(Ne)vinný sirup z bezových květů
(Ne)vinný sirup z bezových květů
Jana Králiková - 'ZÁSADNĚ' ZDRAVĚ Drinky  

(Ne)vinný sirup z bezových květů

číst dál

Hodí se pro

Neobsahuje

2 litry
15 minut příprava + 15 minut postup
Jednoduchý Jednoduchý

Tohle je taková fajnová verze našeho oblíbenýho letního sirupu. Jop. Řeč je o bezových kvítkách, který se běžně několik hodin macerujou ve vodě, na druhej den se smíchají s cukrem a citronovou šťávou tak, aby vznikl ten nejvoňavější základ pro osvěžující letní limonádu. Já jsem je letos zkusila namočit navíc do vína a výsledek je úžasnej! A tak se o něj s váma chci podělit.

Možná bezový sirup – neplést s bezinkovým, který se vyrábí z plodů (nikoliv z bezových květů), tedy z bezinek, všimla jsem si, že jsou na to někteří vyloženě hákliví (jasně, ať si to uříznou, když jim to vadí, ale víte jak, :) někdy je dobrý nedráždit hada bosou nohou) – děláváte každý léto, a možná taky ne, a tak pokud si ho chcete vyzkoušet úplně poprvý, mohlo by se vám hodit pár dobrých rad, ke kterým jsem si došla řádkou vlastních pokusů a omylů.

Jak na sirup z bezových květů

Říká se, že bezový květ se nemá omývat, aby neztratil svoje aroma a je to pravda, ale nejen to. Já ho ani u výroby sirupu neoplachuju, i když v tomhle případě by to asi zas tak nevadilo. Každopádně u výroby limonády byste si omytím mohli způsobit nevratný škody, proč? Jukněte do receptu na bezovou Kolalokovu limonádu. :)

Na výrobu asi 2 l sirupu používám kolem 20 kusů květenství. A protože je sbírám různě velký, tak u těch opravdu silně stavěných nůžkama odstřihávám ty pevný mezistonky. Pokud má něco z rostlinky nevhodný vliv na aroma výslednýho bezovýho sirupu, tak jsou to právě přerostlý stonky květenství, který mají výraznější a lehce nahořklou chuť.

Pevný bezový mezistonky v bezovým květenství raději odstřihněte, můžou vám díky nim sirup i limonády zhořknout.

Na macerování květů můžete použít i obyčejnou vodu, já tentokrát chtěla vyzkoušet něco novýho, a tak jsem smíchala vodu se suchým vínem v poměru 1:1. Použila jsem Chardonnay Tarapaca 2018 (střední cenová). Ale nebojte, výsledný sirup neobsahuje alkohol. ;)

Sirup sladím světlým třtinovým cukrem. Můžete použít i obyčejný cukr nebo různé sirupy (jen opatrně s jejich barvou, můžou vám zbarvit výsledek). Já to nedělám. Je to jednak zbytečně ještě dražší (sirupy) a stejně je to pořád defakto cukr (sacharóza, fruktóza…).

Díky vínu chytne sirup další příjemnou vůni a rozehraje ještě o chlup víc vaše chuťový pohárky. Ale i tak je potřeba sirup dokyselit citronovu šťávou. Já mám ráda citrusový aroma obecně (i s jeho kůrou), takže jsem do výluhu nakrájela celý jeden bio citrón s chemicky neošetřenou kůrou, a na závěr přidala nejen jako konzervant lžíci kyseliny citronový (bežně k dostání v potravinách).

Bezový květ skvěle funguje i s meduňkou a šalvějí.

Sirupy z bezových květů jsou nejlepší jako perlivý osvěžení nejen v létě (a třeba i míchnutý s proseccem/ginem a okurkou), ale klidně i napodzim a v zimě s horkým lipovým čajem jako přípomínku rozkvetlýho počátku léta.

Moje maminka pak do sirupu vždycky kápla trošku lihu (nebo pálenky) a objela jím i zátku, kvůli delší trvanlivosti. Když si budete dávat pozor a sirup nekontaminujete ničím nežádoucím vydrží vám v chladnu, temnu a suchu i rok.

Suroviny:

  • asi 20 větších květenství černého bezu (pozor nezaměnit s bezem chebdí)
  • 1 lahev suchého bílého vína (750 ml)
  • 750 ml vody
  • 3 citróny
  • 1, 3 kila třtinového světlého cukru
  • 1 lžíce kyseliny citronové
  • (pár kapek pálenky viz. úvod)

Příprava:

1. Nasbírejte si bezové květenství. Spíš víc než míň. Záleží na velikosti, ale 20ti kusům, které mám namysli odpovídají zhluky květů velké alespoň jako dlaň dospělého muže. :)

TIP: Pokud mají květenství pevné mezistonky, ostřihejte je. Mohou způsobit hořkost limonády stejně jako citronové pecičky.

2. Nakrájejte si jeden omytý citron na plátky a vyjměte zrníčka.

Postup:

1. Svařte víno s vodou, aby vyprchal alkohol. Zabere to asi 5 minut. Senzoricky sledujte, ucítíte to po čichu. ;)

TIP: Pokud použijete jen vodu převařenou (bez vína), nechejte ji důkladně vychladnout (!), jinak vám květy zhnědnou.

2. Bezové květy namočte do vychladlé směsi bílého suchého vína smíchaného s vodou v poměru 1:1 (750 ml:750 ml).

3. Přidejte citron na plátky a bezinky tak nechte macerovat v nálevu alespoň 24 hodin v suchu a chladnu přiklopené poklicí, ať se ničím nekontaminují.

4. Druhý den zceďte a bezinkové květy důkladně vyždímejte, ať má macerát pořádně silné aroma.

5. Do infuzované vody přisypte cukr, vymačkejte šťávu ze dvou citronů a přidejte lžíci kyseliny citronové. Mírně zahřejte tak, ať se cukr dobře rozpustí (nevařte). Nechte zcela vychladnout a plňte do horkou vodou sterilovaných lahví.

TIP: Do lahve kápněte pár kapek lihu (nebo vysoko procentního tvrdého alkoholu), pokud chcete sirup delší dobu skladovat, a stejně tak potřete uzávěr a víčko.

Pak už jen na dno sklenice nalijte sirup, přidejte plátky citronu (nebo čertsvé bylinky: meduňku a šalvěj já s bezovým sirupem nejradši), pár kvítků na ozdobu a zajilte vychlazenou perlivou vodou. Ať vám chutná! :)

Už stačí jen zalít vychlazenou perlivou vodou. <3

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Pusto a prázdno. Bez vašich komentářů je tu strašně smutno...

Přidat konimentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejbližší akce Kde se můžeme potkat a poklábosit

Můj kalendář

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně teda piští na stories

Nevěříte? Instakuk!

NEJ recepty Co mě nejvíc ba

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

NEJ z bloguCo mě nejvíc... taky ba

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Vietnam s Jájou - od 6. do 16. března 2019 Do Vietnamu!
Kuchařka Gastrokroužku - Spojilo nás jídlo Kuchařka tady!
Food blog roku - Hlasujte tady! Hlasujte tady!
Gyro output