Recepty na těsto na koláče jsou jedny z těch „nejvíc sexy“ receptů vůbec. Vidíte? Jakmile těsto uhnětete, dostanete takovouhle hroudu. No, velkou parádu s ní v tomhle stavu nenaděláte, ALE! Výhodou je, že jakmile ji rozválíte nebo jednoduše rozprostřete za pomoci svých šikovných prstíků a dlaní na placku, a tu pak pokladete jakýmkoliv sezónním ovocem a nazávěr zasypete ořechovou drobenkou, bude vás milovat minimálně náš MiniMax. To vám můžu garantovat!
Na nekynuté těsto se mi nejvíc osvědčila celozrnná mouka pšeničná a celozrnná špaldová, míchám je půl na půl. Určitě ale, stejně jako u křehkého ovesného těsta na slušivou galetku, můžete použít taky:
Jako náplň pak můžete použít prakticky jakékoliv sezónní ovoce. Já mám nejradši:
Ořechovou drobenku, kterou těsto s ovocem hezky celé zasněžím, dělám z mouky, kterou jsem použila na těsto (špaldová, díky svému oříškovému nádechu se sem skvěle hodí), stejného množství ořechů, másla a cukru. Když jsem na chalupě a nemám jiný po ruce, „netýrám“ sebe ani okolí a klidně sáhnu po cukru třtinovém. Jinak proto, že klasický cukr obecně při vaření nepoužívám, nahrazuju ho. V tomhle receptu například cukrem kokosovým a javorovým sirupem.
S kokosovým tukem se mi recept neosvědčil (nemám ráda ty veganské margaríny a jiná varianta mě nenapadla), takže pro vegany teď variaci nemám… Jestli máte chuť a čas experimentovat, budu za vaše nápady moc ráda. :)
Máte doma sklep?
A mohla bych ho vidět?
Mám pro vás slevu 10% při objednání na zembag.cz!
zadejte v košíku můj slevový kód
JAJA10
1. Nakrájejte si máslo na malé kousky a rozpusťte ho v rendlíčku.
2. Rozmixujte ořechy nadrobno.
3. Do misky prosijte mouky, špetku soli i cukr a prášek do pečiva, a promíchejte.
4. Vyšlehejte vajíčko spolu s mlékem, javorovým sirupem a i s rozehřátým máslem vlijte do misky k suchým ingrediencím. Vypracujte těsto.
4. Rozehřejte troubu na 160°C s horkým vzduchem.
1. Těsto vyválejte anebo rukama rozprostřete – tak to dělám já – na pečící papír, už přímo v pekáčku.
2. Okraje nechte lehce vyšší, nasypte na něj umyté a okapané ovoce.
TIP: Pokud jde o větší kousky (třešně, meruňky, švestky…), ovoce raději hezky vyskládejte. Já jsem trošku „opsi“ takže si s tím dost vyhraju.
3. Smíchejte rozmixované ořechy s moukou, rozměklým máslem a cukrem, prstama „užmoulejte“ drobenku a koláč jí bohatě zasypte.
4. Pečte v předehřáté troubě 20 minut na 180°C bez horkého vzduchu, a dalších cca 15 minut na 160°C s horkým vzduchem, do zlatova.
TIP: Při horkém vzduchu peču koláče, které mají vodnatější ovoce, takže právě třeba borůvky anebo, když se chcete zbavit zásob mraženého ovoce z předešlé sezóny, a taky v zimě, když je na koláč prostě chuť.
Dobrý den, dva druhy celozrnné pšeničné mouky jste, prosím, použila jenom pro obohacení druhu surovin nebo se pšeničná celozrnná a špaldová celozrnná chovají v těstě jinak?
vegan variantu dělám už poněkolikáté s Alsanem (bio) :)
Dobrý den, myslíte, že bych mohla vynechat javorový sirup a jak ho případně nahradit? Jo a ještě mě napadlo, zda bych mohla pod borůvky přidat tvaroh? Děkuji za odpověď :))
Dobrý den, Nicole, klidně sirup vynechte a nahraďtte třeba trochou třtinovýho cukru a přidejte o cca 70 ml mléka navíc. :) Tvaroh klidně taky přidejte, jen budete koláč péct asi chvilku dýl. Ať chutná! J.