Už jste někdy jedli „kroupový salát“? Ječné, žitné, pšeničné… no prostě ve vodě či vývaru uvařené kroupy jako vložka do salátu jsou báječná záležitost. Zasytí, dodají salátu poměrně neobvyklou strukturu a skvěle chutnají. Když je navíc obohatíte o zálivku z miso pasty a tahini, tak s čerstvou, restovanou a nakládanou zeleninou z nich vytvoříte fantastický základ pro večeři či oběd!
Občas některé suroviny uvařím víc, jindy mi zůstanou zbytky, a ty si dávám do krabiček, abych je následující den nebo ještě ten den třeba k večeři mohla využít k přípravě jídla. A tak jsem sháněla vakuovací systém s krabičkama, co nejsou jenom z plastu. Ty jsou na cesty boží, protože jsou lehčí. Do lednice na doma jsem chtěla mít ale sklo. A pak se mi ozvali z mých milých Potten & Pannen, pro které občas připravím nějaký recept, a hlavně v jejich Gourmet Academy už 6 let vedu kurzy vaření.
Tohle je tedy můj tip na salát téměř co dům dal, do kterého můžete zpracovat spoustu zbytků. A věřím, že asijsky laděnou zálivku z miso pasty s tahini si taky oblíbíte! Můžete si do něj navíc nakrájet tofu, ogrilovat sýr, orestovat rybu… jak je libo. Já saláty často doplňuju o nějakou bílkovinu navíc, podle nálady a salát jako takový beru jako přílohu. Ale někdy si ho ráda dám i jen tak.
Recept vznikl během Instagramové spolupráce s Potten Pannen Staněk.
Máte doma sklep?
A mohla bych ho vidět?
Mám pro vás slevu 10% při objednání na zembag.cz!
zadejte v košíku můj slevový kód
JAJA10
1. V osolené vodě uvařte alespoň na hodinu ve studené vodě namočené ječné kroupy. Čím déle je budete pak vařit, tím více budou jemnější a taky větší. Já je vařím cca 40 minut.
2. Mrkve oloupejte a nakrájejte na nudličky. Na troše oleje z naložených rajčat je orestujte do lehce měkka, ale aby zůstaly i trochu křupavé “na skus”.
3. Nakrájejte si čerstvá a sušená rajčata na kousky a připravte si zálivku.
4. Smíchejte všechny suroviny na dresing, důkladně protřepejte v malé uzavíratelné skleničce (používám vždycky nějakou vymytou od snězené marmelády, třeba).
5. Do mísy dejte vychladlé uvařené kroupy, přidejte rajčata, listy salátu, orestovanou mrkev, díky které listy salátu zavadnou a půjde vše lépe zamíchat. Zalijte zálivkou (do které občas přidávám nastrouhaný zázvor a česnek), a zasypte sezamovými semínky. Dobrou chuť!
TIP: do salátů většinou přidávám i různé opražen oříšky (recept na slanou salátovou granolu najdete tu) i čerstvý a sušený ovoce, prostě podle nálady a vlastních zásob i chutí.
Pusto a prázdno. Bez vašich komentářů je tu strašně smutno...