Jablíčkový nepečený dort
Jablíčkový nepečený dort
Jana Králiková - 'ZÁSADNĚ' ZDRAVĚ Dezerty  

Jablíčkový nepečený dort

číst dál

Hodí se pro

1 dort (ø 18 cm)
15 minut příprava + 30 minut postup
Jednoduchý Jednoduchý

Moje dětství! Rozvařený jablíčka s pudinkem a piškotama, se šlehajdou. To je spolu s tvarožníkem další z mých oblíbených dortů. Dneska ho vařím hlavně v zimě a ke snídani. Jo. Vařím! Tenhle dort se totiž nepeče. Musíte ho zkusit, určitě si ho zamilujete, pokud ho teda ještě neznáte!

Tenhle dort je úplně ideální ke zpracování jablek. Kromě piškotů (jak na výborný domácí špaldový najdete v úvodu receptu na tvarohový dort s meruňkami), který ale použít vůbec nemusíte, pokud vám nechutnají) v něm jsou právě jenom jablíčka! My jich máme ze zahrádky vždycky plnou stodolu – od sklizení, dokud je všechny nesníme. Na jaře už jsou takhle svraštělý, víc moučný, ale pořád úžasný! A na tenhle dort se hodí perfektně.

Jablíčka ze zahrádky. Svraštělý a voňavý, jak jabloňovej sad.

Máme víc odrůd, takže je míchám dohromady, a tak se některý během přípravy rozvaří víc, jiný míň a dort má pak bezvadnou strukturu. Mě moc nebaví kousat jen do ztuhlýho rozvařenýho pyré částečně vsáknutýho do piškotů, já ráda „křupavější“, pevnější, no prostě zábavnější výsledek.

A proto ty jablíčka ani neloupu. Jsem upřímnej milovník rustikálního (venkovskýho) přístupu k vaření. Navíc, u jablek ze zahrádky je vyloženě škoda se o tu zdravou slupku ochudit. Kromě toho jablečná slupka obsahuje pektin, kterej celýmu dortu pomáhá držet jablečnou hmotu pohromadě, a tak si ve finále můžete dovolit ubrat množství tapiokovýho škrobu/pudinku.

Ale nechám to na vás! Mně to takhle chutná, líbí se mi to i barevně, a navíc je kolikrát s loupáním (ovozelu ze zahrádky) podle mě fakt zbytečná práce… To si nechte třeba na Tarte tatin, na kterej já ale vlastně jablka taky neloupu. Takže nic… Popojedem! :D

Rovnováha chutí

U jablíčkovýho nepečenýho dortu je důležitý pohrát si s jeho chutí. Uvařit ho můžete ze všech druhů jablek, ale nejlepší bude z těch přirozeně sladko-kyselých. Pokud máte doma jablíčka, který jsou mdlý, víc sladký nebo naopak víc kyselý, řiďte se především jejich chutí, než receptem.

Nepečenej jablíčkovej dort. #inlove

Já smíchala víc druhů jablek dohromady, navíc jsem přidala trochu medu, šťávu z jednoho citronušpetku soli, a tak jsem dosáhla (pro nás) perfektního výsledku a rovnováhy chutí. Nebojte se hrát si a ochutnávat, bez toho nikdy a nic nemůže bejt dokonalý!

Vidíte, jak krásně květe rozmarýn? Já ho ráda používám na zdobení jídel. Má květy podobný hluchavce objímavý. :)

Recept vznikl ve spolupráci se značkou Siemens.

Suroviny:

  • 1050 g jablek (900 g po vykrájení jádřinců)
  • 1 citron
  • 120 g piškotů (můžete si vyrobit špaldové vlastní – recept viz. odkaz)
  • voda (viz recept)
  • 1/2 lžičky mleté vanilky
  • 60 g medu (pro děti sladím třtinovým cukrem)
  • 35 g tapiokové mouky (nebo 1 vanilkový pudink)
  • 1 lžička kůry z čerstvého citronu bez chemického ošetření
  • 1/4 lžičky mořské soli

Na ozdobu:

  • 200 ml alespoň 33% smetany na šlehání
  • květy rozmarýnu

Příprava:

1. Omyjte si jablíčka, rozčtvrťte je a vyřízněte jádřinec. Pak je rozkrájejte na menší kousky – čím větší jste pažouti, tím menší kousky krájejte – :), které se rychleji a lépe rozvaří, a zalijte je citronovou šťávou z cca jednoho citronu (bez pecek), aby nezhnědly.

TIP: Pokud chcete, klidně si je oloupejte, ale já to nedělám. Proč se dočtete v úvodu receptu. Váha jablek po vykrájení jádřinců (se slupkou) je 900 g. Pokud je proto oloupete, budete potřebovat pár jablek i škrobu navíc (může vám chybět ten pektin viz. úvod), tak na to jen pamatujte.

2. Vyložte si dortovou formu o průměru 18 cm pečicím papírem a hned na to piškotama. Jak na moje domácí špaldový najdete tuhle v úvodu receptu na tvarožník.

První vrstvu piškotů dejte hladkou stranou na její dno. Tam, kde mezi piškoty vzniknou mezery, vložte piškoty opačnou vyklenutou stranou. Tak vznikne relativně rovný piškotový základ.

Kolem dokola formu vyložte zbytkem piškotů tak, aby jejich hladká strana opět přiléhala k formě.

