Mrkvový dort jako velikonoční beránek
Mrkvový dort jako velikonoční beránek
Jana Králiková - 'ZÁSADNĚ' ZDRAVĚ Dezerty   Ostatní  

Mrkvový dort jako velikonoční beránek

číst dál

Hodí se pro

1 beránek
15 minut příprava + 90 minut postup
Jednoduchý Jednoduchý

Můj nejoblíbenější recept na mrkvový dort. Vymazlený tak, že je opravdu šťavnatý, tak akorát sladký a s tvarohovým krémem umí udělat parádu i jako beránek. Pokud se tedy variant s polevou anebo s kudrlinkama, jak ho zdobila moje babička, nebojíte. Já totiž jo. Ale děti si nedaly říct!

A přidělaly mu očíčka. :D

No nic. Chtěli jste recept, máte ho mít i na webu!

Každopádně já z něj dělám častějc ten dort. Anebo, protože ho děti preferujou bez krému, peču ho ve formě jako náš taky oblíbenej banánovej chlebíček bez cukru.

Kdyby se vám hodila sleva na kvalitní nádobí, můžete využít moji 5%slevu se slevovým kódem: JAJA5 na www.fabini.cz. Nacokoliv.

Recept vznikl ve spolupráci s FABINI.

Na beránka:

  • máslo + hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
  • 3 vajíčka
  • 150 g cukru
  • 120 g oleje
  • 150 g jogurtu
  • 400 g polohrubé mouky
  • 2,5 lžičky PrDoPeče
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 1 vanilkový lusk
  • 1 lžička strouhané kůry z citronu
  • 400 g jemné nastrouhané mrkve
  • 100 g pekanových ořechů

Na krém:

  • 2 měkké tvarohy (kostka!)
  • 150 g másla
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 3 lžíce cukr moučka

Postup:

Všechny suroviny musím mít před přípravou stejnou (pokojovou) teplotu. Aby se vám těsto nesrazilo. Proto si všechno z lednice vyndejte ideálně hodinu před tím, než se do receptu budete chtít pustit.

1. Vymažte si formu máslem ve všech záhybech a vysypte hrubou moukou, pokud nemáte nepřilnavou formu.

2. Celá vejce vyšlehejte s cukrem do nadýchané pěny, pak zašlehejte olej po čůrku, abyste vytvořily emulzi, a nakonec přidejte jogurt.

3. Přisypte a pomalu zapracujte všechny suché ingredience, promíchané do jedné společné sypké směsi (mouku, PrDoPeč, skořici), přidejte semínka z vanilkového lusku (nebo vanilkový extrakt) a citronovou kůru.

4. Vypněte robot a ručně do těsta zapracujte najemno nastrouhanou mrkev i ořechy. Pečte asi 70 minut v předehřáté troubě při 180°C.

5. Hladký krém vyšlehejte z tvarohu a změklého másla (oboje zas pokojové teploty), se šťávou z citronu a s moučkovým cukrem. Všechno dám do robotu se šlehací metlou naráz a šlehám asi 3 minuty, podle potřeby a konzistence.

Pokud se bojíte sražení (!), zašlehejte citronovou šťávu až úplně nakonec, ono hodně záleží, jaký měkký tvaroh použijete.

6. Po vychladnutí beránka nastříkejte krémem tak, aby to vypadalo jako kudrnatá beránkovská vlna. Očíčka jsme udělaly z rozpůlené borůvky a zbytku krému.

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Pusto a prázdno. Bez vašich komentářů je tu strašně smutno...

Přidat konimentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kurzy vaření A výlety do Sapy

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně teda piští na stories

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Vietnam s Jájou - od 6. do 16. března 2019 Do Vietnamu!
Kuchařka Gastrokroužku - Spojilo nás jídlo Kuchařka tady!
Food blog roku - Hlasujte tady! Hlasujte tady!