Raw palačinka s kešutellou, jahodami a meduňkou
Raw palačinka s kešutellou, jahodami a meduňkou
Jana Králiková - 'ZÁSADNĚ' ZDRAVĚ Dezerty   Hlavní jídla  

Raw palačinka s kešutellou, jahodami a meduňkou

číst dál
6 porcí
10 minut příprava + 490 minut postup
Středně obtížný Středně obtížný

Kvůli takovým dobrotám stojí za to, pořídit si sušičku nebo občas poškádlit elektroměr a nechat delší dobu běžet troubu při nízké teplotě. Nemáte-li sušičku, koukněte do receptu níž, jak těsto na nesmažené raw palačinky usušit v troubě.

Raw banánové palačinky s jahodami a meduňkou

Banánové „palačinky“ ve vitariánské (raw) variantě si zamilujete. Máte je kromě sušení hotové asi za 5 minut a radosti vám nadělí minimálně na několik dní dopředu. Nejvíc, kromě obdivných komentářů, od všech, co je kdy okusili, mě baví jejich rychlá a snadná příprava. Ony se sice suší několik hodin (nelekejte se proto doby výroby), ale to můžete buďto v klidu spát (ideálně suším obecně přes noc) nebo dělat cokoliv vás napadne.

Veškerá práce s nima spočívá ve 30 vteřinovém mixování banánů s vanilkou, v následném nalití směsi na fólii na sušící tác, kde pár krouživýma pohybama rozprostřete banánové „těsto“. Pak už jen sušičku otevřete, dáte do ní táci s „palačinkama“, zavřete a potom už se to za vás suší samo.

Ráno se jen probudíte, lehce je sloupnete z folie, namažete je „nutellou“ z kešu oříšků, ozdobíte jahodama a čerstvou bylinkou (miluju k nim meduňku) a máte snídani, kterou jsme si užívaly třeba s holkama na Józe Slunovratu.

Na „palačinky“:

  • 4 banány
  • 2 lusky vanilky

Na kešutellu:

  • 150 g kešu oříšků (namočených přes noc ve vodě)
  • 150 ml vody
  • 3 lžíce prášku z nepražených kakaových bobů
  • 4 lžíce medu

Na náplň a na ozdobu:

  • 300 g jahod
  • 2 hrsti lístků meduňky lékařské
  • 3 lžíce datlového sirupu
  • 80 g vlašských ořechů

Příprava:

1. Namočte si přes noc kešu oříšky tak, aby byly všechny pod hladinou vody.

2. Oloupejte banány, omyjte lístky meduňky a jahody – šest jahůdek dejte stranou – a zbylé nakrájejte na asi půlcentimetrové plátky.

3. Vanilkové lusky podélně rozřízněte a nožem vyškrábněte zrníčka jako můžete vidět na videu.

Postup:

1. Banány s vanilkou rozmixujte do hladka v mixéru. Používám Vitamix, když to nezvládne váš mixér bez přidání vody, budete sušit prostě jen o nějakou dobu déle. ;)

2. Nalijte na fólii na tác od sušičky odhadem asi 80 ml banánového „těsta“ a krouživými pohyby a nahnutím tácu ho nechte rovnoměrně roztéct na velikost palačinky jako můžete vidět na obrázku.

3. Postupně zopakujte, dokud vám „těsto“ nedojde. Mělo by vystačit na šest placek. Dejte do sušičky a sušte na 42°C osm hodin. „Palačinky“ nesmí být vyschlé, ale trochu gumové, aby se s nimi dalo dobře manipulovat a abyste je pak dokázali stočit.

4. Slijte namočené kešu oříšky a dejte je do mixéru, přidejte čerstvou vodu, med a kakaový prášek a rozmixujte vše do hladka.

TIP: Sladidlo do krému můžete použít podle libosti, já mám ráda med.

5. Usušené palačinky sloupněte z fólie, do poloviny potřete kešu krémem, vyskládejte na něj jahody a přidejte meduňku, třeba jako já na obrázkách a zatočte, jakobyste balili palačinku.

6. „Palačinky“ rozkrojte šikmo na polovinu a servírujte s rozpůlenou jahodou, trocha oříšky, zakápnutou datlovým sirupem se snítkou meduňky.

TIP: Palačinky můžete sušit i v horkovzdušné troubě. Na plech rozložte pečící papír a pokračujte podle bodu 2. v postupu, případně si při tvarování palačinky na papíru pomožte lžící nebo stěrkou. Teplotu nastavte kousek pod 50°C, tak trochu odhadem. Upřímně řečeno při sušení 8-12 hodin je potravina zoxidovaná natolik, že živých enzymů žádné extrémně vysoké množství v porovnání s čerstvým banánem neobsahuje, proto přesné dodržování 42°C nemusíte příliš „hrotit“. :) Vnímejte raw palačinky hlavně jako zdravější a velmi chutnou variantu našich klasických smažených palačinek a jako něco zajímavého a nového, co vám může oživit jídelníček.

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Probíhá tu diskuze! Píšeme si k tématu, mimo něj, cokoliv :)

  1. Super recept na palačinky a hlavně musím říct, že máte fakt pěkné stránky, ráda se na ně vracím :)

  2. Jani, chtěla bych se zeptat, jestli můžu na sušení použít klasickou sušičku na ovoce – takovou tu kulatou patrovou. A pokud ano, tak jakou fólii tam mám dát? Klasická potravinářská asi nepropustí vzduch, ne? Děkuji za odpověď

    • Zuzko, možná, že by to šlo, ale nezkoušela jsem. Problém je v tom, že uprostřed klasické sušičky na ovoce máte díru, kudy proudí vzduch, tedy není dostatek prostoru, pro rozlití „těsta“ na palačinku. Byly by to asi spíš pidi lívance. :) Zkusit to ale můžete! Použila bych místo fólie do sušičky, kterou mám já, pečící papír. ;)

  3. Chtěla bych se zeptat jaké jsou nutriční hodnoty takových sušených palačinek? :)

    • Májo, já své recepty záměrně neopatřuju informacema o nutričních hodnotách. Po studiu výživového poradenství a zkušenostech s klienty nepočítám čísla, ale zajímá mě kvalita, realita, a žitelnost. Není tuk jako tuk, sacharid jako sacharid a bílkovina jako bílkovina. Pěstování potravin, technologické postupy zpracování jídla atd. mají vždy velký vliv na nutriční hodnoty výsledného pokrmu, takže i když se to kolikrát u některých receptů uvádí, připadá mi to spíš než pravdivé reklamně líbivé a alibistické. Takže to nedělám. Pokud vás zajímají kalorie, to sice také neřeším, ale bude to u jedné palačinky něco mezi 600-800 KJ, pokud Vám to k něčemu je. ;) Záleží samozřejmě na velikosti porce. :)

Přidat konimentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejbližší akce Kde se můžeme potkat a poklábosit

Můj kalendář

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně teda piští na stories

Nevěříte? Instakuk!

NEJ recepty Co mě nejvíc ba

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

NEJ z bloguCo mě nejvíc... taky ba

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Kuchařka Gastrokroužku - Spojilo nás jídlo Kuchařka tady!
Gyro output