Knedlíčky dim sum s krevetami
Knedlíčky dim sum s krevetami
Jana Králiková - 'ZÁSADNĚ' ZDRAVĚ Předkrmy  

Knedlíčky dim sum s krevetami

číst dál
15 knedlíčků
20 minut příprava + 20 minut postup
Jednoduchý Jednoduchý

Kdo by nemiloval asijské tapas – knedlíčky? Na těsto stačí zalít mouku vodou, po chvíli směs vypracovat, rozválet, naplnit a pod poklicí napařit tak, aby se zespodu opekly do křupava! Dim sum anebo gyoza? Je to na vás!

Pokud by vás asijské knedlíčky zajímaly blíž, můžete se podívat na záznam z mého online kurzu vaření #4 Dim sum a gyoza.

Tahle varianta je easy-peasy. Taková rychlovka z „nudlového těsta“ s náplní z nahrubo nakrájených krevet a směsí zázvoru, česneku, chilli a pažitky.

Na omáčku jsem sice využila redukci z Mazagrande FORTE, ale vy ji můžete nahradit třeba javorovým sirupem.

Základem úspěchu je nechat těsto chvilku odpočívat, propracovat, zas ho nechat oddechnout, a pak ho namísto asijského postupu vyvalování každého kousku zvlášť vyválet do obyčejné tenké placky a kolečka na zabalení náplně vykrájet formičkou. Ušetříte tak spoustu času.

Těsto zpracujte tak, aby bylo dostatečně vláčné, žádná sušinka… Vody přidejte tak akorát, aby se nelepilo, ale zároveň aby nebylo příliš hutné. Jinak budou knedlíčky jako z moduritu.

Krevety kupuju Vinnamei (51/60), loupané, očištěné, bez fosfátů a přidané vody. Nejlépe je nechte povolit v misce s ledovou vodou v lednici, do změknutí. Potrvá to asi dvě hodiny. Jinak můžete propláchnout studenou vodou v cedníku. Chvilku je nechat okapat a hned použít. Rozhodně na ně nepouštějte teplou nebo snad horkou vodu. Znehodnotíte tím protein – a z krevet budete mít gumáky.

PS: Recept vznikl v rámci výzvy Foodblogu roku a Mazagrande 2023 a je součástí tříchodového menu.

Na knedlíčky:

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g vody
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 lžička pražených sezamových semínek

Na náplň:

  • 130 g krevet
  • 1/2 lžičky čerstvě nastrouhaného zázvoru
  • 1/2 lžičky čerstvě nastrouhaného česneku
  • 1 lžíce čerstvě nasekané pažitky
  • 1 lžička praženého sezamového oleje (nemusí být)
  • 1 lžička tapiokového škrobu (nemusí být)
  • sůl, pepř, chilli podle chuti

Na omáčku:

  • 3 lžíce sojové omáčky
  • 2 lžíce černého octa
  • 3 lžíce redukce z Mazagrande FORTE (můžete nahradit javorovým sirupem)
  • 1/2 lžičky nasekaného česneku
  • 1/2 lžičky nasekaných chilli papriček ptačí oko

Postup:

1. Do odvážené hladké mouky vlijte všechnu vodu a prohrábněte hulkami. Nechte 15 minut odpočívat, misku přikryjte.

2. Krevety nakrájejte na hrubo (mám to radši, pak pěkně křupou), přidejte zázvor, česnek, pažitku, sezamový olej, tapiokový škčob, sůl a pepř, případně chilli, podle chuti a promíchejte. Díky škrobu se směs lépe propojí.

3. Těsto zpracujte v rukách do kompaktního bochánku. Nechte znovu přikryté asi hodinu odležet, a potom vyválejte do tenkého plátu a formičkou (8 cm průměr) vykrájejte kolečka.

4. Knedlíčky naplňte směsí, a pokud chcete vytvořit květinku, postupujte podle návodu ve videu (záznam z mého online kurzu vaření na Youtube). Vytvořte všech cca 15 knedlíčků, a pak je napařte v nepřilnavé pánvi s troškou vody pod poklicí, anebo v bambusovém pařáčku. Potrvá to asi 7 minut.

5. Z uvedených ingrediencí smíchejte omáčku a pusťte se do knedlíčků hned po jejich uvaření!

Podávat můžete s vychlazeným drinkem Mazagrande Ginger & Orange.

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Probíhá tu diskuze! Píšeme si k tématu, mimo něj, cokoliv :)

  1. ˇÚžasný, skvělý, báječný! Děkuji, Jani, za recept i video, povedlo se na jedničku a muž mi řekl, že jsou mnohem lepší než ty, co jsme jedli v létě v Asii! Jelikož nemám tak velký hrnec, aby se mi do něj vlezl pařáček, zkusila jsem knedlíčky dělat v páře v pomalém (multifunkčním) hrnci na funkci OVEN. Fungovalo to parádně, těch 7 min bylo dostačující i v tomto případě :) Tak přidávám alternativní tip.

Přidat konimentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kurzy vaření Přidejte se!

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně teda piští na stories

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Vietnam s Jájou - od 6. do 16. března 2019 Do Vietnamu!
Kuchařka Gastrokroužku - Spojilo nás jídlo Kuchařka tady!
Food blog roku - Hlasujte tady! Hlasujte tady!