se slaninou a česnekem.

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Pusto a prázdno. Bez vašich komentářů je tu strašně smutno...

Přidat konimentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kurzy vaření Přidejte se!

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně teda piští na stories

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Vietnam s Jájou - od 6. do 16. března 2019 Do Vietnamu!
Kuchařka Gastrokroužku - Spojilo nás jídlo Kuchařka tady!
Food blog roku - Hlasujte tady! Hlasujte tady!