Křehké ovesné těsto na koláč
Křehké ovesné těsto na koláč
Jana Králiková - 'ZÁSADNĚ' ZDRAVĚ Ostatní  

Křehké ovesné těsto na koláč

číst dál

Hodí se pro

Neobsahuje

1 koláč ø 25 cm
10 minut příprava + 35 minut postup
Jednoduchý Jednoduchý

Quiche, galetky a nebo záviny z domácího listového těsta z celozrnné mouky se semínky jsou asi moje nejoblíbenější „koláče“. Musí mít ale hlavně hodně náplně nebo fakt perfektní křupavoučké anebo vláčné těsto a ideálně oboje dohromady. Tohle křehké těsto z ovesných vloček mi dokonce chutná tak moc, že se – víc než obvykle – naopak snažím vyšetřit pár „suchých“ centimetrů bez náplně navíc!

Křehké ovesné těsto

Na těstu, které je vhodné k pečení křehkých koláčů mě nejvíc baví, že se dá vymyslet z různých druhů obilovin, i podle toho, kterou mouku máte zrovna po ruce. Tak třeba, já mám nejraději tohle rozsýpavé z ovesných vloček, ale můžete použít třeba taky:

  • kombinaci ovesných vloček, pšeničné mouky a strouhaného kokosu (když mi dojdou vločky)
  • kombinaci pohankové a celozrnné pšeničné mouky
  • kombinaci pohankové, rýžové a kukuřičné mouky (bezlepková varianta)
  • celozrnnou pšeničnou mouku
  • špaldovou mouku
  • žitnou mouku

Galette - třešňová galetka s bezovým květem

Do sladké náplně pak můžete použít sezónní ovoce anebo kombinace s oříšky a semínky, tvarohem, kvalitní čokoládou i bylinkami. Moje další osvědčené a nejoblíbenější jsou:

  • třešně a bezinky
  • maliny s mátou
  • jablka se skořicí
  • borůvky s rybízem a mascarpone
  • jahody, rebarbora, vanilka
  • meruňky s levandulí
  • hrušky s čokoládou, badyánem a ořechy

Pokud máte chuť na koláč slaný, nepřidávejte do těsta javorový sirup, ale lžíci strouhaného parmesanu nebo lžíci máku anebo třeba černuchu (černý kmín) a o špetku více soli. Miluju třeba kombinace:

  • „Caprese“: čerstvá a sušená rajčata, mozzarella, bazalkové pesto, piniové oříšky a do těsta přidávám ten strouhaný parmesan
  • „Koza“: červená řepa, kozí sýr, tymián, černé olivy (ty krájím i do těsta)
  • „Bramborová“: plátky brambor, cibule, haloumi, rozmarýn

Suroviny:

Příprava:

1. Nakrájejte si máslo na malé kousky a nechte je povolit při pokojové teplotě.

2. Rozmixujte vločky na mouku.

3. Do misky vysypte mouku, přidejte máslo, špetku soli i javorový sirup a vypracujte křehké těsto. Zabalte ho do potravinové folie a dejte ho odpočinout na pár minut do lednice.

Křehké ovesné těsto

TIP: Pokud chcete dělat koláč se slanou náplní, vyměňte javorový sirup za kousek strouhaného parmesanu anebo přidejte sůl, inspirovat se můžete v popisu receptu.

4. Rozehřejte troubu na 180°C bez horkého vzduchu.

Postup:

1. Těsto vyválejte dokulata na pečícím papíru a dejte na plech.

2. Do středu těsta vyložte náplň jeho čisté okraje přehněte dovnitř.

3. Pečte v předehřáté troubě 25 minut, pak zapněte horký vzduch a upečte koláč do zlatova, potrvá to ještě asi 5-10 minut.

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Probíhá tu diskuze! Píšeme si k tématu, mimo něj, cokoliv :)

  1. Vaše těsto jsem použila na obrácený jablečný koláč, těsto jsem rozdrobila na zkaramelizovaná jablíčka na medu javorovém sirupu.Do těsta místo sirupu jsem jako sladidlo dala datlovou pastu a bylo výborné,hlavně když byl koláček ještě teplý.

    • Markétko, to zní naprosto skvěle! Moc mě baví, když to z těch mých napadů posouváte sami dál! :) Děkuju za krásnej komentář. <3

  2. Dobry den chci se zeptat jak poupravite recept pokud chci delat napln z jablek se skorici. Jetstli nejak menite mnozstvi cukru a javoroveho sirupu ,kdyz je tam ta skorice. Dekuji za odpoved.

    • Dobrý den, Terez, skořici používám neslazenou, takže nechávám množství uvedené v receptu. Když je potřeba doslazuju nebo naopak v závislosti na kyselosti/sladkosti jablek. :) Prima den a ať se dílo podaří! :) J.

  3. Udělala jsem to se žlutými a červenými malinami, černou moruší a malino-ostruzinami. Je to jedmoduchý. Trochu se mi to rozsýpá. Ale chuťově vyborný. Diky!

    • Zuzko, to zní skvěle! :) Jak vidíte na fotce, je to opravdu křehké těsto, takže když se Vám „trochu rozsýpá“, tak je to úplně v pořádku. Mně taky. ;) O to víc je koláč pak křehký a dobrý!

Přidat konimentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejbližší akce Kde se můžeme potkat a poklábosit

Můj kalendář

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně na Stories

Nevěříte? Kuk!

NEJ recepty Co mě nejvíc ba

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

NEJ z bloguCo mě nejvíc... taky ba

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Gyro output