3. Nastrouhejte si žlutou vrstvu citronové kůry. Bude stačit jedna čajová lžička (5 ml).

TIP: Na citrusovou kůru používám tohle bezvadný struhadlo od Microplane.

Postup:

1. Jablíčka dejte do většího hrnce, přidejte vanilku s citronovou kůrou a špetkou soli a začněte ovoce vařit/opékat. Nejprve jen takhle na sucho, jablka pustí šťávu a trošku se připečou, a tak bude dort sám o sobě přirozeně sladší. Přiklopte hrnec poklicí a nechte jablíčka při občasném promíchání dusit.

2. Po 15 minutách přilijte asi 100 ml vody (pokud je potřeba přilijte klidně vody ještě jednou tolik, záleží na šťavnatosti jablek) rozmíchané s medem (pokud jsou jablka málo sladká) a v dalších 100 ml vody si rozmíchejte tapiokovou mouku/škrob (nebo pudink).

3. Přilijte škrob k rozvařenému ovoci a míchejte do viditelného zahuštění. To se děje ve chvíli, kdy se škrob v teple zaktivuje, a tak začne houstnout. Je to stejné, jako když vaříte pudink. Nechte škorb dělat svou práci a v klidu míchejte asi 1-2 minuty.

4. Půlku směsi nalijte na piškoty tak, aby povrch zakryla. Na ni vyskládejte ještě jednu jednoduchou vrstvu piškotů a zakryjte zbytkem jablečného pyré s kousky. Uhlaďte vařečkou/stěrkou a nechte zatuhnout v lednici nejlépe přes noc, ať piškoty příjemně provlhnou a spojí se s jablky.

5. Vyšlehejte si smetanu. Já už ji nijak nesladím, ale kdyžtak si do ní podle chuti přidejte třeba lžičku medu.

6. Na vršek dortu lžící navršte šlehačku a dozdobte ji třeba rozmarýnovými kvítky.

A ať vám chutná!

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Probíhá tu diskuze! Píšeme si k tématu, mimo něj, cokoliv :)

  1. Zdravím Vás, tak jsem ho právě dopatlala pro moje dva(ě) pažout(k)y ? a bez slupek ale s hřebíčkem k tomu. Jani, toho tapiokového škrobu opravdu 35g ? Měla jsem to MEGA hustý a musela hodně, opravdu hodně rozředit vodou, aby z toho nebyla škrobová koule..? Pak jsem to ochutnala a bylo to výrazně škrobová chuť. Snad až ztuhne bude to ok… Mějte krásnou neděli. Kateřina

    • Dobrý den, Káťo, fakt? Opravdu je to 35 g škrobu a 100 ml vody, případně ještě dalších 100 ml. Ale samozřejmě záleží i na šťavnatosti jablek, někdy pustí vody míň někdy víc… S tímhle to pěkně drží a mně z toho škrob cítit teda není. To mě mrzí… A těch jablíček jste měla opravdu téměř kilo? Krásný zbytek neděle! J.

    • Tak to je vtipný! Já měla upatlaný displej a viděla v receptu 55g, takže proto ta hustá hmota ?
      Všimla jsem si toho až když jsem Vám odeslala komentář k receptu…
      Nicméně nechápu jak se mi do dotazu sem pak dostalo těch 35, protože jsem samozřejmě chtěla napsat 55 ?
      Takže poučení pro příště, vyleštit mobil před studováním receptu…
      Díky za odpověď, pěkný recept a nádherný fotky…?

    • FAkt?! Hahaha, tak tomu říkám ultimátní překlep! :D Děkuju a jsem moc ráda, že tomu dortíku dáte třeba díky tomu i příště šanci. <3 Mějte se krásně! J.

  2. Ahoj, delala jsem s javorovym sirupem misto medu a bez slehacky. Dekuji moc za hezky recept. Tereza

  3. Děkuji za recept, dort je fantastický!!! Vrátila jsem se do dětství. A s tou „šlehajdou“ je „boží“! :-)

    • Klári, jsem ráda, že se dorťas povedl a chutná Vám! Krásný zbytek víkendu! J.

  4. Janicka, ja pridavam do jablcok skoricu, pozdvihne to tortu zasa niekam inam. Na vrch davam krem, ktory vyrobim zmiesanim vyslahanej slahacky o objeme 250 ml s jednym vanilkovym cukrom a jednej kyslej smotany – 250 ml tiez s jednym vanilk.cukrom. Skusim aj Tvoju verziu. Vdaka za recept.

    • Joja moja, to je skvělý! :) A určitě si tam skořici přidejte, pokud to tak máte radši! :) Já ji dávám taky skoro všude, tím spíš, když jde o jablíčka. Ale zajímavý je, že do tohohle dortu maminka dávala vždycky jen vanilku, a tak si dort pamatuju. Tak mi právě to moje dětství připomíná – bez skořice. Pokud Vám tam chybí, šup tam s ní, podle chuti a nálady! <3 Ten nápad se smetanou je boží, děkuju za tip. Krásnej víkend! J.

Přidat konimentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kurzy vaření Přidejte se!

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně teda piští na stories

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Vietnam s Jájou - od 6. do 16. března 2019 Do Vietnamu!
Kuchařka Gastrokroužku - Spojilo nás jídlo Kuchařka tady!
Food blog roku - Hlasujte tady! Hlasujte tady!