Mrkvový krém s řapíkatým celerem se sušenými rajčaty a dýňovým olejem
Mrkvový krém s řapíkatým celerem se sušenými rajčaty a dýňovým olejem
Jana Králiková - 'ZÁSADNĚ' ZDRAVĚ Polévky  

Mrkvový krém s řapíkatým celerem se sušenými rajčaty a dýňovým olejem

číst dál

Hodí se pro

Neobsahuje

4 porce
15 minut příprava + 15 minut postup
Jednoduchý Jednoduchý

Mám tu málo polívek. A přitom hned po dlouhé vydatné snídani, na kterou bych mimochodem chtěla mít čas tak 7x do týdne, se nemůžu nabažit právě plných misek a talířů teplého krému a zeleninkových poctivých vývarů. Co na tom, že je doma jí člověk (to jako já) většinou studené, protože fotky… Chytila jsem na chalupě múzu (a taky sennou rýmu, ale o tom jindy), anebo nám spíš došla většina jídla ve spíži i v lednici, a tak vznikl tenhle – skromnost stranou – naprosto dokonalý krém s vůní slunné Itálie! Mrkvový krém s řapíkem a pasmesanem se sušenými rajčaty

To je tak, když fantazie jede na plné obrátky, ale jediný, co se na vás na poličce ve stodole směje je pár mrkví, řapíkatý celer a klasika, která u nás snad nikdy nemůže dojít: cibule a česnek. A protože jste navíc labužník, a máte vždycky v zásobě nějaký ten tvrdý parmesan a naložený sušený rajčátka v olivovém oleji, probleskne vám hlavou něco jako: „to by v tom byl čert, abych z toho mála neudělala něco fakt exkluzívního!“. A taky že jo.

TIP: Vegani můžou zahušťovat rostlinnou smetanou a vynechají parmesan. ;)

To, že jsem prostě měla chuť na polívku, mi jenom strašně hrálo do karet! Navíc, když je skoro léto, jste na venkově a z otevřeného okna se ze zahrady line vůně jedné bylinky za druhou… Z té louky plné kvítků za humny vám oči přechází, a vy si jen nemůžete pomoct, protože touha být v tu chvíli tím nejzdařilejším umělcem pod sluncem vás zkrátka přemůže. Páni, já mám dneska ale literární střevo… To asi ta otrava kyslíkem!

Mrkvový krém s řapíkem a pasmesanem se sušenými rajčaty

A tak už mi to bublá na plotně a já běžím pro prvosenku jarní, nebo petrklíč, chcete-li. A pro šťavel kyselý, sahám po dýňovém oleji a za chvíli už rozlejvám svý plátno do talíře a maluju na hladinu jako Jackson Pollock, kdyby býval žil na předměstí Paříže, počátkem minulýho století…

PS: Jo. Art Nouveau šmrncnutý abstraktním expresionismem. To tu chybělo!

PPS: Jéžiš, já už se těším do Neapole!

Funkční přírodní kosmetika J.Oli Origins

Nejlepší funkční kosmetika v Česku. V korejským stylu!

Pro inspiraci sem

Dárek k nákupu nad 3 400 Kč v hodnotě 2 100 Kč
zadejte v košíku kód
DAREKODJAJI

A získáte cestovní kosmetickou sadu ZDARMA

Jak na to? Vyberte si produkt/y v minimální hodnotě 3 400 Kč, přihoďte k nim do košíku cestovní set GPC, zadejte kód: DAREKODJAJI, díky kterému se vám pak automaticky cena cestovního setu odečte od celé objednávky a vy ho tak získáte zdarma jako dárek.

Koupit na Joliorigins.cz
a dostat dárek!

Na polévku:

Na ozdobu:

  • 4 lžíce nejlepšího dýňového oleje (ideálně od Kako z Bistra proti proudu)
  • 4 lžíce dýňových semínek
  • 4 květy prvosenky jarní (petrklíče)
  • hrst šťavelu kyselého
  • hrst slunečnicových semínek
  • pár nudliček ze sušených rajčátek

Příprava:

1. Oloupejte mrkev, cibuli i česnek, omyjte řapíkatý celer a vše nakrájejte na kostičky. Mrkev s řapíkem na větší, cibuli s česnekem na úměrně menší.

