Kadeřávková polívka je moje oblíbený jídlo z dětství. Miluju kapustu na všechny způsoby a napodzim, v zimě i na jaře jedu jídla z ní často a dokola. Je výživná, dá se připravit na milion způsobů a když vynecháte maso, třeba do kapustových karbanátků, ani to nepoznáte. Kapusta je prostě boží!
Tahle polívka je ideální „do časů cholery“. Je to vyloženě karanténí jídlo, protože je jednoduchý, rychle hotový a potřebujete k jeho uvaření jenom tři ingredience: kadeřavou kapustu, slaninu a rýži.
Pokud natrefíte na šebestiánský špek, který se vyznačuje svoji výraznou uzenou vůní a plnou chutí. Vznikl v rodinném uzenářství na Chomutovsku v Hoře sv. Šebestiána, kde na něj Uzeniny Hajšo mají dokonce zakoupenou ochrannou známku.
Recept vznikl ve spolupráci se značkou Potten&Pannen.
Kdo ji neochutná, nepochopí. Kdo ji doma má, už nechce jinou.
Jako fakt.
Mám pro vás slevu 10% na moji milovanou sůl!
Na stránkách naturalmallorca.cz zadejte
v objednávce do políčka „slevový kupón“
JAJA10
1. Slaninu nakrájejte na kostičky.
2. Důkladně omyjte kapustu, často se v ní schovávají zárodky mšice, a objeďte nožem řapíky, abyste ji mohli pak nakrájet na menší kousky.
3. Dejte vařit rýži do osolené vody v poměru 1:4, jeden díl rýže na čtyři díly vody. Za cca 12 minut bude „al dente“.
1. V hrnci opečte slaninu do zlatova. Potrvá to asi 5 minut na nižší stupeň.
2. Přihoďte kadeřávek a restujte spolu se slaninou dalších asi 5 minut.
3. Přilijte vodu podle potřeby, já dávám tak, aby byla polévka spíš hustší.
4. Přidejte vařenou rýži i se zbytkem vody, lehce a krátce provařte, ať se chutě propojí, opepřete a podávejte.
TIP: Polévku už častokrát nesolím, a to z důvodu, že slanina i rýže v osolené vodě většinou bývá slaná až dost.
Pusto a prázdno. Bez vašich komentářů je tu strašně smutno...