Křehká ovesná galetka s třešněmi a bezovým květem
Křehká ovesná galetka s třešněmi a bezovým květem
Jana Králiková - 'ZÁSADNĚ' ZDRAVĚ Dezerty  

Křehká ovesná galetka s třešněmi a bezovým květem

číst dál

Hodí se pro

Neobsahuje

1 koláč ø 25 cm
15 minut příprava + 35 minut postup
Jednoduchý Jednoduchý

Tahle ovesná galetka by z fleku mohla být jedním z těch báječných rychlých koláčů, který v každém ročním období uděláte tak třikrát určitě, a pokaždé s jiným ovocem. A nebo taky se zeleninou. Prostě podle sezóny. Nasladko i naslano, ono je to jedno protože – ať tak či tak – je vážně úplně k sežrání! Je křehká a jakmile ji šoupnete do trouby, rozvoní se tak, že sliny jako provazy bude mít i sousedovic křeček Pepa.

Galette - třešňová galetka s bezovým květem

I když je možná známější bretonská galetka „Galette brettone“, palačinka z pohankové mouky, tak samotný název galetka nebo taky „Galette“ je původně hlavně typ francouzkého koláče s křupavým křehkým těstem, všemožných tvarů a s různými druhy náplní.

Galette - jahodová galetka s rebarborou

Sepsala jsem pro vás samostatný recept jen a pouze na křehké těsto z ovesných vloček, kde najdete i různé tipy a obměny, a to jak na výrobu křehkého těsta, tak i jeho plňky.

Dělám tyhle koláče na sladko i na slano a to rozsýpavé těsto mě baví tak moc, že se vždycky snažím vyšetřit i pár centimetrů navíc jen tak, abych si ho užila samotný, bez náplně. Je jako křehká sušenka, kterou z něj ostatně můžete upíct taky… a pak si ho jen natřít třeba skvělou marmeládou!

Marmelády s příběhem

P.S.: Kdybyste ještě ale úplnou náhodou neznaly moje nejoblíbenější Marmelády s příběhem, tak teď už je znáte!

P.P.S.: Nejlepší je Mango malina, Malina rebarbora a Hruška vanilka. Jo a taky Meruňka levandule a Angrešt zelený čaj Matcha… A Borůvka! :D

Na křehké ovesné těsto:

Na náplň:

Příprava:

1. Nakrájejte si máslo na malé kousky a nechte je povolit při pokojové teplotě.

2. Rozmixujte vločky na mouku.

3. Třešně rozpulte a zasypejte kokosovým cukrem.

DSCF7119

TIP: Já ovoce krájím na různě velké kousky, to znamená, že část půlím nebo i čtvrtím proto, aby byla náplň po upečení různé kozistence. Menší kousky se rozvaří víc, větší méně a výsledek je pak pro mě prostě zajímavější.

4. Do misky vysypte mouku, přidejte máslo, špetku soli i javorový sirup a vypracujte křehké těsto. Zabalte ho do potravinové folie a dejte ho odpočinout na pár minut do lednice.

Křehké ovesné těsto

5. Rozehřejte troubu na 180°C bez horkého vzduchu.

Postup:

1. Těsto vyválejte dokulata na pečícím papíru a dejte na plech.

Galette - třešňová galetka s bezovým květem

2. Do středu těsta vyložte třešně v cukru a jeho čisté okraje přehněte dovnitř.

Galette - třešňová galetka s bezovým květem

3. Pečte v předehřáté troubě 25 minut, pak zapněte horký vzduch a upečte galetku do zlatova, potrvá to ještě asi 5-10 minut.

4. Jakmile galetka trochu vychladne, posypejte ji voňavými kvítky bezu. Úplně nejlepší je čerstvá, tak se do ni pusťte!

Galette - třešňová galetka s bezovým květem

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Probíhá tu diskuze! Píšeme si k tématu, mimo něj, cokoliv :)

  1. Dnes jsem si udělala bez másla (kokosový tuk)
    a s borůvkami – naprostý luxus.. Už je snězeno..

    • Skvělý! Díky, Míšo, za zkoušku s kokosovým tukem a jsem ráda, že i tak se to povedlo! Těší mě moc, že chutnalo! ;)

Přidat konimentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejbližší akce Kde se můžeme potkat a poklábosit

Můj kalendář

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně teda piští na stories

Nevěříte? Instakuk!

NEJ recepty Co mě nejvíc ba

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

NEJ z bloguCo mě nejvíc... taky ba

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Kuchařka Gastrokroužku - Spojilo nás jídlo Kuchařka tady!
Food blog roku - Hlasujte tady! Hlasujte tady!
Gyro output