2. Nastrouhejte si parmesan a na menší kousky nakrájejte ještě sušená rajčátka.

3. Opečte si nasucho dýňová semínka na ozdobu.

4. Vyběhněte ven a posbírejte bylinky a jedlé květy.

Postup:

1. Na pánvi rozehřejte olivový olej a začněte na něm polehoučku opékat cibulku, mrkev i kostičky řapíků.

Mrkvový krém s řapíkem a pasmesanem se sušenými rajčaty

TIP: Dělávám to schválně na pánvi, protože má větší plochu a zeleninu na ni můžu pořádně opíct. Tím, že do krému nepoužívám vývar, ale jen vodu, je potřeba ještě o chlup víc dbát na to, aby byla zelenina opravdu dobře opečená, a měla tak dost výraznou chuť.

2. Přidejte slunečnicová semínka a sušená rajčátka a ještě dál opékejte, dokud nebude zelenina měkká a lehce připečená.

3. Pak ji přesuňte do mixovací nádoby, zalijte smetanou a vodou a do hladka rozmixujte. Já používám vysokorychlostní mixér Vitamix (mixuju cca 1 minutu), pokud ho nemáte, použijte jakýkoliv mixér, který máte po ruce. Lišit se může struktura výsledného krému.

Mrkvový krém s řapíkem a pasmesanem se sušenými rajčaty

4. Přelijte do hrnce, přidejte nastrouhaný parmesan, polévku ještě prohřejte, aby se sýr rozpustil.

5. Mrkvovo-řapíkatý krém můžete na talíři zakápnout dýňovým olejem a dýňovými semínky anebo ho i dozdobit kvítkem petrklíče, lístky šťavelu i kousky sušených rajčátek a parmesanu.

Mrkvový krém s řapíkem a pasmesanem se sušenými rajčaty

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Probíhá tu diskuze! Píšeme si k tématu, mimo něj, cokoliv :)

  1. Ahoj Jano! Objevila jsem tvé stránky teprve nedávno a  gratuluji ti, že jsi dokázala vystoupit z bludného kruhu a jdeš svou vlastní cestou a věnuješ se věcem, které tě naplňují a baví! Inspirace pro mě, už dlouho přešlapující na místě a sbírající odvahu ke krokům jiným směrem než se ode mě očekává… Ale k tvé výtečné polévce! Také miluji, zvlášť v tomto podzimním období, husté krémové polévky…a ta tvoje zahřála tělo i duši. Opravdu se vyplatilo zeleninu dobře vysmažit, až mírně přismažit…uvolnily se nádherně chutě. Jen jsem použila běžný ponorný mixer a nedosáhla jsem úplně hladké konzistence, semínka se nerozmixovala dokonale, ale přesto výsledek byl vynikající. Připravila jsem jí velký hrnec a stále jsme si přidávali a přidávali a přidávali…mňam! Určitě zařadím k mým oblíbeným receptům! Jako milovnice Thajské kuchyně se chystám vyzkoušet tvé další recepty asijské kuchyně. Díky za inspiraci a přeji ti krásné podzimní dny a ať se ti vše daří!

    • Ahoj Marcelo, to je tak krásný… děkuju za boží komentář! :) Všechno má svůj čas a děje se, kdy má, takže neboj, odvaha se dostaví ve správnou chvíli jako tomu bylo u mě! Jsem o tom přesvědčená. Co se týče mixéru, tak jo. Každý udělá trošku jinou konzistenci, ale na chalupu Vitamix občas taky netahám, sice je ponorákem s pár zrníčky, ale i tak mi připadá chutná. Moc mě těší, že i vám přišel recept vhod! Jestli miluješ thajskou kuchyni, doporučuju Tom Kha, a klidně i s twistem do Španělska: https://www.zasadnezdrave.cz/recepty/tom-kha-tenerife-style/ a rozhodně můj nejoblíbenější dezert na Mango sticky rice: https://www.zasadnezdrave.cz/recepty/mango-sticky-rice-lepkava-ryze-s-mangem-a-mungo/. Ten budu mít nově i na kurzech vaření Asijské kuchyně. Je fakt úžasnej! Ještě jednou díky za přízeň, a krásný podzim i tobě!

Přidat konimentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kurzy vaření Přidejte se!

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně teda piští na stories

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Vietnam s Jájou - od 6. do 16. března 2019 Do Vietnamu!
Kuchařka Gastrokroužku - Spojilo nás jídlo Kuchařka tady!
Food blog roku - Hlasujte tady! Hlasujte tady!