Můj tchán dělá tu nejlepší „kyslú šošovicovú polievku“! Kdyby mi to nebylo blbý, přivlastnila bych si pokaždý celý desetilitrový hrnec a zbouchala ho na posezení. Fakt! A tak jsem si řekla, že vás nemůžu připravit o tenhle dokonalej gurmánskej zážitek. Kdybyste hledali nějakou novou inspiraci na novoroční oběd s čočkou, aby se vás, jak se říká, celý rok držely penízky, tak tady jednu máte!
Recept jsem si trošku upravila podle sebe, i s ohledem na to, že teď nemůžu mléčné výrobky, ale na to vy nemusíte brát ohledy. :)
Základem polévky je čočka, jakou použijete, je na vás, já mám ráda kombinaci čočky horské a belugy, protože je i výsledek hezky kropenatý. Pokud použijete běžnou čočku (čočka jedlá/kuchyňská), myslete jen na dobu varu, která se může lišit.
Obecně doporučuju sušenou čočku (a luštěniny obecně) propláchnout vodou, zalít vodou čerstvou, nechat ji alespoň 3 hodiny namáčet, ale ideálně přes noc, a pak ji vařit v nové, čisté vodě. Zkrátíte tím nejen dobu varu, ale hlavně se díky namáčení vyplaví látky (nestravitelné oligosacharidy), které můžou dráždit vaše zažívání, „těžknout“ v žaludku a působit jako kámen, anebo vás můžou taky nadýmat. S tím si ale umí poradit i bylinky. Pokud znáte luštěninová jídla, která se vaří po celém světě, víte, že se často kombinují s česnekem, majoránkou, saturejkou, bobkovým listem, římským kmínem, řasou kombu apod. I ty díky svým silicím a minerálním látkám pomáhají k lepšímu trávení luštěnin.
A jedna rada na závěr ohledně luštěnin z kulinářského hlediska zní: vařte je bez soli! Sůl prodlužuje dobu varu. A tak luštěniny dochuťte, až budou změklé a uvařené.
Moc jsem si teď oblíbila farmářskou Šebestiánskou (Sebastiánskou) slaninu/špek. Tak ji někdy zkuste. Kupuju ji v řeznictvích anebo na trzích. Můžete samozřejmě použít pouze slaninu, já přidávám uzený špek kvůli tomu, že obsahuje mnohem více tuku, a pak nemusím přidávat už žádný navíc, protože cibulku i česnek smažím v tom, co slanina se špekem přirozeně pustily.
Pokud netrpíte laktózovou intolerancí anebo nemáte omezení v konzumaci mléka, doporučuju použít kvalitní čerstvou alespoň 16%–30% smetanu. Já mám nejradši tuhle z farmy Bio Vavřinec, kterou seženete např. na Rohlíku. Pokud nemůžete mléčnou bílkovinu, kupuju třeba sójovou smetanu od firmy Provamel, protože je bez cukru i sirupů.
Polévku dochucuju jablečným octem. A mám oblíbené hnedle tři:
První šnekové odšťavňovače s velkým otvorem, po kterých se všechny firmy opičí.
Odšťavňovače hírChcete slevu 10%? Tak jo. Při objednání na traminal.cz
zadejte v košíku můj slevový kód
JAJA10
Luštěniny si namočte ideálně večer před přípravou receptu, nejméně však 4 hodiny předem.
1. Slaninu i špek nakrájejte na kostičky.
2. Cibuli oloupejte a nakrájejte na podobně velké kousky jako slaninu, oloupaný česnek nadrobno.
1. Slaninu a špek orestujte do zlatova.
2. Na tuku do sklovata opečte cibulku, pak přidejte česnek a lehce orestujte.
3. Přihoďte slitou horskou čočku, vše promíchejte, zalijte vodou a vařte asi 15 minut pod pokličkou.
4. Přidejte čočku beluga, majoránku, kterou promněte v prstech, aby se rozvoněla, a vařte dalších 8–10 minut.
5. Pak odstavte z plotny, přimíchejte smetanu a osolte. Nakonec dochuťte jablečným octem.
6. Zdobit můžete čerstvou majoránkou, smetanou, solným květem s ibiškem, pro jeho přirozenou schopnost zvýraznit kyselou chuť, a červeným pepřem.
Dekuji za recept, naprosto vyborna cockova polevka, chutna i vypada uplne jinak nez jsme zvykli, ale zaprasilo se po i o to rychleji. :D Ukladam do sve kucharky, urcite jsem ji nevarila neposled.