Křupavé a nadýchané nekynuté těsto na koláč s ořechovou drobenkou
Křupavé a nadýchané nekynuté těsto na koláč s ořechovou drobenkou
Jana Králiková - 'ZÁSADNĚ' ZDRAVĚ Ostatní  

Křupavé a nadýchané nekynuté těsto na koláč s ořechovou drobenkou

číst dál

Hodí se pro

1 pekáč 20x40 cm
10 minut příprava + 50 minut postup
Jednoduchý Jednoduchý

Recepty na těsto na koláče jsou jedny z těch „nejvíc sexy“ receptů vůbec. Vidíte? Jakmile těsto uhnětete, dostanete takovouhle hroudu. No, velkou parádu s ní v tomhle stavu nenaděláte, ALE! Výhodou je, že jakmile ji rozválíte nebo jednoduše rozprostřete za pomoci svých šikovných prstíků a dlaní na placku, a tu pak pokladete jakýmkoliv sezónním ovocem a nazávěr zasypete ořechovou drobenkou, bude vás milovat minimálně náš MiniMax. To vám můžu garantovat!

Křupavé a nadýchané těsto na koláč

Na nekynuté těsto se mi nejvíc osvědčila celozrnná mouka pšeničná a celozrnná špaldová, míchám je půl na půl. Určitě ale, stejně jako u křehkého ovesného těsta na slušivou galetku, můžete použít taky:

  • kombinaci ovesných vloček a pšeničné mouky
  • kombinaci pohankové a celozrnné pšeničné mouky
  • kombinaci pohankové, rýžové a kukuřičné mouky (bezlepková varianta)
  • žitnou mouku

Nejlepší borůvkový koláč s ořechovou drobenkou

Jako náplň pak můžete použít prakticky jakékoliv sezónní ovoce. Já mám nejradši:

  • borůvky (moje nejoblíbenější)
  • švestky
  • rybíz
  • třešně, višně
  • meruňky

Ořechovou drobenku, kterou těsto s ovocem hezky celé zasněžím, dělám z mouky, kterou jsem použila na těsto (špaldová, díky svému oříškovému nádechu se sem skvěle hodí), stejného množství ořechů, másla a cukru. Když jsem na chalupě a nemám jiný po ruce, „netýrám“ sebe ani okolí a klidně sáhnu po cukru třtinovém. Jinak proto, že klasický cukr obecně při vaření nepoužívám, nahrazuju ho. V tomhle receptu například cukrem kokosovým a javorovým sirupem.

Nejlepší borůvkový koláč s ořechovou drobenkou

S kokosovým tukem se mi recept neosvědčil (nemám ráda ty veganské margaríny a jiná varianta mě nenapadla), takže pro vegany teď variaci nemám… Jestli máte chuť a čas experimentovat, budu za vaše nápady moc ráda. :)

Na těsto:

Na ořechovou drobenku:

Příprava:

1. Nakrájejte si máslo na malé kousky a rozpusťte ho v rendlíčku.

2. Rozmixujte ořechy nadrobno.

3. Do misky prosijte mouky, špetku soli i cukr a prášek do pečiva, a promíchejte.

4. Vyšlehejte vajíčko spolu s mlékem, javorovým sirupem a i s rozehřátým máslem vlijte do misky k suchým ingrediencím. Vypracujte těsto.

Křupavé a nadýchané těsto na koláč

4. Rozehřejte troubu na 160°C s horkým vzduchem.

Postup:

1. Těsto vyválejte anebo rukama rozprostřete – tak to dělám já – na pečící papír, už přímo v pekáčku.

2. Okraje nechte lehce vyšší, nasypte na něj umyté a okapané ovoce.

TIP: Pokud jde o větší kousky (třešně, meruňky, švestky…), ovoce raději hezky vyskládejte. Já jsem trošku „opsi“ takže si s tím dost vyhraju.

3. Smíchejte rozmixované ořechy s moukou, rozměklým máslem a cukrem, prstama „užmoulejte“ drobenku a koláč jí bohatě zasypte.

4. Pečte v předehřáté troubě 20 minut na 180°C bez horkého vzduchu, a dalších cca 15 minut na 160°C s horkým vzduchem, do zlatova.

TIP: Při horkém vzduchu peču koláče, které mají vodnatější ovoce, takže právě třeba borůvky anebo, když se chcete zbavit zásob mraženého ovoce z předešlé sezóny, a taky v zimě, když je na koláč prostě chuť.

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Pusto a prázdno. Bez vašich komentářů je tu strašně smutno...

Přidat konimentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejbližší akce Kde se můžeme potkat a poklábosit

Můj kalendář

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně teda piští na stories

Nevěříte? Instakuk!

NEJ recepty Co mě nejvíc ba

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

NEJ z bloguCo mě nejvíc... taky ba

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Kuchařka Gastrokroužku - Spojilo nás jídlo Kuchařka tady!
Gyro output