Jednorožčí sněhové pusinky
Jednorožčí sněhové pusinky
Jana Králiková - 'ZÁSADNĚ' ZDRAVĚ Cukroví  

Jednorožčí sněhové pusinky

číst dál

Hodí se pro

35 pusinek
15 minut příprava + 2-3 hodiny postup
Jednoduchý Jednoduchý

Jak na nejjednodušší sněhové pusinky, aby se vždycky povedly? Bílé i barevné pro malé jednorožce. A jak je udělat tím nejjednodušším způsobem, aby se vždycky povedly. Bez napařování bílkové hmoty, anebo potřeby vyrábět cukrový sirup.

Základem je vyšlehat dobře sníh, aby dělal špičky, při vyndání metly. Tzn. aby se neohýbal, nekácel nebo nedej bože netáhnul. To se pak pusinky rozjedou a nebudou držet tvar ani, když použijete ozdobnou špičku.

Pokud chcete pusinky barvit a nemáte doma potravinářské barvivo, můžete využit třeba modrý prášek ze spiruliny. Anebo drcené lyofilizované ovoce (na vše můžete využít můj slevový kód JAJA5 na 5% slevu z celého nákupu). Na to ale pozor! Váže na sebe vlhkost, a tak může po přidání prášku bílkové hmotě trvat dýl, než bude opravdu pevná a vytvářet potřebné špičky. Šlehejte proto opravdu dlouho a vydatně!

Pusinky se nepečou, ale nejlíp suší a to při 100°C. Při vyšší teplotě se budou zbarvovat do karamelova.

Nebojte se ani světlého třtinového cukru (krystaly odpovídající krupicovému cukru), ten je na vyšlehání sněhu lepší než moučka, ptž svou krubostí pomáhá bílky našlehávat a postupně se v troubě úplně rozpustí. A ani vám takový druh sníh nezabarví do hněda, jak můžete vidět na videu.

Aby se vám pusinky na plech dobře stříkaly, naneste do každého rohu trochu sněhu a připlácněte a uhlaďte na něm pečicí papír. Tak se vám nebude nic posouvat. Anebo si pořiďte kvalitní nepřilnavý plech, na který žádný pečicí papír nepotřebujete. Jen počítejte s tím, že bude mít spodek pusinky lehce karamelovou barvu.

Na základní sníh:

  • 100 g bílku (ze cca 3 vajec)
  • 2 špetky soli
  • 150 g světlého (třtinového) cukru (krupice)

Na obarvení:

Postup:

1. Odvážené bílky dejte do šlehací nádoby, osolte a začněte šlehat na střední výkon. Vyšlehejte do polotuha. Potrvá to asi 2 minuty
2. Přisypte cukr a šlehejte dál asi minutu. Pak zvyšte na nejvyšší rychlost a šlehejte do tuha. Potrvá to další 3-4 minuty.
3. Pokud budete sníh barvit, přidejte 1-3 lžičky prášku a šlehejte další asi 2-3 minuty do tuhého sněhu.
4. Pak tuhý sníh přendejte do trezírovacího (plnícího) sáčku s ozdobnou špičkou, pokud nemáte nepřilnavý plech, nastříkejte trochu pěny do každého rohu, připlácněte na něj a uhlaďte pečicí papír, aby se vám při dělání pusinek nikam neposouval.
5. Nastříkejte pusinky a sušte při 100°C do křehka a křupava, asi 2 až 2,5 hodiny.
Pokud budete pusinky sušit v horkovzdušné troubě nezapomeňte stáhnout teplotu o 20°C. Jinak se připravíte o sněhově bílou.

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Pusto a prázdno. Bez vašich komentářů je tu strašně smutno...

Přidat konimentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kurzy vaření Přidejte se!

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně teda piští na stories

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Vietnam s Jájou - od 6. do 16. března 2019 Do Vietnamu!
Kuchařka Gastrokroužku - Spojilo nás jídlo Kuchařka tady!
Food blog roku - Hlasujte tady! Hlasujte tady!