Kokosalko
Kokosalko
Jana Králiková - 'ZÁSADNĚ' ZDRAVĚ Dezerty  

Kokosalko

číst dál

Hodí se pro

Neobsahuje

300 gramů
0 minut příprava + 90 minut postup
Jednoduchý Jednoduchý

Kokosalko je výborná a úplně jednoduchá dobrota, kterou snadno vyrobíte z kokosového mléka s kapkou trpělivosti. Jestli do něj přidáte cukr anebo jiné sladidlo, je na vás. Můžete ho vyrobit i zcela bez cukru jen s jeho typickou a přirozenou kokosovou příchutí.

Hodí se skvěle do (vietnamskýho) kafíčka bạc xỉu, na french toast místo smetany anebo třeba i na výrobu domácích (ne)rafaelo kuliček. Jde jenom o to, dobře ho svařit a na jeho výrobu použít buďto kokosový mlíko bez chemie a ztužovadel (já používám Real Thai s 85 % kokosovýho extraktu a 15 % vody), anebo to umixovaný z čerstvýho/strouhanýho kokosu.

Pokud byste na výrobu koko-mlíka použili kokos sušenej, doporučuju ho pořídit v bio kvalitě, a to buďto v Country life, anebo od značky Alnatura. Ty se mi osvědčily, protože jejich sušenej kokos není (pa)drť bez chuti a bez zápachu vysušená na troud, ale je krásně „šťavnatej“.

Nejjednodušší kuličky „rafaelo“

Budete na ně potřebovat jen (pražený) mandle, kokosový salko podle receptu níž, strouhaný kokos a případně amaretto. Tohle je množství na 25 kuliček:

  • 200 g kokosalka
  • asi 100 g strouhaného kokosu (a navíc asi 50 g na pohodlné obalení)
  • (amaretto)
  • 25 oloupaných, pečených mandliček (stačí ty neloupané povařit v horké vodě, asi 5 minut, pak přelít studenou vodou a rychle oloupat)

Smíchejte kokosalko se strouhaným kokosem a nechte uležet do druhého dne v lednici. Ke směsi můžete přidat i panáka amaretta, pro zvýraznění mandlového aroma. :)

Vytvoříte tak těstíčko, kterým obalíte každou mandličku a užmouláte z něj kuličku. Tu můžete ještě obalit ve strouhaném kokosu navíc. Pak nechte kuličky na chvilku ztuhnout v lednici nebo se do nich rovnou pusťte!

A protože vám chci dopřát, tuhle máte ještě postup na moje zamilovaný vietnamský kafíčko.

Vietnamský bạc xỉu [bak siu]. Tady jsem ho objevila a od tý doby ho miluju. V kavárně Cộng Cà Phê v Hanoji.

Vietnamská „bílá“ káva – bac xiu

„Bak siu“ je v podstatě vietnamský „bílý“ kafe s (kondenzovaným) mlékem. Jestli do něj dáte obyčejný nebo koko-mlíko, klasický salko a taky led, je jenom na vás. Já ho mám nejradši takhle:

1. Překapu si ve finu (vietnamském filtru) vietnamskou kávu.

2. Do skleničky naleju cca 1 cm kokosalka.

3. Přidám několik kostek ledu nebo ledovou tříšť.

4. A přileju překapanou silnou voňavou vietnamskou kávu.

That’s it! <3

Suroviny:

  • 750 ml kokosového mléka (používám Real Thai)
  • 2–3 lžíce světlého třtinového cukru (nemusí být, viz úvod receptu)

Postup:

1. Kokosové mléko nalijte do rendlíčku a případně oslaďte.

2. Svařujte do požadované konzistence na mírném ohni cca hodinu a půl. Čím déle budete vařit, tím častěji míchejte, ať se mléko u dna nepřipálí.

TIP: Do kokosalka můžete použít místo cukru klidně svůj oblíbený sirup (já ráda javorový, akorát ten vám salko trošku ztmaví) i třeba vanilku. Hrajte si, jak je vám libo! Já z něj dělám kokosový kuličky anebo vietnamský kafíčko – recept najdete v úvodu.

Kokosalko takhle uchovávám uzavřené v lednici maximálně 5 dní (jinak si ho raději zavařte do sklenice). A nebojte se konzistence, v chladu vždycky trošku ztuhne, jak vidíte na fotkách. Takže pokud ho chcete mít tekutější, vyndejte ho z lednice dřív, než si ho budete chtít nalít třeba do té kávy.

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Probíhá tu diskuze! Píšeme si k tématu, mimo něj, cokoliv :)

  1. Ahoj, nejdříve díky za super recepty a inspiraci ;-) a ted dotaz -nezkouselas to mliko vařit v plechovce? Jako obyc salko,když 1,5h varis plechovku v rendliku,pak je z toho karamel.. Asi to zkusim :-D

    • Ahoj Marki! Tak to zkus a dej mi vědět, kokosový mlíko v plechovce jsem nikdy vařit nezkoušela. :)) Ale zní to jako zajímavej nápad!

    • Dobrý den Jani, nedostala jste náhodou zpětnou vazbu o nápadu uvařit plechovku kokosového mléka jako klasické Salko? Děkuji.

    • Dobrý den, Evi, bohužel ne. A ani jsem se k tomu ještě sama nedostala. :/

    • Uvařit kokosovou plechovku jako salko je k ničemu ? vyzkoušeno.. Nefunguje to jako salko, škoda.

    • Jéé, no super, díky za ušetřenou práci, Markét! :D To bude tím malým množstvím cukru, hádám…

  2. Ahoj Jájo,
    předně bych chtěla moc poděkovat za tvůj web, v moři různých stravovacích skoro-ideologií světlo naděje. Originální, skvěle popsané recepty, užitečné tipy a čtivé články… A chci se zeptat: Nedá se příprava kokosalka nějak urychlit? 1,5 hodiny je hrozně moc… A musí se nějak míchat, nebo ho stačí ponechat vlatsnímu osudu? Díky

    • Ahoj Adélko, děkuju moc, to je krásný! :) Příprava se urychlit dá, ale musela bys přidat cukr, anebo zvýšit teplotu a to bude mít oboje vliv na výslednou chuť. Salko se obecně vyrábí poměrně dlouho, samozřejmě taky záleží na množství, čím méně objemu, tím kratší dobu. Je potřeba objem zredukovat a to trvá. A děkuju za poznámku, určitě musíš míchat (doplnila jsem ještě do receptu), čím déle vaříš, tím častěji bude potřeba pak míchat, aby se mléko nepřípálilo. Prima den! J.

  3. Dobrý deň, kokosové mlieko vyliať celé? Aj s kokosovou vodou alebo iba tú hustú bielu časť ?

    • Dobrý den, recept je psaný tak, že počítá s použitím celého objemu kokosového mléka, protože používám značku (Real Thai – uvedená v receptu), která se neodděluje na dvě složky – hutnou kokosovou část a vodu). Každopádně, pokud máte kokosové mléko takhle rozdělený, klidně použijte jen tu bílou hmotu (bez vody, tu si schovejte třeba do smoothie), zkrátíte tím výrazně dobu redukování objemu, takže to kokosalko budete mít rychleji hotový. :) Prima den! J.

Přidat konimentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kurzy vaření Přidejte se!

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně teda piští na stories

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Vietnam s Jájou - od 6. do 16. března 2019 Do Vietnamu!
Kuchařka Gastrokroužku - Spojilo nás jídlo Kuchařka tady!
Food blog roku - Hlasujte tady! Hlasujte tady!