Okurkový drink s ananasem a mátou
Okurkový drink s ananasem a mátou
Jana Králiková - 'ZÁSADNĚ' ZDRAVĚ Drinky  

Okurkový drink s ananasem a mátou

číst dál

Hodí se pro

Neobsahuje

2 porce
5 minut příprava + 5 minut postup
Jednoduchý Jednoduchý

Říkáme mu „zelená bomba“. Letní osvěžení v podobě odšťavené okurky, ananasu a řapíkatého celeru je dokonalá kombinace.

Žádný přeslazený džus plný jablek (a fruktózy), na které jsme zvyklí z juice barů v hypermarketech. Ale vyrovnaná chuť čerstvého ananasu, okurky a řapíkatého celeru plná harmonie, vyšperkovaná plátkem limety, ledem a čerstvou mátou.

Do 14.8. 2023 platí výjimečná sleva 25% na šnekové odšťavňovače Kuvings a jejich příslušentví (slevový kód: JAJA25), díky kterému můžete vyrábět i smoothies, ořechová mléka a másla anebo ledové sorbety. Jinak platí neomezeně kód na 10% slevu (slevový kód: JAJA10).

Ideální na horké letní odpoledne nebo večer s rodinou anebo s přáteli.

Nebo jen tak. Pro sebe, když si chcete věnovat trochu času, energie a vitamínů navíc.

Pokud nad odšťavňovačem přemýšlíte, tady pár věcí, proč u nás doma nesedí v koutě v zimě, v létě.

Šnekové odšťavňovače Kuvings používám 7 let. I to je důvod, proč je naleznete i v sekci „moje lásky“ tady.

Jsou tiché, takže ve vedlejším pokoji nikoho nerušíte. Odzkoušeno na dvou miminkách. Jsou mega spolehlivé! Mají nejlepší výtěžnost, a to jak při odšťavování náročnější celulózy a rostlinek s vlákny (listy bylinek, řapíkatý celer, zázvor), tak ovocných bobulí i klasické zeleniny/ovoce.

A ještě jednou… Odšťaví zázvor. Jako prd! I granátové jablko.
Narozdíl od odšťavňovačů na principu centrifugy neodděluje štávu od obřího množství pěny. Je to prostě šťáva. Pomalu protlačená šnekem přes jemné síto.

Nikdy se mi nezadřel. A že jsem už se starými modely dělala šťávy třeba i na Biodožínkách od Countrylifu, kde jely několik hodin v kuse (!).

A taky. Strašně dobře se myje! A je to raz dva. A jo. To je pro mě vlastně asi nejdůležitejší! Protože jinak bych ho nepoužívala. Mytí odšťavňovačů pro mě do té doby bylo zatrest.

A v neposlední řádě – je maximálně bezpečný!

Vždycky bude nejzdravější variantou, sníst ovoce, zeleninu, bylinky… vcelku. Protože vláknina, a protože to množství, co odšťavíte může být větší, než byste zvládli normálně ujíst. A v některých případech přemíra ovocného cukru fruktózy.

Ale jsou situace, kdy vám odšťavování může dávat smysl:

  • Obzvlášť tehdy, když jinak než formou 100% šťávy do dětí nedostanete ani kousek ovoce/zeleniny a nechcete je ochudit o látky z nich… Což ale neznamená pít ovocnou šťávu od rána do večera!
  • Když máte víc úrody, než jste schopni za čerstva spotřebovat. Šťávu z jablek můžete využít na výrobu skvělýho domácího octa. Rybízovou zamrazit nebo rovnou vyrobit domácí želé bonbonky. Rakytník odšťavit a zavařit domácí sirup… Těch variant je spousta!
  • Můžete vyrábět domácí likéry. Já miluju zázvorový, ze kterého mě v zimě baví dělat čaj nejen, když na mě něco leze. Stačí v poměru 1:1:1 odšťavit citronovou šťávu, zázvor (kupuju bio, omyju a odšťavuju se slupkou), přidat slivovici a med podle chuti. Dobře promíchat a zazátkovat!
  • Při výrobě čerstvých šťáv a džusů se snažte vyvažovat poměr ovoce:zeleniny. Pokud si 100% šťávu dáte někde venku v juice baru, bude často plná levných a sladkých jablek. Vymýšlejte proto kombinace, kde bude převažovat zelenina a ne ovoce bohaté na fruktózu (ovocný cukr, tedy stále cukr). Šťáva s červenou řepou, řapíkatým celerem, s okurkou, rajčaty, z kapusty nebo se zelím je skvělá varianta. Teď v horku, kdy se od rána do večera potíme tak můžeme doplnit v sezóně ovozelu spoustu vitamínů, minerálu, bioaktivních látek a fytonutrientů a je to často jedna z mých oblíbených věcí, která mě osvěží, a na kterou se v létě těším!

A to jsem ještě neřekla ani slovo o nástavcích, které umí udělat smoothie, báječná ořechová mléka a osvěžující sorbety. Tak o nich třeba příště…

Recept vznikl ve spolupráci s firmou Atranet provozující web traminal.cz, kde vám na veškeré zboží můžu poskytnout slevu 10% při zadání slevového kódu JAJA10 neomezeně po celý rok.

Na drink:

  • 1/4 ananasu
  • 1/2 salátové okurky
  • 1 řapík celeru

Na ozdobu:

  • 1 hrstka máty (na ozdobu)
  • led
  • 2 kolečka limety (na ozdobu)

Postup:

1. Skleničky na drink ideálně namražte dopředu, ať jsou dobře vychlazené. Suroviny na drink postupně odšťavněte.

2. Do sklenic dejte led, rozlijte odšťavenou šťávu, ozdobte limetou a čerstvou mátou.

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Pusto a prázdno. Bez vašich komentářů je tu strašně smutno...

Přidat konimentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kurzy vaření Přidejte se!

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně teda piští na stories

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Vietnam s Jájou - od 6. do 16. března 2019 Do Vietnamu!
Kuchařka Gastrokroužku - Spojilo nás jídlo Kuchařka tady!
Food blog roku - Hlasujte tady! Hlasujte tady!