Mrkvový krém s řapíkatým celerem se sušenými rajčaty a dýňovým olejem
Mrkvový krém s řapíkatým celerem se sušenými rajčaty a dýňovým olejem
Jana Králiková - 'ZÁSADNĚ' ZDRAVĚ Polévky  

Mrkvový krém s řapíkatým celerem se sušenými rajčaty a dýňovým olejem

číst dál

Hodí se pro

Neobsahuje

4 porce
15 minut příprava + 15 minut postup
Jednoduchý Jednoduchý

Mám tu málo polívek. A přitom hned po dlouhé vydatné snídani, na kterou bych mimochodem chtěla mít čas tak 7x do týdne, se nemůžu nabažit právě plných misek a talířů teplého krému a zeleninkových poctivých vývarů. Co na tom, že je doma jí člověk (to jako já) většinou studené, protože fotky… Chytila jsem na chalupě múzu (a taky sennou rýmu, ale o tom jindy), anebo nám spíš došla většina jídla ve spíži i v lednici, a tak vznikl tenhle – skromnost stranou – naprosto dokonalý krém s vůní slunné Itálie! Mrkvový krém s řapíkem a pasmesanem se sušenými rajčaty

To je tak, když fantazie jede na plné obrátky, ale jediný, co se na vás na poličce ve stodole směje je pár mrkví, řapíkatý celer a klasika, která u nás snad nikdy nemůže dojít: cibule a česnek. A protože jste navíc labužník, a máte vždycky v zásobě nějaký ten tvrdý parmesan a naložený sušený rajčátka v olivovém oleji, probleskne vám hlavou něco jako: „to by v tom byl čert, abych z toho mála neudělala něco fakt exkluzívního!“. A taky že jo.

TIP: Vegani můžou zahušťovat rostlinnou smetanou a vynechají parmesan. ;)

To, že jsem prostě měla chuť na polívku, mi jenom strašně hrálo do karet! Navíc, když je skoro léto, jste na venkově a z otevřeného okna se ze zahrady line vůně jedné bylinky za druhou… Z té louky plné kvítků za humny vám oči přechází, a vy si jen nemůžete pomoct, protože touha být v tu chvíli tím nejzdařilejším umělcem pod sluncem vás zkrátka přemůže. Páni, já mám dneska ale literární střevo… To asi ta otrava kyslíkem!

Mrkvový krém s řapíkem a pasmesanem se sušenými rajčaty

A tak už mi to bublá na plotně a já běžím pro prvosenku jarní, nebo petrklíč, chcete-li. A pro šťavel kyselý, sahám po dýňovém oleji a za chvíli už rozlejvám svý plátno do talíře a maluju na hladinu jako Jackson Pollock, kdyby býval žil na předměstí Paříže, počátkem minulýho století…

PS: Jo. Art Nouveau šmrncnutý abstraktním expresionismem. To tu chybělo!

PPS: Jéžiš, já už se těším do Neapole!

Na polévku:

Na ozdobu:

  • 4 lžíce nejlepšího dýňového oleje (ideálně od Kako z Bistra proti proudu)
  • 4 lžíce dýňových semínek
  • 4 květy prvosenky jarní (petrklíče)
  • hrst šťavelu kyselého
  • hrst slunečnicových semínek
  • pár nudliček ze sušených rajčátek

Příprava:

1. Oloupejte mrkev, cibuli i česnek, omyjte řapíkatý celer a vše nakrájejte na kostičky. Mrkev s řapíkem na větší, cibuli s česnekem na úměrně menší.

2. Nastrouhejte si parmesan a na menší kousky nakrájejte ještě sušená rajčátka.

3. Opečte si nasucho dýňová semínka na ozdobu.

4. Vyběhněte ven a posbírejte bylinky a jedlé květy.

Postup:

1. Na pánvi rozehřejte olivový olej a začněte na něm polehoučku opékat cibulku, mrkev i kostičky řapíků.

Mrkvový krém s řapíkem a pasmesanem se sušenými rajčaty

TIP: Dělávám to schválně na pánvi, protože má větší plochu a zeleninu na ni můžu pořádně opíct. Tím, že do krému nepoužívám vývar, ale jen vodu, je potřeba ještě o chlup víc dbát na to, aby byla zelenina opravdu dobře opečená, a měla tak dost výraznou chuť.

