Borůvková sezóna je v plém proudu! Zjistila jsem to tak, že jsme jeli na nákup do Lípy a před Kauflandem stál pán s rukama modro-fialovýma až po lokte a sklenicema plnýma tohohle modrýho voňavýho štěstí. Ano. Měla bych to zjistit v lese, obklopená polem keříčků s modrými safírky, byl by to jistě romatický příběh, kterým bych se mohla vychloubat až do nebe. Ale já jsem to prostě ještě nestihla. Každopádně, sepsat recept na koláč ano… Protože jsem strašně hodná, a taky proto, že jste si o něj na Instagramu řekli.
Na těsto jsem udělala zase recept i zvlášť: Křupavé a nadýchané nekynuté těsto na koláč s ořechovou drobenkou, a to proto, že je ovocná sezóna. Najdete tam tipy a obměny, jak na křupavý a nadýchaný nekynutý koláč a to i třeba z třešní a meruněk. Prostě, jak je libo.
A kdybyste chtěli zkusit naopak křehkou ovesnou borůvkovou galetku, tak to můžete zase podle receptu tuhle: Křehké ovesné těsto na koláč.
PS: Náš MiniMax je záruka kvality. Jako fakt.
PPS: Jdu na ty borůvky! Do lesa. Ne ke Kauflandu.
1. Nakrájejte si máslo na malé kousky a rozpusťte ho v rendlíčku.
2. Rozmixujte ořechy nadrobno.
3. Do misky prosijte mouky, přidejte špetku soli i cukr a prášek do pečiva, a promíchejte.
4. Vyšlehejte vajíčko spolu s mlékem, javorovým sirupem a i s rozehřátým máslem vlijte do misky k suchým ingrediencím. Vypracujte těsto.
4. Rozehřejte troubu na 180°C bez horkého vzduchu.
1. Těsto vyválejte anebo rukama rozprostřete – tak to dělám já – na pečící papír, už přímo v pekáčku.
2. Okraje nechte lehce vyšší, nasypte na něj omyté a okapané borůvky.
3. Smíchejte rozmixované ořechy s moukou, rozměklým máslem a cukrem, prstama „užmoulejte“ drobenku a koláč jí bohatě zasypte.
4. Pečte v předehřáté troubě 20 minut na 180°C bez horkého vzduchu, a dalších cca 15 minut na 160°C s horkým vzduchem, do zlatova.
TIP: Při horkém vzduchu peču koláče, které mají vodnatější ovoce, takže právě třeba borůvky anebo, když se chcete zbavit zásob mraženého ovoce z předešlé sezóny, a taky v zimě, když je na koláč prostě chuť.
Já místo borůvek dala černý rybíz. Javorový sirup jsem nahradila medem a drobenku jsem dělala s poloviční dávkou cukru. Koláček je díky rybízu kyselejší,ale i tak je chutný. Moc děkuji za recept.
Bohužel k této buchtě letos chybí to nejdůležitější, a to jsou borůvky. U nás jich je velice málo. Sice by se dalo použít i zmíněné další ovoce, ale stejně k borůvkám se nic nevyrovná. Tak snad příští rok.
Milá Jájo,
teď zrovna testuji – je dokonalý. Do drobenky jsem dala pekany a kokosový cukr a jako náplň jablka s kokosem a rozinkami.
Určitě zkusím i s jiným ovocem. Díky.
Lenka
Teda mňam…akorát sirup jsem vyměnila za med, mléko za rostlinné (kvůli dceři, netoleruje kravské) a do drobenky dala jen půlku cukru plus místo ořechů jemné ovesné vločky, páč ořechy došly. A než stihl vychladnout, byl sežrán. ? Tudíž díky za parádní recept, jdu hned projet i ty další.?
Co se týče vegan verze: koláč dělám z rýžového mléka od zajíce a místo másla používám margarín. Ještě jsem se nesetkala s někým, komu by koláč nechutnal :). Jen to vejce tam dávám. Ale myslím, že banánem nic člověk nezkazí :).
Ověřeno! Rostlinné mléko, Alsan bio a místo vajíčka půlka banánu. Díky moc:)
Paráda, díky, Anet! :)
Prominte. Tusila BYSTE :))))
Dobry den Jano, diky moc za super recept! Tusila hysterical,jestli jde udelat vegan verze?
Dobrý den, Anet, tenhle koláč jsem ve veganské variantě bohužel nezkoušela, zkusila bych místo vajec použít jako pojidlo nabobtnaná chia semínka anebo rozmačkat banán a ubrat sladkého sirupu, místo mléka použít třeba mandlové a místo másla kokosový tuk, ale jak říkám, nevím, jestli to bude fungovat a jestli výsledek bude stejný, poměry těchto náhradních surovin bohužel tím pádem taky neznám… :/