Novoroční čočková polévka
Novoroční čočková polévka
Jana Králiková - 'ZÁSADNĚ' ZDRAVĚ Polévky  

Novoroční čočková polévka

číst dál

Neobsahuje

4 porce
5 minut příprava + 45 minut postup
Jednoduchý Jednoduchý

Můj tchán dělá tu nejlepší „kyslú šošovicovú polievku“! Kdyby mi to nebylo blbý, přivlastnila bych si pokaždý celý desetilitrový hrnec a zbouchala ho na posezení. Fakt! A tak jsem si řekla, že vás nemůžu připravit o tenhle dokonalej gurmánskej zážitek. Kdybyste hledali nějakou novou inspiraci na novoroční oběd s čočkou, aby se vás, jak se říká, celý rok držely penízky, tak tady jednu máte!

Recept jsem si trošku upravila podle sebe, i s ohledem na to, že teď nemůžu mléčné výrobky, ale na to vy nemusíte brát ohledy. :)

Černá čočka beluga a čočka horská, drobná.

Základem polévky je čočka, jakou použijete, je na vás, já mám ráda kombinaci čočky horskébelugy, protože je i výsledek hezky kropenatý. Pokud použijete běžnou čočku (čočka jedlá/kuchyňská), myslete jen na dobu varu, která se může lišit.

Proč namáčet luštěniny

Obecně doporučuju sušenou čočku (a luštěniny obecně) propláchnout vodou, zalít vodou čerstvou, nechat ji alespoň 3 hodiny namáčet, ale ideálně přes noc, a pak ji vařit v nové, čisté vodě. Zkrátíte tím nejen dobu varu, ale hlavně se díky namáčení vyplaví látky (nestravitelné oligosacharidy), které můžou dráždit vaše zažívání, „těžknout“ v žaludku a působit jako kámen, anebo vás můžou taky nadýmat. S tím si ale umí poradit i bylinky. Pokud znáte luštěninová jídla, která se vaří po celém světě, víte, že se často kombinují s česnekem, majoránkou, saturejkou, bobkovým listem, římským kmínem, řasou kombu apod. I ty díky svým silicím a minerálním látkám pomáhají k lepšímu trávení luštěnin.

A jedna rada na závěr ohledně luštěnin z kulinářského hlediska zní: vařte je bez soli! Sůl prodlužuje dobu varu. A tak luštěniny dochuťte, až budou změklé a uvařené.

Slanina

Moc jsem si teď oblíbila farmářskou Šebestiánskou (Sebastiánskou) slaninu/špek. Tak ji někdy zkuste. Kupuju ji v řeznictvích anebo na trzích. Můžete samozřejmě použít pouze slaninu, já přidávám uzený špek kvůli tomu, že obsahuje mnohem více tuku, a pak nemusím přidávat už žádný navíc, protože cibulku i česnek smažím v tom, co slanina se špekem přirozeně pustily.

Smetana

Pokud netrpíte laktózovou intolerancí anebo nemáte omezení v konzumaci mléka, doporučuju použít kvalitní čerstvou alespoň 16%–30% smetanu. Já mám nejradši tuhle z farmy Bio Vavřinec, kterou seženete např. na Rohlíku. Pokud nemůžete mléčnou bílkovinu, kupuju třeba sójovou smetanu od firmy Provamel, protože je bez cukru i sirupů.

Jablečný ocet

Polévku dochucuju jablečným octem. A mám oblíbené hnedle tři:

Suroviny:

  • 80 g slaniny (zkuste někdy Šebestiánskou slaninu/špek)
  • 20 g uzeného špeku
  • 200 g horské čočky (kupuju v DM Drogerii)
  • 40 g beluga čočky (kupuju v DM Drogerii)
  • 1 l vody
  • 1 větší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce sušené majoránky (kupuju od Sonnentoru)
  • 200 ml (rostlinné) smetany (kupuju v Country Life)
  • 2,5 lžíce jablečného octa
  • 2 lžičky solného květu

Příprava:

Luštěniny si namočte ideálně večer před přípravou receptu, nejméně však 4 hodiny předem.

1. Slaninu i špek nakrájejte na kostičky.

2. Cibuli oloupejte a nakrájejte na podobně velké kousky jako slaninu, oloupaný česnek nadrobno.

Postup:

1. Slaninu a špek orestujte do zlatova.

2. Na tuku do sklovata opečte cibulku, pak přidejte česnek a lehce orestujte.

3. Přihoďte slitou horskou čočku, vše promíchejte, zalijte vodou a vařte asi 15 minut pod pokličkou.

4. Přidejte čočku beluga, majoránku, kterou promněte v prstech, aby se rozvoněla, a vařte dalších 8–10 minut.

5. Pak odstavte z plotny, přimíchejte smetanu a osolte. Nakonec dochuťte jablečným octem.

6. Zdobit můžete čerstvou majoránkou, smetanou,  solným květem s ibiškem, pro jeho přirozenou schopnost zvýraznit kyselou chuť, a červeným pepřem.

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Pusto a prázdno. Bez vašich komentářů je tu strašně smutno...

Přidat konimentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně teda piští na stories

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Vietnam s Jájou - od 6. do 16. března 2019 Do Vietnamu!
Kuchařka Gastrokroužku - Spojilo nás jídlo Kuchařka tady!
Food blog roku - Hlasujte tady! Hlasujte tady!