Kadeřávkový eintopf ze tří ingrediencí
Kadeřávkový eintopf ze tří ingrediencí
Jana Králiková - 'ZÁSADNĚ' ZDRAVĚ

Kadeřávkový eintopf ze tří ingrediencí

číst dál

Neobsahuje

4 porce
5 minut příprava + 15 minut postup
Jednoduchý Jednoduchý

Kadeřávková polívka je moje oblíbený jídlo z dětství. Miluju kapustu na všechny způsoby a napodzim, v zimě i na jaře jedu jídla z ní často a dokola. Je výživná, dá se připravit na milion způsobů a když vynecháte maso, třeba do kapustových karbanátků, ani to nepoznáte. Kapusta je prostě boží!

Tahle polívka je ideální „do časů cholery“. Je to vyloženě karanténí jídlo, protože je jednoduchý, rychle hotový a potřebujete k jeho uvaření jenom tři ingredience: kadeřavou kapustu, slaninurýži.

Pokud natrefíte na šebestiánský špek, který se vyznačuje svoji výraznou uzenou vůní a plnou chutí. Vznikl v rodinném uzenářství na Chomutovsku v Hoře sv. Šebestiána, kde na něj Uzeniny Hajšo mají dokonce zakoupenou ochrannou známku.

Recept vznikl ve spolupráci se značkou Potten&Pannen.

Suroviny:

  • 180 g slaniny (druh viz úvod)
  • 200 g kadeřávku (kadeřavé kapusty)
  • 100 g rýže arborio
  • voda
  • pepř
  • (sůl)

Příprava:

1. Slaninu nakrájejte na kostičky.

2. Důkladně omyjte kapustu, často se v ní schovávají zárodky mšice, a objeďte nožem řapíky, abyste ji mohli pak nakrájet na menší kousky.

3. Dejte vařit rýži do osolené vody v poměru 1:4, jeden díl rýže na čtyři díly vody. Za cca 12 minut bude „al dente“.

Postup:

1. V hrnci opečte slaninu do zlatova. Potrvá to asi 5 minut na nižší stupeň.

2. Přihoďte kadeřávek a restujte spolu se slaninou dalších asi 5 minut.

3. Přilijte vodu podle potřeby, já dávám tak, aby byla polévka spíš hustší.

4. Přidejte vařenou rýži i se zbytkem vody, lehce a krátce provařte, ať se chutě propojí, opepřete a podávejte.

TIP: Polévku už častokrát nesolím, a to z důvodu, že slanina i rýže v osolené vodě většinou bývá slaná až dost.

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Pusto a prázdno. Bez vašich komentářů je tu strašně smutno...

Přidat konimentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kurzy vaření Přidejte se!

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně teda piští na stories

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Vietnam s Jájou - od 6. do 16. března 2019 Do Vietnamu!
Kuchařka Gastrokroužku - Spojilo nás jídlo Kuchařka tady!
Food blog roku - Hlasujte tady! Hlasujte tady!