Tahle ovesná galetka by z fleku mohla být jedním z těch báječných rychlých koláčů, který v každém ročním období uděláte tak třikrát určitě, a pokaždé s jiným ovocem. A nebo taky se zeleninou. Prostě podle sezóny. Nasladko i naslano, ono je to jedno protože – ať tak či tak – je vážně úplně k sežrání! Je křehká a jakmile ji šoupnete do trouby, rozvoní se tak, že sliny jako provazy bude mít i sousedovic křeček Pepa.
I když je možná známější bretonská galetka „Galette brettone“, palačinka z pohankové mouky, tak samotný název galetka nebo taky „Galette“ je původně hlavně typ francouzkého koláče s křupavým křehkým těstem, všemožných tvarů a s různými druhy náplní.
Sepsala jsem pro vás samostatný recept jen a pouze na křehké těsto z ovesných vloček, kde najdete i různé tipy a obměny, a to jak na výrobu křehkého těsta, tak i jeho plňky.
Dělám tyhle koláče na sladko i na slano a to rozsýpavé těsto mě baví tak moc, že se vždycky snažím vyšetřit i pár centimetrů navíc jen tak, abych si ho užila samotný, bez náplně. Je jako křehká sušenka, kterou z něj ostatně můžete upíct taky… a pak si ho jen natřít třeba skvělou marmeládou!
P.S.: Kdybyste ještě ale úplnou náhodou neznaly moje nejoblíbenější Marmelády s příběhem, tak teď už je znáte!
P.P.S.: Nejlepší je Mango malina, Malina rebarbora a Hruška vanilka. Jo a taky Meruňka levandule a Angrešt zelený čaj Matcha… A Borůvka! :D
Máte doma sklep?
A mohla bych ho vidět?
Mám pro vás slevu 10% při objednání na zembag.cz!
zadejte v košíku můj slevový kód
JAJA10
1. Nakrájejte si máslo na malé kousky a nechte je povolit při pokojové teplotě.
2. Rozmixujte vločky na mouku.
3. Třešně rozpulte a zasypejte kokosovým cukrem.
TIP: Já ovoce krájím na různě velké kousky, to znamená, že část půlím nebo i čtvrtím proto, aby byla náplň po upečení různé kozistence. Menší kousky se rozvaří víc, větší méně a výsledek je pak pro mě prostě zajímavější.
4. Do misky vysypte mouku, přidejte máslo, špetku soli i javorový sirup a vypracujte křehké těsto. Zabalte ho do potravinové folie a dejte ho odpočinout na pár minut do lednice.
5. Rozehřejte troubu na 180°C bez horkého vzduchu.
1. Těsto vyválejte dokulata na pečícím papíru a dejte na plech.
2. Do středu těsta vyložte třešně v cukru a jeho čisté okraje přehněte dovnitř.
3. Pečte v předehřáté troubě 25 minut, pak zapněte horký vzduch a upečte galetku do zlatova, potrvá to ještě asi 5-10 minut.
4. Jakmile galetka trochu vychladne, posypejte ji voňavými kvítky bezu. Úplně nejlepší je čerstvá, tak se do ni pusťte!
Dnes jsem si udělala bez másla (kokosový tuk)
a s borůvkami – naprostý luxus.. Už je snězeno..
Skvělý! Díky, Míšo, za zkoušku s kokosovým tukem a jsem ráda, že i tak se to povedlo! Těší mě moc, že chutnalo! ;)