Semíček alias semínkový chlebíček dělávám, když nemám kvas, ani droždí a mám chuť na něco k zkousnutí s pečivem. Anebo, když si dělám svačinu na cesty. Semínka, vločky a ořechy máme doma totiž pořád, takže nemusím ani nikam do obchodu, a ani dlouho vymýšlet, co třeba k večeři k salátu.
Poprvý jsem tenhle chlebík jedla u Kako v Bistru proti proudu. Nadchnul mě TAK (!), že jsem Karolínu poprosila o kontakt na pekárnu, odkud jim ho dodávají. Přišla jsem domů a napsala jim email, jestli by byli tak hodní a mohli mi na něj prozradit recept. No. Longstory short. Nemohli. :D Ale poslali mi seznam surovin, a tak jsem se rozhodla zkusit ho prostě sama. Měla jsem ale kliku, ptž mě taky napadlo hledat něco podobnýho na netu a vyběhnul na mě recept mojí oblíbený Sarah Britton (My New Roots). A tak jsem se vrhla do zkoušení a pečení a ladila chuť i strukturu podle sebe, a podle chlebíčku, kterej mě v Bistru okouzlil.
Už je to teda pár let, ale což, na recept se mě stejně pořád ptáte, tak aspoň vás budu mít kam odkazovat a nebudu to muset dávat dohromady z paměti. :)
Dneska mám dvě varianty, ale je fakt, že když mi nějaký semínka, ořechy, vločky… chybí, tak jednoduše improvizuju, a hlídám si jen celkovou váhu všech těhle ingrediencí, abych nemusela měnit poměr zbytku, a taky, aby se mi bochníček pěkně vešel do formy o velikosti 10 x 20 x 7 cm.
Možná vás bude ale zajímat hlavně to, co tu namísto droždí, kvásku a klasickýho lepku funguje tak, že drží všechna hmota krásně pohromadě. Tak za to můžou některý semínka (chia a lněný semínka, který mají schopnost „želírovat“), a taky psyllium.
Psyllium je rozpustná vláknina, která vzniká při čištění obalů semínek jitrocele indickýho (Plantago ovata husk). Má schopnost pojímat vodu (vlhkost), a díky tomu nabobtnávat a vytvářet gel. Z přírodního léčitelství je ale psyllium známý hlavně proto, že se jím léčí trávicí a především vylučovací obtíže.
Jeho schopnost, která tkví ve zvětšování objemu (až 40 násobně) totiž ve střevech způsobuje tlak, a díky tomu dochází k přirozenýmu pohybu střev. V semíčku je tak (rozpustný i nerozpustný) vlákniny i kvůli semínkům a vločkám dost, a jitrocel tu funguje hlavně jako přírodní pojidlo. Důležitý taky je to s psylliem nepřehánět, a ne(zne)užívat ho bez rozumu… Samostatný s vodou jako lék při kolice rozhodně nedoporučuju používat bez vhodný indikace, a už vůbec ne u dětí!
Psyllium seženete určitě ve zdravý výživě, ale taky v lékárně, a to buď jako prášek anebo jako tyhle drobný šupinky. Já ho kupuju třeba u Pakistánců v pražský Sapě.
Kromě osvědčený klasiky s ovesnýma vločkama a vlašákama dělávám ještě variantu bez lepku a ořechů, a to ve chvílích, kdy jídelníček maximálně odlehčuju kvůli zhoršenýmu ekzému, kterýmu občas různý alergeny zvlášť v období, kdy je víc stresu, nedělají dobře. A tak jeho základem zůstavají semínka, a vločky, který jsou přirozeně bez lepku.
Všechny semínka a vločky, jitrocel, a sůl smíchejte dohromady. Med rozpusťte ve vodě, a směs tím zalijte, přidejte protizánětlivý kokosový tuk a dobře promíchejte. Nechte odležet a vsáknout vodu, zabere to asi 20 minut. Pak dejte do vyložené formy pečicím papírem celé „těsto“, uhlaďte na vrchu do roviny, a pečte v předehřáté troubě na 180°C 30 minut. Pak bochníček opatrně vyklopte z pekáčku, přesuňte ho na plech stranou, která byla původně nahoře, a nechte ho dopékat dalších cca 20-25 minut dozlatova.
Já ho mám nejradši s brusinkovou paštikou! Ale na tu vám sepíšu recept třeba zase příště. :)
Nejlepší mixéry široko daleko. Nekecám. Na mou duši, na psí uši!
Kuk na mixéryChcete slevu 10%? Tak jo. Při objednání na traminal.cz
zadejte v košíku můj slevový kód
JAJA10
1. Navažte si všechny sypké suroviny do mističek.
2. Nalámejte ořechy na menší kousky a vše smíchejte v dostatečně velké míse.
3. Odměřte 400 ml vody a rozmíchejte v ní lžíci medu. Vlijte do směsy vloček, semínek a ořechů.
Dobře promíchejte s 50 ml olivového oleje a nechte asi 20 minut odstát a vláhu vsáknout.
4. Rozehřejte si troubu na 180°C. Vyložte formu pečicím papírem.
5. Vzniklé těsto přendejte do formy a uhlaďte. Pečte 30 minut.
6. Po třiceti minutách bochníček vyklopte z formy na plech a nechte ho dopékat ještě asi 20-25 minut dozlatova. Na mřížce ho pak nechejte vychladnout, ať se vám nezpotí vespod, a hezky celý po okrajích křupe.
Chlebíček naprosto skvěly! Pro ty co se chtějí stravovat bez lepku,cukru,laktozy je to super varianta!
Jenom se připojuji do řady nadšených: luxusní pochutnání! Zatím jsem vyzkoušela ořechovou verzi. Musela jsem ho sama před sebou ukrýt do mrazáku. Ale mám obavu, že klidně může přijít mlsná chvíle, kdy semíčkový nanuk bude jediným správným řešením :-D
Musím se přiznat, že nejsem fanatický fanda zdravé výživy, zařazuji myslím spoustu zdravých věcí, ale musejí být i (trochu) dobré… Tento recept mi poslala kamarádka (která ho ještě nestihla upéct, haa, haaa) a protože mi právě došlo pečivo a měla jsem všechny ingredience doma, upekla jsem ho… Upřímně, nečekala jsem mnoho, ale říkala jsem si, že to bude každopádně zdravé… Nyní se kaju a šířím dál tento naprosto skvělý a mimořádně chutný recept – o přínosu pro náš organismus ani nemluvě :-) Vřelé díky, že jste se s námi o tento i jiné recepty podělila!
Musím ho co nejdřív vyzkoušet! Zatím jsem měla párkrát semínkový z Kauflandu, ale domácí je vždycky lepší…
Právě jsem ho poprvé ochutnala a je luxusní!!! Nemůžu se od něj odtrhnout. Díky za skvělou inspiraci
To mám velkou radost! Moc děkuju! <3