(Ne)vinný sirup z bezových květů
(Ne)vinný sirup z bezových květů
Jana Králiková - 'ZÁSADNĚ' ZDRAVĚ Drinky  

(Ne)vinný sirup z bezových květů

číst dál

Hodí se pro

Neobsahuje

2 litry
15 minut příprava + 15 minut postup
Jednoduchý Jednoduchý

Tohle je taková fajnová verze našeho oblíbenýho letního sirupu. Jop. Řeč je o bezových kvítkách, který se běžně několik hodin macerujou ve vodě, na druhej den se smíchají s cukrem a citronovou šťávou tak, aby vznikl ten nejvoňavější základ pro osvěžující letní limonádu. Já jsem je letos zkusila namočit navíc do vína a výsledek je úžasnej! A tak se o něj s váma chci podělit.

Možná bezový sirup – neplést s bezinkovým, který se vyrábí z plodů (nikoliv z bezových květů), tedy z bezinek, všimla jsem si, že jsou na to někteří vyloženě hákliví (jasně, ať si to uříznou, když jim to vadí, ale víte jak, :) někdy je dobrý nedráždit hada bosou nohou) – děláváte každý léto, a možná taky ne, a tak pokud si ho chcete vyzkoušet úplně poprvý, mohlo by se vám hodit pár dobrých rad, ke kterým jsem si došla řádkou vlastních pokusů a omylů.

Jak na sirup z bezových květů

Říká se, že bezový květ se nemá omývat, aby neztratil svoje aroma a je to pravda, ale nejen to. Já ho ani u výroby sirupu neoplachuju, i když v tomhle případě by to asi zas tak nevadilo. Každopádně u výroby limonády byste si omytím mohli způsobit nevratný škody, proč? Jukněte do receptu na bezovou Kolalokovu limonádu. :)

Na výrobu asi 2 l sirupu používám kolem 20 kusů květenství. A protože je sbírám různě velký, tak u těch opravdu silně stavěných nůžkama odstřihávám ty pevný mezistonky. Pokud má něco z rostlinky nevhodný vliv na aroma výslednýho bezovýho sirupu, tak jsou to právě přerostlý stonky květenství, který mají výraznější a lehce nahořklou chuť.

Pevný bezový mezistonky v bezovým květenství raději odstřihněte, můžou vám díky nim sirup i limonády zhořknout.

Na macerování květů můžete použít i obyčejnou vodu, já tentokrát chtěla vyzkoušet něco novýho, a tak jsem smíchala vodu se suchým vínem v poměru 1:1. Použila jsem Chardonnay Tarapaca 2018 (střední cenová). Ale nebojte, výsledný sirup neobsahuje alkohol. ;)

Sirup sladím světlým třtinovým cukrem. Můžete použít i obyčejný cukr nebo různé sirupy (jen opatrně s jejich barvou, můžou vám zbarvit výsledek). Já to nedělám. Je to jednak zbytečně ještě dražší (sirupy) a stejně je to pořád defakto cukr (sacharóza, fruktóza…).

Díky vínu chytne sirup další příjemnou vůni a rozehraje ještě o chlup víc vaše chuťový pohárky. Ale i tak je potřeba sirup dokyselit citronovu šťávou. Já mám ráda citrusový aroma obecně (i s jeho kůrou), takže jsem do výluhu nakrájela celý jeden bio citrón s chemicky neošetřenou kůrou, a na závěr přidala nejen jako konzervant lžíci kyseliny citronový (bežně k dostání v potravinách).

Bezový květ skvěle funguje i s meduňkou a šalvějí.

Sirupy z bezových květů jsou nejlepší jako perlivý osvěžení nejen v létě (a třeba i míchnutý s proseccem/ginem a okurkou), ale klidně i napodzim a v zimě s horkým lipovým čajem jako přípomínku rozkvetlýho počátku léta.

Moje maminka pak do sirupu vždycky kápla trošku lihu (nebo pálenky) a objela jím i zátku, kvůli delší trvanlivosti. Když si budete dávat pozor a sirup nekontaminujete ničím nežádoucím vydrží vám v chladnu, temnu a suchu i rok.

Suroviny:

  • asi 20 větších květenství černého bezu (pozor nezaměnit s bezem chebdí)
  • 1 lahev suchého bílého vína (750 ml)
  • 750 ml vody
  • 3 citróny
  • 1, 3 kila třtinového světlého cukru
  • 1 lžíce kyseliny citronové
  • (pár kapek pálenky viz. úvod)

Příprava:

1. Nasbírejte si bezové květenství. Spíš víc než míň. Záleží na velikosti, ale 20ti kusům, které mám namysli odpovídají zhluky květů velké alespoň jako dlaň dospělého muže. :)

TIP: Pokud mají květenství pevné mezistonky, ostřihejte je. Mohou způsobit hořkost limonády stejně jako citronové pecičky.

2. Nakrájejte si jeden omytý citron na plátky a vyjměte zrníčka.

Postup:

1. Svařte víno s vodou, aby vyprchal alkohol. Zabere to asi 5 minut. Senzoricky sledujte, ucítíte to po čichu. ;)

TIP: Pokud použijete jen vodu převařenou (bez vína), nechejte ji důkladně vychladnout (!), jinak vám květy zhnědnou.

2. Bezové květy namočte do vychladlé směsi bílého suchého vína smíchaného s vodou v poměru 1:1 (750 ml:750 ml).

3. Přidejte citron na plátky a bezinky tak nechte macerovat v nálevu alespoň 24 hodin v suchu a chladnu přiklopené poklicí, ať se ničím nekontaminují.

4. Druhý den zceďte a bezinkové květy důkladně vyždímejte, ať má macerát pořádně silné aroma.

5. Do infuzované vody přisypte cukr, vymačkejte šťávu ze dvou citronů a přidejte lžíci kyseliny citronové. Mírně zahřejte tak, ať se cukr dobře rozpustí (nevařte). Nechte zcela vychladnout a plňte do horkou vodou sterilovaných lahví.

TIP: Do lahve kápněte pár kapek lihu (nebo vysoko procentního tvrdého alkoholu), pokud chcete sirup delší dobu skladovat, a stejně tak potřete uzávěr a víčko.

Pak už jen na dno sklenice nalijte sirup, přidejte plátky citronu (nebo čertsvé bylinky: meduňku a šalvěj já s bezovým sirupem nejradši), pár kvítků na ozdobu a zajilte vychlazenou perlivou vodou. Ať vám chutná! :)

Už stačí jen zalít vychlazenou perlivou vodou. <3

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Pusto a prázdno. Bez vašich komentářů je tu strašně smutno...

Přidat konimentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně teda piští na stories

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Vietnam s Jájou - od 6. do 16. března 2019 Do Vietnamu!
Kuchařka Gastrokroužku - Spojilo nás jídlo Kuchařka tady!
Food blog roku - Hlasujte tady! Hlasujte tady!