Semíček
Semíček
Jana Králiková - 'ZÁSADNĚ' ZDRAVĚ Ostatní  

Semíček

číst dál

Hodí se pro

Neobsahuje

1 bochník (10x20x5)
30 minut příprava + 55 minut postup
Jednoduchý Jednoduchý

Semíček alias semínkový chlebíček dělávám, když nemám kvas, ani droždí a mám chuť na něco k zkousnutí s pečivem. Anebo, když si dělám svačinu na cesty. Semínka, vločky a ořechy máme doma totiž pořád, takže nemusím ani nikam do obchodu, a ani dlouho vymýšlet, co třeba k večeři k salátu.

Poprvý jsem tenhle chlebík jedla u Kako v Bistru proti proudu. Nadchnul mě TAK (!), že jsem Karolínu poprosila o kontakt na pekárnu, odkud jim ho dodávají. Přišla jsem domů a napsala jim email, jestli by byli tak hodní a mohli mi na něj prozradit recept. No. Longstory short. Nemohli. :D Ale poslali mi seznam surovin, a tak jsem se rozhodla zkusit ho prostě sama. Měla jsem ale kliku, ptž mě taky napadlo hledat něco podobnýho na netu a vyběhnul na mě recept mojí oblíbený Sarah Britton (My New Roots). A tak jsem se vrhla do zkoušení a pečení a ladila chuť i strukturu podle sebe, a podle chlebíčku, kterej mě v Bistru okouzlil.

Už je to teda pár let, ale což, na recept se mě stejně pořád ptáte, tak aspoň vás budu mít kam odkazovat a nebudu to muset dávat dohromady z paměti. :)

Dneska mám dvě varianty, ale je fakt, že když mi nějaký semínka, ořechy, vločky… chybí, tak jednoduše improvizuju, a hlídám si jen celkovou váhu všech těhle ingrediencí, abych nemusela měnit poměr zbytku, a taky, aby se mi bochníček pěkně vešel do formy o velikosti 10 x 20 x 7 cm.

Možná vás bude ale zajímat hlavně to, co tu namísto droždí, kvásku a klasickýho lepku funguje tak, že drží všechna hmota krásně pohromadě. Tak za to můžou některý semínka (chia a lněný semínka, který mají schopnost „želírovat“), a taky psyllium.

Jitrocel indický

Psyllium je rozpustná vláknina, která vzniká při čištění obalů semínek jitrocele indickýho (Plantago ovata husk). Má schopnost pojímat vodu (vlhkost), a díky tomu nabobtnávat a vytvářet gel. Z přírodního léčitelství je ale psyllium známý hlavně proto, že se jím léčí trávicí a především vylučovací obtíže.

Jeho schopnost, která tkví ve zvětšování objemu (až 40 násobně) totiž ve střevech způsobuje tlak, a díky tomu dochází k přirozenýmu pohybu střev. V semíčku je tak (rozpustný i nerozpustný) vlákniny i kvůli semínkům a vločkám dost, a jitrocel tu funguje hlavně jako přírodní pojidlo. Důležitý taky je to s psylliem nepřehánět, a ne(zne)užívat ho bez rozumu… Samostatný s vodou jako lék při kolice rozhodně nedoporučuju používat bez vhodný indikace, a už vůbec ne u dětí!

Psyllium seženete určitě ve zdravý výživě, ale taky v lékárně, a to buď jako prášek anebo jako tyhle drobný šupinky. Já ho kupuju třeba u Pakistánců v pražský Sapě.

Bezlepkový semíček bez ořechů

Kromě osvědčený klasiky s ovesnýma vločkama a vlašákama dělávám ještě variantu bez lepku a ořechů, a to ve chvílích, kdy jídelníček maximálně odlehčuju kvůli zhoršenýmu ekzému, kterýmu občas různý alergeny zvlášť v období, kdy je víc stresu, nedělají dobře. A tak jeho základem zůstavají semínka, a vločky, který jsou přirozeně bez lepku.

  • 100 g slunečnicových semínek
  • 80 g rýžových vloček
  • 70 g pohankových vloček
  • 70 g hnědých lněných semínek
  • 60 g zlatých lněných semínek
  • 50 g dýňových semínek
  • 40 g konopných semínek
  • 20 g chia semínek
  • 20 g psyllia (jitrocel indický)
  • 400 ml vody
  • 50 ml kokosového oleje
  • 1 lžíce medu
  • 1,5 lžičky himalájské soli

Všechny semínka a vločky, jitrocel, a sůl smíchejte dohromady. Med rozpusťte ve vodě, a směs tím zalijte, přidejte protizánětlivý kokosový tuk a dobře promíchejte. Nechte odležet a vsáknout vodu, zabere to asi 20 minut. Pak dejte do vyložené formy pečicím papírem celé „těsto“, uhlaďte na vrchu do roviny, a pečte v  předehřáté troubě na 180°C 30 minut. Pak bochníček opatrně vyklopte z pekáčku, přesuňte ho na plech stranou, která byla původně nahoře, a nechte ho dopékat dalších cca 20-25 minut dozlatova.

Já ho mám nejradši s brusinkovou paštikou! Ale na tu vám sepíšu recept třeba zase příště. :)

Suroviny:

  • 150 g ovesných vloček
  • 100 g slunečnicových semínek
  • 75 g vlašských ořechů
  • 60 g zlatých lněných semínek
  • 50 g dýňových semínek
  • 40 g konopných semínek
  • 20 g chia semínek
  • 20 g psyllia (jitrocel indický)
  • 1,5 lžičky himalájské soli
  • 400 ml vody
  • 1 lžíce medu
  • 50 ml olivového oleje

Příprava:

1. Navažte si všechny sypké suroviny do mističek.

2. Nalámejte ořechy na menší kousky a vše smíchejte v dostatečně velké míse.

3. Odměřte 400 ml vody a rozmíchejte v ní lžíci medu. Vlijte do směsy vloček, semínek a ořechů.

Dobře promíchejte s 50 ml olivového oleje a nechte asi 20 minut odstát a vláhu vsáknout.

4. Rozehřejte si troubu na 180°C. Vyložte formu pečicím papírem.

5. Vzniklé těsto přendejte do formy a uhlaďte. Pečte 30 minut.

6. Po třiceti minutách bochníček vyklopte z formy na plech a nechte ho dopékat ještě asi 20-25 minut dozlatova. Na mřížce ho pak nechejte vychladnout, ať se vám nezpotí vespod, a hezky celý po okrajích křupe.

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Pusto a prázdno. Bez vašich komentářů je tu strašně smutno...

Přidat konimentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejbližší akce Kde se můžeme potkat a poklábosit

Můj kalendář

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně teda piští na stories

Nevěříte? Instakuk!

NEJ recepty Co mě nejvíc ba

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

NEJ z bloguCo mě nejvíc... taky ba

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Kuchařka Gastrokroužku - Spojilo nás jídlo Kuchařka tady!
Food blog roku - Hlasujte tady! Hlasujte tady!
Gyro output