Kokosalko
Kokosalko
Jana Králiková - 'ZÁSADNĚ' ZDRAVĚ Dezerty  

Kokosalko

číst dál

Hodí se pro

Neobsahuje

300 gramů
0 minut příprava + 90 minut postup
Jednoduchý Jednoduchý

Kokosalko je výborná a úplně jednoduchá dobrota, kterou snadno vyrobíte z kokosového mléka s kapkou trpělivosti. Jestli do něj přidáte cukr anebo jiné sladidlo, je na vás. Můžete ho vyrobit i zcela bez cukru jen s jeho typickou a přirozenou kokosovou příchutí.

Hodí se skvěle do (vietnamskýho) kafíčka Bạc xỉu, na french toast místo smetany anebo třeba i na výrobu domácích Raffaello kuliček. Jde jenom o to ho dobře svařit a na jeho výrobu použít buďto kokosový mlíko bez chemie a ztužovadel (já používám Real Thai s 85% kokosovýho extraktu a 15% vody) anebo to umixovaný z čerstvýho/strouhanýho kokosu.

Pokud byste na výrobu koko-mlíka použili kokos sušenej, doporučuju ho pořídit v bio kvalitě a to buďto v Country life anebo od značky Alnatura. Ty se mi osvědčily, protože jejich sušenej kokos není (pa)drť bez chuti a bez zápachu vysušená na troud, ale je krásně „šťavnatej“.

Nejjednodušší kuličky Raffaello

Fotku nemám, protože se vždycky sežerou dřív, než to stihnu. :)) Ale budete na ně potřebovat jen mandle, kokosový salko podle receptu níž, strouhaný kokos a trochu kokosového oleje. Tohle je množství na 20 kuliček:

  • 180 g kokosalka
  • asi 100 g strouhaného kokosu (+ extra cca 50 g na pohodlné obalení)
  • 15 g kokosového oleje
  • 20 oloupaných mandliček (stačí ty neloupané povařit v horké vodě, asi 5 minut, pak přelít studenou vodou a rychle oloupat)

Smíchejte kokosalko se strouhaným kokosem a přilijte kokosový olej. Vytvořte těstíčko, kterým obalíte každou mandličku a užmouláte z něj kuličku. Tu můžete ještě obalit ve strouhaném kokosu navíc. Pak nechte kuličky na chvilku ztuhnout v lednici anebo se do nich rovnou pusťte!

A protože vám chci dopřát, tuhle máte ještě postup na moje zamilovaný vietnamský kafíčko.

Vietnamský Bạc xỉu [bak siu]. Tady jsem ho objevila a od tý doby ho miluju. V kavárně Cộng Cà Phê v Hanoji.

Vietnamská „bílá“ káva – Bac xiu

„Bak siu“ je v podstatě vietnamský „bílý“ kafe s (kondenzovaným) mlékem. Jestli do něj dáte obyčejný nebo koko-mlíko, klasický salko a taky led, je jenom na vás. Já ho mám nejradši takhle:

1. Překapu si ve finu (vietnamském filtru) vitenamskou kávu.

2. Do skleničky naleju cca 1 cm kokosalka.

3. Přidám několik kostek ledu nebo ledovou tříšť.

4. A přileju překapanou silnou voňavou vietnamskou kávu.

That’s it! <3

Suroviny:

  • 750 ml kokosového mléka (používám Real Thai)
  • 2-3 lžíce světlého třtinového cukru (nemusí být viz úvod receptu)

Postup:

1. Kokosové mléko nalijte do rendlíčku a případně oslaďte.

2. Svařujte do požadované konzistence na mírném ohni cca hodinu a půl.

TIP: Do kokosalka můžete použít místo cukru klidně svůj oblíbený sirup (já ráda třeba javorový, akorát ten vám salko trošku ztmaví) i třeba vanilku. Hrajte si, jak je vám libo! Já z něj dělám kokosový kuličky anebo vietnamský kafíčko – recept najdete v úvodu.

Kokosalko takhle uchovávám uzavřené v lednici maximálně 5 dní (jinak si ho raději zavařte do sklenice). A nebojte se konzistence, v chladu vždycky trošku ztuhne, jak vidíte na fotkách. Takže pokud ho chcete mít tekutější, vyndejte ho z lednice dřív, než si ho budete chtít nalít třeba do té kávy.

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Probíhá tu diskuze! Píšeme si k tématu, mimo něj, cokoliv :)

  1. Dobrý deň, kokosové mlieko vyliať celé? Aj s kokosovou vodou alebo iba tú hustú bielu časť ?

    • Dobrý den, recept je psaný tak, že počítá s použitím celého objemu kokosového mléka, protože používám značku (Real Thai – uvedená v receptu), která se neodděluje na dvě složky – hutnou kokosovou část a vodu). Každopádně, pokud máte kokosové mléko takhle rozdělený, klidně použijte jen tu bílou hmotu (bez vody, tu si schovejte třeba do smoothie), zkrátíte tím výrazně dobu redukování objemu, takže to kokosalko budete mít rychleji hotový. :) Prima den! J.

Přidat konimentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejbližší akce Kde se můžeme potkat a poklábosit

Můj kalendář

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně teda piští na stories

Nevěříte? Instakuk!

NEJ recepty Co mě nejvíc ba

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

NEJ z bloguCo mě nejvíc... taky ba

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Vietnam s Jájou - od 6. do 16. března 2019 Do Vietnamu!
Kuchařka Gastrokroužku - Spojilo nás jídlo Kuchařka tady!
Food blog roku - Hlasujte tady! Hlasujte tady!
Gyro output