Kimči lívanec
Kimči lívanec
Jana Králiková - 'ZÁSADNĚ' ZDRAVĚ Brunch   Hlavní jídla   Předkrmy  

Kimči lívanec

číst dál

Hodí se pro

Neobsahuje

2 porce
5 minut příprava + 10 minut postup
Jednoduchý Jednoduchý

Kimči je báječná záležitost! Jak ho jednou naložíte (a doporučuju pořádnou porci), čím uleželejší je, tím je nejen chutnější, ale variabilnější v kuchyni. Z dobře uleželýho zelí totiž můžete z pár ingredienci vykouzlit třeba tenhle dokonalý korejský lívanec „co dům dal“!

Říká vám něco okonomiyaki? Japonská zelná „palačinka“ s tuňákem bonito? Tak tohle je vlastně její korejská kámoška. A na její výrobu potřebujete jenom uleželé kimči a (pohankovou) mouku, případně vejce. Čím je naložené zelí starší, ideálně tak 2-3 měsíce, tím výraznější a tudíž chutnější placka bude.

Jak si ji nazdobíte je na vás. Já použila zakysanou smetanu, rozinkovo-rajčatové chutney, nať jarní cibulky, naklíčenou vojtěšku (alfa alfa) a trochu brynzy.

Kdybyste se chtěli vrhnout do klíčení, můžete se inspirovat tuhle (na obrázku naklíčená rukola).

https://www.instagram.com/p/B-H8k96H0RE/

A pokud máte chuť připravit si vynikající čatní, tak recept na moje letní oblíbený je tohle rajčatový s rozinkama volně podle naší babičky Evičky. Já si tam přidala koření a upravila pár drobností…

Rajčatové čatní

  • 2 červené cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • (cherry/portské na dochucení)
  • 1 plechovka (400 g) sterilovaných rajčat (nebo vlastních, zavařených)
  • 3 černé kardamomy
  • 3 zelené kardamomy
  • 2 česneky na tenké plátky
  • 1 chilli paprička
  • 8 lžic cukru muscovado (nebo třtinového, případně med)
  • 4 lžíce tmavého vinného octa balzamico
  • 1 hrst hnědých rozinek
  • 1 hrst zlatých rozinek
  • sůl (himalájská)
    čerstvý pepř

Cibuli rozkrojte a nakrájejte na půl kolečka a trošku osmahněte na oleji, přilijte cherry a vyvařte alkohol. Přidejte rajčata a nechte půl hodinky probublávat při mírné teplotě pod poklicí. Pak přidejte zelený (pro specifickou orientální vůni) a černý (díky němu chytne čatní kouřové aroma) kardamom, rozinky, česnek, nakrájenou chilli papričku, balzamico a sladidlo. Nechte pod poklicí ještě 15-20 minut probublávat a na poslední 15 minut odklopte a nechte zredukovat. Dochuťte solí a pepřem. Horkou směs přendejte do sklenic a otočte hlavou vzhůru. Víčko se přisaje podobně jako při zavařování a vydrží vám klidně 5 let (teď jsem jedno otvírala a je vážně z roku 2015).

Suroviny:

  • 6 lžic kimči
  • 5-6 lžic (pohankové) mouky
  • 1 lžíce šťávy z kimči
  • 1 vejce
  • 1 lžíce Ghíčka
  • zakysaná smetana
  • chatní
  • 1 nať jarní cibulky
  • naklíčená vojtěška
  • brynza

Postup:

1. Smíchejte kimči s moukou a šťávou, spojte v těsto a nechte ideálně přes noc odležet v lednici.

TIP: Mouku můžete použít jakou máte po ruce, ale mně nejvíc chutná lívanec s moukou pohankovou.

2. Přidejte vejce a promíchejte, případně osolte a opepřete, podle chuti.

TIP: Pokud vejce nemáte nebo ho nechcete použít, nemusíte. Těsto funguje i jen z mouky a zelí. Tím spíš, když je odleželé.

3. Smažte na přepuštěném másle na menší pánvi dozlatova jako velký lívanec z obou stran.

TIP: Na tyhle pokrmy používám malou dokonale nepřilnavou pánvičku Eaziglide. Když v odkazu použijete kód JAJA10, máte na všechny produkty 10% slevu.

4. Lívanec pak potřete zakysanou smetanou, přidejte čatní, nakrájenou jarní cibulku, klíčky vojtěšky a kousky brynzy. A nechte si chutnat!

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Pusto a prázdno. Bez vašich komentářů je tu strašně smutno...

Přidat konimentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kurzy vaření Přidejte se!

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně teda piští na stories

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Vietnam s Jájou - od 6. do 16. března 2019 Do Vietnamu!
Kuchařka Gastrokroužku - Spojilo nás jídlo Kuchařka tady!
Food blog roku - Hlasujte tady! Hlasujte tady!