Plněné kapustové závitky
Plněné kapustové závitky
Jana Králiková - 'ZÁSADNĚ' ZDRAVĚ Hlavní jídla  

Plněné kapustové závitky

číst dál

Hodí se pro

Neobsahuje

4 porce
30 minut příprava + 3 hodiny postup
Jednoduchý Jednoduchý

Kapusta je asi moje nejvíc nejoblíbenější podzimní/zimní zelenina. Je nádherná, zdravá a dá se připravit na milion způsobů. Z kadeřávku (kadeřavé kapusty) si můžete uvařit skvělou vydatnou polévku, z růžičkové jsou báječný pečený saláty, a z té hlávkové třeba tyhle fantastický a jednoduchý závitky. Záleží jen na vás, jestli zvolíte variantu s masem, nebo čistě rostlinnou.

Závitky já můžu asi tak na milion způsobů. A na tyhle, tak na ty mě přivedla Janička Vlková v létě na našem kurzu vaření – Květinovém kulináriu – s jedlým kvítím a býlím. Směs jsme připravovaly podobnou, ale na zabalení jsme místo kapusty použily listy lichořeřišnice.

Až zas bude její sezóna, určitě ji vyměňte za kapustu a vyzkoušejte. Lichořeřišnice má typické lehce pikantní řeřichové aroma, a tak je o něco výraznější než kapusta, ale i s tou závitky báječně fungujou!

Kapustu na závitky je akorát potřeba dobře předpřipravit kulinářskou technikou, které se říká blanšírování. Jde o to, aby kapusta neztratila svou krásnou zelenou barvu a byla tak křehká, ale zároveň poddajná, že její listy při balení náplně nebudou praskat a půjdou pohodlně ohnout i s žebrovím a dobře zamotat.

  • V horké osolené lázni omyté listy lehce svaříte. Postačí asi 3–4 minuty, podle velikosti.
  • V míse s ledovou vodou a ledem listy rychle zchladíte.
  • Listy kapusty osušíte a můžete je buďto ihned použít na balení závitků, anebo je v lednici uskladnit na později.

Protože kapustové závitky prochází ještě další tepelnou úpravou, je pochopitelný, že svou výraznou barvu ještě lehce změní. Nicméně touhle technikou připravíte tu nejzářivější zeleninu k rychlému glazování na másle – jako třeba fazolkové lusky nejen jako přílohu ke steaku.

Suroviny:

  • 1 hlávková kapusta
  • 120 g rýže arborio
  • 3 šalotky
  • tuk k opékání
  • 300 g mletého bio hovězího masa
  • 1 stroužek česneku
  • 80 g rozinek
  • 1/2 lžičky skořice pravé
  • 1/2 lžičky mletého koriandru
  • 1 lžička soli
  • pepř
  • 700 ml rajčatové passaty

Příprava:

1. Uvařte horkou vodu a spařte v ní kapustové listy (já jich použila 9, ze zbylé masové směsi vytvořila koule). Zabere to asi 4 minuty, listy změknou a budou poddajné na balení závitků. Pak je rychle zchlaďte v ledové vodě.

TIP: O technice blanšírování se dozvíte v úvodu receptu.

TIP: Jestli neplánujete dělat ze zbytku kapusty polévku jako já, můžete listy jen napařit v páře. Nepřipravíte se tak o vitamíny, které se vařením vylouhují do vody.

2. V osolené vodě uvařte rýži arborio na skus (al dente). Trvá to asi 15 minut.

3. Šalotky oloupejte, podélně rozpulte, nakrájejte na drobné kostičky a do zlatova je opečte na troše tuku. Pokud děláte recept bez masa, použijte rostlinný, pokud s masem, použijte přepuštěné máslo (ghí) nebo sádlo.

Postup:

1. Změklé listy osušte a připravte si je do mísy k ruce.

2. Maso smíchejte s rýží, restovanou šalotkou, prolisovaným stroužkem česneku, rozinkami, kořením i solí a dobře prohněťte.

TIP: Pokud chcete dělat závitky čistě rostlinné, náplň připravte jen z vařené rýže, které ale v tom případě přidejte stejné množství, jako je masa v receptu.

3. Do každého listu připravte váleček z masa o velikosti čevapčiči a zabalte tak, aby strany kapusty byly založené dovnitř a nic vám ze závitků nevypadlo.

Maso balím do listů rozprostřených vrchní stranou nahoru, protože spodní strana má výraznější a hezčí žebroví. :)

4. Všechny závitky pak naskládejte do pomalého hrnce s rajčatovou passatou. Vařte 3 hodiny na vysoký stupeň.

TIP: Pokud pomalý hrnec nemáte, můžete závitky péct 35 minut v přiklopeném hrnci v troubě při 200 °C.

5. Závitky můžete jíst samotné s omáčkou, dozdobené čerstvým koriandrem, anebo klidně s rýží – s přílohou. My je jíme takhle, jen tak. :)

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Probíhá tu diskuze! Píšeme si k tématu, mimo něj, cokoliv :)

  1. Tak tenhle recept je nejlepší ze všech! A jídlo je velice chutné díky skvělé kombinaci rozinek, skořice a koriandru

Přidat konimentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kurzy vaření Přidejte se!

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně teda piští na stories

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Vietnam s Jájou - od 6. do 16. března 2019 Do Vietnamu!
Kuchařka Gastrokroužku - Spojilo nás jídlo Kuchařka tady!
Food blog roku - Hlasujte tady! Hlasujte tady!