Krémová mléčná rýže bez laktózy
Krémová mléčná rýže bez laktózy
Jana Králiková - 'ZÁSADNĚ' ZDRAVĚ Brunch  

Krémová mléčná rýže bez laktózy

číst dál

Hodí se pro

Neobsahuje

2 porce
5 minut příprava + 20 minut postup
Jednoduchý Jednoduchý

Troufám si tvrdit, že tenhle vymazlený recept na krémovou „mléčnou“ rýži si oblíbíte natolik, že se stane součástí (nejen) vašich snídaní! Můžete si ji udělat s vanilkou i čokoládou. Kokomlékem jako já, anebo s klasickým kravským, ale klidně i s rýžovým, makovým nebo jiným ze semínek i oříšků. Fígl její báječný konzistence spočívá v… Dozvíte se v receptu!

Tohle je poslední skoro rok moje nejoblíbenější snídaně. Nevím proč, ale co jsem otěhotněla, honí mě víc mlsná na sladký, na což nejsem úplně zvyklá, a tak jsem tuhle báječnou krémovou kaši snídala třeba i 6x za týden! Je totiž bezvadně variabilní.

Místo vanilkového pudinku dávám častěji kuzu, což je prášek z drceného sušeného kořene vinné révy (Pueraria lobata), která roste především v Asii a Severní Americe. Je bohatá na škorby (a izoflavony) a v gastronomii se používá podobně právě jako pudink (taky plný škrobů) k zahušťování omáček, k výrobě dezertů apod. Výhodou kuzu je, že narozdíl od kukuřičného/bramborového škrobu (našich pudinků) se historicky využívá v Tradiční Čínské Medicíně k podpoře imunity, pevných kostí, hojí záněty v těle… A ráda ho doplňuju vanilkovým extraktem.

Kokosovo-oříškovou granolu se semínky dělám tak, že orestuju kokosové chipsy, ořechy a semínka nasucho, přisypu trochu skořice, osolím solným květem a zaliju trochou javorového sirupu a všechno ještě maloučko dohromady opeču. Nechte si chutnat, je to vážně hedvábná dokonalost! :)

Suroviny:

  • 1 lžička kokosového oleje
  • 100 g “mléčné” rýže (kupuju v DM)
  • 400 ml vody
  • 2 špetky soli
  • 2 lžíce vanilkového pudinku (běžněji dávám kuzu viz. úvod)
  • 300 ml kokosového mléka
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
    2 hrsti (mraženého) ovoce
  • sirup podle chuti
  • kokosovo-oříšková granola (recept v úvodu)

Postup:

Pokud máte Instagram, můžete se podívat na video postup tuhle v odkazu.

1. Na kokosovém oleji orestujte rýži, zalijte vodou, přidejte sůl a vařte asi 15 minut.

2. Pudinkový prášek (nebo kuzu) rozmíchejte v kokosovém mléce a přidejte vanilkovou esenci. Pak vmíchejte do rýže a vařte a míchejte dalších cca 5 minut.

TIP: Pokud máte chuť na verzi s čokoládou, ke konci v rýži rozpusťte pár čtverečků alespoň 70% čokošky.

3. Dochuťte případně sirupem/medem (nebo třeba na kousky nakrájeným přezrálým banánem), rozdělte do misek, přidejte ovoce a granolu.

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Pusto a prázdno. Bez vašich komentářů je tu strašně smutno...

Přidat konimentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně teda piští na stories

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Vietnam s Jájou - od 6. do 16. března 2019 Do Vietnamu!
Kuchařka Gastrokroužku - Spojilo nás jídlo Kuchařka tady!
Food blog roku - Hlasujte tady! Hlasujte tady!