2. Přidejte slunečnicová semínka a sušená rajčátka a ještě dál opékejte, dokud nebude zelenina měkká a lehce připečená.

3. Pak ji přesuňte do mixovací nádoby, zalijte smetanou a vodou a do hladka rozmixujte. Já používám vysokorychlostní mixér Vitamix (mixuju cca 1 minutu), pokud ho nemáte, použijte jakýkoliv mixér, který máte po ruce. Lišit se může struktura výsledného krému.

Mrkvový krém s řapíkem a pasmesanem se sušenými rajčaty

4. Přelijte do hrnce, přidejte nastrouhaný parmesan, polévku ještě prohřejte, aby se sýr rozpustil.

5. Mrkvovo-řapíkatý krém můžete na talíři zakápnout dýňovým olejem a dýňovými semínky anebo ho i dozdobit kvítkem petrklíče, lístky šťavelu i kousky sušených rajčátek a parmesanu.

Mrkvový krém s řapíkem a pasmesanem se sušenými rajčaty

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Probíhá tu diskuze! Píšeme si k tématu, mimo něj, cokoliv :)

  1. Ahoj Jano! Objevila jsem tvé stránky teprve nedávno a  gratuluji ti, že jsi dokázala vystoupit z bludného kruhu a jdeš svou vlastní cestou a věnuješ se věcem, které tě naplňují a baví! Inspirace pro mě, už dlouho přešlapující na místě a sbírající odvahu ke krokům jiným směrem než se ode mě očekává… Ale k tvé výtečné polévce! Také miluji, zvlášť v tomto podzimním období, husté krémové polévky…a ta tvoje zahřála tělo i duši. Opravdu se vyplatilo zeleninu dobře vysmažit, až mírně přismažit…uvolnily se nádherně chutě. Jen jsem použila běžný ponorný mixer a nedosáhla jsem úplně hladké konzistence, semínka se nerozmixovala dokonale, ale přesto výsledek byl vynikající. Připravila jsem jí velký hrnec a stále jsme si přidávali a přidávali a přidávali…mňam! Určitě zařadím k mým oblíbeným receptům! Jako milovnice Thajské kuchyně se chystám vyzkoušet tvé další recepty asijské kuchyně. Díky za inspiraci a přeji ti krásné podzimní dny a ať se ti vše daří!

    • Ahoj Marcelo, to je tak krásný… děkuju za boží komentář! :) Všechno má svůj čas a děje se, kdy má, takže neboj, odvaha se dostaví ve správnou chvíli jako tomu bylo u mě! Jsem o tom přesvědčená. Co se týče mixéru, tak jo. Každý udělá trošku jinou konzistenci, ale na chalupu Vitamix občas taky netahám, sice je ponorákem s pár zrníčky, ale i tak mi připadá chutná. Moc mě těší, že i vám přišel recept vhod! Jestli miluješ thajskou kuchyni, doporučuju Tom Kha, a klidně i s twistem do Španělska: https://www.zasadnezdrave.cz/recepty/tom-kha-tenerife-style/ a rozhodně můj nejoblíbenější dezert na Mango sticky rice: https://www.zasadnezdrave.cz/recepty/mango-sticky-rice-lepkava-ryze-s-mangem-a-mungo/. Ten budu mít nově i na kurzech vaření Asijské kuchyně. Je fakt úžasnej! Ještě jednou díky za přízeň, a krásný podzim i tobě!

Přidat konimentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejbližší akce Kde se můžeme potkat a poklábosit

Můj kalendář

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně teda piští na stories

Nevěříte? Instakuk!

NEJ recepty Co mě nejvíc ba

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

NEJ z bloguCo mě nejvíc... taky ba

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Kuchařka Gastrokroužku - Spojilo nás jídlo Kuchařka tady!
Gyro output