Oříškovo-semínková „granola“ na sladko i na slano
Oříškovo-semínková „granola“ na sladko i na slano
Jana Králiková - 'ZÁSADNĚ' ZDRAVĚ Ostatní  

Oříškovo-semínková „granola“ na sladko i na slano

číst dál

Hodí se pro

Neobsahuje

1 sklenice (500 ml)
3 minut příprava + 10 minut postup
Jednoduchý Jednoduchý

Každé jídlo je lepší, když má rozličnou strukturu. A tak často do polévek, salátů, na pomazánky i ranní kaše přidávám nějak opražená semínka, oříšky anebo mix všeho dohromady. A většinou je i různě dochucuju. Tak jsem vám to nafotila a přidávám pro inspiraci další recept, který by se vám mohl hodit!

Najdete tu hned tři moje oblíbené kombinace, i když věřím, že si vymyslíte další, podle vlastní chuti. A tak se s váma chci hlavně podělit o princip a způsob přípravy.

Jak na oříškovo-semínkovou „granolu“ bez lepku a vajec

Možná jste to nevěděli a možná že ano. Do běžné granoly se přidává vaječný bílek. Je to proto, že drží směs pěkně pohromadě a utváří v té opravdové granole hrudky. Pokud ale vejce nemůžete a nedělá vám dokonce dobře ani lepek, můžete si tuhle moji (ne)granolu vyrobit za pár minut bez potřeby zapínat troubu. Bude vám stačit plotna a pánvička.

A tuhle jen pár rad do začátku:

  • ořechy a semínka – použijte jakékoliv máte rádi, jen nezapomeňte, že až je budete opékat, musíte začít od těch největších. A teprve pak postupně přidávat další, podle velikosti. Jinak si ty nejmenší semínka s velkými ořechy připálíte. A to by byla škoda!
  • koření – doplňte přirozenou chuť oříšků a semínek dobrým kořením. U sladké „granoly“ mám nejradši skořici, vanilku, směs perníkového koření anebo chilli.
  • slaná a sladká chuť – do obou směsí přidejte sůl i něco sladkého. Výsledek bude výraznější a harmoničtější.
  • sirup – ráda používám javorový sirup, nejen kvůli chuti, ale i proto, že částečně nahrazuje bílek, drží hlavně lehčí semínka ve hrudkách při sobě, a navíc krásně glazuje ořechy

Sladká kokosová (ne)granola s pekany a skořicí. Nejlepší je na čokoládové mléčné rýži s malinama!

Slaná posypka s tamari. Dávám ji do polévek, salátů i na chleba s pomazánkou a výhonky nebo klíčky.

(Ne)granolu můžete použít do čeho vás napadne. A pokud hledáte inspiraci, uvařte si lososový chowder s kokosovou chilli směsí, krémovou mléčnou rýži s kokosovou sladkou posypkou s pekany, a slanou třeba jen tak na zobání anebo do salátu.

Můj oblíbený pepř a spol. Kampot.cz

Nejlepší pepř na světě! Farmářské a divoké fair trade koření z Kambodži. Plus čokoláda, čaj, rum... Bum! <3

Mňám. Kuk!

Mám pro vás slevu 10% nejen na dokonalý pepř a koření!
Na stránkách kampot.cz zadejte
v objednávce do políčka „slevový kupón“
JAJA10

Koupit na Kampot.cz
s 10% slevou

Sladká kokosová granola s pekany:

  • 100 g pekanových ořechů
  • 100 g kokosových chipsů
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/4 lžičky ibiškového solného květu 

Slaná oříšková granola se semínky:

  • 120 g pekanových ořechů
  • 120 g oříšků kešú
  • 120 g slunečnicových semínek
  • 1/2 lžičky mletého koriandru
  • 3 lžíce tamari
  • 2 lžíce javorového sirupu

Kokosovo-sezamová granola s chilli:

Postup:

1. Ořechy na sucho orestujte na pánvi. Občas promíchejte.

TIP: Vždy začínejte s největšími kusy, ať se vám kokosové chipsy nebo drobná semínka nepřipálí!

2. Přidejte menší oříšky/semínka anebo kokosové chipsy, a míchejte častěji.

3. Přisypte koření, promíchejte.

4. Osolte nebo přilijte tamari (sojovou bezlepkovou omáčku) a dobře promíchejte.

5. Přilijte javorový sirup, vypněte plotýnku a „granolu“ rozprostřete na pečicí papír a nechte zatuhnout. Skladujte v suché uzavíratelné sklenici s těsněním.

Použijte, jak je libo! „Granola“ vydrží… no moc dlouho ne, protože ji strašně rychle sníte. :) Ale jinak o trochu déle než samotné oříšky. Nevystavujte ji ale případně vysokým teplotám, aby vám nezžlukla.

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Pusto a prázdno. Bez vašich komentářů je tu strašně smutno...

Přidat konimentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kurzy vaření Přidejte se!

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně teda piští na stories

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Vietnam s Jájou - od 6. do 16. března 2019 Do Vietnamu!
Kuchařka Gastrokroužku - Spojilo nás jídlo Kuchařka tady!
Food blog roku - Hlasujte tady! Hlasujte tady!