Vafle s jablečným pyré jsou ideálním podzimním brunchem. Těsto totiž zaděláte během chvilky před spaním, necháte ho do rána vykynout, a pak už jen upečete, zatímco na plotně necháte probublávat apfelmus. Zpracujete tak podzimní jablečnou úrodu, se kterou už si třeba nevíte rady. Mně totiž navíc ty klasický přesnídávky z obchodu připadají tak přeslazený, že mi to křiví pusu, a tak se vždycky těším, že si na podzim uvařím ty svoje, růžový s našima červenýma jablíčkama. Ukážu vám jak!
Se ségrou prostě vafle milujem! A tak když je o víkendu s náma, dělám je často k snídani. Takže asi není moc divný, že už je tu na ně třetí recept. Dělám je různě, podle toho, jestli mám aktivní zbytek kvasu, to pak zadělávám na nadýchaný špaldový kvafličky, anebo naopak nemám ani droždí, a to si pak musíme vystačit s rychlou verzí s PrDoPečem (práškem do pečiva) a tímhle receptem na australský vafle.
https://www.instagram.com/p/Buq9GfrlNbG/
Jíme je nasladko s ovocem, šlehajdou i čokoládou anebo třeba trochu na slano s avokádem, slaninou a javorovým sirupem.
A tak jediná verze vaflí, která mi tu ještě chybí je ta belgická kynutá, s kváskem a s jablečným pyré – po Německu. Taková naše podzimní klasika! Máme totiž ze zahrady spoustu jablíček, který ráda mixuju tak, že vznikne takováhle narůžovělá kyprá peřinka. Jablíčka totiž zásadně neloupu, pokud teda nedělám verzi pro malinký děti, co tolik vlákniny ještě neumí zpracovat, to bych si tu práci samozřejmě dala. :)
Jinak je to vcelku klasický recept na kynuté těsto, jen je míň hutné a tradičně bývá víc máslové. Ale já do něj radši přidávám olivový olej s citronovým přírodním aroma od Azady.
Mouku používám hrubou nebo polohrubou, někdy špaldovou, když mám namletou (to pak těsto malinko víc teče) a přidávám i celozrnnou/vločky (ty spíš ale do lívanců), ale tuhle teď najdete obyčejnou klasiku s pšenicí a celozrnnou ječnou moukou. Cukr používám třtinový, a třtinový s vanilkou (od Alnatury), vajíčko od šťastný slepičeky a čerstvý plnotučný mlíčko. Koukněte níž na recept!
Pokud máte jabloní několik druhů, máte prakticky vyhráno. Můžete si tak namixovat totiž jablka podle jejich zralosti a chuti. Já míchám vždycky sladký a kyselý odrůdy tak, aby to bylo tak akorát. Nepřidávám pak žádnej cukr (ani rozinky) ani citronovou šťávu, kterýma si jinak můžete v receptu samozřejmě vypomoct. Mně se navíc líbí, když je pyré se slupičkama a to nejen kvůli výsledný narůžovělý barvě, protože používám část jablek s červenou slupkou a vnitřkem, ale hlavně proto, že mě je nebaví loupat, a ráda cejtím tu drobnou strukturu. Na výrobu jablečnýho pyré tak potřebuju jenom:
Jablka umeju, nakrájím na kostičky (bez jádřinců), dám do hrnce a zaliju vodou. Pak už jen přiklopím poklicí a nechám 30 minut probublávat. Potom rozmixuju do požadovaný konzistence, použiju na vafle a zbytek ještě horký nandám do skleničky, kde její hrdlo a víčko potřu vodkou (tím je vydezinfikuju a odmastím), těsně uzavřu a otočím vzůru nohama a nechám vychladnout. Víčko se tak líp přichytí, a mám přirozeně „zavařenou“ sklenici přesnídávky na později.
Pokud máte čas a úrodu hojnou, určitě se do přesnídávek pusťte ve velkým! :)
Nejlepší funkční kosmetika v Česku. V korejským stylu!
Pro inspiraci semDárek k nákupu nad 3 400 Kč v hodnotě 2 100 Kč
zadejte v košíku kód
DAREKODJAJI
A získáte cestovní kosmetickou sadu ZDARMA
Jak na to? Vyberte si produkt/y v minimální hodnotě 3 400 Kč, přihoďte k nim do košíku cestovní set GPC, zadejte kód: DAREKODJAJI, díky kterému se vám pak automaticky cena cestovního setu odečte od celé objednávky a vy ho tak získáte zdarma jako dárek.
Těsto na vafle zadělejte ideálně 8-12 hodin (např. večer) předem.
1. Zavařovací sklenici (větší od okurek) postavte na váhu, přidejte vejce a vynulujte.
2. Přilijte mléko, olej a přisypte droždí, cukr, sůl a mouky
3. Uzavřete sklenici a dobře protřepejte. Vložte do lednice s povoleným uzávěrem, aby mohlo těsto dýchat.
1. Druhý den ráno rozehřejte vaflovač, upečte vafličky z prokynutého těsta. Přidávám pod každou vafli do vaflovače Ghíčko, i kvůli chuti másla.
2. Ochuťte třtinovým cukrem smíchaným se skořicí anebo jen skořicí, a ozdobte pořádnou porcí jablečného pyré! Moje ségra si na ně lije ještě trošku javorovýho sirupu, ale to už nechám na vás.
Pusto a prázdno. Bez vašich komentářů je tu strašně smutno...