Quiche, galetky a nebo záviny z domácího listového těsta z celozrnné mouky se semínky jsou asi moje nejoblíbenější „koláče“. Musí mít ale hlavně hodně náplně nebo fakt perfektní křupavoučké anebo vláčné těsto a ideálně oboje dohromady. Tohle křehké těsto z ovesných vloček mi dokonce chutná tak moc, že se – víc než obvykle – naopak snažím vyšetřit pár „suchých“ centimetrů bez náplně navíc!
Na těstu, které je vhodné k pečení křehkých koláčů mě nejvíc baví, že se dá vymyslet z různých druhů obilovin, i podle toho, kterou mouku máte zrovna po ruce. Tak třeba, já mám nejraději tohle rozsýpavé z ovesných vloček, ale můžete použít třeba taky:
Do sladké náplně pak můžete použít sezónní ovoce anebo kombinace s oříšky a semínky, tvarohem, kvalitní čokoládou i bylinkami. Moje další osvědčené a nejoblíbenější jsou:
Pokud máte chuť na koláč slaný, nepřidávejte do těsta javorový sirup, ale lžíci strouhaného parmesanu nebo lžíci máku anebo třeba černuchu (černý kmín), lžíci studené vody a o špetku více soli. Miluju třeba kombinace:
1. Nakrájejte si máslo na malé kousky a nechte je lehce povolit při pokojové teplotě.
2. Rozmixujte vločky na mouku.
3. Do misky vysypte mouku, přidejte máslo, špetku soli i javorový sirup a vypracujte křehké těsto. Zabalte do potravinové folie a dejte ho odpočinout na pár minut do lednice.
TIP: Pokud chcete dělat koláč se slanou náplní, vyměňte javorový sirup za kousek strouhaného parmesanu anebo přidejte sůl, inspirovat se můžete v popisu receptu.
4. Rozehřejte troubu na 180°C bez horkého vzduchu.
1. Těsto vyválejte dokulata na pečícím papíru a dejte na plech.
2. Do středu těsta vyložte náplň jeho čisté okraje přehněte dovnitř. Anebo použijte jen půlku těsta při přípravě těsta na obrácený koláč.
3. Pečte v předehřáté troubě 25 minut, pak zapněte horký vzduch a upečte koláč do zlatova, potrvá to ještě asi 5-10 minut.
Dobry den, Vas recept (nasladko i na slano) vypada uzasne (a obzvlas ted, kdyz resime zazivaci potize s dcerkou. Rada bych se Vas zeotala v cem rozmixujete vlocky? Ja je nadrtila v rucnim drtici na koreni, ale je to hrozne zdlouhave ?
nejlepší je obyčejný mlínek na kávové zrnka ;-) umleto je rychlostí blesku a opravdu je z toho jemná mouka
Vaše těsto jsem použila na obrácený jablečný koláč, těsto jsem rozdrobila na zkaramelizovaná jablíčka na medu javorovém sirupu.Do těsta místo sirupu jsem jako sladidlo dala datlovou pastu a bylo výborné,hlavně když byl koláček ještě teplý.
Markétko, to zní naprosto skvěle! Moc mě baví, když to z těch mých napadů posouváte sami dál! :) Děkuju za krásnej komentář. <3
Dobry den chci se zeptat jak poupravite recept pokud chci delat napln z jablek se skorici. Jetstli nejak menite mnozstvi cukru a javoroveho sirupu ,kdyz je tam ta skorice. Dekuji za odpoved.
Dobrý den, Terez, skořici používám neslazenou, takže nechávám množství uvedené v receptu. Když je potřeba doslazuju nebo naopak v závislosti na kyselosti/sladkosti jablek. :) Prima den a ať se dílo podaří! :) J.
Udělala jsem to se žlutými a červenými malinami, černou moruší a malino-ostruzinami. Je to jedmoduchý. Trochu se mi to rozsýpá. Ale chuťově vyborný. Diky!
Zuzko, to zní skvěle! :) Jak vidíte na fotce, je to opravdu křehké těsto, takže když se Vám „trochu rozsýpá“, tak je to úplně v pořádku. Mně taky. ;) O to víc je koláč pak křehký a dobrý!