Troufám si tvrdit, že tenhle vymazlený recept na krémovou „mléčnou“ rýži si oblíbíte natolik, že se stane součástí (nejen) vašich snídaní! Můžete si ji udělat s vanilkou i čokoládou. Kokomlékem jako já, anebo s klasickým kravským, ale klidně i s rýžovým, makovým nebo jiným ze semínek i oříšků. Fígl její báječný konzistence spočívá v… Dozvíte se v receptu!
Tohle je poslední skoro rok moje nejoblíbenější snídaně. Nevím proč, ale co jsem otěhotněla, honí mě víc mlsná na sladký, na což nejsem úplně zvyklá, a tak jsem tuhle báječnou krémovou kaši snídala třeba i 6x za týden! Je totiž bezvadně variabilní.
Místo vanilkového pudinku dávám častěji kuzu, což je prášek z drceného sušeného kořene vinné révy (Pueraria lobata), která roste především v Asii a Severní Americe. Je bohatá na škorby (a izoflavony) a v gastronomii se používá podobně právě jako pudink (taky plný škrobů) k zahušťování omáček, k výrobě dezertů apod. Výhodou kuzu je, že narozdíl od kukuřičného/bramborového škrobu (našich pudinků) se historicky využívá v Tradiční Čínské Medicíně k podpoře imunity, pevných kostí, hojí záněty v těle… A ráda ho doplňuju vanilkovým extraktem.
Kokosovo-oříškovou granolu se semínky dělám tak, že orestuju kokosové chipsy, ořechy a semínka nasucho, přisypu trochu skořice, osolím solným květem a zaliju trochou javorového sirupu a všechno ještě maloučko dohromady opeču. Nechte si chutnat, je to vážně hedvábná dokonalost! :)
Pokud máte Instagram, můžete se podívat na video postup tuhle v odkazu.
1. Na kokosovém oleji orestujte rýži, zalijte vodou, přidejte sůl a vařte asi 15 minut.
2. Pudinkový prášek (nebo kuzu) rozmíchejte v kokosovém mléce a přidejte vanilkovou esenci. Pak vmíchejte do rýže a vařte a míchejte dalších cca 5 minut.
TIP: Pokud máte chuť na verzi s čokoládou, ke konci v rýži rozpusťte pár čtverečků alespoň 70% čokošky.
3. Dochuťte případně sirupem/medem (nebo třeba na kousky nakrájeným přezrálým banánem), rozdělte do misek, přidejte ovoce a granolu.
Boží! Snědla ji i naše malá masožroutka, která jinak nad kašemi ohrnuje nos ;) Díky za jednoduchý recept!