Ječný zeleninový salát s miso-tahini zálivkou
Ječný zeleninový salát s miso-tahini zálivkou
Jana Králiková - 'ZÁSADNĚ' ZDRAVĚ Saláty  

Ječný zeleninový salát s miso-tahini zálivkou

číst dál

Hodí se pro

Neobsahuje

2 porce
15 minut příprava + 10 minut postup
Jednoduchý Jednoduchý

Už jste někdy jedli „kroupový salát“? Ječné, žitné, pšeničné… no prostě ve vodě či vývaru uvařené kroupy jako vložka do salátu jsou báječná záležitost. Zasytí, dodají salátu poměrně neobvyklou strukturu a skvěle chutnají. Když je navíc obohatíte o zálivku z miso pasty a tahini, tak s čerstvou, restovanou a nakládanou zeleninou z nich vytvoříte fantastický základ pro večeři či oběd!

Občas některé suroviny uvařím víc, jindy mi zůstanou zbytky, a ty si dávám do krabiček, abych je následující den nebo ještě ten den třeba k večeři mohla využít k přípravě jídla. A tak jsem sháněla vakuovací systém s krabičkama, co nejsou jenom z plastu. Ty jsou na cesty boží, protože jsou lehčí. Do lednice na doma jsem chtěla mít ale sklo. A pak se mi ozvali z mých milých Potten & Pannen, pro které občas připravím nějaký recept, a hlavně v jejich Gourmet Academy už 6 let vedu kurzy vaření.

Tohle je tedy můj tip na salát téměř co dům dal, do kterého můžete zpracovat spoustu zbytků. A věřím, že asijsky laděnou zálivku z miso pasty s tahini si taky oblíbíte! Můžete si do něj navíc nakrájet tofu, ogrilovat sýr, orestovat rybu… jak je libo. Já saláty často doplňuju o nějakou bílkovinu navíc, podle nálady a salát jako takový beru jako přílohu. Ale někdy si ho ráda dám i jen tak.

Recept vznikl během Instagramové spolupráce s Potten Pannen Staněk.

Na salát:

  • 100 g ječných krup
  • 2 mrkve
  • 2 hrsti cherry rajčátek
  • 2 lžíce naložených sušených rajčat v oleji
  • 2 hrsti salátových listů
  • 1 lžíci pražených sezamových semínek
  • mořská sůl a pepř podle chuti

Na zálivku:

  • 1 lžíce miso pasty
  • 1 lžička tahini
  • 1,5 lžíce javorového sirupu
  • 1/4 lžičky praženého sezamového oleje
  • 1,5 lžíce limetové šťávy

Postup:

1. V osolené vodě uvařte alespoň na hodinu ve studené vodě namočené ječné kroupy. Čím déle je budete pak vařit, tím více budou jemnější a taky větší. Já je vařím cca 40 minut.

2. Mrkve oloupejte a nakrájejte na nudličky. Na troše oleje z naložených rajčat je orestujte do lehce měkka, ale aby zůstaly i trochu křupavé “na skus”.

3. Nakrájejte si čerstvá a sušená rajčata na kousky a připravte si zálivku.

4. Smíchejte všechny suroviny na dresing, důkladně protřepejte v malé uzavíratelné skleničce (používám vždycky nějakou vymytou od snězené marmelády, třeba).

5. Do mísy dejte vychladlé uvařené kroupy, přidejte rajčata, listy salátu, orestovanou mrkev, díky které listy salátu zavadnou a půjde vše lépe zamíchat. Zalijte zálivkou (do které občas přidávám nastrouhaný zázvor a česnek), a zasypte sezamovými semínky. Dobrou chuť!

TIP: do salátů většinou přidávám i různé opražen oříšky (recept na slanou salátovou granolu najdete tu) i čerstvý a sušený ovoce, prostě podle nálady a vlastních zásob i chutí.

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Pusto a prázdno. Bez vašich komentářů je tu strašně smutno...

Přidat konimentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kurzy vaření Přidejte se!

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně teda piští na stories

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Vietnam s Jájou - od 6. do 16. března 2019 Do Vietnamu!
Kuchařka Gastrokroužku - Spojilo nás jídlo Kuchařka tady!
Food blog roku - Hlasujte tady! Hlasujte tady!