Kvůli takovým dobrotám stojí za to, pořídit si sušičku nebo občas poškádlit elektroměr a nechat delší dobu běžet troubu při nízké teplotě. Nemáte-li sušičku, koukněte do receptu níž, jak těsto na nesmažené raw palačinky usušit v troubě.
Banánové „palačinky“ ve vitariánské (raw) variantě si zamilujete. Máte je kromě sušení hotové asi za 5 minut a radosti vám nadělí minimálně na několik dní dopředu. Nejvíc, kromě obdivných komentářů, od všech, co je kdy okusili, mě baví jejich rychlá a snadná příprava. Ony se sice suší několik hodin (nelekejte se proto doby výroby), ale to můžete buďto v klidu spát (ideálně suším obecně přes noc) nebo dělat cokoliv vás napadne.
Veškerá práce s nima spočívá ve 30 vteřinovém mixování banánů s vanilkou, v následném nalití směsi na fólii na sušící tác, kde pár krouživýma pohybama rozprostřete banánové „těsto“. Pak už jen sušičku otevřete, dáte do ní táci s „palačinkama“, zavřete a potom už se to za vás suší samo.
Ráno se jen probudíte, lehce je sloupnete z folie, namažete je „nutellou“ z kešu oříšků, ozdobíte jahodama a čerstvou bylinkou (miluju k nim meduňku) a máte snídani, kterou jsme si užívaly třeba s holkama na Józe Slunovratu.
1. Namočte si přes noc kešu oříšky tak, aby byly všechny pod hladinou vody.
2. Oloupejte banány, omyjte lístky meduňky a jahody – šest jahůdek dejte stranou – a zbylé nakrájejte na asi půlcentimetrové plátky.
3. Vanilkové lusky podélně rozřízněte a nožem vyškrábněte zrníčka jako můžete vidět na videu.
1. Banány s vanilkou rozmixujte do hladka v mixéru. Používám Vitamix, když to nezvládne váš mixér bez přidání vody, budete sušit prostě jen o nějakou dobu déle. ;)
2. Nalijte na fólii na tác od sušičky odhadem asi 80 ml banánového „těsta“ a krouživými pohyby a nahnutím tácu ho nechte rovnoměrně roztéct na velikost palačinky jako můžete vidět na obrázku.
3. Postupně zopakujte, dokud vám „těsto“ nedojde. Mělo by vystačit na šest placek. Dejte do sušičky a sušte na 42°C osm hodin. „Palačinky“ nesmí být vyschlé, ale trochu gumové, aby se s nimi dalo dobře manipulovat a abyste je pak dokázali stočit.
4. Slijte namočené kešu oříšky a dejte je do mixéru, přidejte čerstvou vodu, med a kakaový prášek a rozmixujte vše do hladka.
TIP: Sladidlo do krému můžete použít podle libosti, já mám ráda med.
5. Usušené palačinky sloupněte z fólie, do poloviny potřete kešu krémem, vyskládejte na něj jahody a přidejte meduňku, třeba jako já na obrázkách a zatočte, jakobyste balili palačinku.
6. „Palačinky“ rozkrojte šikmo na polovinu a servírujte s rozpůlenou jahodou, trocha oříšky, zakápnutou datlovým sirupem se snítkou meduňky.
TIP: Palačinky můžete sušit i v horkovzdušné troubě. Na plech rozložte pečící papír a pokračujte podle bodu 2. v postupu, případně si při tvarování palačinky na papíru pomožte lžící nebo stěrkou. Teplotu nastavte kousek pod 50°C, tak trochu odhadem. Upřímně řečeno při sušení 8-12 hodin je potravina zoxidovaná natolik, že živých enzymů žádné extrémně vysoké množství v porovnání s čerstvým banánem neobsahuje, proto přesné dodržování 42°C nemusíte příliš „hrotit“. :) Vnímejte raw palačinky hlavně jako zdravější a velmi chutnou variantu našich klasických smažených palačinek a jako něco zajímavého a nového, co vám může oživit jídelníček.
Super recept na palačinky a hlavně musím říct, že máte fakt pěkné stránky, ráda se na ně vracím :)
Sabi, moc děkuju! :)
Jani, chtěla bych se zeptat, jestli můžu na sušení použít klasickou sušičku na ovoce – takovou tu kulatou patrovou. A pokud ano, tak jakou fólii tam mám dát? Klasická potravinářská asi nepropustí vzduch, ne? Děkuji za odpověď
Zuzko, možná, že by to šlo, ale nezkoušela jsem. Problém je v tom, že uprostřed klasické sušičky na ovoce máte díru, kudy proudí vzduch, tedy není dostatek prostoru, pro rozlití „těsta“ na palačinku. Byly by to asi spíš pidi lívance. :) Zkusit to ale můžete! Použila bych místo fólie do sušičky, kterou mám já, pečící papír. ;)
Chtěla bych se zeptat jaké jsou nutriční hodnoty takových sušených palačinek? :)
Májo, já své recepty záměrně neopatřuju informacema o nutričních hodnotách. Po studiu výživového poradenství a zkušenostech s klienty nepočítám čísla, ale zajímá mě kvalita, realita, a žitelnost. Není tuk jako tuk, sacharid jako sacharid a bílkovina jako bílkovina. Pěstování potravin, technologické postupy zpracování jídla atd. mají vždy velký vliv na nutriční hodnoty výsledného pokrmu, takže i když se to kolikrát u některých receptů uvádí, připadá mi to spíš než pravdivé reklamně líbivé a alibistické. Takže to nedělám. Pokud vás zajímají kalorie, to sice také neřeším, ale bude to u jedné palačinky něco mezi 600-800 KJ, pokud Vám to k něčemu je. ;) Záleží samozřejmě na velikosti porce. :)